Η Βικτόρια Πλζεν δεν είναι μπυραρία της γειτονιάς

Εδρεύει στη γενέτειρα της πίλσνερ, εκ των βασικών χορηγών της είναι τοπική ζυθοποιία και οι πάγκοι του γηπέδου είχαν αποκτήσει σχήμα από κουτάκι μπύρας. Κι όμως, η κλήρωση του Ολυμπιακού δεν είναι ακριβώς μεθυστική.

Η Βικτόρια Πλζεν δεν είναι μπυραρία της γειτονιάς
Οι παίκτες της Πλζεν πανηγυρίζουν ένα γκολ απέναντι στη Ρόμα του Κώστα Μανωλά, στο Champions League της σεζόν 2018-19 AP IMAGES

Κυκλοφόρησαν ήδη τα νέα. Αυτά που ταξίδεψαν από τη Νιόν ως τον Πειραιά και έφεραν ως αντίπαλος του Ολυμπιακού, στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών που οδηγεί στους ομίλους του Champions League, τη Βικτόρια Πλζεν.

Πεντάκις πρωταθλήτρια Τσεχίας από το 2011 ως το 2019, απώλεσε τα πρωτεία από τη Σλάβια Πράγας, μένοντας στο -5 από την κορυφή μετά το πέρας 35 αγωνιστικών (30 στην κανονική περίοδο και 5 στα πλέι οφ τίτλου), διότι ηττήθηκε 3-1 στο κομβικό ματς της έξτρα διαδικασίας. Παρέμεινε πάντως η πιο επιτυχημένη ομάδα της τελευταίας 10ετίας, συνυπολογίζοντας όσα έχει καταφέρει στα ευρωπαϊκά κύπελλα, όπου συμμετέχει μόνιμα από το 2010-11, έπειτα από ένα μακρύ διάλειμμα 39 ετών και τη μοναδική παρουσία της στο Κύπελλο Κυπελλούχων της σεζόν 1971-72, ως εκπρόσωπος τότε του τσεχοσλοβάκικου ποδοσφαίρου.

Ξέρει από Ευρώπη

Η παρθενική εμπειρία της στην Ευρώπη συνοδεύτηκε από μια 'ξεγυρισμένη' 6άρα στο Μόναχο, από την Μπάγερν. Με αποκλεισμό από την Μπεσίκτας, δε, συνδυάστηκε η επιστροφή της πριν από 8 καλοκαίρια. Έκτοτε όμως έφτασε να παίξει τρεις φορές στους ομίλους του Champions League, έχοντας αποκλείσει ομάδες όπως η Ρόζενμποργκ, η Κοπεγχάγη και η Μάριμπορ, κι άλλες τέσσερις στου Europa League καταγράφοντας αξιοσημείωτες επιτυχίες, όπως η νίκη επί της Ατλέτικο Μαδρίτης (1-0), η ισοπαλία και η νίκη με τη Ρόμα (1-1, 2-1 σε διαφορετικές χρονιές) ή ο αποκλεισμός της Νάπολι με 2/2 (3-0, 2-0). Στην πιο παραγωγική μάλιστα χρονιά της (2017-18) διεκδίκησε την πρόκρισή της στα προημιτελικά της διοργάνωσης, χάνοντας το εισιτήριο από τη Σπόρτινγκ στην παράταση της ρεβάνς με γκολ που δέχθηκε στο 105' κι ενώ είχε ανατρέψει το 2-0 της Λισαβόνας.

Κι αν ο Ολυμπιακός όντας ξεγλίστρησε αποφεύγοντας μια πιο παραδοσιακή δύναμη, την Αϊντχόφεν, που ήταν η έτερη υποψήφια αντίπαλό του στο β' προκριματικό γύρο, αντιλαμβάνεται κανείς πως μπυραρία τη Βικτόρια δεν έχεις το δικαίωμα να την αποκαλείς. Μην σε αποπλανεί η καταγωγή της, παρά το γεγονός πως εδρεύει στην 'πρωτεύουσα' της πίλσνερ, στη δυτική Βοημία και 90 χιλιόμετρα από την Πράγα - εκεί που πρωτοζυμώθηκε η νέα πικρή εκδοχή της ξανθιάς μπύρας χάρη στην έντονη περιεκτικότητα σε λυκίσκο που προστέθηκε στο μείγμα. Ούτε να σε μπερδεύει η ισχυρή τοπική ζυθοποιία Gambrinus (ανταγωνίστρια της Urquell), η οποία λειτουργεί ως εκ των βασικών χρηματοδοτών της, έχοντας μάλιστα το 2017 μετατρέψει τους πάγκους της 'Doosan Arena' για να μοιάζουν με τενεκεδένια κουτιά.

Ο ένας από τους πάγκους της έδρας της Πλζεν μετά τη συμφωνία με χορηγό
Ο ένας από τους πάγκους της έδρας της Πλζεν μετά τη συμφωνία με χορηγό

Άλλες φορές, δε, προσφέρει προϊόν σε χαμηλές τιμές, αναλογικά με την πορεία της ομάδας, τα γκολ και τις συνολικές επιδόσεις της.

Προπονητής και ρόστερ

Η Βικτόρια, έχοντας από το 2017 στον πάγκο της τον άλλοτε ομοσπονδιακό προπονητή και επτά φορές κορυφαίο προπονητή της χώρας Πάβελ Βρμπα (55 ετών) στη δεύτερη θητεία του, μοιάζει ένα ένα σύνολο που δεν προκαλεί φόβο, αλλά απαιτεί σεβασμό και προσοχή, διότι δουλεύει μεθοδικά, συντονισμένα και στοχευμένα. Στηρίζεται στο ντόπιο στοιχείο, δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε άσκοπες σπατάλες, παρά τα χρήματα από την κορεάτικη Doosan, και παλεύει να προωθήσει δικά παιδιά, έχοντας πουλήσει σε καλές τιμές τόσο τον Βλάντιμιρ Ντάριντα (στη Φράιμπουργκ) όσο και παλιότερα τον Πετρ Γίρατσεκ (στη Βόλφσμπουργκ).

Σήμερα, σ' ένα ρόστερ με δύο Αφρικανούς (τον Κογκολέζο Καγιάμπα και τον Νιγηριανό Εκπάι) και έναν Γάλλο (Μπεγκέλ), ο πιο γνωστός παίκτης της είναι ο Σλοβάκος Ρόμαν Προχάτζκα, ενώ ο πιο επικίνδυνος ο 26χρονος Τσέχος φορ Μίκαελ Κρμέντσικ, με τα 8 γκολ σε 19 διεθνείς συμμετοχές. Πέρυσι δεν πρόλαβε να βοηθήσει πολύ, λόγω σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο. Την καλοκαιρινή προετοιμασία πάντως την ακολουθεί κανονικά, ανεξάρτητα από την εμπλοκή του σε μια παράξενη υπόθεση τροχαίου στο οποίο δεν έχει διευκρινιστεί αν οδηγούσε όντως η έγκυος σύζυγός του ή ο ίδιος (και διέφυγε για να μην χρεωθεί τις συνέπειες).

Ομάδα από την Τσεχία ο Ολυμπιακός δεν έχει αντιμετωπίσει άλλη φορά στο παρελθόν - σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που έχει παράδοση. Κατά τον Ζντένεκ Σκάζνι που μίλησε στον Sport24 Radio 103.3 "είναι δύσκολο να πω αν είναι 50-50, ο Ολυμπιακός είναι ελαφρώς φαβορί". Καιρός, ως εκ τούτου, είναι ν' αποκλείσει την πρώτη στα διπλά παιχνίδια του Ιουλίου (23-24 και 30-31).

News 24/7

24MEDIA NETWORK