Η ιδανική ενδεκάδα από παίκτες ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού

Πασχαλάκης ή Σα; Κρέσπο ή Βούκοβιτς; Πέλκας ή Φορτούνης; Λίγο πριν από το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, βάλαμε κάτω τις ενδεκάδες των δύο ομάδων και επιλέξαμε μία... μικτή με τους καλύτερους εξ αυτών.

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το ντέρμπι τίτλου μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στην Τούμπα (19:30), δεν περιλαμβάνει απλά τους δύο πρωτοπόρους της Super League, αλλά και τις δύο ομάδες με τα καλύτερα ρόστερ.

Οι δύο διεκδικητές του πρωταθλήματος βρίσκονται σε αυτό το σημείο ακριβώς επειδή φρόντισαν να έχουν στις τάξεις τους ποδοσφαιριστές επιπέδου, οι οποίοι (με ελάχιστες εξαιρέσεις) κοιτάζουν εφ' υψηλού σε όλες τις θέσεις τους παίκτες των υπολοίπων ομάδων.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν η σύγκριση γίνεται μεταξύ αυτών των δύο; Ποιος κερδίζει στις επιμέρους μονομαχίες; Ποιοι ποδοσφαιριστές θα χωρούσαν στην ενδεκάδα του αντιπάλου;

Το Contra.gr κάνει τη σύγκριση και επιλέγει την ιδανική ενδεκάδα από παίκτες των δύο ομάδων.

Τερματοφύλακας

Η επιλογή είναι μία από τις πιο δύσκολες. Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ είναι γνωστός στο κοινό εδώ και χρόνια και δοκιμάζεται σε υψηλό επίπεδο από πέρυσι. Ο Πορτογάλος πήρε την ευκαιρία του κάπου στα μέσα του 1ου γύρου και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει κι αυτός μεγάλες εμφανίσεις. Η διαφορά είναι μικρή, όμως ακόμα κι αν υπολογίσουμε τις αναπόφευκτες γκέλες του Έλληνα τερματοφύλακα (τρανό παράδειγμα το παιχνίδι κόντρα στον Πανιώνιο), το 'ταβάνι' του Πασχαλάκη βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το 'ταβάνι' του Σα, από όσα έχουμε δει σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα συνύπαρξής τους στο πρωτάθλημα.

Δεξί μπακ

Με δεδομένο ότι η κρίση γίνεται με βάση τη φετινή απόδοση, από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, ο Νορβηγός μπακ έχει προβάδισμα από τον Βραζιλιάνο αντίπαλό του. Ο Μάτος δεν άρχισε καλά τη χρονιά κι έδειξε κουρασμένος από την περσινή υπερπροσπάθεια. Αντιθέτως, ο Ελαμπντελαουί άφησε πίσω του την κάκιστη περσινή σεζόν και παρουσιάστηκε αναγεννημένος. Τον Ιανουάριο ο Μάτος άρχισε να... πετάει, σε σημείο που θα μπορούσε να κάνει δική του τη θέση σε αυτήν τη... μικτή ενδεκάδα. Παρ' όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψιν όλη τη σεζόν, ο Ελαμπντελαουί παίρνει το χρίσμα.

Δεξί στόπερ

Ο κεντρικός αμυντικός από το Πράσινο Ακρωτήρι μπορεί να μην μείνει στον ΠΑΟΚ και μετά από το καλοκαίρι, ωστόσο έχει αφήσει το στίγμα του στην ομάδα, έστω κι αν ήρθε ως 'λαχείο' από τη Ρουμανία. Το ίδιο άγνωστος ήρθε κι ο Σενεγαλέζος αμυντικός του Ολυμπιακού, όμως, μετά από μία σεζόν προσαρμογής, φέτος δείχνει ότι μπορεί να αξιοποιήσει τα τεράστια προσόντα του, πιο συγκροτημένα και μυαλωμένα. Γι' αυτούς τους λόγους κερδίζει και στη μονομαχία με τον αντίπαλο δεξιό στόπερ.

