Ήρθε η ώρα το βραβείο του καλύτερου γκολ της χρονιάς ν' απονεμηθεί σε γυναίκα;

Η αρμόδια επιτροπή της FIFA επέλεξε τις 11 υποψηφιότητες για το βραβείο 'Πούσκας' και μεταξύ αυτών είναι τριών γυναικών. Θα κερδίσει κάποια εξ αυτών τον Σουάρες ή τον Σον;

Ο Μο Σαλάχ κατά την παραλαβή του Puskas Award του 2018
Ο Μο Σαλάχ κατά την παραλαβή του Puskas Award του 2018 AP

Το 'Puskas Award', στη μνήμη του θρυλικού Ούγγρου Φέρεντς Πούσκας (απεβίωσε στις 17/11 του 2006), είναι η χειροπιαστή αναγνώριση του κόσμου του ποδοσφαίρου στο ωραιότερο γκολ της χρονιάς. Είναι το βραβείο που απονέμεται σε ετήσια βάση από το 2009, αφορά μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η οποία για εφέτος οριοθετήθηκε μεταξύ της 20ης Ιουλίου του 2019 έως την 7η Οκτωβρίου του 2020, και διέπεται από ειδικά κριτήρια επιλογής.

Το θεμελιώδες, αν και υποκειμενικό σε περίπτωση λόγω αισθητικής και οπτικής γωνίας, είναι η σπανιότητα της εκτέλεσης. Θα πρέπει δηλαδή να είναι κοινά αποδεκτό πως πρόκειται για ένα θαυμαστό επίτευγμα (μακρινό σουτ, περίτεχνη εκτέλεση, ατομική ενέργεια κλπ), το οποίο τελέστηκε εν ώρα αγώνα χωρίς να έχει επηρεαστεί από άλλους παράγοντες (εξόφθαλμο λάθος ή σπόντα). Δεν έχει διαφορά αν επιτεύχθηκε σε διοργάνωση της Μαλαισίας ή του Μεξικού, της Νότιας Αφρικής ή της Ισλανδίας, της Χιλής ή του Ουζμπεκιστάν. Ούτε, φυσικά, παίζουν ρόλο η εθνικότητα ή το φύλο. Αρκεί η μπάλα να έχει καταλήξει στα δίχτυα με καθ' όλα νόμιμο τρόπο και δεν συνδέεται με άλλες παραβατικές συμπεριφορές. Όπως φερ' ειπείν μια τιμωρία για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι πέρυσι, οι υποψηφιότητες του 2020 δεν είναι 10 στο σύνολό τους, αλλά 11. Ούτως ή άλλως ήταν και εξακολουθεί να είναι μια ανατρεπτική χρονιά σ' όλους τους τομείς. Οι 3 εξ αυτών των υποψηφιοτήτων αφορούν γυναίκες. Πάλι καλά, διότι δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν και τουλάχιστον οι πιθανότητες το βραβείο να καταλήξει για πρώτη φορά σε θηλυκά χέρια είναι κατά τι αυξημένες, συγκριτικά πάντα με το 20% του 2019 και το 10% πρότερων ετών.

Οι προηγούμενοι 11 νικητές ήταν άνδρες. Η αρχή είχε γίνει με τον Κριστιάνο Ρονάλντο (2009), προτού τον διαδεχθούν κατά σειρά ο Χαμίτ Αλτιντόπ (2010), ο Νεϊμάρ (2011), ο Μίροσλαβ Στοχ (2012), ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς (2013), ο Χάμες Ροντρίγκες (2014), ο Ουέντελ Λίρα (2015), ο Μοχντ Φαΐζ Σουμπρί (2016), ο Ολιβιέ Ζιρού (2017), ο Μοχάμεντ Σαλάχ (2018) και τελευταίος ο Ντάνιελ Ζόρι (2019).

Η Ιρλανδή Στέφανι Ρος υπήρξε το 2014 η μοναδική παίκτρια στα χρονικά που με ποσοστό 33% έφτασε ως τη δεύτερη θέση. Τρίτη κατετάγη τόσο η Ντιανιούσκα Ροντρίγκες το 2016 όσο και η Ντέινα Καστεγιάνος το 2017, αμφότερες από τη Βενεζουέλα. Το ανδρικό 'μονοπώλιο' διεκδικούν να διακόψουν εφέτος η Κοσταρικανή Τζόρνταν Φλόρες, η Ουαλή Σόφι Ίνγκλ και η Σκωτσέζα Καρολίν Ουάιρ. Η καθεμιά με τη δική της διαλεχτή προσπάθεια και την ευχή πως αν μία εκ των τριών κερδίσει, έχοντας συλλέξει τις περισσότερες ψήφους της διαδικασίας που συμμετέχουν κοινό και επιτροπή των FIFA Legends, δεν θα ερωτηθεί κατά τη διάρκεια της απονομής της αν γνωρίζει να κάνει twerk. Ότι δεν θα βρεθεί στην τουλάχιστον άβολη θέση της Άντα Χέγκερμπεργκ, της πρώτης κατόχου της 'Χρυσής Μπάλας' πριν από 2 χρόνια. Ότι δεν κληθεί ν' ανεχθεί κάποιο άδολο, κεκαλυμμένο ή μη σεξιστικό, αστείο της στιγμής (ουπς!) από έναν παρουσιαστή-οικοδεσπότη που εκ των υστέρων θα παλεύει να πείσει ότι δεν ήθελε να προσβάλει.

Συμπωματικά αλλά εξόχως σημαδιακά η διαδικασία άνοιξε την 25 Νοεμβρίου, ή αλλιώς την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Όποιας μορφής κι αν έχει. Θα διαρκέσει ως τις 7 Δεκεμβρίου. Από τους υπόλοιπους οκτώ άνδρες της λίστας ο Ουρουγουανός Χιόρχιαν ντε Αρασκαέτα και ο Νοτιοαφρικανός Εχλόπο Κεκάνα είναι υποψήφιοι για δεύτερη φορά. Ο πρώτος είχε έρθει τρίτος το 2018 και ο δεύτερος είχε μείνει εκτός τριάδας το 2016. Το 2013 και το 2018 είχαν προκριθεί στην τελική φάση τα γκολ των Παναγιώτη Κονέ και Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου.

Ας δούμε όμως μία προς μία τις 11 υποψηφιότητες, ψηφίζοντας στο φινάλε το καλύτερο γκολ όλων:

Σίρλεϊ Κρους

Χιόρχιαν ντε Αρασκαέτα

Τζόρνταν Φλόρες

Αντρέ-Πιέρ Ζινιάκ

Σόφι Ινγκλ

Ζλάτκο Γιουνούζοβιτς

Εχλόπο Κεκάνα

Σον Χέουνγκ Μιν

Λεονέλ Κινιόνες

Λουίς Σουάρες (στο 2:40)

Καρολίν Ουάιρ

Ψηφίστε το γκολ που σας άρεσε περισσότερο απ' όλα τ' άλλα


News 24/7

24MEDIA NETWORK