Η Τότεναμ τα είχε δώσει όλα στον Κόντε, πλην του Κέιν

Με απολαβές που θα τον έφερναν πίσω από τον Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Αντόνιο Κόντε όφειλε ν' αποφασίσει αν το πρότζεκτ της Τότεναμ ανταποκρίνεται όντως στις επαγγελματικές φιλοδοξίες του. Εξέφρασε επιφυλάξεις και οι συζητήσεις διακόπηκαν.

Ο Αντόνιο Κόντε δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη πρόταση απ' αυτήν της Τότεναμ, ακόμη όμως έχει κάποιες ενστάσεις
Ο Αντόνιο Κόντε δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη πρόταση απ' αυτήν της Τότεναμ, ακόμη όμως έχει κάποιες ενστάσεις AP PHOTO/LUCA BRUNO

Ο Αντόνιο Κόντε κρατά αυτό το αόρατο μαγικό ραβδί που δεν έχει δει κανείς, αλλά μ' ένα άγγιγμά του μεταμορφώνει τις ομάδες που αναλαμβάνει σε πρωταθλήτριες. Τη Γιουβέντους την επανέφερε στην κορυφή της Serie A φροντίζοντας αφενός για την 'απενοχοποίηση' των φρέσκων επιτυχιών από το 'βρώμικο' παρελθόν που 'χε λερώσει το έμβλημα της αφετέρου για την εγκαθίδρυση της φρέσκιας, 9ετούς, ηγεμονίας της στο ιταλικό ποδόσφαιρο.

Την οποία, είναι μια στυγνή πραγματικότητα για τους υπόλοιπους ότι, μόνο ο ίδιος αποδείχθηκε ικανός να διακόψει, αφού πρώτα είχε αποδεχθεί την πρόκληση να γίνει ο 'μέντορας' ολόκληρης της Ίντερ, με αποτέλεσμα να της χαρίσει -κατά τη δεύτερη σεζόν του στο Μεάτσα- το πρώτο πρωτάθλημά της ύστερα από 11 στείρα χρόνια. Όλο αυτό όταν ενδιάμεσα, δεν αμελούμε πως, ήταν αυτός που (το 2016-17) μερίμνησε πρώτος (πριν από τον Τούχελ που παρεμπιπτόντως ανανέωσε ως το 2024) για την ανάκτηση της χαμένης αυτοπεποίθησης της τσαλακωμένης Τσέλσι, απόρροια των όσων είχαν συμβεί την προηγούμενη σεζόν και μαζί της 10η θέσης στο πρωτάθλημα που κανείς δεν ήθελε και στο τέλος το κατέκτησε η Λέστερ! Και ακόμη ένα κύπελλο προτού παραδώσει στον Μαουρίτσιο Σάρι.

Το χάρισμα αυτό η Τότεναμ το είχε μεγάλη ανάγκη. Πρόκειται, άλλωστε, για μια ομάδα σε βαθιά αγωνιστική κρίση που ψάχνει από ένα απλωμένο χέρι να πιαστεί σφιχτά και στον 51χρονο Ιταλό από το Λέτσε αντίκριζε την πιο ταιριαστή λύση για τη σωτηρία της. Ο Μπραντ Φρίντελ, παλαίμαχος Αμερικανός γκολκίπερ με θητεία στην αγγλική ομάδα από το 2011 ως το 2015 τα εξήγησε ωραία:

Ειδάλλως τ' αφεντικά του αγγλικού κλαμπ δεν θα ήταν διατεθειμένα να δώσουν το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχουν δώσει ποτέ σε προπονητή για να τον φέρουν στο βόρειο Λονδίνο. Ένα 'βασιλικό' συμβόλαιο με ετήσιες, εγγυημένες, αποδοχές που θα έφταναν τα 15 εκατομμύρια λίρες. Περισσότερα δηλαδή, με τη σημερινή ισοτιμία, από 17 εκατ. ευρώ. Όσα ακριβώς είναι τα χρήματα που λαμβάνει για κάθε χρόνο συνεργασίας του με τη Λίβερπουλ ο Γιούργκεν Κλοπ! Που έχει ήδη ένα πρωτάθλημα και τρεις διεθνείς τίτλους.