Αριστερό στόπερ

Η σεζόν που πραγματοποιεί ο Ισπανός αμυντικός ίσως είναι η καλύτερη της καριέρας του. Η απόδοσή του στο ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ ήταν για σεμινάριο, ωστόσο φέτος είναι το ίδιο καλός απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο, ανεξαρτήτως δυναμικότητας ή τρόπου παιχνιδιού. Ο Σέρβος αμυντικός, από την πλευρά του, απέδειξε ότι ήταν λάθος από πλευράς Ολυμπιακού να τον αφήσει να φύγει πέρυσι και φέτος αποτελεί τον καλύτερο παίκτη στην άμυνα της ομάδας του. Ορισμένα μειονεκτήματα, όμως, όσον αφορά στην ταχύτητα και φυσικά τα αυτογκόλ του, δίνουν τη θέση του βασικού αριστερού στόπερ στον Κρέσπο.

Αριστερό μπακ

Η σεζόν δεν άρχισε το ίδιο καλά με την περσινή για τον Βιεϊρίνια, ωστόσο όσο κυλούσε ο χρόνος, άρχιζε να θυμίζει τον καλό εαυτό του. Στον αντίποδα, ο Κούτρης άρχισε ως αναπληρωματικός του Κώστα Τσιμίκα, ωστόσο με τον καιρό πήρε τη φανέλα σπίτι του και ανάγκασε αρκετές ομάδες να στρέψουν τα ραντάρ πάνω του. Παρ' όλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν έφτασε το επίπεδο του αρχηγού του ΠΑΟΚ, που κερδίζει αυτήν τη μονομαχία.

Αμυντικός μέσος

Η φετινή χρονιά δεν είναι η καλύτερη δυνατή για τον Ισπανό αμυντικό μέσο. Αν δεν υπήρχε η μεγάλη ατυχία του Πόντους Βέρνμπλουμ, δεν θα βρίσκονταν στη λίστα. Οι δικοί του μικροτραυματισμοί και η ηλικία του φαίνονται πλέον στο παιχνίδι. Ο Γκιλιέρμε, από την πλευρά του, αποκτήθηκε το καλοκαίρι και είχε να ανταγωνιστεί αρκετούς παίκτες που θα μπορούσαν να έχουν τον ίδιο ρόλο στην ενδεκάδα. Σταδιακά άρχισε να ανεβαίνει στην ιεραρχία και κατέληξε βασικός και αναντικατάστατος. Μάλιστα, δεν κάνει μόνο δουλειά 'κόφτη', αφού έχει χρησιμοποιηθεί και ως 8άρι. Το βέβαιο είναι ότι παίρνει τη φανέλα από τον Κάνιας.

Κεντρικός μέσος

Εδώ και δύο χρόνια αποτελεί τον 'εγκέφαλο' του ΠΑΟΚ. Δεν είναι μόνο οι ανασταλτικές ικανότητές του, είναι και το σωστό μοίρασμα της μπάλας. Διανύει ακόμα μία σεζόν που δεν ξεχωρίζει σε κανέναν τομέα, ωστόσο είναι χρήσιμος σε όλους. Το έργο του γίνεται ακόμα πιο σημαντικό από τη στιγμή που δεν έχει δίπλα του τον περσινό Κάνιας ή τον φετινό Βέρνμπλουμ. Στον αντίποδα υπάρχει ακόμα ένα 'λαχείο' του Ολυμπιακού, το οποίο, όμως, εξαργυρώνεται. Πρόκειται για έναν παίκτη που εκτός από ανασταλτικά χαρίσματα, διαθέτει και δημιουργικές αρετές. Βρίσκεται παντού στο γήπεδο και δοκιμάζει συχνά το πόδι του, ίσως περισσότερο από όσο χρειάζεται. Θυμίζει αρκετά την περσινή... άγουρη χρονιά του Σισέ και γι' αυτό ίσως χρειαστεί χρόνο για να χαλιναγωγήσει το ένστικτό του και να κερδίσει θέση στο δίλημμα.

