Η τρίτη ομάδα του Μιλάνου: Τι υπάρχει στην πόλη εκτός από Μίλαν και Ίντερ;

Αναζητώντας την τρίτη ομάδα του Μιλάνου, πέφτει κανείς πάνω σε περιπτώσεις που σηκώνουν κουβέντα.

Στιγμιότυπο από ένα Ίντερ-Μίλαν του 2005, με Ματεράτσι, Ρουί Κόστα και ένα πυροσβέστη στο χορτάρι
Στιγμιότυπο από ένα Ίντερ-Μίλαν του 2005, με Ματεράτσι, Ρουί Κόστα και ένα πυροσβέστη στο χορτάρι AP PHOTO/ALBERTO PELLASCHIAR

Υπάρχουν μερικές ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσου για το ποδόσφαιρό τους και τις ομάδες τους. Μία από αυτές είναι φυσικά το Μιλάνο, με τις Μίλαν και Ίντερ τις δύο μεγάλες ομάδες της πόλης της μόδας, να μετρούν μαζί συνολικά 10 τρόπαια Champions League, ενώ τη φανέλα τους έχουν φορέσει μέχρι σήμερα δεκάδες ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης.

Σε αντίθεση με το Λονδίνο που άνετα μπορείς να απαριθμήσεις τρεις, τέσσερις ή και πέντε ομάδες της πόλης, στο Μιλάνο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Όσο διάσημη και είναι η πόλη για το ποδόσφαιρό της. Κι αυτό έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι η Μίλαν και η Ίντερ ανέκαθεν συμβόλιζαν τις δύο διαφορετικές τάξεις, τους πλούσιους (Ίντερ) και τους φτωχούς (Μίλαν), με τον κόσμο να θέλει να πάρει απλά το μέρος κάποιας εκ των δύο. Αυτό συνέβαινε κάποτε, η επιλογή δηλαδή της ομάδας να γίνεται ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των οπαδών. Πλέον αυτό δεν υπάρχει, γι' αυτό και κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες για την ανάδειξη μιας τρίτης δύναμης στην πόλη. Μιας ποδοσφαιρικής ομάδας που θα μπορούσε να αποκτήσει οπαδούς, αλλά και να έχει επιτυχία.

Μέχρι τώρα αυτό το εγχείρημα δεν έχει στεφθεί με επιτυχία, γι' αυτό και σχεδόν κανένας δεν γνωρίζει κάποια τρίτη ομάδα στο Μιλάνο, εκτός των Ίντερ και Μίλαν. Ας δούμε, όμως, ποιες θα μπορούσαν κάποτε να κάνουν ακόμη πιο γνωστό το όνομά τους.

F.C. Milano City

Η τρίτη ομάδα του Μιλάνου: Τι υπάρχει στην πόλη εκτός από Μίλαν και Ίντερ;
Το σήμα της Milano City FC

H Milano City ιδρύθηκε το 2017 από τις στάχτες της Bustese Calcio και αγωνίζεται στο δεύτερο γκρουπ της τέταρτης κατηγορίας της Ιταλίας. Πρακτικά είναι η τρίτη δύναμη της πόλης μετά τις Ίντερ και Μίλαν, αν και δεν έχει παίξει ποτέ της επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Πάντως δείχνει πως ο στόχος της είναι να ανέβει ακόμη ψηλότερα στο μέλλον κι αυτό φαίνεται από την εξαιρετική της οργάνωση σε όλα τα επίπεδα. Από το επίσημο site της που θυμίζει ομάδα πρώτης κατηγορίας, μέχρι τα social media της. Στο Instagram μάλιστα μετράει ήδη 2.000 followers αν και βρίσκεται στον αέρα μόλις από τον Ιούνιο του 2018. Τα χρώματά της είναι βυσσινί, ενώ το logo της παραπέμπει σε αυτό της Ίντερ.

Brera F.C.

Η τρίτη ομάδα του Μιλάνου: Τι υπάρχει στην πόλη εκτός από Μίλαν και Ίντερ;
Το σήμα της ποδοσφαιρικής ομάδας Brera

Ιδρύθηκε το 2000 και εδρεύει σε μία από τις ιστορικότερες γειτονιές του Μιλάνου, την Μπρέρα. Όταν πρωτοδημιουργήθηκε από τον άλλοτε δημοσιογράφο Alessandro Aleotti πριν από περίπου 20 χρόνια, βέβαια, δεν είχε σκοπό να αντιπροσωπεύει μόνο τη συγκεκριμένη γειτονιά, αλλά ολόκληρη την πόλη του Μιλάνου. Αυτό φυσικά ήταν ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα.

Η Brera F.C. αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Group L της έβδομης εθνικής κατηγορίας, έχει ομάδα παίδων, ομάδα legends, μια ομάδα eSports, αλλά και γυναικεία ομάδα η οποία ιδρύθηκε το 2018. Στο παρελθόν, η Brera είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι την τέταρτη κατηγορία, ενώ από τον πάγκο της είχε περάσει κι ένα γνωστό όνομα, ο Walter Zenga, πρώην παίκτης της Ίντερ, ο οποίος στη συνέχεια προπόνησε ομάδες όπως ο Ερυθρός Αστέρας, η Κατάνια, η Παλέρμο και η Σαμπντόρια.

ASD Alcione

Το σημαντικότερο επίτευγμα της Alcione είναι πως ήταν η πρώτη ομάδα του Ιταλού πρώην διεθνή μέσου, Giuseppe Dossena, ο οποίος κατέκτησε το Μουντιάλ με τη Σκουάντρα Ατζούρα το 1982. Η ιστορία της ομάδας ξεκινάει το 1952, με αρκετούς ισχυρούς άνδρες να έχουν αναλάβει τη διοίκησή της, όπως τον Ernesto Pellegrini, αργότερα πρόεδρο της Ίντερ, αλλά και τον Carlo Tognoli, που υπήρξε και δήμαρχος της πόλης του Μιλάνου.

Όλα αυτά βοήθησαν στη δημοτικότητα της πορτοκαλί ομάδας, αλλά και στην αύξηση του πρεστίζ της. Το 2015 μάλιστα, η Μίλαν του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς επέλεξε να ξεκινήσει την καλοκαιρινή της προετοιμασία με ένα φιλικό κόντρα στην Alcione, επικρατώντας με 5-1. Μια επιλογή που έκανε αρκετούς κατοίκους να μιλάνε για την Alcione ως την 'τρίτη ομάδα του Μιλάνου'.

A.S. Velasca

Η τρίτη ομάδα του Μιλάνου: Τι υπάρχει στην πόλη εκτός από Μίλαν και Ίντερ;
Το σήμα της ποδοσφαιρικής ομάδας Velasca

Μία από τις πιο πρόσφατες προσπάθειες για τη δημιουργία μιας τρίτης δύναμης στο Μιλάνο έγινε το 2015 με τη δημιουργία της A.S. Velasca. Μια ομάδα καλλιτεχνών βρίσκεται πίσω από την ίδρυση της συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας, η οποία προσώρας βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, παίζοντας σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Το όνομά της φαίνεται πως είναι ένας φόρος τιμής σε ένα από τα πιο συμβολικά κτίρια της πόλης του Μιλάνου, τον πύργο της Βελάσκα, ο οποίος εμφανίζεται στο σήμα της ποδοσφαιρικής ομάδας και με αυτό τον τρόπο οι ιδρυτές της θέλησαν να χτίσουν μια γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος, αλλά και του μέλλοντος της πόλης.

Πόσο δίκαιη ήταν η απονομή της Χρυσής Μπάλας στον Λιονέλ Μέσι;


News 24/7

24MEDIA NETWORK