Είναι ένα ποσό που ο φειδωλός Ντάνιελ Λίβι δεν θα προσέφερε σε άλλον, αν δεν είχε τη βεβαιότητα ότι θα πιάσει τόπο. Φερ' ειπείν ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, του οποίου η επιστροφή στους 'σπερς' συζητήθηκε εκτενώς γιατί και ο ίδιος ήθελε ν' απεγκλωβιστεί από την Παρί Σεν Ζερμέν, δεν έφτασε ποτέ πάνω από τα 8.5 εκατομμύρια λίρες. Ενώ μονάχα ο Ζοζέ Μουρίνιο, που έριξε βέβαια νερό στο κρασί του για να κερδίσει τη δουλειά, έπαιρνε αυτού του ύψους τον μισθό.

Στην εκδοχή μιας θετικής απάντησης στην πρόταση συνεργασίας ο Κόντε θα ήταν ο δεύτερος, μαζί με τον Γερμανό των 'κόκκινων', καλύτερα αμειβόμενος προπονητής στην Premier League. Μονάχα ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα τον αφήνει πίσω και δικαιολογημένα. Ιδού οι πρώτοι δέκα της λίστας:

Προπονητής Ομάδα Ποσό (λίρες)
Πεπ Γκουαρδιόλα Μάντσεστερ Σίτι 20 εκατ.
Γιούργκεν Κλοπ Λίβερπουλ 15 εκατ.
Μπρένταν Ρότζερς Λέστερ 10 εκατ.
Τόμας Τούχελ Τσέλσι 8.5 εκατ. (προ επέκτασης)
Μαρσέλο Μπιέλσα Λιντς 8 εκατ.
Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 7 εκατ.
Ραλφ Χάζενχουτλ Σαουθάμπτον 6 εκατ.
Μικέλ Αρτέτα Άρσεναλ 5 εκατ.
Ρόι Χόντσον Κρίσταλ Πάλας 4.5 εκατ.
Σκοτ Πάρκερ Φούλαμ 3.5 εκατ.

Φρούδες οι ελπίδες. Εις μάτην. Και άλλα ίδιας βαρύτητας εκφράσεις που δηλώνουν την απογοήτευση για την αρνητική τροπή. Διότι στις κουβέντες που είχαν γίνει τις προηγούμενες ημέρας ο Ιταλός, ως σωστός επαγγελματίας και όχι ένας τυχοδιώκτης της στιγμής, δεν νοιάστηκε μονάχα για τη δική του τσέπη και πώς αυτή θα ξεχειλίσει από χαρτονομίσματα.

Προπονητής απαιτήσεων και φιλοδοξιών, έσπευσε να ζητήσει αυξημένο μπάτζετ και σχετική ελευθερία στις επιλογές των ποδοσφαιριστών, με προτεραιότητα την προσθήκη τουλάχιστον κεντρικού αμυντικού, που θα προσφέρει ασφάλεια, σίγουρα ενός δεξιού μπακ-χαφ για την άμυνα των τριών που εφαρμόζει σταθερά, και μαζί ενός μπαλαντέρ χαφ, ο οποίος θα κάνει τη διαφορά στον άξονα ανεβάζοντας επίπεδο όλο το σύνολο. Όλ' αυτά φυσικά από τη στιγμή που θα του προσφέρονταν οι εγγυήσεις για την παραμονή του Χάρι Κέιν, κόντρα στη δεδομένη πρόθεσή του να βρει αλλού την ποδοσφαιρική ευτυχία.

Οι θεμελιώδεις αυτές προϋποθέσεις αποδείχθηκαν κομβικές και αξεπέραστες οδηγώντας αναπόφευκτα τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο και σε διακοπή των συνομιλιών, τουλάχιστον για την ώρα. Το απόγευμα της Παρασκευής δεν κυκλοφόρησαν τυχαία στον ιταλικό Τύπο οι δεύτερες σκέψεις του Κόντε υπό το φόβο ότι δεν θα είναι σε θέση να φτιάξει ένα ανταγωνιστικό σύνολο που θα διεκδικεί τρόπαια με συνέπεια.

Αργά το βράδυ οι Άγγλοι ακολούθησαν, επιβεβαιώνοντας το οριστικό 'πάγωμα' των συνομιλιών και την αλλαγή πλεύσης από τους Λονδρέζους. Αν δεν προκύψει κάποια ανατροπή, ο Κόντε, που δεν θέλησε να περιμένει ως τη Δευτέρα για να διαρρεύσει τις επιφυλάξεις του, θα κρατήσει τις υπερφυσικές, προπονητικές, δυνάμεις του στο μπαούλο και δεν θα τον ρουφήξει η μαύρη τρύπα της Τότεναμ. Όπως εύστοχα σημείωσε ο Τομ Ουίλιαμς:


News 24/7

24MEDIA NETWORK