Η UEFA υιοθέτησε τρελούς κανονισμούς για να μην σταματήσει η νέα σεζόν

Πώς θα σας φαινόταν ένας αγώνας προκριματικών Champions League με γηπεδούχο ελληνική ομάδα που διεξαχθεί στην Ιταλία με Έλληνα διαιτητή; Κι όμως, είναι εφικτό βάσει των νέων κανονισμών, αν το θελήσει η ελληνική ομάδα!

Στιγμιότυπο πριν από την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019
Στιγμιότυπο πριν από την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI SPORTS

Η UEFA ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων που θα αφορούν τις διοργανώσεις της για τη σεζόν 2020-2021, τουλάχιστον σε επίπεδο προκριματικών και playoffs. Την Πέμπτη, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ανάρτησε στην ιστοσελίδα της ένα παράρτημα το οποίο, όπως εξηγεί, έχει ανώτερη ισχύ από τους υπάρχοντες κανονισμούς διοργάνωσης αγώνων Champions League και Europa League, σε περίπτωση που προκύψει σύγκρουση κανονισμών. Σε αυτό το παράρτημα εξηγούνται τα μέτρα που θα ληφθούν από τη συνομοσπονδία για να διεξαχθούν απρόσκοπτα οι αγώνες πριν από τη φάση των ομίλων των δύο διοργανώσεων.

Η βασική αρχή της UEFA, όπως αναφέρεται αρκετές φορές στο παράρτημα, είναι να κάνει τα πάντα ώστε οι αγώνες να διεξαχθούν κανονικά και να μην υπάρξουν αποτελέσματα στα χαρτιά. Γι' αυτόν τον λόγο παρακάμπτονται αρκετοί βασικοί κανόνες και αντικαθίσταται από ορισμένους... τρελούς, τουλάχιστον σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει.

Ας δούμε αναλυτικά τι προβλέπουν οι νέοι κανόνες που αφορούν την περίοδο των προκριματικών, εν μέσω κορονοϊού.

Η έδρα της αναμέτρησης μπορεί να είναι εκτός χώρας γηπεδούχου

Η UEFA θα δημοσιεύει μία λίστα με τους περιορισμούς (πχ. απαγόρευση ταξιδιών, πολυήμερη καραντίνα) μεταξύ των χωρών που εκπροσωπούνται σε μια κλήρωση (οι οποίοι μπορούν να παρεμποδίσουν το ταξίδι του εκάστοτε φιλοξενούμενου συλλόγου), πριν από την πραγματοποίησή της. Οι σύλλογοι που συμμετέχουν στην κλήρωση θα πρέπει να ενημερώνουν την UEFA τουλάχιστον δύο μέρες πριν από την κλήρωση, αν τυχόν υπάρχουν περαιτέρω εθνικοί ή τοπικοί περιορισμοί. Αν δεν το κάνουν ή δεν το κάνουν με επάρκεια, με συνέπεια τελικά ο φιλοξενούμενους να μην καταφέρει να παρευρεθεί στην έδρα του γηπεδούχου για τον αγώνα λόγω των μέτρων ασφαλείας στη χώρα του γηπεδούχου, τότε ο γηπεδούχος χάνει το παιχνίδι στα χαρτιά με 0-3.

Αν υπάρχουν περιορισμοί και ο γηπεδούχος ενημερώσει εγκαίρως την UEFA, τότε δεν μένει σε αυτό. Είναι αρμοδιότητά του να βρει και την έδρα του αγώνα, είτε αυτή είναι εντός συνόρων, αλλά σε διαφορετική περιοχή (πχ. αν υπάρχει τοπικό lockdown) είτε σε ουδέτερη χώρα, εντός ζώνης UEFA, όπου όμως θα επιτρέπονται τα ταξίδια και για τις δύο ομάδες. Η διοργάνωση του αγώνα παραμένει ευθύνη του, όπως και το κόστος της διοργάνωσης. Αν δεν βρει κατάλληλη έδρα, τότε χάνει τον αγώνα στα χαρτιά με 0-3.

Αν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αφορούν τον φιλοξενούμενο, τότε και πάλι ο γηπεδούχος οφείλει να βρει την έδρα του αγώνα. Αν δεν το καταφέρει, τότε η ευθύνη διαβιβάζεται στην UEFA, η οποία επιλέγει το κατάλληλο μέρος. Το κόστος της διοργάνωσης πλέον επιβαρύνει από κοινού τις δύο ομάδες.

