Η καρδιά του Πασιένσια έδωσε ζωή στην Άιντραχτ

Τον Οκτώβρη του 2016, η ανωμαλία στην καρδιακή του λειτουργία "πάγωσε" το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη. Ο Γκονσάλο Πασιένσια δεν το έβαλε ποτέ κάτω, νίκησε το πρόβλημα του και έδωσε ζωή στην Άιντραχτ το βράδυ της Πέμπτης στο Στάδιο του Φωτός.

Frankfurt's Goncalo Paciencia, center, applauds to supporters at the end of the Europa League quarterfinals, first leg, soccer match between Benfica and Eintracht Frankfurt at the Luz stadium in Lisbon, Thursday, April 11, 2019. (AP Photo/Armando Franca)
Frankfurt's Goncalo Paciencia, center, applauds to supporters at the end of the Europa League quarterfinals, first leg, soccer match between Benfica and Eintracht Frankfurt at the Luz stadium in Lisbon, Thursday, April 11, 2019. (AP Photo/Armando Franca) AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Μπενφίκα και Άιντραχτ Φρανκφούρτης συναντήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης (11/4) στο "Estadio Da Luz" της Λισσαβώνας, στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Europa League. Σε ένα παιχνίδι που μπλέχτηκαν ένας παίκτης του Παναθηναϊκού και τέσσερις του Ολυμπιακού, κρίθηκε από δύο 19χρονους και έδωσε τέλος στο αήττητο της Άιντραχτ, που έμεινε ζωντανή χάρη στην καρδιά του Πορτογάλου Πασιένσια.

Σε ένα ματς γεμάτο αντιθέσεις και ιστορίες που ήρθαν είτε για να δέσουν, είτε να συγκρουστούν. Βλαχοδήμος, Σάμαρης και Φέισα ήτα βασικοί για την Μπενφίκα, σε μια συνεργασία Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στην ραχοκοκαλιά των "αετών" της Λισσαβώνας. Ζοάο Φέλιξ και Εβάν Εν'Ντικά, δύο παίκτες με παρόν αλλά κυρίως πολύ μέλλον, πρωταγωνίστησαν στο ματς. Ο 19χρονος κυνηγός των γηπεδούχων για τον σωστό λόγο, ο συνομήλικος του στην απέναντι πλευρά για τον λάθος.

Ο Εν'Ντικά ανέτρεψε τον Φερνάντες πριν εκτελέσει φάτσα με τον Τραπ και ο Άντονι Τέιλορ καταλόγισε την εσχάτη των ποινών, αποβάλλοντας τον παίκτη της Άιντραχτ. Ο Ζοάο Φέλιξ σκόραρε από την άσπρη βούλα για το 1-0, πριν ο τρομερός Λούκα Γιόβιτς φέρει το ματς στα ίσια 40'. Αυτό ήταν το 25ο φετινό τέρμα του 21χρονου Σέρβου φορ σε σύνολο 39 εμφανίσεων.

Ωστόσο οι Γερμανοί δεν χάρηκαν για πολύ το 1-1, καθώς ο Ζοάο Φέλιξ διπλασίασε τα προσωπικά του τέρματα και αυτά της ομάδας του στο 43', για το 2-1 του ημιχρόνου. Εκρηκτικό το ξεκίνημα της Μπενφίκα στο δεύτερο μέρος, με τους Ντίας να σκοράρει από ασίστ του Ζοάο Φέλιξ για το 3-1 και τον 19χρονο θαυματουργό πιτσιρικά των "αετών" να πετυχαίνει χατ-τρικ στο 54' για το 4-1.

Με αριθμητικό μειονέκτημα στον αγωνιστικό χώρο και την Μπενφίκα να τη σφυροκοπά, η Άιντραχτ ήξερε ότι το αήττητο 10 αγώνων (οκτώ νίκες, δύο ισοπαλίες) που έτρεχε στην διοργάνωση, είχε πάει περίπατο.

Frankfurt's Goncalo Paciencia celebrates after scoring his side's second goal during the Europa League quarterfinals, first leg, soccer match between Benfica and Eintracht Frankfurt at the Luz stadium in Lisbon, Thursday, April 11, 2019. (AP Photo/Armando Franca)
Frankfurt's Goncalo Paciencia celebrates after scoring his side's second goal during the Europa League quarterfinals, first leg, soccer match between Benfica and Eintracht Frankfurt at the Luz stadium in Lisbon, Thursday, April 11, 2019. (AP Photo/Armando Franca) AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ομάδα της Φρανκφούρτης ήταν πως κινδύνευε να αποκλειστεί από το πρώτο ματς. Μέχρι που μίλησε η... καρδιά του Πασιένσια.

Η λιποθυμία που "πάγωσε" το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη

Για το μέλλον του 24χρονου Πορτογάλου φορ στο ποδόσφαιρο υπήρξαν έντονοι φόβοι στα τέλη του 2016. Ο Πασιένσια είχε υπογράψει τον Αύγουστο στον Ολυμπιακό, ως δανεικός από την Πόρτο. Στις 25/09/2016 έκανε την παρθενική του εμφάνιση με τα ερυθρόλευκα, μπαίνοντας ως αλλαγή στο ματς αντί του Όσκαρ Καρντόσο στο 62'. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που αγωνίστηκε για λογαριασμό της ομάδας του Πειραιά. Στα μέσα του Οκτώβρη, ο Πασιένσια έδωσε έντονη δυσφορία στην προπόνηση.

Λιποθύμησε και όλοι στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη "πάγωσαν". Τους ήρθε στο μυαλό η περίπτωση του Μάικλ Ολαϊτάν. Στον Ολυμπιακό δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν ξανά μια τόσο ψυχοφθόρα κατάσταση, ούτε φυσικά ήταν διατεθειμένοι να παίξουν με την υγεία του παίκτη. Η Πόρτο ειδοποιήθηκε άμεσα, να και γνώριζε το ιστορικό του Πασιένσια. Το πρόβλημά του χαρακτηριζόταν χρόνιο και μάλιστα κληρονομικό (σ.σ. είχε το ίδιο πρόβλημα και ο πατέρας του).

Η καρδιά του Πασιένσια έδωσε ζωή στην Άιντραχτ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το 2013 το είχαν ανακαλύψει από... σπόντα οι γιατροί της ομάδας Νέων της Πόρτο, όταν πήγε να κάνει μία αρθροσκόπηση ρουτίνας και αναγκαστικά πέρασε από ένα κύκλο εξετάσεων. Οι "δράκοι" ήταν βέβαιοι ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του. Μια ανωμαλία στην καρδιακή λειτουργία, που δεν ήταν ικανή να του "κόψει" το ποδόσφαιρο και μπορούσε να αντιμετωπιστεί επαρκώς με μια ειδική αγωγή. Στον Ολυμπιακό ωστόσο δεν το συζήτησαν.

Το σοκ από την υπόθεση του Μάικλ Ολαϊτάν ήταν ακόμη "φρέσκο". Φυσικά στάθηκαν στο πλάι του Γκονσάλο Πασιένσια, προσφέροντας του -σε συνεννόηση με τον ίδιο και το ιατρικό επιτελείο της Πόρτο- την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Ο Πορτογάλος επισκέφθηκε άμεσα -αλλά και για τους επόμενους μήνες- έναν κορυφαίο καρδιολόγο στην Αγγλία.

Το "αντίο" και η δικαίωση

Λίγο πριν φύγει το 2016, ο Πασιένσια μέσω instagram έκανε γνωστό το τέλος της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό, ευχαριστώντας τον σύλλογο και τους οπαδούς του για την στήριξη στο πρόβλημα που αντιμετώπισε.

