Κατάρ 2022: Νέες καταγγελίες για απλήρωτους εργάτες

Δεκάδες μετανάστες που δουλεύουν στην πόλη που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ το 2022 είναι απλήρωτοι για μήνες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Κατάρ 2022: Νέες καταγγελίες για απλήρωτους εργάτες
AP IMAGES

Τουλάχιστον 78 εργάτες από το Νεπάλ, την Ινδία και τις Φιλιππίνες που χτίζουν από το μηδέν την πόλη Lusail, η οποία θα φιλοξενήσει τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις 18 Δεκεμβρίου 2022 δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος, εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η κατασκευαστική εταιρία Mercury MENA που έχει αναλάβει την ανοικοδόμηση της Lusail υποστηρίζει ότι όντως υπάρχουν προβλήματα στο cash flow, χωρίς να δίνει περαιτέρω απαντήσεις για το ζήτημα.

Η FIFA νίπτει τας χείρας της ξεκαθαρίζοντας ότι η στάση πληρωμών δεν σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο, τη στιγμή που η έκθεση της Αμνηστίας συμπληρώνει: "η Mercury MENA χρωστάει χιλιάδες δολάρια στους εργαζομένους της, τους οποίους έχει αφήσει εγκαταλελειμμένους σε μια ξένη χώρα".

Υπολογίζεται ότι η εταιρία χρωστάει περίπου 2.000 δολάρια σε κάθε εργάτη, ενώ στο πλάνο ανοικοδόμησης της Lusail, υπολογίζονται οι κατασκευές πάρκων, μαρίνας αλλά και ενός γηπέδου χωρητικότητας 80.000 θέσεων. Το συγκεκριμένο γήπεδο,εκτός από τον τελικό της διοργάνωσης, προορίζεται να φιλοξενήσει και το εναρκτήριο ματς του τουρνουά.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κατάρ ξεκαθάρισε πάντως πως η κατασκευαστική Mercury MENA δεν είναι άμεσα επιφορτισμένη με την κατασκευή του γηπέδου, αλλά με το χτίσιμο της πόλης. Όπως και να 'χει, ο εκπρόσωπος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ θα διενεργήσει διεξοδική έρευνα, ζητώντας την άμεση πληρωμή, αλλά και ηθική αποζημίωση των εργατών.

Η συνέχεια της ανοικοδόμησης, όχι απλά της πόλης Lusail, αλλά ολόκληρου του πρότζεκτ 'Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ' αναμένεται συναρπαστική.

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Maya Alleruzzo)

News 24/7

24MEDIA NETWORK