Η UEFA παραδέχεται το λάθος της για το Euro 2020

Τρεις πόλεις κινδυνεύουν να χάσουν τους αγώνες του Euro 2020 που είναι προγραμματισμένο να φιλοξενήσουν. Η Αγγλία ετοιμάζεται να βγει μπροστά και η UEFA προσπαθεί να αναθεωρήσει αναίμακτα τις θέσεις της.

Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση της Τότεναμ με την Κρίσταλ Πάλας για την Premier League 2018-2019 στο 'Τότεναμ Στέντιουμ', Λονδίνο | Τετάρτη 3 Απριλίου 2019
Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση της Τότεναμ με την Κρίσταλ Πάλας για την Premier League 2018-2019 στο 'Τότεναμ Στέντιουμ', Λονδίνο | Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 © 2019 KIRSTY WIGGLESWORTH/ASSOCIATED PRESS

Στις 11 Ιουνίου του 2020 άρχισε το 16ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο είναι και το πιο ιδιαίτερο, αφού διεξάγεται σε 12 χώρες. Αυτή είναι μία πρόταση που εμπεριέχει ένα χρονικό σφάλμα. Το Euro 2020 δεν διεξήχθη, αλλά θα διεξαχθεί στις ίδιες ημερομηνίες του 2021, υπό τις ίδιες συνθήκες ως προς τον τόπο και όντως θα είναι το πιο ιδιαίτερο. Εκτός αν επικρατήσει η λογική στην UEFA και τον Απρίλιο προχωρήσει στις ανακοινώσεις που ήδη επεξεργάζεται στο αρχηγείο της, στη Νιόν της Ελβετίας.

Η ψηφοθηρική απόφαση για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης σε 13 χώρες, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο μέχρι να ακυρωθεί η υποψηφιότητα του Βελγίου (Βρυξέλλες), λήφθηκε το 2012, όταν τα δεδομένα ήταν τελείως διαφορετικά. Η φιλοσοφία είχε να κάνει με τη δυνατότητα ορισμένες χώρες που δεν είχαν την υποδομή να φιλοξενήσουν ένα ολόκληρο τουρνουά, να συμμετάσχουν κι αυτές στο μεγάλο ευρωπαϊκό πάρτι που διεξάγεται κάθε 4 χρόνια. Εν έτει 2021, ο πλανήτης βρίσκεται σε lockdown ελέω κορονοϊού και τα προ 9ετίας σχέδια φαντάζουν ουτοπικά για ολόκληρη τη 'γηραιά Ήπειρο', αλλά μέχρι πρότινος όχι για την καθ' ύλην αρμόδια, τη διοργανώτρια του τουρνουά.

Η UEFA όλο αυτό το διάστημα τηρούσε σιγήν ιχθύος σχετικά με το κατά πόσο θα αλλάξει το φορμάτ της διοργάνωσης λόγω των εκτάκτων συνθηκών. Η Αγγλία βγήκε μπροστά μέσω τόσο της αθλητικής 'οικογένειάς' της όσο και της πολιτικής, ζητώντας να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη φιλοξενία. Εξάλλου, η χώρα με τη μεγαλύτερη ιστορία στο ποδόσφαιρο, που γέννησε τη σύγχρονη μορφή του και η οποία διατηρεί την πιο εμπορική και προσοδοφόρα σχέση με αυτό έχει διοργανώσει μόλις ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κι αυτό το 1966 και μόλις ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το 1996.

Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία αρνήθηκε να εισακούσει αυτό το αίτημα, θεωρώντας ότι οι 12 πόλεις που έχει προκαθοριστεί ότι θα φιλοξενήσουν τη φάση των ομίλων θα είναι εγκαίρως έτοιμες. Αυτές είναι οι:

