Τζον Μπόστοκ: Ένα 'golden boy' για τον Ολυμπιακό

Δεν έχει πιει ποτέ του αλκοόλ, χορεύει Michael Jackson και φλέρταρε με τον θάνατο στη Γαλλία. Απαλλαγμένος από όσα τον κρατούσαν δέσμιο του ταλέντου του, ο Τζον Μπόστοκ πλέον απολαμβάνει το ποδόσφαιρο. Αν ευσταθούν τα γαλλικά σενάρια, ίσως την επόμενη σεζόν το κάνει φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Τζον Μπόστοκ: Ένα 'golden boy' για τον Ολυμπιακό
AP PHOTO/SANG TAN

Η σεζόν για τον Ολυμπιακό έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Φυσικά οι "ερυθρόλευκοι" επιθυμούν να ολοκληρώσουν με νίκες και καλό ποδόσφαιρο τις υποχρεώσεις τους στη Super League, όμως την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην θέσουν επί τάπητος τον σχεδιασμό για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Όπως άλλωστε λένε και στο Λιμάνι, στόχος της 2ης θέσης -που ούτως ή άλλως έχει κατακτηθεί- δεν υφίσταται για τον Ολυμπιακό, επομένως ο χρόνος είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμος ενόψει της νέας σεζόν.

Οι "ερυθρόλευκοι" ήδη εμπλέκονται σε πολλά σενάρια, αλλά αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, έστω κι αν ακόμη αργεί η έναρξη της θερινής μεταγραφικής περιόδου. Ο Ολυμπιακός έχει φτιάξει εδώ και χρόνια το όνομα του στην ευρωπαϊκή αγορά, διαθέτει παίκτες έτοιμους ή με προοπτική εξέλιξης που ενδιαφέρουν συλλόγους από το κορυφαία πρωταθλήματα της ηπείρου, έχει διασυνδέσεις με την αφρόκρεμα της μανατζερικής πιάτσας, επομένως αποτελεί έναν "μαγνήτη" μεταγραφικών σεναρίων.

Φυσιολογικό είναι επίσης να φτάνουν προτάσεις για παίκτες επί καθημερινής βάσεως στα γραφεία της πειραϊκής ΠΑΕ. Χωρίς φυσικά να σημαίνει πως σώνει και ντε ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται έμπρακτα για όλες αυτές τις περιπτώσεις. Ανάλογα με τις ανάγκες τους, οι "ερυθρόλευκοι" φιλτράρουν τους ποδοσφαιριστές που τους προτείνονται, το τμήμα scouting τους φακελώνει και όταν έρθει η ώρα γίνεται η τελική επιλογή.

Με το μέλλον του Μπίμπαρς Νάτχο να φαντάζει εξαιρετικά αβέβαιο και τον Μαντί Καμαρά να απασχολεί συλλόγους με μεγάλο πορτοφόλι, μια θέση στην οποία θα αναζητήσει την ενίσχυση ο Ολυμπιακός είναι αυτή του κεντρικού μέσου. Και από την Γαλλία έρχεται ένα σενάριο που εμπλέκει την ομάδα του Πειραιά με την πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση του Τζον Μπόστοκ. Ενδιαφέρουσα τόσο για το ποδοσφαιρικό πακέτο του 27χρονου Άγγλου χαφ, όσο και την ιστορία που κουβαλάει πίσω του.

Η... σφαγή Τότεναμ - Πάλας για το "golden boy"

Ο Τζον Μπόστοκ γεννήθηκε στο Camberwell του Λονδίνου και πριν καν συμπληρώσει τα 16 του χρόνια κουβαλούσε την ταμπέλα του "golden boy" στην Αγγλία. Έκανε ντεμπούτο στην Premier League στις 29 Οκτωβρίου του 2007, σε ηλικία 15 ετών και 287 ημερών, για λογαριασμό της Κρίσταλ Πάλας. Πέρασε ως αλλαγή του Μπεν Γουότσον, στην αναμέτρηση με την Γουότφορντ στο Selhurst Park. Οκτώ ημέρες μετά, στις 6 Νοεμβρίου του 2007, έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία των Λονδρέζων που ξεκινάει στην βασική ενδεκάδα. Κάτι που συνέβη στο ματς με την Κάρντιφ στο Ninian Park.