"Θέλω να σας ενημερώσω ότι μόλις διέκοψα το συμβόλαιο μου με τον Ολυμπιακό. Αισθάνομαι ότι πρέπει να ευχαριστήσω όλους τους οπαδούς για τη διαρκή στήριξη τους τους τελευταίους μήνες, ήταν υπέροχο να δουλεύω σε έναν από τους πιο σημαντικούς συλλόγους της Ευρώπης και το μόνο για το οποίο λυπάμαι, είναι που δεν ήμουν σε θέση να συνεισφέρω σε μεγαλύτερο βαθμό στις επιτυχίες που δεδομένα θα έρθουν στη διάρκεια της σεζόν.

Δυστυχώς, ένα θέμα υγείας με απέτρεψε να αποδώσω ακριβώς τη στιγμή που έπαιρνα την ευκαιρία μου. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω κάθε έναν από όσους εξέφρασαν την ανησυχία και την υποστήριξη τους για την υγεία μου, διαβεβαιώνοντας σας ότι είμαι υγιής, δυνατός και αποφασισμένος να επιστρέψω στον αγωνιστικό χώρο με ενισχυμένη θέληση και αφοσίωση.

Ο Θεός με τρόμαξε... αλλά δεν με απογοήτευσε. Ευχαριστώ Ολυμπιακέ. Το μέλλον ξεκινά τώρα. Επέστρεψα!", ήταν το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Πορτογάλου φορ, που ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει το ποδόσφαιρο. Και το κατάφερε. Αρχικά με την φανέλα της Ρίο Άβε, που του έδωσε την δυνατότητα να μπει ξανά σε δράση μέσα από 15 συμμετοχές και 585 αγωνιστικά λεπτά στο σύνολο. Το καλοκαίρι του 2017 ο παίκτης επέστρεψε στην Πόρτο για να ξαναφύγει δανεικός, αυτή τη φορά με προορισμό την Βιτόρια Σετούμπαλ.

Εκεί ο διεθνής επιθετικός βρήκε για τα καλά τον εαυτό του, όπως μαρτυρούν τα 10 γκολ και οι 6 ασίστ σε 24 παιχνίδια (1815'). Πειστήρια που αποτέλεσαν το διαβατήριο του Πασιένσια για την Bundesliga, με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης να αποκτά τα δικαιώματα του από την Πόρτο, αντί 3 εκατ. ευρώ. Φτάνοντας στο ματς του "Da Luz", ο Πορτογάλος φορ ξεχρέωσε ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων.

Χρειάστηκε... καρδιά για να ξεπεράσει το πρόβλημα στην καρδιά και να συνεχίσει να αγωνίζεται. Και αυτή η καρδιά ήταν που έδωσε ζωή στην Άιντραχτ το βράδυ της Πέμπτης (11/4). Ο Πασιένσια σκόραρε απέναντι στους συμπατριώτες του και ως πρώην παίκτης της Πόρτο, μάλλον το χάρηκε διπλά. Ξέχωρα από την επικράτηση του Λουζιτανών και τη λάμψη του Ζοάο Φέλιξ, αυτός ήταν ο πραγματικός νικητής της βραδιάς.

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΡΣΕΝΑΛ, ΒΑΛΕΝΘΙΑ & ΤΣΕΛΣΙ

Στις υπόλοιπες τρεις αναμετρήσεις της προημιτελικής φάσης του Europa League, η Άρσεναλ επικράτησε με σκορ 2-0 της Νάπολι, η Βαλένθια με 3-1 στην έδρα της Βιγαρεάλ και η Τσέλσι με 1-0 της Σλάβια Πράγας στην Τσεχία. Δείτε τα goal και τα highlights από τις αναμετρήσεις:

Άρσεναλ - Νάπολι 2-0

Βιγιαρεάλ - Βαλένθια 1-3

Σλάβια - Τσέλσι 0-1

Photo credits: AP Photo/Armando Franca

News 24/7

24MEDIA NETWORK