Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα…
Υπέρβαση. Μπάτζετ. Δύο λέξεις που ακούστηκαν πολλές φορές το 2006 από τους δύο εκπροσώπους μας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ολυμπιακός και ΑΕΚ ήταν οι δύο ομάδες που κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν στην "πρόκληση" και την "ευκαιρία" του Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας να αντιμετωπίσουν όχι τόσο τους αντιπάλους, όσο η μία την άλλη.

Υπέρβαση. Μπάτζετ. Δύο λέξεις που ακούστηκαν πολλές φορές το 2006 από τους δύο εκπροσώπους μας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ολυμπιακός και ΑΕΚ ήταν οι δύο ομάδες που κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν στην “πρόκληση” και την “ευκαιρία” του Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας να αντιμετωπίσουν όχι τόσο τους αντιπάλους, όσο η μία την άλλη.
Αυτή η ιδιόμορφη κόντρα “ερυθρόλευκων” και “κιτρινόμαυρων” και συνάμα η σύγκριση της πορείας τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έφερε κάποια συμπεράσματα αλλά για μία ακόμα φορά άφησε αναπάντητα ερωτήματα. Γιατί δεν κερδίζει ο Ολυμπιακός εκτός έδρας; Τι χρειάζεται για την ευρωπαϊκή υπέρβαση; Είναι ή δεν είναι επιτυχημένη η πορεία της ΑΕΚ; Παίζει ή δεν παίζει ρόλο το μπάτζετ; Ερωτήματα που θα αναπαράγονται ακόμα κι αν βρούμε τις απαντήσεις. Ερωτήματα που αποτελούν το βούτυρο στο ψωμί των καφενειακών συζητήσεων, των δημοσιογραφικών αναλύσεων και των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων.
Ολα ξεκίνησαν έτσι…
Για μία ακόμα χρονιά ο Ολυμπιακός είχε την τύχη να αποφύγει την δοκιμασία των προκριματικών του Αυγούστου και είχε όλο τον χρόνο για να προετοιμαστεί κατάλληλα για την κλήρωση των ομίλων. Σε αντίθεση με την ΑΕΚ που επικέντρωσε την καλοκαιρινή της προετοιμασία στα δύο παιχνίδια που θα της έδιναν το «εισιτήριο» για την γιορτή του ποδοσφαίρου. Η κληρωτίδα έφερε αντίπαλο την Χαρτς του Τάκη Φύσσα και του Χρήστου Καρυπίδη και άπαντες άρχισαν –αναπόφευκτα- τις συγκρίσεις με την περίοδο 1994-95 όταν η Ενωση απέκλεισε τους Ρέιντζερς για να περάσει στη φάση των ομίλων.
Οι κιτρινόμαυροι ήταν πιστοί στο ραντεβού τους και με δύο νίκες εξασφάλισαν την είσοδό τους στους ομίλους. Στο πρώτο ματς, στο Εδιμβούργο, η ομάδα του Λορένθο Φερέρ βρέθηκε να χάνει με 1-0, αλλά κατάφερε να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση, να επικρατήσει με 2-1 και να μετατρέψει σε τυπική διαδικασία τη ρεβάνς στο Ολυμπιακό Στάδιο. Με ένα ξέσπασμα στα τελευταία λεπτά, η Ενωση κέρδισε με 3-0 τους Σκωτσέζους και η Ελλάδα για άλλη μια σεζόν εκπροσωπήθηκε από δύο ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Δεν παίζουμε όπως πρέπει
Ο Τροντ Σόλιντ ήρθε στον Ολυμπιακό για να πετύχει αυτό που δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του. Την ευρωπαϊκή υπέρβαση. Την πρώτησεζόν ο Νορβηγός δεν κατάφερε να βοηθήσει τους Πειραιώτες στον στόχο της καλύτερης πορείας από τις προηγούμενες χρονιές, αλλά έχοντας την πίστωση χρόνου και την ευθύνη των μεταγραφικών κινήσεων, δημιούργησε την ομάδα εκείνη που θα ανέβαζε τον πήχη στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο πήχης όχι μόνο δεν ανέβηκε, αλλά κατέβηκε μερικούς πόντους. “Δεν παίζουμε όπως πρέπει…” έσπευσε να τονίσει ο Ριβάλντο μετά την εντός έδρας ήττα από τη Ρόμα που έθετε τους “ερυθρόλευκους” εκτός διοργάνωσης και να κυνηγούν πλέον την τρίτη θέση του UEFA. Με μόλις 3 βαθμούς από ισάριθμες ισοπαλίες και δύο εντός έδρας ήττες, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με τον χειρότερο τρόπο τις υποχρεώσεις του στον θεσμό του… σεντονιού, μένοντας εκτός Ευρώπης από τον Δεκέμβριο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Το αριστερό μου πόδι…
Ο στόχος της ΑΕΚ ήταν η είσοδος στους ομίλους. Οτιδήποτε ερχόταν στη συνέχεια, θα ήταν καλοδεχούμενο. Και ήρθε. Με μόλις 1 βαθμό στους τρεις πρώτους αγώνες, ουδείς πίστευε ότι οι παίκτες του Λορένθο Φερέρ θα κατάφερναν να διεκδικήσουν την κατάληψη της δεύτερης θέσης και την πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Με δύο σερί νίκες, όμως, κόντρα σε Λιλ και Μίλαν, η Ενωση όχι μόνο ανέτρεψε τα δεδομένα, αλλά ακούμπησε την πρόκριση μέσω της δεύτερης θέσης. Το αριστερό πόδι του Ζούλιο Σέζαρ χάρισε στην ΑΕΚ μια ιστορική νίκη κόντρα στους “ροσονέρι”, δίνοντάς τους παράλληλα παράταση στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Οι “κιτρινόμαυροι” εξασφάλισαν την είσοδό τους στο κύπελλο UEFA και πάλεψαν την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Αντερλεχτ για τη δεύτερη θέση. Η… απουσία της Μίλαν στον αγώνα με τη Λιλ – που εξασφάλισε την σηυμμετοχή της στους “16” του θεσμού- στο “Σαν Σίρο” και η ισοπαλία κόντρα στην Αντερλεχτ στις Βρυξέλλες, “έσβησαν” το όνειρο της πρόκρισης στους “16” του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά η γλυκιά γεύση που άφησε η φετινή περιπέτεια υπάρχει ακόμα…