Στις 30 Μαΐου του 2008, η Τότεναμ αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε την απόκτηση του Τζον Μπόστοκ. Ωστόσο οι Spurs προχώρησαν σε αυτή την κίνηση χωρίς προηγουμένως να έχουν φτάσει σε συμφωνία με την Κρίσταλ Πάλας. Έτσι τα δικαστήρια πήραν τον λόγο και επιδίκασαν το ποσό των 700.000 λιρών στην Πάλας, συν μπόνους συμμετοχών που έφταναν τις επιπλέον 1,25 εκατ. λίρες, άλλες 200.000 λίρες εφόσον ο παίκτης γινόταν διεθνής, αλλά και ένα ποσοστό μεταπώλησης ύψους 15% επί των καθαρών κερδών σε περίπτωση μελλοντικής πώλησης του παίκτη από την Τότεναμ.

Η απόφαση δεν ήταν ικανή να ηρεμήσει τον ιδιοκτήτη της Κρίσταλ Πάλας, Σάιμον Τζόρνταν, που δήλωσε αηδιασμένος από την συμπεριφορά του Μπόστοκ και του πατριού του, απειλώντας να ακυρώσει τα εισιτήρια διαρκείας που είχαν ήδη αποκτήσει οι δυο τους για την σεζόν 2008-2009, επιστρέφοντας τους τα χρήματα. "Αγαπώ τον σύλλογο και εύχομαι τα πράγματα να είχαν τελειώσει σε μια πιο ευχάριστη νότα. Ποτέ δεν είχα σκοπό να πληγώσω τους φίλους της Πάλας", είχε δηλώσει χρόνια αργότερα ο Μπόστοκ.

Ο Άγγλος χαφ άλλαξε γειτονιά στο Λονδίνο, ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμενε. Στις 6 Νοεμβρίου του 2008 έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση με τους "Spurs" σε παιχνίδι του Κυπέλλου UEFA κόντρα στην Ντίναμο Ζάγκρεμπ, έτσι σε ηλικία 16 ετών και 295 ημερών έγινε ο νεότερος παίκτης που βρέθηκε στην ενδεκάδα της Τότεναμ σε επίσημο ματς (πήρε το ρεκόρ για έξι μέρες από τον Άλι Ντικ).

Ακολούθησαν δύο ακόμη συμμετοχές στην Ευρώπη, όμως κάπου εκεί η ιστορία άρχισε να στραβώνει. Ο Μπόστοκ εμφανίστηκε ξανά στην ενδεκάδα της Τότεναμ τον Ιανουάριο του 2012, σε αναμέτρηση του FA Cup απέναντι στην Τσέλτεναμ. Είχαν μεσολαβήσει οι δανεισμοί στις Μπρέντφορντ (10 συμ., 2 γκολ, 2 ασίστ), Χαλ (11 συμ., 2 γκολ) και Σέφιλντ Γουέντσντεϊ (4 συμ.) και ακολούθησαν αυτοί σε Σουίντον (13 συμ., 2 ασίστ) και Τορόντο (9 συμ., 1 ασίστ). Το 2013, όντας διεθνής με τις U-16, U-17 και U-19 της Αγγλίας, έμεινε ελεύθερος από την Τότεναμ και πλέον η ταμπέλα του "golden boy" είχε κρυφτεί για τα καλά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Αναγεννήθηκε στο Βέλγιο, φλέρταρε με τον θάνατο στη Γαλλία

Για τον Τζον Μπόστοκ ξεκίνησε η περιπέτεια του Βελγίου όταν υπέγραψε για την Αντβέρπ (30 συμ., 1 γκολ, 16 ασίστ), όπου αγωνίστηκε για μια σεζόν πριν μεταγραφεί στην Λόιβεν. Η εντυπωσιακή του παρουσία (58 συμ., 20 γκολ, 19 ασίστ) στην βελγική ομάδα έφερε την προοπτική της Λανς το καλοκαίρι, με την γαλλική ομάδα να πληρώνει 150.000 ευρώ για τα δικαιώματα του παίκτη.

Ο Άγγλος χαφ πραγματοποίησε 46 συμμετοχές με απολογισμό 6 γκολ και 7 ασίστ με την φανέλα της Λανς, ωστόσο η καλύτερη του στιγμή στο διάστημα της παραμονής του στην ομάδα ήταν όταν ντρίμπλαρε τον θάνατο.

Ο Μπόστοκ πορευόταν με 70 μίλια την ώρα, όταν μεθυσμένος οδηγός βρέθηκε ανάποδα στον αυτοκινητόδρομο και έπεσε πάνω στο όχημα του παίκτη της Λανς. Μοιάζει με θαύμα, όπως θα καταλάβει κανείς βλέποντας την φωτογραφία, αλλά είναι αλήθεια ότι ο Μπόστοκ βγήκε σχεδόν αγρατζούνιστος από το αυτοκίνητο του...

"Μιλώντας με επιστημονικούς όρους, πιθανότατα δεν θα έπρεπε να επιζήσω από αυτή τη σύγκρουση. Μετά από αυτό εκτιμώ αφάνταστα το δώρο της ζωής και της οικογένειας. Ήταν ένα μεγάλο ξυπνητήρι, μέσα από ένα συμβάν το οποίο δεν μπορείς να αφήσεις πίσω σου σχεδιάζοντας. Απλά να συγκεντρωθείς στο μέλλον και να αντιμετωπίζεις κάθε μέρα όπως έρχεται, να εκτιμάς την ζωή γι' αυτό που είναι. Είμαι ευγνώμων που πέρασα αυτή την περιπέτεια γιατί όταν φτάνεις τόσο κοντά στον θάνατο, βλέπεις τη ζωή διαφορετικά.

Τζον Μπόστοκ: Ένα 'golden boy' για τον Ολυμπιακό

H φωτογραφία που ανέβασε ο Μπόστοκ στο twitter

Μέσα από την χάρη του θεού επιβίωσα από αυτή τη σύγκρουση. Ως ποδοσφαιριστές επικεντρωνόμαστε στο ποδόσφαιρο, την καριέρα μας και την καθημερινότητα, όμως όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο σε ωθεί να σκεφτείς τη ζωή στην μεγάλη εικόνα. Η οικογένεια μου σοκαρίστηκε, όταν έμαθε πως κάποιος έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα. Την γλίτωσα με γρατζουνιές, ευτυχώς. Ψυχολογικά μου πήρε λίγο καιρό να το ξεπεράσω, αλλά σε 10 μέρες επέστρεψα στους αγώνες.

Όταν εμπλέκεσαι σε κάτι τέτοιο σκέφτεσαι συνέχεια 'κι αν είχα πεθάνει;' Κάποιες φορές σου έρχονται οι εικόνες στο μυαλό. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ για κάποιες νύχτες, επηρέασε την οικογένεια μου αλλά με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι έχω ένα πεπρωμένο να εκπληρώσω. Βρίσκομαι εδώ για κάποιον λόγο", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στον Guardian ο Μπόστοκ.

Η περιπέτεια στην Τουρκία και το κάλεσμα του Καζανοβά

Την περίοδο 2016-2017 ο Άγγλος μέσος κέρδισε το βραβείο του παίκτη της σεζόν στην Ligue 2 και τον Ιανουάριο του 2018 ήρθε η προοπτική της τουρκικής λίγκας μέσω της Μπούρσασπορ.

Ο Μπόστοκ ένιωθε έτοιμος για μια αλλαγή στην καριέρα του, μίλησε με τον Πολ Λε Γκεν, την οικογένεια του και τον Βιλ Ενκόνγκ που βρισκόταν ήδη στην ομάδα της Προύσας και έτσι αποφάσισε να κάνει το βήμα. Ατύχησε να πέσει πάνω σε μια περίοδο που άρχισαν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην Μπούρσασπορ, έτσι φτάνοντας στο τέλος της σεζόν δεν είχε δει το χρώμα του χρήματος μετά την πεντάμηνη παρουσία του στην ομάδα. Το καλοκαίρι του 2018 ο Αλέν Καζανοβά -προπονητής του Τζον Μπόστοκ στην Λανς- ανέλαβε την Τουλούζ και ζήτησε από τον 27χρονο χαφ να τον ακολουθήσει.

Έτσι κι έγινε, με την γαλλική ομάδα να πληρώνει 700.000 ευρώ στην Μπούρσασπορ για την απόκτηση του παίκτη. Που έκλεψε την παράσταση όταν κλήθηκε να τραγουδήσει, στην τελετή μύησης του στην ομάδα. Πήρε το χειροκρότημα με το Billie Jean του Michael Jackson!

Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, ο Μπόστοκ έχει γράψει 1072 λεπτά συμμετοχής και μια ασίστ στο ενεργητικό του, σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις. Την Ligue 1, το Κύπελλο και το Coupe de la Ligue της Γαλλίας. Πασάρει με ποσοστό επιτυχίας 84,8%, έχει 0.5 πάσες - κλειδιά ανά παιχνίδι και 0.9 κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα. Δυνατά του σημεία είναι η τεχνική και το δυνατό αριστερό του πόδι, το παιχνίδι στον χώρο. Είναι δημιουργικός μέσος και δεν διακρίνεται για τις ικανότητες του ανασταλτικά. Έχει συμβόλαιο με την Τουλούζ ως το καλοκαίρι του 2021 και η χρηματιστηριακή του αξία κυμαίνεται στο 1 εκατ. ευρώ.

Η εξομολόγηση του το 2015

Ο Τζον Μπόστοκ είναι ένας ποδοσφαιριστής επιπέδου. Όχι όμως αυτός που μπορούσε με βάση το ταλέντο του. Συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κακές συνήθειες και το "καβάλημα" στο κεφάλι που σε κρατάνε πίσω. Το περίεργο είναι πως τίποτα από αυτά δεν ισχύει στην περίπτωση του Άγγλου χαφ. Ενός ανθρώπου που είναι ευσεβής χριστιανός, οικογενειάρχης και παντρεμένος με την γυναίκα που είναι μαζί από έφηβοι. Αν μη τι άλλο, η σταθερότητα του χαρακτήρα τον διακρίνει.

"Σπατάλησα τόσο χρόνο προσπαθώντας να βρω τι συνέβη. Για ποιον λόγο τα πράγματα στράβωσαν στην πορεία. Κόντεψα να τρελάνω τον εαυτό μου ψάχνοντας το γιατί. Δεν έχω πιει αλκοόλ ποτέ στην ζωή μου. Ποτέ. Δεν πήγα σε πάρτι. Προσπάθησα να είμαι ένας σωστός επαγγελματίας. Μου αρέσει να πίνω ένα μιλκσέικ που και που, αλλά μέχρι εκεί. Παίρνω στα σοβαρά το ποδόσφαιρο και προσπαθώ να κάνω σωστά τα πάντα. Αλλά τελικά αυτό που παίζει ρόλο είναι τι πράττεις στο γήπεδο.

Υπάρχουν παίκτες που μπορεί να ξενυχτήσουν στη διάρκεια της εβδομάδας αλλά θα κάνουν αυτό που πρέπει στο χορτάρι. Το μεγάλο μου πρόβλημα ήταν η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Στα 16 μου έπαιζα με το ένστικτο, χωρίς κανέναν φόβο. Η πίεση έφτασε, μαζί και οι απαιτήσεις και όταν δεν έχεις κάποιον να σε στηρίξει -έναν μάνατζερ, έναν προπονητή ή την ομάδα- όταν δεν υπάρχει ένα πλάνο για εσένα, τότε νιώθεις να χάνεις τον έλεγχο της κατάστασης.

