Ολυμπιακός: Καλύτερα να φύγει τώρα παρά μετά ο Σεμέδο

Τα σενάρια για το μέλλον του Σεμέδο συνεχίζονται. Το χειρότερο θα είναι να τραβήξουν μέχρι τα... χασομέρια της μεταγραφικής περιόδου. Γιατί υπάρχει και ένας προπονητής που επιθυμεί να κάνει τα πλάνα του και να παρουσιάσει μια ομάδα έτοιμη. Όχι για τον τελικό του Κυπέλλου. Αλλά για τα playoffs του Champions League.

Ο Ρούμπεν Σεμέδο πραγματοποίησε 44 συμμετοχές (5 γκολ) με τη φανέλα του Ολυμπιακού την σεζόν 2019-2020 και βρίσκεται στο μεταγραφικό στόχαστρο συλλόγων του εξωτερικού.
Ο Ρούμπεν Σεμέδο πραγματοποίησε 44 συμμετοχές (5 γκολ) με τη φανέλα του Ολυμπιακού την σεζόν 2019-2020 και βρίσκεται στο μεταγραφικό στόχαστρο συλλόγων του εξωτερικού. EUROKINISSI SPORTS

Μεταγραφικός πυρετός επικρατεί στο στρατόπεδο των 'ερυθρολεύκων', καθώς οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ συνεχίζονται μέχρι αυτό να πάρει την τελική του μορφή για τη νέα σεζόν. Πιθανότατα για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί να φτάσουμε ως την τελευταία ώρα της μεταγραφικής περιόδου, καθώς στον Ολυμπιακό υπάρχουν κι άλλα ανοικτά μέτωπα. Και στο 'φύγε' και στο 'έλα'.

Σε σχέση με το περσινό ρόστερ αποτελούν ήδη παρελθόν οι Τσιμίκας, Γκιλιέρμε που παραχωρήθηκαν με μεταγραφή σε Λίβερπουλ και Αλ Σαντ αντίστοιχα. Ως ελεύθεροι αποχώρησαν οι Ελαμπντελαουί (Γαλατάσαράι) και Χριστοδουλόπουλος, ενώ ολοκληρώθηκαν οι δανεισμοί των Γκασπάρ και Μορ από τις Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και Θέλτα. Ραφίνια και Χολέμπας ήρθαν για τα άκρα της άμυνας, αποκτήθηκε ο γκολκίπερ Κρίστινσον από την ΑΕΛ και ο μέσος Πέπε Ροντρίγκες από την Γκιμαράες, ενώ αγοράστηκε ο Χασάν από την Μπράγκα. Ωστόσο οι διεργασίες συνεχίζονται στον μεταγραφικό σχεδιασμό καθώς κάμποσοι παίκτες βρίσκονται στον 'αέρα' ή αποτελούν στόχο συλλόγων του εξωτερικού, την ίδια στιγμή που ο Ολυμπιακός έχει πάντα μπροστά του τις λίστες με τους αντικαταστάτες...

Μια από αυτές περιλαμβάνει και ονόματα στόπερ, αφού η υπόθεση του Ρούμπεν Σεμέδο δεν είναι απλή και καθόλου εύκολα διαχειρίσιμη. Ο Πορτογάλος στόπερ μέχρι και το φιλικό με τον Ατρόμητο δεν είχε λάβει σε μέρος σε προπονήσεις (η επιστροφή του στου Ρέντη πραγματοποιήθηκε στο πρόγραμμα της Δευτέρας, 7/9), αφού ταλαιπωρήθηκε από τον κορονοϊό. Είναι 'νταμάρι' ωστόσο, δεν είναι αυτός ο λόγος που οι Πειραιώτες παρακολουθούν τον τρόπο που κινείται η αγορά στους κεντρικούς αμυντικούς. Ο Σεμέδο από την περίοδο της καραντίνας κιόλας είχε εκφράσει την πεποίθηση του πως τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται αλλού. Δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις του με τον σύλλογο που τον ώθησε σε αυτή την παραδοχή της επιθυμίας του. Αυτό ήταν το... πλάνο ευθύς εξ αρχής.

Ο Σεμέδο δεν υπέγραψε στον Ολυμπιακό με όραμα καριέρας στους 'ερυθρόλευκους'. Αλλά γιατί ήξερε πως στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη θα συναντήσει όλα όσα χρειάζεται για να ξαναβρεί πρώτα τον εαυτό του και μετά τον... ίσιο ποδοσφαιρικό δρόμο, αυτόν που θα τον οδηγήσει εκεί όπου ανήκει με βάση τα προσόντα του: στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Το πώς και γιατί έφτασε ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής να αγωνίζεται στην Super League, είναι γνωστό. Ακόμη και σε αυτό τον χρόνο παρουσίας του στον Ολυμπιακό δεν απέφυγε κάποιες 'κουτσουκέλες', τίποτα σοβαρό μεν συγκριτικά με το... βεβαρημένο παρελθόν του αλλά ενδεικτικό της έμφυτης κλίσης του στο λάθος. Ωστόσο η υψηλή αγωνιστική του κλάση σε μια λίγκα χαμηλής δυναμικότητας έφτανε και περίσσευε για να κάνει την περιοχή του Ολυμπιακού... ναρκοπέδιο για τους αντίπαλους επιθετικούς.

Ο 26χρονος στόπερ είδε την χρηματιστηριακή του αξία να έχει κατρακυλήσει στα 2 εκατ. ευρώ την εποχή που ο Ολυμπιακός του πρόσφερε σωσίβιο καριέρας. Το πήρε, το φόρεσε, έπαιξε, διακρίθηκε, κλήθηκε ξανά στις αποστολές της εθνικής Πορτογαλίας, έφτασε σήμερα την αξία του στα 7 εκατ. ευρώ (transfermarkt) και προσέλκυσε εκ νέου τα βλέμματα high profile συλλόγων της Ευρώπης. Τέτοια είναι η Μπενφίκα, προπονητής της οποίας είναι πλέον ο Ζόρζε Ζεζούς, ο άνθρωπος που τον σύστησε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στην κοινή τους θητεία στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας.

Για τον Σεμέδο, ο Ολυμπιακός ήταν το όχημα επιστροφής του στο προσκήνιο. Η Μπενφίκα μπορεί να αποδειχθεί ο ενδιάμεσος σταθμός της επιστροφής του στο υψηλότερο επίπεδο. Στους 'αετούς' της Λισσαβώνας το πεδίο γίνεται ευρύτερο. Μπορεί ακόμη πιο εύκολα να διεκδικήσει θέση στην ενδεκάδα της εθνικής του και να κυνηγήσει την προοπτική του ισπανικού ή αγγλικού πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός φυσικά δεν θα είναι απλός... θεατής στην επιθυμία του παίκτη. Υπάρχει ένα συμβόλαιο που είναι ακόμη σε ισχύ για τρία χρόνια. Και η πληροφορία για αξιώσεις 12 εκατ. ευρώ δεν μεταφράζεται σε άρνηση των Πειραιωτών να παραχωρήσουν τον Σεμέδο. Αποτελεί μήνυμα σε κάθε ενδιαφερόμενο πως αν θέλει τον διεθνή στόπερ, τότε θα πρέπει και να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη...

Ο Ολυμπιακός δεν βγάζει τον Σεμέδο στη βιτρίνα γιατί δεν έχει ανάγκη να το κάνει. Οι πωλήσεις των Ποντένσε, Τσιμίκα, Γκιλιέρμε τους τελευταίους έξι μήνες, συν τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία από την ευρωπαϊκή πορεία της περσινής σεζόν, διατηρούν τα ταμεία της ομάδας απόλυτα ασφαλή. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως ο Σεμέδο θα μείνει κάτοικος Πειραιά. Και οι λόγοι είναι δύο, εξίσου σημαντικοί.

Οι 'ερυθρόλευκοι' έχουν παλέψει πολύ την τελευταία δεκαετία για να χτίσουν το προφίλ που έχουν σήμερα, όσον αφορά τον τρόπο που λειτουργούν στις μεταγραφές. Χρειάστηκε να δουλέψουν πολύ τις σχέσεις τους με πρόσωπα και συλλόγους. Σχέσεις που θέλουν να διατηρήσουν σε καλό επίπεδο γιατί αυτό αποτελεί απαραίτητη συνθήκη στο ποδόσφαιρο σήμερα για την ανάπτυξη ενός συλλόγου. Όπως κάθε ομάδα, έτσι και ο Ολυμπιακός δεν μπορεί μονάχα να 'καρπώνεται' από αυτό, αλλά θα χρειαστεί να βάλει και νερό στο κρασί του.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τον ίδιο τον παίκτη. Ναι, σήμερα υπάρχουν συμβόλαια, δικηγόροι και νόμοι που φροντίζουν για την διασφάλιση τους. Στο τέλος της ημέρας όμως τίποτα δεν είναι ισχυρότερο από την επιθυμία. Είτε μιας ομάδας, είτε ενός ποδοσφαιριστή. Εν προκειμένω, ποιο μπορεί να είναι το όφελος του Ολυμπιακού αν διατηρήσει στο ρόστερ του έναν αθλητή που θέλει κάτι διαφορετικό στην καριέρα του; Μόνο ζημιά θα έχει. Στα αποδυτήρια, στο χορτάρι, στα ταμεία του. Άπειρα τα παραδείγματα, καθημερινά σε όλο τον κόσμο.

Θα αποτελούσε ιδανικό σενάριο για τους Πειραιώτες και τον Πέδρο Μαρτίνς η προοπτική παραμονής του Σεμέδο. Με μια απαραίτητη προϋποθέση: αυτό να συμβεί με την απόλυτα σύμφωνη γνώμη του παίκτη. Να έχει ο ίδιος την θέληση, την διάθεση να αγωνιστεί μια ακόμη σεζόν με τα ερυθρόλευκα. Να πειστεί πως αυτό είναι το καλύτερο για τον ίδιο. Για την ώρα αυτή η συνθήκη δεν ισχύει.

Και ο 26χρονος στόπερ θα ήθελε να κάνει το επόμενο βήμα. Στην Μπενφίκα ή όπου εκείνος θεωρεί ότι είναι καλύτερο για την καριέρα του. Άλλωστε... παρακαλετός Σεμέδο, ξυνός στόπερ. Το να μην παίξει ο Πορτογάλος στον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ είναι το λιγότερο 'κακό' για τον Ολυμπιακό. Το χειρότερο σενάριο θα είναι να τραβήξει η ιστορία μέχρι τα... χασομέρια της μεταγραφικής περιόδου και ο αντικαταστάτης να αποκτηθεί υπό πίεση χρόνου και με ρίσκο μεγαλύτερο του αποδεκτού. Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει μια ώρα αρχύτερα. Γιατί υπάρχει και ένας προπονητής που επιθυμεί να κάνει τα πλάνα του και να παρουσιάσει μια ομάδα έτοιμη. Όχι για τον τελικό του Κυπέλλου. Αλλά για τα playoffs του Champions League...

News 24/7

24MEDIA NETWORK