Κάθε σύγκριση στην Αγγλία είναι άδικη για τον Χάρι Κέιν

Ο Χάρι Κέιν πραγματοποιεί μια ασύλληπτη σεζόν με την Τότεναμ και σπάει τα ρεκόρ. Ο 27χρονος είναι εκτός σύγκρισης με κάθε άλλον παίκτη στο Νησί. Σε σημείο που μοιάζει εντελώς παράλογο το γεγονός πως ο Μπρούνο Φερνάντες προβάλλει ως φαβορί για τον παίκτη της σεζόν στην Premier League.

Χάρι Κέιν και Σον Χέουνγκ Μιν πανηγυρίζουν στο 3-0 της Τότεναμ επί της Λιντς στο Λονδίνο, για την 16η αγωνιστικής της Premier League | 2 Ιανουαρίου 2021 (Andy Rain/Pool via AP)
Χάρι Κέιν και Σον Χέουνγκ Μιν πανηγυρίζουν στο 3-0 της Τότεναμ επί της Λιντς στο Λονδίνο, για την 16η αγωνιστικής της Premier League | 2 Ιανουαρίου 2021 ANDY RAIN/POOL VIA AP

Λίγο πριν φύγει το 2020, ο Χάρι Κέιν έγινε πατέρας καθώς η σύζυγος του, Κέιτ, έφερε στον κόσμο τον Λουίς Χάρι Κέιν στις 29 Δεκεμβρίου. Ο γιος του κάπτεν της Τότεναμ ήρθε να προστεθεί σε έναν ακόμη, αρκετά μεγαλύτερο. Αυτός δεν είναι άλλος από τον... Σον, τον οποίο τρόπο τινά ο Κέιν έχει 'υιοθετήσει' στο χορτάρι. Οι δύο τους κάνουν εκπληκτική σεζόν φέτος, σπάζοντας το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, με τους αριθμούς του Νοτιοκορέατη κυνηγού να πηγάζουν κυρίως μέσα από το παιχνίδι του αρχηγού του.

Ο Ζοζέ Μουρίνιο παρουσιάζει πλέον μια άλλη version του Χάρι Κέιν. Που με τη σειρά του αποδεικνύει πως εκτός από τους χίλιους τρόπους που έχει για να σκοράρει, διαθέτει άλλους τόσους για να μοιράζει απλόχερα ασίστ. Με κύριο αποδέκτη τον Σον. Ο Κέιν αγωνίζεται πια σε έναν σύνθετο ρόλο, που του επιτρέπει πότε να βρίσκεται στην περιοχή για να εκτελέσει και πότε να λειτουργεί κάμποσα μέτρα πιο πίσω ως '10άρι'. Και το καταφέρνει με θαυμαστή συνέπεια.

Το απόγευμα της Κυριακής πρώτα έβαλε μπροστά στο σκορ την Τότεναμ και μετά μοίρασε στον Σον για το 2-0 στο 43'. Ο Νοτιοκορεάτης με τη σειρά του έγραψε ασίστ στο τελικό 3-0 επί της Λιντς, από το κεφάλι του Αλντερβάιρλεντ.

Σε αυτό το ματς ο Κέιν έγινε ο πρώτος παίκτης στα top-5 πρωταθλήματα της Ευρώπης που πιάνει φέτος διψήφιο αριθμό σε γκολ και ασίστ, με 10 και 11 αντίστοιχα. Και βρισκόμαστε στις 2 Γενάρη... Με τον συνολικό απολογισμό του 27χρονου επιθετικού για φέτος να φτάνει τα 17 γκολ και τις 14 ασίστ σε μόλις 24 παιχνίδια, όπου ο Κέιν έχει απευθείας ανάμιξη σε 41 γκολ μετά από 1844 αγωνιστικά λεπτά!