  • Αγία Πετρούπολη (Ρωσία) - Ένας όμιλος και ένας προημιτελικός
  • Άμστερνταμ (Ολλανδία) - Ένας όμιλος και ένας αγώνας των 16
  • Βουδαπέστη (Ουγγαρία) - Ένας όμιλος και ένας αγώνας των 16
  • Βουκουρέστι (Ρουμανία) - Ένας όμιλος και ένας αγώνας των 16
  • Γλασκόβη (Σκωτία) - Ένας όμιλος και ένας αγώνας των 16
  • Δουβλίνο (Ιρλανδία) - Ένας όμιλος και ένας αγώνας των 16
  • Κοπεγχάγη (Δανία) - Ένας όμιλος και ένας αγώνας των 16
  • Λονδίνο (Αγγλία) - Ένας όμιλος, ένας αγώνας των 16, ημιτελικοί και τελικός
  • Μόναχο (Γερμανία) - Ένας όμιλος και ένας προημιτελικός
  • Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) - Ένας όμιλος και ένας προημιτελικός
  • Μπιλμπάο (Ισπανία) - Ένας όμιλος και ένας αγώνας των 16
  • Ρώμη (Ιταλία) - Ένας όμιλος και ένας προημιτελικός

Το μίνιμουμ για τον αριθμό των φιλάθλων

Η στάση της UEFA οφείλεται σε δύο λόγους. Ο ένας αφορά στις εμπορικές συμφωνίες που συνοδεύουν αυτήν τη διοργάνωση, με τις χορηγίες να προέρχονται κυρίως από τις διοργανώτριες χώρες και είναι πιθανό να αποσυρθούν σε περίπτωση μη διεξαγωγής αγώνων εκεί. Ομοίως, ενδέχεται να μεταβληθούν οι τηλεοπτικές συμφωνίες, ενώ κανείς (πλην των αρμοδίων) γνωρίζει επ' ακριβώς τι ισχύει με τις ρήτρες που θα ενεργοποιηθούν, σε περίπτωση που μεταβληθεί το φορμάτ. Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με την προσέλευση των φιλάθλων και το αν αυτή μπορεί να αλλάξει, όταν υπάρχουν εισιτήρια αγώνων που έχουν διατεθεί ήδη μέσω της ιστοσελίδας της UEFA.

Κάποια πράγματα ξεπερνούν τα εμπορικά έσοδα, όπως αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις τελευταίες ημέρες η UEFA. Τα τελευταία ρεπορτάζ θέλουν τους Ευρωπαίους ηγέτες να σκέφτονται να αφαιρέσουν 3 πόλεις από το πλάνο, διότι δεν παρέχουν εγγυήσεις ότι τα γήπεδα θα είναι γεμάτα κατά τουλάχιστον 25% τον Ιούνιο, όπως είναι το προαπαιτούμενο της συνομοσπονδίας. Οι συγκεκριμένες πόλεις είναι το Δουβλίνο, η Γλασκόβη και το Μπιλμπάο, αφού οι κυβερνήσεις των περιοχών δεν έχουν ξεκάθαρα πλάνα χαλάρωσης των μέτρων σε ημερομηνίες που θα επέτρεπαν την προσέλευση φιλάθλων στα γήπεδα.

Η Αγγλία μοιάζει ως λογική επιλογή να αναλάβει τους αγώνες της Ιρλανδίας και της Σκωτίας σε περίπτωση που οι τελευταίες δεν καταφέρουν να φιλοξενήσουν τα 3 παιχνίδια ομίλου και το ένα της φάσης των 16 που δικαιούνται. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει σχετική επικοινωνία των εγχώριων ομοσπονδιών και της UEFA, αφού υπάρχει λίγος χρόνος ακόμη μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το σενάριο οι αγώνες να μεταφερθούν από τη μία πόλη σε άλλη πόλη της ίδιας χώρας (πχ. από το Μπιλμπάο στη Μαδρίτη).

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Μπόρις Τζόνσον, ήταν ξεκάθαρος στο κάλεσμά του προς την UEFA να αναλάβει η χώρα του εξ ολοκλήρου τη διοργάνωση και ήδη η Αγγλία έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα μέχρι το τέλος της σεζόν.

Τα προβλήματα με τις αλλαγές έδρας

Στιγμιότυπο από τη φιλική αναμέτρηση της Αγγλίας με την Ιρλανδία στο 'Γουέμπλεϊ', Λονδίνο |  Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020
Στιγμιότυπο από τη φιλική αναμέτρηση της Αγγλίας με την Ιρλανδία στο 'Γουέμπλεϊ', Λονδίνο | Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020 © 2020 BEN STANSALL/ASSOCIATED PRESS

Τα logistics σε μία τέτοια διαδικασία είναι αποπνικτικά. Για παράδειγμα, αν όλοι οι αγώνες διεξαχθούν σε μία χώρα, άμεσα προκύπτει αδικία από το γεγονός ότι οι υπόλοιπες διοργανώτριες δεν συμμετείχαν στην κλήρωση για τον καταρτισμό των ομίλων, ακριβώς επειδή είχαν αυτήν την ιδιότητα.