Sergio Canales of Spain, right, and England's John Bostock in action during the UEFA European Under-19 Championship semi-finals, Tuesday, July 27, 2010 in Saint Lo, northwestern France. (AP Photo/David Vincent)
Sergio Canales of Spain, right, and England's John Bostock in action during the UEFA European Under-19 Championship semi-finals, Tuesday, July 27, 2010 in Saint Lo, northwestern France. (AP Photo/David Vincent) AP PHOTO/DAVID VINCENT

Όταν υπέγραψα στην Τότεναμ, προπονητής ήταν ο Χουάντε Ράμος και αθλητικός διευθυντής ο Ντάμιεν Κόμολι. Ήταν πολύ διαφορετικό κλαμπ σε σχέση με σήμερα, όπου ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο δίνει ευκαιρίες σε όλους. Τότε οι νέοι παίκτες δεν έπαιζαν. Στην θέση μου υπήρχαν οι Λούκα Μόντριτς, Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ, ο Γκάρεθ Μπέιλ - παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Ήρθα στην ομάδα στα 16 μου και πίστευα ότι θα είναι όπως στην Κρίσταλ Πάλας. Δεν ήταν. Όταν δεν παίζεις, όταν υποβιβάζεσαι στην U-18, έρχεσαι αντιμέτωπος με μια τεράστια πνευματική πρόκληση.

Όσες φορές πήγα δανεικός, καμία ομάδα δεν με έστειλε πίσω. Στην Μπρέντφορντ ήμουν 17 ετών, αντιμετωπίζαμε την μάχη της αποφυγής του υποβιβασμού και ο προπονητής επέλεξε την εμπειρία. Υπήρχε ένας όρος στη συμφωνία που έλεγε ότι αν δεν ξεκινήσω βασικός για τρία σερί ματς, η Τότεναμ μπορεί να με πάρει πίσω. Έτσι έγινε. Στις χαμηλότερες κατηγορίες με έβαζαν να παίξω στα άκρα, στην ομάδα Νέων της Τότεναμ έπαιζα παντού. Ακόμη και αριστερό μπακ. Δεν έβαζαν το χέρι τους στη φωτιά για το που πραγματικά πρέπει να αγωνίζομαι.

Ο Ρέντναπ μου φέρθηκε καλά, το ίδιο και ο Σέργουντ. Κάποια στιγμή είχαμε 20 παίκτες δανεικούς και ένιωθα απλά ως ένα ακόμη νούμερο. Όταν ήρθε ο Βίλας-Μπόας, δεν μου μίλησε ποτέ. Άρχισα να αμφισβητώ τα πάντα. Κάθε μέρα έβαζα τα δυνατά μου και έβλεπα άλλους που δημιουργούσαν προβλήματα να παίρνουν ευκαιρίες. Αναρωτιόμουν αν αυτό θα συμβεί ποτέ με εμένα. Μίλησα με τον πάστορα μου και κατάλαβα πολλά. Σκεφτόμουν υπερβολικά πολύ τα πάντα. Έγινα σχεδόν εμμονικός.

Εξαιτίας της φήμης μου, πίστευα ότι όφειλα να κάνω κάτι εκπληκτικό σε κάθε ματς. Όταν κουβαλάς τόσα πολλά μαζί σου στον αγωνιστικό χώρο, είναι σα να σηκώνεις το βάρος όλου του κόσμου στις πλάτες σου. Δεν μπορούσα να χαλαρώσω, ανησυχούσα για το τι θα πουν ή θα γράψουν για εμένα. Έδινα πολλή σημασία. Τώρα ξέρω πως ένα κακό παιχνίδι δεν με κάνει κακό άνθρωπο", ήταν η εξομολόγηση του Μπόστοκ το 2015.

Απαλλαγμένος από όσα τον κρατούσαν δέσμιο του ταλέντου του, ο Άγγλος χαφ πλέον απολαμβάνει το ποδόσφαιρο. Αν ευσταθούν τα γαλλικά σενάρια, ίσως την επόμενη σεζόν να το κάνει στα μέρη μας, φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Photo credits:AP Photo/Tom Hevezi, David Vincent

News 24/7

24MEDIA NETWORK