Στο ίδιο παιχνίδι οι Κέιν και Σον πέτυχαν ένα ακόμη ρεκόρ όλων των εποχών. Οι δύο τους έχουν συνεργαστεί σε 13 γκολ της Premier League, κάτι που ποτέ ξανά δεν έχει πετύχει άλλο δίδυμο σε μια ολόκληρη σεζόν στο αγγλικό πρωτάθλημα... Για την ιστορία, ο Νοτιοκορεάτης έφτασε τα 15 γκολ και τις 8 ασίστ σε 24 ματς της φετινής σεζόν. Και αυτή η εκπληκτική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου που κινείται πλέον ο αρχηγός του στο γήπεδο.

Σε μια ομάδα που παραμένει γενικά χωρίς τίτλο από το 1991 και μακριά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος από το 1971, ο Χάρι Κέιν μοιάζει με αυτόν που την έχει πάρει από το χέρι, την έχει βάλει στους ώμους του και προσπαθεί να την οδηγήσει στην επιτυχία. Αυτή τη στιγμή η Τότεναμ είναι 3η στην Premier League και το -4 από τις πρωτοπόρους Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, βρίσκεται στα ημιτελικά του Carabao Cup (League Cup) και συνεχίζει σε Europa League και FA Cup. Έχει γεμάτο ρόστερ με καλούς ποδοσφαιριστές, κανέναν ωστόσο με την ηγετική προσωπικότητα του Κέιν ή μαθημένο στην πίεση του πρωταθλητισμού. Γεγονός που κάνει ακόμη πιο σπουδαία την μανιασμένη προσπάθεια του αρχηγού της να συμπαρασύρει τους συμπαίκτες του μέχρι την κατάκτηση ενός από τους τίτλους που διεκδικεί.

Στην κουβέντα που γίνεται ήδη για τον κορυφαίο παίκτη της σεζόν στο Νησί, ο Μπρούνο Φερνάντες προαναγγέλεται ως φαβορί. Μοιάζει σαν αστείο. Όχι φυσικά για την αξία του Πορτογάλου μεσοεπιθετικού. Ο Φερνάντες είναι παικταράς και έχει αναμορφώσει το παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τουλάχιστον από την μέση και μπροστά. Όσο κι αν οι 'κόκκινοι διάβολοι' έχουν τα προβλήματα τους τα τελευταία χρόνια, δεν είμαι μακριά ο καιρός που σάρωναν τους τίτλους, ενώ και πρόσφατα έχουν κατακτήσει τρόπαια, μεταξύ των οποίων και ένα Europa League. Είναι άλλο πράγμα να επιχειρείς με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ και τη δυναμική που αποπνέει και άλλο να το κάνεις με την φανέλα της Τότεναμ...

Ακόμη και από πλευράς αριθμών, ο Φερνάντες υστερεί σε σχέση με τον Κέιν. Ο Πορτογάλος έχει 15 γκολ και 9 ασίστ σε 24 ματς, επομένως στο σύνολο έχει αναμιχθεί απευθείας σε 17 λιγότερα γκολ από τον Άγγλο επιθετικό. Τεράστια η διαφορά. Και δημιουργεί εύλογες απορίες ως προς τα κριτήρια που εμφανίζουν τον Πορτογάλο φαβορί για παίκτη της χρονιάς στο Νησί.

Στην πραγματικότητα οποαδήποτε διάθεση σύγκρισης στην Αγγλία αδικεί τον Χάρι Κέιν. Έναν παίκτη που σπάει τα κοντέρ και κλείνει τ' αυτιά του στις μεταγραφικές σειρήνες. Θα μπορούσε άνετα να πάει σε μια ομάδα με ειδικό βάρος και ρεαλιστικές πιθανότητες να γεμίσει την τροπαιοθήκη του. Η Μάντσεστερ Σίτι και ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι έτοιμοι να του προσφέρουν αυτή την ευκαιρία. Αυτός κλείνει τ' αυτιά του και προσπαθεί με τις πιθανότητες συντριπτικά εις βάρος του να φτάσει στην κορυφή με τον σύλλογο που υπηρετεί από μικρό παιδί. Αν μη τι άλλο, στην εποχή του στυγνού επαγγελματισμού και της ευφήμερης επιτυχίας αυτή η νοοτροπία σπανίζει. Όχι πάντως για τον Χάρι Κέιν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK