"Καμπ Νόου" ή "Νόου Καμπ" είναι το σωστό; Ιδού η απάντηση

Την απάντηση σε ένα ερώτημα που μπερδεύει πολλούς, αποφάσισε να δώσει η Μπαρτσελόνα. Διαβάστε πως πρέπει να προφέρεται κανονικά το γήπεδο των "μπλαουγκράνα".

"Καμπ Νόου" ή "Νόου Καμπ" είναι το σωστό; Ιδού η απάντηση

Πολλοί είναι αυτοί που μπερδεύονται με το όνομα του γηπέδου της Μπαρτσελόνα. Είναι "Καμπ Νόου" ή "Νόου Καμπ";

Η αλήθεια είναι πως και τα δύο είναι σωστά. Ή τουλάχιστον αυτό συνέβαινε μέχρι το 2001, όταν και ο πρόεδρος Χοάν Γασπάρτ κάλεσε σε ψηφοφορία τα μέλη του συλλόγου και το 68.25%, ψήφισε υπέρ του να γίνει το "Καμπ Νόου", η επίσημη ονομασία του γηπέδου.

Όταν χτίστηκε, υπήρχαν προτάσεις να ονομαστεί "Τζουάν Γκαμπέρ", ως τιμή στον άνθρωπο που ίδρυσε την Μπαρτσελόνα, ωστόσο αυτό απορρίφθηκε από τις αρχές του τότε δικτάτορα Φράνκο, εξαιτίας της σύνδεσης του ονόματος Γκαμπέρ με τον καταλανικό εθνικισμό.

Ο πρόεδρος Φραντσέσκ Μιρό-Σανς και το συμβούλιό του υιοθέτησαν το -χωρίς φαντασία- "Στάδιο της Μπαρτσελόνα". Αλλά μετά από μια νέα ψηφοφορία το 1965, το όνομα που επιλέχθηκε ήταν το "Νέο έδαφος" - "New Ground" - "Nou Camp", προκειμένου να ξεχωρίζει από το πρώην γήπεδο που βρισκόταν εκεί, το "Λε Κορτς".

Στα καταλανική, το επίθετο "νέος" ("nou") μπορεί να πάει είτε πριν, είτε μετά το ουσιαστικό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και αντίστροφα. Οπότε τόσο το "Καμπ Νόου", όσο και το "Νόου Καμπ", τεχνικά είναι σωστά, μέχρι που το "Καμπ Νου" αναγνωρίστηκε ως το επίσημο όνομα του σταδίου από το 2001.

Πώς προφέρεται

Εντάξει με τη θέση των λέξεων. Όμως πως προφέρεται; Κι αυτό είναι κάτι που δημιουργεί πολλές φορές μπερδέματα. Στην Καταλονία το "p" στο τέλος της λέξης δεν ακούγεται, οπότε προφέρεται ως "καμ". Επίσης, δεν είναι ούτε "Καμπ Νου", ούτε "Καμπ Νόου", όπως συνηθίζεται να προφέρεται, αλλά κάτι ανάμεσα, με το δεύτερο να πλησιάζει περισσότερο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK