Η ξαφνική 'ανάσταση' Κονγκολέζου ποδοσφαιριστή κρύβει μια πλεκτάνη

Ο Γιανίκ Καμπά πέθανε το 2016 και... ζωντάνεψε ξανά μερικά χρόνια αργότερα. Στο μεσοδιάστημα, η σύντροφός του είχε εισπράξει ένα 6ψήφιο ποσό από την αποζημίωση της ασφάλειάς του. Σήμερα ο Καμπά ζητά δικαιοσύνη, ίσως και μια καλύτερη μοιρασιά της αποζημίωσης.

Ποδοσφαιριστές της Σάλκε σε στιγμιότυπο ευρωπαϊκής αναμέτρησης κόντρα στη Λοκομοτίβ Μόσχας (2018)
Ποδοσφαιριστές της Σάλκε σε στιγμιότυπο ευρωπαϊκής αναμέτρησης κόντρα στη Λοκομοτίβ Μόσχας (2018) AP PHOTOS

Στις 9 Ιανουαρίου 2016, το γερμανικό ποδόσφαιρο αποχαιρετούσε έναν ποδοσφαιριστή από το Κονγκό, τον Χιανίκ Καμπά. Ο Καμπά άρχισε την καριέρα του στις ακαδημίες της Σάλκε στη θέση του δεξιού μπακ, προτού συνεχίσει σε μικρότερες γερμανικές ομάδες. Όμως ένα αυτοκινητικό δυστύχημα στη γενέτειρα του έφραζε το δρόμο της ποδοσφαιρικής σταδιοδρομίας και της ίδιας της ζωής. Στη συνέχεια, η σύζυγός του εισέπραξε ένα 6ψήφιο ποσό από την ασφάλεια ζωής του και ο Καμπά έγινε ανάμνηση.

Ίσως και όχι.

Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του, ο Καμπά είναι ζωντανός και διαμένει στην περιοχή του Γκελζενκίρχεν. Συγκεκριμένα, έχει δηλώσει πως είναι καλά στην υγεία του και πως εργάζεται πια ως χημικός μηχανικός σε εργοστάσιο. Τι ακριβώς συνέβη το 2016;

Η αλήθεια ξεκίνησε να φωτίζεται προ διετίας, όταν ο ίδιος ο -πρώην- ποδοσφαιριστής επισκέφθηκε τα γραφεία της γερμανικής πρεσβείας στην Κινσάσα, ώστε να εξηγήσει πως τον Γενάρη του '16 δεν είχε κάποιο ατύχημα, αλλά κάτι αδιευκρίνιστο συνέβη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Κονγκό κι η τότε παρέα του φρόντισε ώστε να μείνει στη μέση του πουθενά, μόνος, χωρίς χρήματα, χαρτιά και τηλέφωνο. Η εξαφάνισή του οδήγησε τις γερμανικές αρχές στο να τον θεωρήσουν νεκρό.

Το 2018, πήρε τον δρόμο της επιστροφής στη Γερμανία. Η γερμανική αστυνομία ερευνά μέχρι σήμερα το περιστατικό της εξαφάνισης του πρώην ποδοσφαιριστή, ως μια υπόθεση απάτης, με σοβαρές υποψίες περί έκδοσης πλαστού πιστοποιητικού θανάτου από την αφρικάνικη χώρα, με σκοπό την υπεξαίρεση χρημάτων. Ενδεχομένως όμως ο Καμπά να 'ζωντάνεψε' ξανά, ξεκινώντας μια νέα ζωή, με σκοπό να 'δώσει' στην αστυνομία την ευεργετηθείσα σύντροφό του. Ίσως η μεταξύ τους μοιρασιά της αποζημίωσης της ασφάλειας να μην πήγε και τόσο καλά.

Οι αδικίες σε μια καλά υπολογισμένη πλεκτάνη, μπορούν να ζωντανέψουν και νεκρούς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK