"Καλόμαθε" ο πρέσβης και θέλει τελικό!

Δέκα χρόνια μετά τον Τελικό της Πορτογαλίας και ο Δημήτρης Αλεξανδράκης θέλει να δει τη χώρα για την οποία βρίσκεται στη Βραζιλία εδώ και μια πενταετία στον Τελικό του Μαρακανά! Ο Έλληνας πρέσβης στην Μπραζίλια μίλησε στο Contra.gr για όλα. Για τη φύση της δουλειάς του, την ευλογία της βραζιλιάνικης γης και την ευχή που θα δώσει στους Έλληνες ποδοσφαιριστές και τον Φερνάντο Σάντος.

"Καλόμαθε" ο πρέσβης και θέλει τελικό!

Αναλυτικά η συνέντευξη του Έλληνα πρέσβη στο Contra.gr

Τι χώρα είναι τελικά η Βραζιλία; " Η Βραζιλία είναι ανερχόμενη χώρα. Έχει τα πάντα, έχει πετρέλαιο, μεταλλεύματα, γεωργία. Είναι πρώτη σε εξαγωγές βοδινού κρέατος, πρώτη σε εξαγωγές πουλερικών, σε εξαγωγές χυμού πορτοκαλιού και έχει το 1/5 του γλυκού νερού στον κόσμο".

Ο κόσμος που φωνάζει και διαμαρτύρεται έχει δίκιο; " Είναι ευλογημένη χώρα η Βραζιλία. Δεν πιστεύω ότι είναι σκόπιμες οι καθυστερήσεις. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα δημόσια έργα. Ο κόσμος έχει αντιρρήσεις γιατί έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα για τα γήπεδα, την ώρα που τα προβλήματα στη δημόσια υγεία και την παιδεία είναι πολλά. Πριν υπήρχε η χαρά για τη διοργάνωση του μουντιάλ, τώρα όμως δημοσιοποιήθηκαν τα ποσά για τα γήπεδα και ξέσπασαν αντιδράσεις. Όταν για παράδειγμα υπάρχουν ουρές για να κάνεις μια εγχείρηση, είναι λογικό να αντιδράς στο μουντιάλ. Εγώ, όμως, είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά. Τα τελευταία χρόνια με τα προγράμματα της κυβέρνησης έχουν βγει από τη φτώχεια 30 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι. Αυτό άλλαξε πολύ την εικόνα της χώρας".

Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου για τη Βραζιλία. Σωστά ή λάθος; " Χρειάζεται προσοχή στη Βραζιλία. Η πρεσβεία ετοίμασε οδηγίες και συμβουλές. Χρειάζεται απλά κάποιος να παίρνει τα μέτρα του. Απλά να προσέχει και όλα θα πάνε καλά".

Ποια είναι ακριβώς η δουλειά και ο ρόλος σας εδώ; " Προσπαθούμε πάντα να βελτιώνουμε τις εμπορικές χρήσεις. Μετά την κρίση η δουλειά μου ήταν να προωθώ τις σωστές διαστάσεις του θέματος".

Πόσοι Έλληνες ζουν στη Βραζιλία; " Οι Έλληνες στη Βραζιλία είναι 25.000 και οι περισσότεροι μένουν στο Σάο Πάολο. Ασχολούνται με όλες τις δραστηριότητες. Είναι περήφανοι για την καταγωγή τους και έχουν μεγάλη δυναμική. Η τρίτη και η τέταρτη γενιά δεν έχουν πολύ επαφή με την Ελλάδα και έτσι δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό των Ελλήνων στη Βραζιλία".

Στο Αρακαζού θα υπάρχουν Έλληνες για να βλέπουν τις προπονήσεις της Εθνικής; " Το Αρακαζού είναι μικρή πόλη και δύσκολα θα βρεθεί εδώ Έλληνας. Οι περισσότεροι Έλληνες θα βρεθούν στον πρώτο αγώνα, στο Μπέλο Οριζόντε. Είναι κοντά στο Σάο Πάολο και έχουν ετοιμάσει αρκετά πράγματα για να υποδεχθούν την Εθνική".

Ποια εικόνα έχουν οι Βραζιλιάνοι για την Ελλάδα; " Όλη η ευρωπαϊκή ένωση χωρά στη Βραζιλία. Τόσο μεγάλη χώρα είναι η Βραζιλία. Οι Βραζιλιάνοι έχουν καλή εικόνα για εμάς και ειδικά μετά την κρίση. Μας αντιμετωπίζουν με συμπάθεια και κατά κάποιο τρόπο συμπόνοια".

Ελληνικές παραλίες ή Κοπακαμπάνα; " Από την Ελλάδα μου λείπουν πολλά. Έχουμε τόσα καλά και ωραία. Βλέπω φίλους που βάζουν φωτογραφίες από τα πρώτα τους μπάνια. Το λέω στους Βραζιλιάνους ότι στην Ελλάδα έχουμε πιο ωραίες παραλίες από αυτές στη δική τους χώρα. Ωραία η Κοπακαμπάνα και η Ιπανέμα, αλλά εδώ είναι ωκεανός. Τα νερά δεν είναι ήρεμα. Στην Ελλάδα μπαίνεις στη θάλασσα και βλέπεις το βυθό".

Τι θα πείτε σε παίκτες και Σάντος όταν τους συναντήσετε; "Θα παρακολουθήσω τους αγώνες της Ελλάδας. Θα είμαστε στη διάθεση τους για ό,τι χρειαστούν. Πιστεύω να πάμε καλά. Μακάρι να δούμε τελικό Ελλάδα-Βραζιλία. Είμαι αισιόδοξος. Το θέλω πολύ. Το έχω κρυφό όνειρο".

Γιατί δεν μιλάνε αγγλικά οι Βραζιλιάνοι; " Η νέα γενιά μαθαίνει αγγλικά. Οι μεγαλύτεροι όμως όχι. Σε λίγα χρόνια αυτό δεν θα είναι πρόβλημα".

News 24/7

24MEDIA NETWORK