Ίβιτς: "Οι Έλληνες δημοσιογράφοι φουσκώνουν πολύ τα πράγματα"

Ο Βλάνταν Ίβιτς δηλώνει φαν της Ρεάλ, μιλά για το ενδιαφέρον που είχε δείξει για εκείνον η Γιουβέντους και σχολιάζει τους Έλληνες φιλάθλους και δημοσιογράφους

Ίβιτς: "Οι Έλληνες δημοσιογράφοι φουσκώνουν πολύ τα πράγματα"

Ο Βλάνταν Ίβιτς μίλησε για όλα στην σερβική ιστοσελίδα "mozzasport". Για την καριέρα που αρχίζει ως προπονητής,για το ενδιαφέρον ομάδων της Γιουβέντους όταν έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην Παρτιζάν, για την προτίμησή του στο να κατακτήσει η Ρεάλ το Τσάμπιονς Λιγκ και φυσικά για τον ΠΑΟΚ και το ποδόσφαιρο στην Ελάδα.

Αναλυτικά, όσα είπε:

Για το πως πήρε την απόφαση να γίνει προπονητής: "Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής μου καριέρας, άρχισα να σκέφτομαι τι θα κάνω στην συνέχεια. Συνειδητοποίησα ότι η δουλειά του προπονητή είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Άρχισα μαθήματα και πήρα τα διπλώματα UEFA B και Α. Ένα χρόνο μετά βρήκα δουλειά στην ομάδα του ΠΑΟΚ όπου συνεχίζω ακόμη και σήμερα".

Για το αν έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο επιστροφής στην Σερβία: "Όχι, δεν το σκέφτηκα. Έχω παντρευτεί Ελληνίδα, έχω δύο κόρες, την Ηλέκτρα τριών ετών και την Λυδία δέκα μηνών και έτσι δεν έχω τέτοιες σκέψεις. Ζούμε στην Θεσσαλονίκη, νιώθουμε ωραία, έχω συνηθίσει εδώ, όλα είναι ωραία εδώ".

Για το αν πέτυχε στην ποδοσφαιρική καριέρα του όσα είχε τις δυνατότητες να κάνει: "Όταν ένας άνθρωπος σκέφτεται το παρελθόν, πάντα λέει ότι μπορούσε να είχε κάνει κάτι παραπάνω. Όμως, θα μπορούσε να είχε πετύχει και λιγότερα. Εξαρτάται από το πώς το βλέπει. Ο καθένας μας όταν ωριμάζει, γίνεται πιο έξυπνος και ξέρει τι έκανε λάθος. Είχα σκαμπανεβάσματα. θα μπορούσα να είχα κάνει κάποια πράγματα καλύτερα. Μετά από ενάμιση χρόνο παρουσίας στην Παρτιζάν δεν προχώρησαν δύο-τρεις καλές προτάσεις για μένα. Για παράδειγμα, με τις εμφανίσεις που έκανα κόντρα στην Λάτσιο και την Νιούκαστλ είχα τραβήξει το ενδιαφέρον της Γιουβέντους. Στη συνέχεια με ήθελαν η Βαλένθια και η Οβιέδο. Ωστόσο, ήμουν δεμένος με συμβόλαιο και η μεταγραφής δεν έγινε. Επιπλέον, είχα και ορισμένους τραυματισμούς που με απέτρεψαν να κάνω περισσότερα. Αν μπορούσα να πάω τώρα και πάλι στην αρχή θα γνώριζα ακριβώς τι να κάνω και πώς να το πετύχω".

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο: "Στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να παίξεις. Οι περισσότερες ομάδες χρησιμοποιούν αμυντικές τακτικές παραλλαγές και μόνο τα μεγάλα κλάμπ αρέσκονται σε επιθετικό στυλ παιχνιδιού. Πέρα από αυτό, το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πιο πάνω από το δικό μας, βρίσκεται στη μέση της ευρωπαϊκής κλίμακας και όλοι όσοι δουλεύουμε στην Ελλάδα ελπίζουμε να έρθουν καλύτερες μέρες".

