Ήταν ευλογία για τον Φούντα όταν απέφυγε ΑΕΚ και Ολυμπιακό

Πώς ο σήμερα καταξιωμένος στην Αυστρία, Ταξιάρχης Φούντας, έμεινε εκτός ΑΕΚ και Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 2017 και γιατί θα πρέπει να αισθάνεται ανακουφισμένος και δικαιωμένος που τη... γλίτωσε!

Ο Ταξιάρχης Φούντας πανηγυρίζει ένα από τα γκολ του με τη Ραπίντ Βιέννης
Ο Ταξιάρχης Φούντας πανηγυρίζει ένα από τα γκολ του με τη Ραπίντ Βιέννης SKRAPID.AT

Ήταν 8 Αυγούστου του 2012, στο 'Γκούντισον Παρκ', όταν ο Ταξιάρχης Φούντας σημείωσε ένα γκολ που δεδομένα ονειρευόταν κάποια στιγμή στην καριέρα του να πετύχει. Ήταν άλλωστε μόλις 16 ετών και 10 μηνών. Μια σέντρα του Παναγιώτη Λαγού από αριστερά έφερε τη μπάλα εκτός περιοχής της Έβερτον. Ο Φούντας, δίχως να περιμένει να σκάσει στο έδαφος, έπιασε ένα τρομερό σουτ στην κίνηση. Δοκάρι και μέσα. Ναι, ήταν απλά ένα φιλικό. Αλλά μαζί και ένα ονειρώδες τέρμα απέναντι σε ομάδα της Premier League.

Στο φινάλε εκείνης της δυσάρεστα αξέχαστης για την ΑΕΚ σεζόν, όταν ελήφθη η απόφαση για την επανεκκίνηση του κλαμπ από το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, ο Ταξιάρχης Φούντας βίωνε την πιο περίεργη περίοδο της ζωής του. "Ήμουν ένα παιδί 17,5 χρονών και δεν γνώριζα πολλά. Το ίδιο κι ο πατέρας μου. Δημοσιότητα, μεγάλα σαλόνια, φανταχτερά πράγματα. Με πίεσε ο μάνατζέρ μου να φύγω από την Ελλάδα, να υπογράψω στο εξωτερικό. Και τελικά το έκανα" θυμήθηκε αρκετά χρόνια μετά, μιλώντας στην ΕΡΑΣΠΟΡ, ο 24χρονος σήμερα ποδοσφαιριστής.

Την περίοδο εκείνη οι άνθρωποι που έκαναν τις επαφές, έχοντας την εξουσιοδότηση του Δημήτρη Μελισσανίδη για τη στελέχωση του ρόστερ της Γ' Εθνικής, κατέβαλαν σοβαρές προσπάθειες για να τον μεταπείσουν. Από τη μία ο φόβος των χαμένων (στην καλύτερη περίπτωση) δύο χρόνων στις χαμηλότερες κατηγορίες και από την άλλη η δυσπιστία πολλών για το ασαφές ακόμα πλάνο του Δημήτρη Μελισσανίδη έκαναν δύσκολη τη ζωή της ΑΕΚ στο να προχωρήσει σε τέτοιου είδους συμφωνίες. Ο Ταξιάρχης Φούντας, ίσως έχοντας και το μυαλό του λίγο πιο ψηλά από το κεφάλι του τότε, δεν κατάφερε να δει τη μεγαλύτερη εικόνα.

Σήμερα ο διεθνής (επί Σέρχιο Μαρκαριάν στον πάγκο της Εθνικής το 2015) επιθετικός διαπρέπει στο πρωτάθλημα της Αυστρίας, με τη φανέλα της (δεύτερης στη βαθμολογία) Ραπίντ Βιέννης. Βέβαια ταλαιπωρήθηκε πολύ για να αναγεννηθεί ποδοσφαιρικά, καθώς η μεταγραφή του στη Ζάλτσμπουργκ το καλοκαίρι του 2013, όταν ακόμα δεν είχε κλείσει τα 18 χρόνια του, είχε εξελιχθεί σε φιάσκο. Τον είχε οδηγήσει στο σημείο να αγωνίζεται ως δανεικός στη Γ' Γερμανίας, σε κάποια Σόνεχοφ.

Το "έχει ο καιρός γυρίσματα" του Δημήτρη Μελισσανίδη

Εκείνη η επιλογή του είχε ενοχλήσει σφόδρα το νυν διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη. Ίσως και επειδή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, είχε ασχοληθεί και ο ίδιος προσωπικά με την περίπτωσή του. Από τότε, ο αποκαλούμενος και ως 'Τίγρης' είχε κατασταλάξει στη σκέψη του. Δεν θα τον δεχόταν ποτέ πίσω. Μάλιστα είχε μεταφέρει στους τότε συνεργάτες του ότι "έχει ο καιρός γυρίσματα και θα έρθει η στιγμή που θα θέλει να επιστρέψει".

Πράγματι, το καλοκαίρι του 2017 και μετά από τριετούς διάρκειας εγχώρια περιπλάνηση με καλά ματς σε Αστέρα Τρίπολης και Πανιώνιο, ο Φούντας είχε πλέον απελευθερωθεί από τα δεσμά της Ζάλτσμπουργκ. Άνθρωπος της ΑΕΚ, ο οποίος πλέον δεν είναι ενεργός στην ΠΑΕ, έθεσε θέμα επιστροφής του στη διοίκηση. Μάλιστα προσπάθησε να εξηγήσει τα οφέλη μιας επιστροφής, καθώς ο ποδοσφαιριστής ήταν ελεύθερος και ιδιαίτερα εξελίξιμος, άλλωστε ήταν ακόμα μικρός, μόλις 21 ετών. Η απάντηση του Μελισσανίδη ήταν ορθή-κοφτή: "Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, πάνω από όλα είναι η αξιοπρέπεια του κλαμπ". Του το κρατούσε ακόμα.

Εκείνο τον Αύγουστο ο Φούντας είχε επίσης προταθεί στον Ολυμπιακό, με σκεπτικό την απόκτησή του και το δανεισμό του σε άλλη ελληνική ή ξένη ομάδα. Τότε στον Πειραιά δεν πρέπει να μπήκαν καν σε διαδικασία συζήτησης, θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ασχοληθούν. Ευτυχώς για εκείνον ο αρχισκόρερ της Ραπίντ στο αυστριακό πρωτάθλημα με 16 τέρματα εφέτος, κατάφερε να ξεφύγει από τις δαγκάνες των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το πιθανότερο σενάριο ήταν να εξελισσόταν σε γυρολόγο δανεισμών, παρά να έβρισκε τη βολή του μέσω της δουλειάς του και της ανακάλυψης του εαυτού του, παίζοντας στο εξωτερικό. Κάθε εμπόδιο για καλό!

News 24/7

24MEDIA NETWORK