Η βολική θέση του Ολυμπιακού είχε και 'σκριν' από τον ΠΑΟΚ

Τα χαμένα πέναλτι των ποδοσφαιριστών του Ερυθρού Αστέρα ήρθαν ως συνέχεια της πρόκρισης του ΠΑΟΚ επί της Μπενφίκα και ευνόησαν το έργο του Ολυμπιακού για μια επανάληψη, αν όχι κατάρριψη, των όσων πέτυχε στην περυσινή διοργάνωση.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί και ο Γιώργος Μασούρας πανηγυρίζουν στη διάρκεια του περυσινού Champions League
Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί και ο Γιώργος Μασούρας πανηγυρίζουν στη διάρκεια του περυσινού Champions League EUROKINISSI SPORTS

Πέρυσι ο Ολυμπιακός χρειάστηκε έξι αγώνες (από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών) για να βρεθεί στους ομίλους του Champions League. Από τη Βίκτορια Πλζεν πήγε στην Μπασακσεχίρ κι από 'κει κατέληξε στην Κράσνονταρ. Ο απολογισμός του 5 νίκες, 1 ισοπαλία και 13-1 γκολ. Εφέτος (ως πρωταθλητής) του αρκούν μόλις δύο παιχνίδια και κυρίως όλη κι όλη μία πρόκριση για να είναι στους καλύτερους 32 της διοργάνωσης των αστέρων. Με όποιον τρόπο.

Είναι κάτι που θα πρέπει να συμβεί απέναντι στην Ομόνοια που -ως αουτσάιντερ- απέκλεισε τον Ερυθρό Αστέρα στη διαδικασία των πέναλτι κι έφτασε για πρώτη φορά τόσο μακριά. Την ευνόησε σίγουρα το σύστημα των νοκ άουτ, έχοντας ήδη αφήσει εκτός την Αραράτ και τη Λέγκια (στην παράταση). Με τον Αστέρα έπαιξε 'τελικό' στη Λευκωσία και από το 1-1 του 45' τίποτα δεν άλλαξε ως τη σφύριγμα της λήξης στο 120'. Ο Ιταλός Φαλτσινέλι και ο Αυστραλός Ντέγκενεκ αστόχησαν για τον πρωταθλητή Σερβίας, ο Λέτσγιακς βρήκε δίχτυα στο κομβικό χτύπημα και το 'τριφύλλι' επιβλήθηκε 4-2 στη διαδικασία που έμελλε να ορίσει τον ανθεκτικό νικητή.

Από την πιο πρόσφατη φορά που οι 'ερυθρόλευκοι' διεκδίκησαν πρόκριση απέναντι σε κυπριακή ομάδα δεν έχουν τις πιο όμορφες αναμνήσεις (αποκλεισμός από την Ανόρθωση το 2008). Δεδομένης όμως της αντίστασης που συνάντησαν πέρυσι από τον Ερυθρό Αστέρα στα δύο παιχνίδια του ομίλου, κυρίως δε της ήττας με 3-1 στο Βελιγράδι, η διασταύρωση με την Ομόνοια (την οποία είχαν νικήσει 3-0 σε φιλικό) φάνταζε εξ αρχής μιας ιδανικότερη εκδοχή σ' αυτήν την περίσταση. Που, φυσικά, θα επικυρωθεί ή όχι στο γήπεδο.

Πάντως όλη η διαδικασία ως εδώ είχε δουλέψει υπέρ του Ολυμπιακού. Πρώτα με τον αποκλεισμό της Γιουβέντους από τη Λιόν στις 7 Αυγούστου, για τη φάση των 16 της προηγούμενης διοργάνωσης. Χάρη στον οποίο η ελληνική ομάδα προβιβάστηκε από τον γ' προκριματικό στα πλέι οφ της νέας βερσιόν και απέφευγε αυτομάτως την παγίδα που θα έκρυβε κάθε μονό ματς για τον ισχυρό, ανεξαρτήτως έδρας. Στη χειρότερη περίπτωση δε ήταν εγγυημένο το ευρωπαϊκό εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.

Η συνέχεια περιείχε την επίδραση του ΠΑΟΚ και των όσων κατάφερε μέχρι εδώ. Όχι τόσο γιατί απέκλεισε την Μπεσίκτας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την είσοδο μιας θεωρητικά πιο χαμηλής δυναμικότητας ομάδας στους ομίλους. Όπως ενδεχομένως η βελγική Γάνδη, εφόσον ξεπεράσει το εμπόδιο της Ντιναμό Κιέβου. Αλλά κυρίως διότι ο θρίαμβος του 'Δικεφάλου' επί της Μπενφίκα, σ' ένα βράδυ που ο Ζεζούς είχε προβλέψει τον αποκλεισμό του από τον Φερέιρα, προκάλεσε ένα ανεπανάληπτο ντόμινο που βόλεψε το έργο των Πειραιωτών.

Ας το εξηγήσουμε. Έως το βράδυ της Τρίτης η ενισχυμένη Μπενφίκα (των 70.000 βαθμών) ήταν δυνητικά η τελευταία ομάδα του β' γκρουπ δυναμικότητας για τους ομίλους. Παρέα με τις 'σίγουρες' Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σαχτάρ, Ντόρτμουντ και Τσέλσι. Από τη στιγμή που 'γκρεμίστηκε' στα σκαλοπάτια της Τούμπας και πλήρωσε τον Ζίβκοβιτς με 60 εκατομμύρια, ο αποδυναμωμένος Άγιαξ (των 69.500 βαθμών) καπάρωνε τη θέση της και μεταλλασσόταν αυτομάτως σ' έναν εκ των υποψηφίων αντιπάλων του Ολυμπιακού. Εφόσον φυσικά αυτός αποκλείσει το κυπριακό κλαμπ και μπει στην κληρωτίδα.

Επειδή όμως ο 'Αίαντας' 'ανέβηκε' κατηγορία, δημιουργήθηκε ένα κενό στο γ' γκρουπ δυναμικότητας. Το οποίο ήρθε να καλύψει μεμιάς η Αταλάντα. Που από πέρυσι είχε φέρει το οργανωμένο χάος. Μια Αταλάντα που με εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους, ως η τρίτη δύναμη της Serie A, θα ήταν η πιο ανεπιθύμητη αντίπαλος από το δ' γκρουπ δυναμικότητας, λαμβάνοντας υπ' όψιν το σύνολο που έχει φτιάξει ο Γκασπερίνι και τον τρόπο που αποκλείστηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν στον προημιτελικό της Λισαβόνας, πριν από ένα μήνα. Έχασε μεν τον Καστάν, αλλά έχει ήδη ξοδέψει 30 εκατομμύρια για τους Πάσαλιτς, Μίραντσουκ και Ρομέρο! Άρα θα ήταν ο χειρότερος αντίπαλος των αδυνάμων στην απόπειρα για την τρίτη θέση τουλάχιστον και την προσπάθεια επανάληψης της περυσινής πορείας. Ας ανησυχούν οι άλλοι πλέον.

Ποιος ξέρει; Ίσως υπάρξει συνέχεια για τους 'ερυθρόλευκους', μετά τον αποκλεισμό της Ντιναμό Ζάγκρεμπ από τη Φερεντσβάρος, γλιτώνοντας ακόμη και τη Μαρσέιγ!


News 24/7

24MEDIA NETWORK