Στην Ιταλία κανείς δεν θέλει να βγει Champions League

Ίντερ και Ρόμα διεκδικούν θέση στο Champions League και απέτυχαν να νικήσουν. Ο Κλάουντιο Ρανιέρι κατηγόρησε τη Λάτσιο ότι θα χάσει από την Αταλάντα και... δικαιώθηκε. Η Μίλαν... προσπάθησε να χάσει κι αυτή, δεν τα κατάφερε.

New Roma coach Claudio Ranieri enters the field prior to an Italian Serie A soccer match between Roma and Empoli, at the Olympic stadium in Rome, Monday, March 11, 2019. (AP Photo/Gregorio Borgia)
New Roma coach Claudio Ranieri enters the field prior to an Italian Serie A soccer match between Roma and Empoli, at the Olympic stadium in Rome, Monday, March 11, 2019. (AP Photo/Gregorio Borgia) AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

"Così è stato, così fu". Η συνέντευξη Τύπου του Κλάουντιο Ρανιέρι ενόψει του αγώνα με την Τζένοα δεν ήταν επεισοδιακή, μέχρι να φτάσει σε σημείο μηδέν, στο σημείο αναφοράς της Λάτσιο. Ο τεχνικός της Ρόμα δεν ξέχασε ποτέ αυτό που (θεωρεί ότι) συνέβη στο Λάτσιο - Ίντερ, στην 36η αγωνιστική της Serie A 2009-2010, όταν η Ρόμα (του) βρισκόταν δύο βαθμούς πίσω από τους πρωτοπόρους 'νερατζούρι'.

"Έτσι ήταν, έτσι συνέβη". Οι βαθμολογικά αδιάφοροι γηπεδούχοι γνώρισαν εντός έδρας ήττα 0-2 με κάτω τα χέρια από την ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο, που παρέμεινε επικεφαλής και έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τρεμπλ. Ήταν η στιγμή που ο Ιταλός τεχνικός, στη δεύτερη θητεία του πια στους 'τζιαλορόσι', κλήθηκε να απαντήσει αν η Λάτσιο θα καθίσει να χάσει με κάτω τα χέρια στον αγώνα της κόντρα στην Αταλάντα στο 'Ολίμπικο', ώστε η Ρόμα να απολέσει την 4η θέση που οδηγεί στο Champions League από την ομάδα του Μπέργκαμο.

"Τα λόγια του Ρανιέρι είναι προσβλητικά. Η λίγκα πρέπει να επέμβει", δήλωσε εξαγριωμένος το πρωί της Κυριακής ο εκπρόσωπος Τύπου της Λάτσιο, Αρτούρο Ντιακονάλε, λίγες ώρες πριν η ομάδα του... χάσει με κάτω τα χέρια από την Αταλάντα με 3-1 μέσα στο 'Ολίμπικο'.

Από την άλλη, βλέποντας τα αποτελέσματα της 35ης αγωνιστικής, ήταν φυσιολογικό η Λάτσιο να χάσει βαθμούς. Ήταν κι αυτή μέσα στις ομάδες που διεκδικούσαν 'εισιτήριο' στο Champions League, όπως η Ίντερ που δεν νίκησε, η Τορίνο που δεν νίκησε και φυσικά, η Ρόμα που επίσης δεν νίκησε, με συνέπεια να μην έχει μεγάλη σημασία τι έκανε η Λάτσιο.

Οι μοναδικές ομάδες που νίκησαν από τις 6 που διεκδικούν τα εναπομείναντα δύο 'εισιτήρια' του Champions League ήταν η Αταλάντα, η οποία ούτως ή άλλως αντιμετώπιζε τη Λάτσιο, και η Μίλαν, η οποία η αλήθεια είναι ότι... προσπάθησε για να μην νικήσει απέναντι στη (σχεδόν) αδιάφορη Μπολόνια, αλλά δεν τα κατάφερε.

Οι θέσεις που οδηγούν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, σε αυτήν που γεμίζουν τα ταμεία των ομάδων, αντί για Ιερό Δισκοπότηρο, για κάποιον ανεξήγητο λόγο στην Ιταλία μοιάζουν με ωρολογιακή βόμβα που στα καρτούν πετάει ο ένας χαρακτήρας στον άλλον για να μην σκάσει στα χέρια του.

Εκεί που η Ίντερ ετοιμαζόταν να προσπεράσει τη Νάπολι στη 2η θέση, κάνοντας ένα ντεμαράζ και εκμεταλλευόμενη κακά αποτελέσματα από την ομάδα του Κάρλο Αντσελότι, έχει φτάσει στο σημείο να μετράει μία νίκη σε 5 αγωνιστικές, μετά και από το 0-0 κόντρα στην Ουντινέζε.

Μία Ίντερ που 'βυθίζεται' στον 'εμφύλιο' με πρωταγωνιστή τον Μάουρο Ικάρντι, με τους οργανωμένους ultras να εκδίδουν νέα ανακοίνωση στην οποία -με πιο ήπιο τόνο- εξηγούν ότι δεν γίνεται να παραμείνει στον σύλλογο και τη νέα χρονιά ο Αργεντινός επιθετικός.

Πιθανότατα θα αποχωρήσει μαζί του ακόμα ένας επιθετικός, ο Κεϊτά Μπαλντέ, ο οποίος έμεινε ξανά στον πάγκο και απλά μπήκε αλλαγή στο τέλος, αφού δεν ανάρρωσε πλήρως από τον τραυματισμό που υπέστη σε... φάρσα που του έκανε τηλεοπτική εκπομπή.

Με ακόμα μεγαλύτερη φάρσα μοιάζει αυτό που συμβαίνει με το Ρόμα φέτος. Εκεί που βρέθηκε στο... ναδίρ στις τελευταίες ημέρες του Εουζέμπιο ντι Φραντσέσκο, άρχισε να ανακτά θέσεις και να περνάει στην 4η, καλύπτοντας χαμένο έδαφος την κατάλληλη στιγμή.

Ο αγώνας στη Γένοβα έμοιαζε εύκολος, αφού η Τζένοα έχει το πάνω χέρι στην υπόθεση αποφυγής του υποβιβασμού, ενώ η Ρόμα ούτως ή άλλως αποτελεί ανώτερο μέγεθος φέτος και βρίσκεται σε φόρμα. Τα όσα συνέβησαν με τον Ρανιέρι φαίνεται πως επηρέασαν τους 'τζιαλορόσι', ακόμα και τον Κώστα Μανωλά, που έκανε ορισμένα λάθη στα μετόπισθεν.

Ο Τζιανλούκα Λαπαντούλα απέτυχε να τα εκμεταλλευτεί και ο Στεφάν ελ Σαραουί φάνηκε να δίνει τη νίκη στους φιλοξενουμένους με το αριστερό βολέ στο 82'. Φευ. Οι 'γκριφόνι' όχι μόνο ισοφάρισαν στο 90' με τον Κριστιάν Ρομέρο με κοντινή κεφαλιά σε κόρνερ, αλλά είχαν την ευκαιρία να κάνουν την ανατροπή στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν κέρδισαν πέναλτι.

Ο Αντόνιο Μιράντε, ο τερματοφύλακας που πήρε μόνιμα τη θέση του Ρόμπιν Όλσεν επί Ρανιέρι, απέκρουσε την εκτέλεση του (πρώην παίκτη της Ρόμα) Τόνι Σανάμπρια, με συνέπεια το 1-1 να στερήσει δύο πολύτιμους βαθμούς από τη Ρόμα.

Στην Ιταλία κανείς δεν θέλει να βγει Champions League

Έτσι όπως έχουν κυλήσει τα πράγματα τη Serie A, ακόμα και η Τορίνο, μία από τις καλύτερες άμυνες της χώρας, διατηρεί σημαντικές ελπίδες κατάληψης της 4ης θέσης. Μόνο που μπροστά της είχε το χειρότερο δυνατό παιχνίδι, τη Γιουβέντους εκτός έδρας, σε μία πολύ ξεχωριστή ημερομηνία.

Στις 4 Μαΐου 1949, το αεροπλάνο που μετέφερε την καλύτερη ομάδα του κόσμου εκείνη την εποχή, τη 'Grande Torino, δεν κατάφερε να αποφύγει τη Βασιλική της Σουπέργκα και οι 31 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη διεθνώς γνωστή αεροπορική τραγωδία του ποδοσφαίρου.

Μία ημέρα μετά από την επέτειο, οι φίλοι της Γιουβέντους σήκωσαν ένα μεγάλο πανό στο οποίο τίμησαν τη μνήμη των νεκρών της μεγάλης αντιπάλου στο Derby della Mole, σε μία... σπάνια στιγμή αβροφροσύνης (αν και υπήρχαν και εξαιρέσεις). Ακόμα πιο σπάνια είναι η νίκη της 'γκρανάτα' σε αυτό το παιχνίδι, αφού η τελευταία με γηπεδούχο τη 'γηραιά κυρία' εντοπίζεται τον Απρίλιο του 1995.

Ήταν η κατάλληλη στιγμή για να σπάσει η κατάρα, όμως το γκολ του Σάσα Λούκιτς από το 17' δεν αποδείχθηκε αρκετό. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ισοφάρισε σε 1-1 στο 84' με το 21ο φετινό τέρμα του στην κατηγορία και στέρησε δύο βαθμούς από τη μεγάλη αντίπαλο της ομάδας του.

Όλα τα βλέμματα, πάντως, ήταν στραμμένα ήδη στο 'Ολίμπικο', εκεί όπου η Λάτσιο... όφειλε να παίξει τα ρέστα της για την τετράδα, με αντίπαλο μία άμεση ανταγωνίστρια. Νίκη επί της Αταλάντα και την πλησίαζε στον πόντο, επαλήθευση των λόγων του Ρανιέρι και ουσιαστικά έμενε εκτός μάχης για το Champions League.

Μόλις στο 3ο λεπτό πήρε προβάδισμα με τον Μάρκο Παρόλο. Κανένα... biscotto (άτυπη συμφωνία δύο ομάδων για αποτέλεσμα εις βάρος τρίτης) για τη Ρόμα. Μόνο που η ομάδα του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι διαθέτει την καλύτερη επιθετική γραμμή της χώρας και η ανατροπή ήταν θέμα χρόνου.

Θέμα 55 λεπτών συγκεκριμένα, μέχρι οι Ντουβάν Σαπάτα και Τίμοθι Καστάν γυρίσουν τον αγώνα, με τον Γουάλας στο 76' να διαμορφώνει το τελικό 3-1 υπέρ των φιλοξενουμένων, που πλέον κρατούν το 'εισιτήριο' στα χέρια τους.

Με βάση την εικόνα των αντιπάλων μοιάζει απίθανο να στερήσει κανείς από την Αταλάντα αυτήν την πρωτόγνωρη ευκαιρία. Σίγουρα όχι η ομάδα που βρίσκεται από κάτω της, η μοναδική άλλη διεκδικήτρια ενός 'εισιτηρίου' Champions League που πήρε 'τρίποντο' αυτήν την αγωνιστική.

AC Milan's Fabio Borini, center, celebrates with teammates after scoring their team's second goal during the Italian Serie A soccer match between AC Milan and Bologna at the San Siro stadium, in Milan, Italy, Monday, May 6, 2019. (AP Photo/Antonio Calanni)
AC Milan's Fabio Borini, center, celebrates with teammates after scoring their team's second goal during the Italian Serie A soccer match between AC Milan and Bologna at the San Siro stadium, in Milan, Italy, Monday, May 6, 2019. (AP Photo/Antonio Calanni) AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Ο λόγος για τη Μίλαν, η οποία υπέταξε 2-1 την Μπολόνια, εκεί που δεν είχε ρεαλιστικές πιθανότητες, λόγω των δύο σερί αγώνων δίχως νίκη, της ψυχολογίας μετά από τον αποκλεισμό στα ημιτελικά του Coppa Italia και της αναμενόμενης αποπομπής του προπονητή.

Κι όμως, τα γκολ του Σούσο και του Φάμπιο Μπορίνι δεν ήταν αυτά που ξεχώρισαν από τον αγώνα στο Σαν Σίρο. Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα αύξησε ξανά την τιμή του μετά από τις επεμβάσεις του που κράτησαν 'ζωντανούς' τους 'ροσονέρι', παρότι δέχθηκε ένα γκολ, από τον Ματία Ντέστρο στο 72'.

Η Μίλαν έκανε μεγαλύτερη προσπάθεια να οδηγηθεί στην ήττα, πάντως, από ό,τι οι 'ροσομπλού'. Ο Λούκας Πακετά χτύπησε τον διαιτητή στο χέρι όταν εκείνος του έδειξε κίτρινη κάρτα στο 74', με συνέπεια να χάσει με τιμωρία το υπόλοιπο της σεζόν, όπως το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον Τιεμουέ Μπακαγιοκό.

Ο Γάλλος μέσος έγινε πρωταγωνιστής των 'ροσονέρι' τις προηγούμενες ημέρες, ως θύμα ρατσιστικής επίθεσης από οπαδούς της Λάτσιο, αλλά τώρα εξελίχθηκε σε αρνητικό πρωταγωνιστή. Αν και βρισκόταν ήδη σε δυσμενή θέση λόγω αργοπορίας στην προπόνηση, το αποκορύφωμα ήρθε όταν ο Τζενάρο Γκατούζο του ζήτησε να σηκωθεί για ζέσταμα μαζί με τον Πάτρικ Κουτρόνε, εξαιτίας τραυματισμού του Λούκας Μπίγλια στο 26'. Ο Μπακαγιοκό κωλυσιεργούσε εμφανώς δυσαρεστημένος που δεν βρισκόταν στη βασική ενδεκάδα και ο Ιταλός τεχνικός του είπε να γυρίσει στον πάγκο, εισπράττοντας ένα... vaffanculo.

"Θα τον μεταχειριστώ με τον τρόπο μου", απείλησε ο Γκατούζο στη συνέντευξη Τύπου και όλα δείχνουν ότι τη νέα σεζόν ο Μπακαγιοκό θα... αγωνίζεται στο Champions League, αφού η Μίλαν δεν θα ασκήσει το δικαίωμα αγοράς του από την Τσέλσι.

Τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος, η Μίλαν βρίσκεται στην 5η θέση με 59 βαθμούς μαζί με τη Ρόμα, 3 βαθμούς μακριά από την Αταλάντα και 4 από την Ίντερ. Η Τορίνο καραδοκεί στους 57 βαθμούς και η Λάτσιο στους 55, με τη Σαμπντόρια να έχει βγει ήδη εκτός μάχης (και φυσικά ούτε αυτή να φτάνει σε νίκη).

Σε αυτήν την ασύλληπτη μάχη για την... αποφυγή του Champions League, μόνο 4 θα τα καταφέρουν.

Photo credits: AP Photo/Antonio Calanni, Gregorio Borgia

News 24/7

24MEDIA NETWORK