Δεξί εξτρέμ

Ο Βραζιλιάνος αποτελεί την 3η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ΠΑΟΚ και δείχνει ένας παίκτης με μεγάλο ταλέντο. Εξάλλου, το να παίζει τόσο δεξιά όσο και αριστερά συνιστά ικανότητα που αξίζει αρκετά χρήματα. Η χρονιά του μέχρι στιγμής είχε σκαμπανεβάσματα και δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί στην ενδεκάδα, αν και με 6 γκολ και 9 ασίστ σε 27 αγώνες, έχει δείξει τη χρησιμότητά του. Παρ' όλα αυτά, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος συνεχίζει αυτό που άρχισε την περσινή σεζόν και δεν 'φρενάρει'. Τα πρώτα παιχνίδια του στους 'ερυθρολεύκους' ήταν εντυπωσιακά και μετά από μία μικρή 'κοιλιά', επανήλθε σε πολύ υψηλό επίπεδο, με συνέπεια να κερδίζει αυτήν την κόντρα.

Επιθετικός μέσος

Ίσως οι δύο πιο ποιοτικοί Έλληνες ποδοσφαιριστές, με μεγάλη ικανότητα με την μπάλα στα πόδια. Ο ένας αποτελεί σημαντικό 'γρανάζι' του συστήματος του ΠΑΟΚ, μοιράζοντας παιχνίδι και ορισμένες φορές εκτελώντας. Λειτουργεί άριστα για την ομάδα και φέτος πραγματοποιεί μία καλή σεζόν. Δεν συγκρίνεται, όμως, με αυτό που συμβαίνει με τον Φορτούνη. Ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο της ομάδας και τον αυξάνει με την απόδοσή του. Βρίσκεται πέρα και πάνω από κάθε σύστημα, είναι ο MVP του πρωταθλήματος και έχει... κλειδώσει θέση σε αυτήν την ενδεκάδα.

Αριστερό εξτρέμ

Ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός αποτελεί έναν από τους πιο ικανούς παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος. Μπορεί να μην διαθέτει την αντοχή να αγωνίζεται 90λεπτα σε όλα τα παιχνίδια, ωστόσο η διορατικότητά του, οι κάθετές του και τα σουτ του δεν μετριούνται από λεπτά συμμετοχής, ούτε η ικανότητά του να παίζει σε διάφορες θέσεις της επίθεσης. Ο Πορτογάλος εξτρέμ, από την πλευρά του, αποτελεί έναν παίκτη που διακρίνεται με τη φετινή σεζόν που κάνει με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Περνάει τους αντιπάλους σαν σταματημένους, αλλά συχνά τα... θαλασσώνει στην τελική προσπάθεια, στοιχείο που του δίνει ορισμένους αρνητικούς πόντους και γι' αυτό χάνει τη θέση από τον Μπίσεσβαρ.

Επιθετικός

Από τη στιγμή που έφυγε ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς, ο Άγγλος επιθετικός αποτελεί επισήμως τον διάδοχό του. Ο Άκπομ τα έχει πάει περίφημα μέχρι στιγμής, με γκολ που σημείωσε και μέτρησαν και άλλα που δεν μέτρησαν και συμμετέχει στο ομαδικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Όπως παραδέχεται και ο Λουτσέσκου, όμως, έχει πολλά να μάθει ακόμα σε επίπεδο τακτικής. Ο Ισπανός αντίπαλός του έχει ταιριάξει καλύτερα με την ομάδα, άρχισε ως βασικός και παρέμεινε τέτοιος παρά την άνοδο του Αχμέντ Χασάν και με 9 γκολ και 3 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, έχει και καλύτερη συγκομιδή, ώστε να κερδίζει τη θέση.

Προπονητής

Τη φετινή χρονιά ο Ρουμάνος τεχνικός συνέχισε το περσινό έργο και έβαλε ορισμένες βελτιωτικές πινελιές, με συνέπεια να βλέπουμε μία αήττητη ομάδα στο πρωτάθλημα να πηγαίνει φουλ για τίτλο. Η συντήρηση του περσινού μομέντουμ δεν είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο ο Πορτογάλος ομόλογός του είχε ακόμα πιο δύσκολη αποστολή. Να οδηγήσει έναν... διαλυμένο Ολυμπιακό, με αλλαγμένη όλη την ομάδα, στους ομίλους του Europa League και να τον καταστήσει ξανά ομάδα πρωταθλητισμού. Το πέτυχε και μάλιστα προσφέροντας και καλό θέαμα και γι' αυτό παίρνει τη νίκη.

Photo credits: Eurokinissi, Motion Team

News 24/7

24MEDIA NETWORK