Η Τσέλσι στέλνει τον Ολυμπιακό στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League

Η νίκη της Τσέλσι επί της Μάντσεστερ Σίτι μέσα στο "Ετιχάντ" ευνόησε τους "μπλε", αλλά πάνω απ' όλα ευνόησε τον... Ολυμπιακό και την παρουσία του στο Champions League.

Ο Χακίμ Ζιγές της Τσέλσι πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι για την Premier League 2020-2021 στο "Ετιχάντ", Μάντσεστερ | Σάββατο 8 Μαΐου 2021
Ο Χακίμ Ζιγές της Τσέλσι πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι για την Premier League 2020-2021 στο "Ετιχάντ", Μάντσεστερ | Σάββατο 8 Μαΐου 2021 © 2021 MARTIN RICKETT/ASSOCIATED PRESS

Ο Ολυμπιακός θα βρεθεί στα προκριματικά του επόμενου Champions League, χωρίς να γνωρίζει ακόμα από ποιο γύρο αρχίζει τις υποχρεώσεις του. Τυπικά, βάσει κατάταξης UEFA, ο πρωταθλητής Ελλάδας μπαίνει στον 1ο προκριματικό, όμως το ντόμινο που είθισται να συμβαίνει λόγω το "εισιτηρίου" του κατόχου του Champions League που σχεδόν πάντα είναι διαθέσιμο οδηγεί σε ανακατατάξεις.

Αν το φετινό Champions League κατακτήσει ομάδα που δεν χρειάζεται το "εισιτήριο" του κατόχου για τη νέα σεζόν, επειδή θα εξασφαλίσει συμμετοχή μέσω του πρωταθλήματός της (πχ. Μάντσεστερ Σίτι), τότε προκαλείται ένα ντόμινο. Σε αυτό ευνοείται ο Ολυμπιακός, αφού κερδίζει ένα γύρο στα προκριματικά και "προβιβάζεται" στον 2ο προκριματικό.

Στην προκειμένη περίπτωση, η μία ομάδα του τελικού έχει εξασφαλίσει μαθηματικά την παρουσία της στη νέα διοργάνωση μέσω πρωταθλήματός. Η Μάντσεστερ Σίτι ετοιμάζεται να "σφραγίσει" τον τίτλο στην Premier League, ενώ εδώ και καιρό είναι μαθηματικά στην τετράδα της κατηγορίας.

Το ερώτημα προέρχεται απ' το Λονδίνο. Η Τσέλσι βρίσκεται στην 3η θέση της Premier League έπειτα απ' τη νίκη της επί της Σίτι μέσα στο "Ετιχάντ", σε έναν... πρόωρο τελικό Champions League, όμως δεν μπορεί να αισθάνεται βεβαιότητα. Με 3 αγωνιστικές να απομένουν, απέχει 6 βαθμούς απ' τη Γουέστ Χαμ (με ένα παιχνίδι λιγότερο), 7 απ' τη Λίβερπουλ (με ένα παιχνίδι λιγότερο), 8 απ' την Τότεναμ (με ένα παιχνίδι λιγότερο) και 12 απ' την Έβερτον (έχει 2 παιχνίδια λιγότερα).

Θεωρητικά κρατάει την τύχη στα χέρια της, ωστόσο πρακτικά το πρόγραμμά της είναι δύσκολο, αφού αντιμετωπίζει εντός την Άρσεναλ, εντός τη Λέστερ και εκτός την Άστον Βίλα. Επιπροσθέτως, πρέπει να βρει δυνάμεις για τον τελικό κυπέλλου κόντρα στη Λέστερ και να κρατήσει μερικές για τον τελικό της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου.

Τη δεδομένη στιγμή έχει το πάνω χέρι, ωστόσο αν τελικά "στραβοπατήσει" εντός των συνόρων και δεν βγει στην τετράδα, αλλά τελικά κατακτήσει το Champions League, τότε κρατά τον Ολυμπιακό στον 1ο προκριματικό γύρο, γιατί οι "μπλε" θα αξιοποιήσουν το "εισιτήριο" του κατόχου. Σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο, ο Ολυμπιακός προβιβάζεται στον 2ο προκριματικό γύρο μαζί με τον Ερυθρό Αστέρα, η πρωταθλήτρια Τσεχίας προβιβάζεται στον 3ο προκριματικό γύρο, η πρωταθλήτρια Δανίας προβιβάζεται στα playoffs και η πρωταθλήτρια Τουρκίας προβιβάζεται απευθείας στους ομίλους.

Μία τέτοια εξέλιξη θα παίξει σημαντικό ρόλο και ως προς τις ημερομηνίες. Οι αγώνες του 1ου προκριματικού γύρου είναι προγραμματισμένοι για τις 6-7 και 13-14 Ιουλίου (15 Ιουνίου η κλήρωση), με συνέπεια να μην υπάρχει επαρκής χρόνος θερινής προετοιμασίας, ειδικά έπειτα από Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπου ο Ολυμπιακός ίσως εκπροσωπηθεί με ποδοσφαιριστές του.

Ο 2ος προκριματικός γύρος διεξάγεται στις 20-21 Ιουλίου και 27-28 του μήνα οι ρεβάνς (16 Ιουνίου η κλήρωση), ο 3ος προκριματικός γύρος στις 3-4 Αυγούστου και 10 του μήνα οι ρεβάνς (19 Ιουλίου η κλήρωση) και τα playoffs στις 17-18 Αυγούστου και 24-25 του μήνα οι ρεβάνς (2 Αυγούστου η κλήρωση).

News 24/7

24MEDIA NETWORK