Γιατί δεν έκανε τα μαθήματα προπονητικής στην Ελλάδα: "Για τον απλό λόγο ότι είναι πιο εύκολο να παρακολουθήσω τα μαθήματα στην δική μας γλώσσα. Η ελληνική γραμματική είναι πιο δύσκολη. Έχω εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και είμαι σε ένα γκρουπ υποψηφίων που θα αποκτήσουν την ανώτατη γνώση της προπονητικής".

Για το ποια πλάνα κάνει για το μέλλον του του στην προπονητική: "Έχω κάποια πλάνα και κάποιους στόχους. Δεν σκέφτομαι όμως με βιασύνη. Είμαι προσηλωμένος στο τώρα. Αρχικά, θέλω να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα. Αυτή είναι μία δουλειά που απαιτεί πολλές θυσίες, μελέτη και ταξίδια. Ωστόσο, λόγω των καθημερινών υποχρεώσεών μου με την ομάδα του ΠΑΟΚ δεν είμαι προς το παρόν σε θέση να ταξιδεύω και να αφήσω τη Θεσσαλονίκη για να πάω σε διάφορα κλαμπ στην Ευρώπη για επιμόρφωση".

Για το πρωτάθλημα της Κ20 στο οποίο δουλεύει με τον ΠΑΟΚ: "Σ' αυτό συμμετέχουν παιδιά από 18 έως 20 χρονών και τα παιχνίδια διεξάγονται συνήθως μία μέρα πριν από εκείνα των ανδρικών ομάδων. Πήραμε το πρωτάθλημα μετά από 8 χρόνια "ξηρασίας" και επιπρόσθετα προωθήσαμε πέντε παίκτες στην πρώτη ομάδα που είναι και ο βασικός στόχος του συλλόγου. Έχω την εμπειρία εντός χρόνου, γνωρίζω τους ανθρώπους και τους παίκτες με τους οποίους δουλεύω και προσπαθώ να βελτιώνομαι σταθερά".

Για το πώς περιγράφει τον εαυτό του ως προπονητή και τις μεθόδους που ακολουθεί: "Μιλάω αρκετά με τους παίκτες. Δουλεύω αρκετά μαζί τους μέσα και έξω από το γήπεδο. Προσπαθώ να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους και να με αντιμετωπίζουν σαν συμπαίκτη τους, αλλά από την αρχή σεβόμενοι ο ένας τον άλλο. Από την στιγμή που άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι αυτό που κάνουμε έχει νόημα, όταν έρχονται η μία νίκη πίσω από την άλλη, τα πράγματα μπήκαν στην θέση τους. Γνωρίζω όμως καλά πως οι παίκτες μπορούν να κάνουν κατάχρηση της φιλικής σχέσης με τον προπονητή. Γι΄αυτό κρατώ το "εγώ" μου και κάποιες φορές μπορεί να γίνω λίγο σκληρός".

Για το αν τον εξέπληξαν οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ρόλων του ποδοσφαιριστή και του προπονητή: "Γνώριζα από την αρχή ότι υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά. Η δουλειά του προπονητή είναι πιο περίπλοκη. Χρειάζεται να ασχολούμαι με πολλά πράγματα και είναι ουσιώδες επί 24 ώρες ώρες να είσαι αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο".

Για το αν παρακολουθεί την κατάσταση στην Παρτιζάν και αν δέχθηκε πρόταση να γυρίσει στην ομάδα του Βελιγραδίου: "Να είστε σίγουροι ότι παρακολουθώ τι συμβαίνει στην Παρτιζάν από την μέρα που έφυγα. Τα δύο-τρία τελευταία χρόνια ο σύλλογος δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, μολονότι είναι ποιοτικά πολύ καλύτερος από άλλες ομάδες. Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι οι "ασπρόμαυροι" παραμένουν κυρίαρχη δύναμη. Πάντα χαίρομαι όταν έρχονται νίκες και θλίβομαι όταν η ομάδα χάνει, όπως όλοι οι οπαδοί της Παρτιζάν".

Για το αν εύχεται κάποια μέρα να γίνει προπονητής σε... ασπρόμαυρο φόντο: "Δεν είμαι από εκείνους που οριοθετούν έτσι τους στόχους τους. Μπορεί να γίνω προπονητής στην Παρτιζάν ή τον ΠΑΟΚ, μπορεί όμως και σε κάποια άλλη ομάδα. Πάντα σημείωνα ότι το πιο σημαντικό είναι να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Ο χρόνος θα δείξει ποια θα είναι η προπονητική πορεία μου. Αυτό που σίγουρα γνωρίζω είναι ότι έχω ήδη κάποιες προτάσεις στα χέρια μου και με το τέλος του πρωταθλήματος θα αποφασίσω τι θα κάνω. Στο σημερινό ποδόσφαιρο η κατάσταση μπορεί να αλλάξει σε μία στιγμή".

Για το πόσο δύσκολο είναι να δουλεύεις σε ένα περιβάλλον τόσο πολύ επηρεασμένο από την οικονομική κρίση: "Στην χώρα μας την οικονομική κρίση την ζούμε τα τελευταία 25 χρόνια. Στην Ελλάδα την βιώνουν τα τελευταία επτά-οκτώ χρόνια. Σίγουρα έχει περάσει και στο ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος για να δημιουργήσει κάτι καλό είναι να δουλεύει σκληρά".

Για το ποια ομάδα πιστεύει ότι θα κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ: "Η Ρεάλ Μαδρίτης γιατί είναι ένας σύλλογος που αγαπώ από μικρό παιδί. Καταλαβαίνωμ ότι χαιρόμαστε όλοι μας για ομάδες στις οποίες παίζουν Σέρβοι παίκτες και είναι πολύ σημαντικό για το ποδόσφαιρο της χώρας μας να ξεχωρίζουν στους συλλόγους τους".

Για το πως περνά τον ελεύθερο χρόνο του: "Η Θεσσαλονίκη είναι μία πολύ όμορφη πόλη δίπλα στην θάλασσα. Υπάρχουν πολλά ωραία μέρη να κάνει βόλτα, εστιατόρια, καθώς και χώροι για να παίξουν τα παιδιά. Υπάρχουν πολλά ωραία νησιά και τα επισκέπτομαι όταν έχω την ευκαιρία. Όταν μου το επιτρέπουν οι καταστάσεις προσπαθώ να περνάω χρόνο έξω".

Για τον αδερφό του Ίλια: "Ο Ίλια ζει στην Αθήνα. Μιλάμε κάθε μέρα και όταν έχουμε χρόνο επισκεπτόμαστε ο ένας τον άλλο. Είναι ατζέντης, συνεργάζεται με πολλούς παίκτες σε Ελλάδα και Ευρώπη και, δόξα τον Θεό, τα πάει καλά".

Για τους Έλληνες δημοσιογράφους και το αν λειτουργούν συχνά ως παπαράτσι: "Σ' αυτό το επίπεδο δεν αλλάζει κάτι! Υπάρχουν πάρα πολλές αθλητικές εφημερίδες και τηλεοπτικές εκπομπές, όπως και το φαινόμενο των ραδιοφώνων. Οι Έλληνες δεν βγάζουν τα ακουστικά από τα αυτιά τους και ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να βγουν σε εκπομπές και να πουν ποιους παίκτες είδαν και που. Στην Θεσσαλονίκη, ειδικά, είναι πολύ συχνό φαινόμενο και έχει δημιουργήσει αρκετές φορές αναταραχή στις ομάδες της πόλης. Οι δημοσιογράφοι άλλοτε φουσκώνουν πολύ μια ιστορία, άλλοτε όχι αλλά η ουσία είναι πως όλα μαθαίνονται στο δευτερόλεπτο".

News 24/7

24MEDIA NETWORK