Ηττα-σοκ του Παναθηναϊκού από την Ουντινέζε

Δύο λεπτά ήταν αρκετά να στείλουν τον Παναθηναϊκό από τον παράδεισο στην κόλαση. Στο 81ο και 83ο λεπτό, οι Ιακουίντα και Καντελά ανέτρεψαν το 1-0 που είχε διαμορφώσει ο Κώστας Χαραλαμπίδης και έδωσαν την ανέλπιστη νίκη με 2-1 στην Ουντινέζε. Εκτός Τσάμπιονς Λιγκ οι "πράσινοι", μόνος στόχος το UEFA.

Ηττα-σοκ του Παναθηναϊκού από την Ουντινέζε

Τετριμμένο ή όχι, αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Όταν σου παρουσιάζονται οι ευκαιρίες να "καθαρίσεις" το παιχνίδι και δεν το κάνεις, τότε θα τιμωρηθείς ακόμα και με τον πιο άδικο τρόπο. Ο Παναθηναϊκός μπορούσε να πανηγυρίσει μια άνετη νίκη επί της Ουντινέζε, αλλά τελικά έμεινε με την πικρή γεύση της ήττας. Οι Ιταλοί ανέτρεψαν το τέρμα του Κώστα Χαραλαμπίδη στο διάστημα 81'-83' και επικράτησαν με 2-1 των "πράσινων" στο παγωμένο και... βρεγμένο Ολυμπιακό Στάδιο. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός μένει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, μόνος στόχος πλέον η έξοδος στο κύπελλο UEFA.

Τα δύο ερωτήματα σχετικά με τις πτέρυγες λύθηκαν όταν έγινε γνωστή η ενδεκάδα του Παναθηναϊκού. Ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι επέλεξε στα αριστερά της μεσαίας γραμμής τον Λεοντίου με σαφέστατη εντολή να βοηθάει τους Κονσεϊσάο και Γκονζάλες, ενώ ο Μόρις ήταν αυτός που κάλυψε το κενό του τραυματία Βύντρα. Από εκεί και πέρα Γκονζάλες, Γκούμας, Κώτσιος, Δάρλας, Χαραλαμπίδης, Παπαδόπουλος και Μάντζιος συνέθεταν την ενδεκάδα των γηπεδούχων.

Αυτό που κρατάμε από το πρώτο ημίχρονο είναι η πολύ καλή εμφάνιση του Παναθηναϊκού σε όλες τις γραμμές και φυσικά το πολύτιμο γκολ του Κώστα Χαραλαμπίδη στο ιδανικό χρονικό σημείο: Με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.
Μέχρι να έρθει, όμως, το γκολ του Κύπριου προηγήθηκαν αρκετές φάσεις στα καρέ της Ουντινέζε, ένα δοκάρι του Κώτσιου, αλλά και μια σημαντική ευκαιρία για τους Ιταλούς.

Στα πρώτα 20 λεπτά του αγώνα ο Παναθηναϊκός μπήκε δυνατά στον βρεγμένο αγωνιστικό χώρο και κατάφερε να πάρει το κέντρο. Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να απειλήσουν μέσω… αέρος την Ουντινέζε, με τους Κώτσιο και Γκούμα να χάνουν σημαντικές ευκαιρίες για να ανοίξουν το σκορ.

Η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο δυνατή για τους «πράσινους», οι οποίοι είχαν ένα νεκρό διάστημα με αποτέλεσμα η Ουντινέζε να αναθαρρήσει και να απειλήσει τον Γκαλίνοβιτς. Στη σπουδαιότερη ευκαιρία του πρώτου μέρους (στο 25ο λεπτό), ο Ντι Νατάλε βρέθηκε μόνος απέναντι από τον Κροάτη γκολκίπερ, πλάσαρε στη κίνηση, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ από το αριστερό δοκάρι των γηπεδούχων.

Ο Παναθηναϊκός «απάντησε» στην ευκαιρία των φιλοξενούμενων στο 37ο λεπτό με τον Κώτσιο. Ο Λαρισαίος αμυντικός πήδηξε μέσα στην περιοχή για την κεφαλιά, κατάφερε να την πιάσει έστω και με δυσκολία, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι καταλήγοντας βασανιστικά στο οριζόντιο δοκάρι της ιταλικής εστίας.

Η ελληνική ομάδα ήταν σαφώς ανώτερη της Ουντινέζε, είχε τον έλεγχο και τις ευκαιρίες, ωστόσο το ρολόι έδειχνε το 45ο λεπτό και το γκολ δεν είχε έρθει. Όλα συνηγορούσαν στο γεγονός πως οι δύο ομάδες θα οδηγηθούν στα αποδυτήρια δίχως τέρματα, αλλά ο Κώστας Χαραλαμπίδης ήρθε να λυτρώσει τον Παναθηναϊκό και να ανοίξει το σκορ.

Η φάση προήλθε από τον Λεοντίου, ο οποίος έκλεψε την μπάλα στο χώρο του κέντρου, ελίχθηκε από τα αριστερά, έβγαλε την παράλληλη μπαλιά και ο επερχόμενος Χαραλαμπίδης με το αριστερό παραβίασε την εστία του Ντε Σάνκτις διαμορφώνοντας το 1-0. Το γκολ συνοδεύτηκε από τις… τούμπες του Κύπριου, ο οποίος σημείωσε το πρώτο επίσημο φετινό του γκολ με τη πράσινη φανέλα. Ο ιδανικότερος επίλογος του πρώτου ημιχρόνου.

Η αυλαία του πρώτου ημιχρόνου άνοιξε με μία σπουδαία ευκαιρία για την ομάδα του τριφυλλιού. Πρωταγωνιστής ο Κονσεϊσάο, ο οποίος με απευθείας χτύπημα φάουλ προσπάθησε να νικήσει τον Ντε Σάνκτις, αλλά ο Ιταλός έδιωξε την μπάλα με εντυπωσιακό τρόπο.

Δυστυχώς η καλή εικόνα του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος δεν είχε και συνέχεια. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η βροχή που έκανε βαρύ τον αγωνιστικό χώρο, αλλά και η οπισθοχώρηση των παικτών που έδωσαν χώρο στην Ουντινέζε.

Ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι είδε το πρόβλημα και πέρασε στον αγώνα τον Αντριτς στη θέση του Παπαδόπουλου, αλλά η συγκεκριμένη κίνηση δεν αποδείχθηκε ιδιαιτέρως ορθή. Βλέπετε, η Ουντινέζε ήταν πλέον η κυρίαρχος του αγώνα με τους «πράσινους» να έχουν παθητικό ρόλο, παίζοντας με τη φωτιά.

Η ποιότητα του αγώνα είχε πέσει αισθητά, κυρίως λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Η Ουντινέζε συνέχισε να πιέζει με κάθε τρόπο, ενώ ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε εις μάτην να δημιουργήσει φάσεις στην αντίπαλη εστία, αλλά ένας Μάντζιος δεν μπορούσε να φέρει την άνοιξη.

Το απευκταίο για την ελληνική ομάδα ήρθε μέσα σε δύο λεπτά. Οι Ιταλοί κατάφεραν όχι μόνο να ισοφαρίσουν αλλά να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση και να προηγηθούν με 2-1! Στο 81ο λεπτό «χτύπησε» ο Ιακουίντα και δύο λεπτά αργότερα ο Καντελά.

Ο Ιταλός στράικερ ισοφάρισε για την Ουντινέζε σε μία φάση διαρκείας στα καρέ των «πράσινων», εκμεταλλευόμενος την άσχημη απόκρουση του Κώτσιου, αλλά και το... μπιλιάρδο στα πόδια των παικτών, ενώ ο Καντελά ολοκλήρωσε την μεγάλη ανατροπή με ένα εκπληκτικό σουτ που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Γκαλίνοβιτς.

Ένα «σενάριο» που δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε ο πιο απαισιόδοξος φίλαθλος του Παναθηναϊκού ήταν γεγονός. Η Ουντινέζε –που στο πρώτο ημίχρονο θα μπορούσε να είναι πίσω στο σκορ και με δύο γκολ διαφορά- βρήκε την δύναμη να αντιδράσει και να ρίξει στο καναβάτσο τον Παναθηναϊκό.

Οι Ιταλοί έφυγαν με μια σπουδαία και απρόσμενη –βάσει της εξέλιξης του ματς- νίκη από το Ολυμπιακό Στάδιο, αφήνοντας τους παίκτες του Παναθηναϊκού με την απορία. Το αν αυτή η ήττα είναι δίκαιη ή άδικη θα το κρίνει η ιστορία.


Διαιτητής: Γκράχαμ Πολ (Αγγλία)

Κίτρινες: Δάρλας - Μπερτότο, Σενσίνι, Ιακουϊντα, Τζενόνι

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Μόρις, Κώτσιος, Γκούμας, Δάρλας, Χαραλαμπίδης, Φλάβιο Κονσεϊσάο, Γκονζάλες, Λεοντίου (84' Τόργκελε), Παπαδόπουλος (64' Αντριτς), Μάντζιος

ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ: Ντε Σάνκτις, Μπερτότο, Σενσίνι, Φελίπε, Τζενόνι, Ομπόντο, Ντι Νατάλε (62' Μπαρέτο), Μουντάρι (74' Μάουρι), Καντελά, Ντι Μικέλε (80' Ροσίνι), Ιακουίντα


News 24/7

24MEDIA NETWORK