Προβλήματα προκύπτουν και με τις μετακινήσεις των θεατών, ωστόσο το παράδειγμα των νοκ άουτ του Champions League και του Europa League αποδεικνύει ότι η μεταβολή τους δεν είναι απαγορευτική. Η αλλαγή έδρας κι η μεταφορά ενός αγώνα των διασυλλογικών διοργανώσεων σε ουδέτερη έδρα γίνεται μέσα σε μερικές μέρες και δεν έχουν ανακύψει προβλήματα με πτήσεις ή ξενοδοχεία μέχρι στιγμής. Το ίδιο θα επιδιώξει η UEFA και για τη διοργάνωση εθνικών ομάδων στην οποία είναι αρμόδια, αν παραστεί ανάγκη.

Αρκετοί φίλαθλοι έχουν κλείσει από τώρα ξενοδοχεία και πτήσεις για τις 12 πόλεις που θεωρητικά προετοιμάζονται για το τουρνουά, ωστόσο η UEFA έχει προβλέψει πως θα υπάρξει αποζημίωσή τους σε περίπτωση που ένας αγώνας μεταφερθεί σε γήπεδο τουλάχιστον 50 χιλιόμετρα πιο μακριά από το αρχικό.

Τα υποψήφια γήπεδα

Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να διεξαχθούν αγώνες με τον κόσμο που ζητάει η UEFA σε 'Αβίβα Στέιντιουμ' και 'Χάμπντεν Παρκ', η Αγγλία εμφανίζεται έτοιμη κυρίως με τα γήπεδα του Λονδίνου. Το 'Γουέμπλεϊ' ούτως ή άλλως θα φιλοξενήσει 7 αγώνες (μεταξύ άλλων ανέλαβε και τον όμιλο και τον αγώνα της φάσης των 16 που θα γίνονταν στο Βέλγιο). Το 'Τότεναμ Στέντιουμ' των 62.300 θεατών με τις εντυπωσιακές τεχνολογικές παροχές είναι ένα γήπεδο υποψήφιο να φιλοξενήσει κι αυτό αγώνες. Το 'Έμιρεϊτς' των 60.700 θεατών επίσης βρίσκεται στην κουβέντα, ωστόσο το 'Στάμφορντ Μπριτζ' των 41.000 θεατών μάλλον μένει εκτός, σε αντίθεση με το σύγχρονο προπονητήριο της Τσέλσι στο Κόμπαμ που μοιάζει βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κι άλλα γήπεδα στην Αγγλία που μπορούν να φιλοξενήσουν αγώνες, αλλά βρίσκονται σε άλλες πόλεις. Το 'Άνφιλντ' και το 'Ολντ Τράφορντ' σε Λίβερπουλ και Μάντσεστερ αντίστοιχα είναι δύο παραδείγματα, αν προκύψει κάποια τέτοια ανάγκη. Επιπροσθέτως, υπάρχουν κι άλλες χώρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν απ' την UEFA μεγαλύτερο ρόλο στον θεσμό, όπως η Δανία, τα επιδημιολογικά δεδομένα της οποίας αφήνουν περιθώρια για θετική σκέψη.

Η UEFA βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις επιτροπές οργάνωσης των αγώνων ανά πόλη και προγραμματίζει να προβεί σε ανακοινώσεις για τη μορφή του τουρνουά και για την προσέλευση φιλάθλων μέσα στον Απρίλιο. Η Αγγλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη περισσότερο από τον κορονοϊό, όμως ταυτόχρονα είναι και η ευρωπαϊκή χώρα με τον υψηλότερο ρυθμό εμβολιασμών και γι' αυτό υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να προσφέρει σανίδα σωτηρίας στην UEFA, αν δημιουργηθεί ζήτημα με κάποια συνδιοργανώτρια πόλη (ή πόλεις). Όλα θα κριθούν από τη στάση της UEFA και το κατά πόσο μπορεί να βάλει νερό στο κρασί της για ένα σχέδιο που εκπονήθηκε επί Μισέλ Πλατινί υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες, μέρος των οποίων δεν υπάρχουν πλέον.

News 24/7

24MEDIA NETWORK