Αν κάποια από τις δύο ομάδες αρνηθεί να μεταβεί στην έδρα που επέλεξε ο γηπεδούχος ή η UEFA, τότε χάνει τον αγώνα στα χαρτιά. Αν αρνηθούν αμφότερες, τότε αποκλείονται από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για το 2020-2021.

Ο τελικός λόγος, πάντως, ανήκει πάντα στην UEFA, η οποία εγκρίνει ή απορρίπτει τις προτάσεις για αλλαγή έδρας. Μάλιστα, έχει τη δύναμη να μη θεωρήσει απαγορευτικά για τη διεξαγωγή ενός αγώνα κάποια τοπικά ή εθνικά μέτρα ασφαλείας και να επιβάλλει τη διεξαγωγή του αγώνα στην κανονική έδρα του γηπεδούχου. Ταυτόχρονα, μπορεί να εγκρίνει αλλαγή έδρας έπειτα από συμφωνία των δύο ομάδων, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν περιορισμοί στη χώρα ή στην περιοχή του γηπεδούχου.

Η ομάδα μπορεί να παραταχθεί με 13 παίκτες

Σε περίπτωση που ένας ή περισσότεροι παίκτες ή αξιωματούχοι ενός συλλόγου βρεθούν θετικοί στον COVID-19, ο αγώνας θα διεξαχθεί κανονικά. εκτός αν βάσει εθνικών ή τοπικών κανονισμών η μία ομάδα ή και οι δύο πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Για να διεξαχθεί ένας αγώνας, κάθε ομάδα αρκεί να έχει 13 ετοιμοπόλεμους ποδοσφαιριστές από την λίστα Α και τουλάχιστον ένας εξ αυτών να είναι τερματοφύλακας. Σε περίπτωση που μια ομάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, έχει τη δυνατότητα να δηλώσει στην 13άδα παίκτες εκτός λίστας Α (είτε από λίστα Β είτε τελείως εκτός ευρωπαϊκής λίστας), αρκεί να είναι δηλωμένοι κανονικά στην εγχώρια ομοσπονδία. Αν ούτε τότε δεν συμπληρώνει ομάδα, αναζητείται νέα ημερομηνία. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να βρεθεί, ο σύλλογος που δεν συμπληρώνει ομάδα για τον αγώνα χάνει το ματς με 0-3 στα χαρτιά.

Ο διαιτητής μπορεί να είναι από τη χώρα του γηπεδούχου

Ίσως το πιο απίθανο μέτρο είναι αυτό που αφορά τους διαιτητές του αγώνα. Σε περίπτωση που κάποιο μέλος της διαιτητικής ομάδας βρεθεί θετικό σε έλεγχο για COVID-19, η UEFA μπορεί να ορίσει στη θέση του αντικαταστάτη ακόμα και από τη χώρα προέλευσης ενός εκ των δύο συλλόγων του αγώνα. Μάλιστα, αυτός ο διαιτητής δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται στη λίστα διαιτητών της FIFA!

Οι καταληκτικές ημερομηνίες

Η UEFA έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την ημερομηνία ενός αγώνα για να μην διακινδυνεύσει τη διεξαγωγή του. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες καταληκτικές ημερομηνίες για κάθε γύρο που μπορούν να διεξαχθούν οι αγώνες. Αν ξεπεραστούν, τότε θα ισχύουν οι προαναφερθέντες μηδενισμοί στα χαρτιά:

  • 14 Αυγούστου για τους αγώνες του προκαταρκτικού γύρου του Champions League
  • 21 Αυγούστου για τον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League
  • 11 Σεπτεμβρίου για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
  • 18 Σεπτεμβρίου για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
  • 25 Σεπτεμβρίου για τον 1ο αγώνα των playoffs του Champions League
  • 1 Οκτωβρίου για τον 2ο αγώνα των playoffs του Champions League
  • 22 Αυγούστου για τους αγώνες του προκαταρκτικού γύρου του Europa League
  • 12 Σεπτεμβρίου για τον 1ο προκριματικό γύρο του Europa League
  • 19 Σεπτεμβρίου για τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League
  • 26 Σεπτεμβρίου για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League
  • 2 Οκτωβρίου για τα playoffs του Europa League

News 24/7

24MEDIA NETWORK