Ο 'καθηγητής' Καρντόσο μέσα από 11 διαλέξεις του

Πτυχιούχος προπονητής με καλύτερους βαθμούς από τον Τεν Χαχ και πρότυπο τον Γκουαρδιόλα, έγινε 'πρώτος' το καλοκαίρι του 2017, διέγραψε πορεία καλύτερη από του Μαρτίνς, αλλά απολύθηκε από 2 ομάδες. Ο Μιγκέλ Καρντόσο της ΑΕΚ συστήνεται.

Ο νέος προπονητής της ΑΕΚ, Μιγκέλ Καρντόσο, κατά τη θητεία του στη Ναντ
Ο νέος προπονητής της ΑΕΚ, Μιγκέλ Καρντόσο, κατά τη θητεία του στη Ναντ FC NANTES

Το απόγευμα της Τρίτης η Μαρσέιγ ανακοίνωνε την πρόσληψη του Αντρέ Βίλας-Μπόας, αντί του Ρούντι Γκαρσία. Λίγο πριν ήταν η ΑΕΚ που γύριζε τη δική της σελίδα επικυρώνοντας τη συμφωνία, διετούς διάρκειας, με τον Μιγκέλ Καρντόσο.

Όταν o 47χρονος Πορτογάλος αναδυόταν στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο, οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες. Ηλικιακά τούς χωρίζουν 6,5 χρόνια. Μολαταύτα η κοινή καταγωγή τους (ευρύτερη περιοχή του Πόρτο), ο τρόπος που έβλεπαν το παιχνίδι και η σταδιακή ανέλιξή τους ανέπτυξαν μια σειρά από αναπόφευκτους παραλληλισμούς και σχετικές ταυτίσεις. Βέβαια, η πορεία που διένυσαν ως εδώ μάλλον αντιστρόφως ανάλογη. Ο ένας έτρεξε με βήμα γοργό, ξέφυγε αλλά και σκόνταψε αρκετές φορές, ο άλλος προτίμησε να μην βιαστεί και να πορευτεί με μειωμένη ταχύτητα. Ένας αγώνας λαγού-χελώνας.

Μολονότι 'professor', όπως τον αποκαλούν στα πάτρια λόγω των ακαδημαϊκών σπουδών του στον αθλητισμό με κατεύθυνση το ποδόσφαιρο, ο Καρντόσο ανέλαβε πρώτος προπονητής σε επαγγελματική ομάδα το καλοκαίρι του 2017. Μέχρι τη Ρίο Άβε είχε ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με το αναπτυξιακό κομμάτι, όντας ακολούθως βοηθός σε Ακαντέμικα, Μπράγκα (του Κάρλος Καρβαχάλ που δούλεψε στον Αστέρα Τρίπολης), Σπόρτινγκ Λισαβόνας (με Ντομίνγκο Πασιένσια), Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και Σαχτάρ Ντόνετσκ. Στην οποία είχε σταθερά την εποπτεία της Κ21.

Η καλή δουλειά του στη Βίλα ντο Κόντε, την πόλη που διασχίζει ο ποταμός Άβε προτού εκβάλλει στον Ατλαντικό, τον κατέταξε αυτομάτως μεταξύ των κορυφαίων προπονητών της πατρίδας του. Τον Απρίλη του 2018 μάλιστα το 'FourFourTwo' τον συμπεριέλαβε μεταξύ "των κορυφαίων προπονητών που δεν γνωρίζεις", παρέα με τον νυν προπονητή του Άγιαξ Έρικ Τεν Χαχ, εστιάζοντας αφενός στην ομοιότητά του με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι αφετέρου στο γεγονός πως η ομάδα του ήταν η δεύτερη σε κατοχή (57%) πίσω μονάχα από την Μπενφίκα.

Με τον Ολλανδό, που επανέφερε τον 'Αίαντα' στα ημιτελικά του Champions League, ο Καρντόσο υπήρξε συμμαθητής. Στην ίδια τάξη ανήκε επίσης ο Ρικάρντο Σα Πίντο και ο Φερνάντο Κόουτο. Επιμελής και οργανωμένος ο νέος προπονητής της ΑΕΚ, είχε τους ανώτερους βαθμούς όλων των υπολοίπων. "Πολύ έξυπνο και αφοσιωμένο" τον περιέγραφε ένας εκ των δασκάλων του, συμπληρώνοντας ότι "ακολουθούσε μια σύγχρονη σκέψη για το ποδόσφαιρο" και προβλέποντας ότι θα κάνει καριέρα.

Πώς προχώρησε βέβαια ο καθένας εξ αυτών και πόσο μακριά έφτασε ως τώρα είναι μια εντελώς άλλη ιστορία. Μια ιστορία που εξαρτάται από την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, τις ευκαιρίες που θα προκύψουν, τις χρονικές συγκυρίες και φυσικά την τύχη.

Ο Καρντόσο στην προκειμένη, αφού οδήγησε τη Ρίο Άβε στην Ευρώπη με συγκομιδή-ρεκόρ στην ιστορία της τους 51 βαθμούς σε 34 παιχνίδια (50 είχε με τον Πέδρο Μαρτίνς του Ολυμπιακού), ζήτησε να λύσει το συμβόλαιό του για να ρισκάρει μια νέα δοκιμασία στην καριέρα του. Ο πρόεδρος Σίλβα Κάμπος αντέδρασε, απαίτησε χρήματα, η λύση βρέθηκε με κουβέντα και ο Καρντόσο έγινε το καλοκαίρι του 2018 ο νέος κουμανταδόρος της γαλλικής Ναντ, αντί του Κλαούντιο Ρανιέρι. Μια Ναντ με μπάτζετ 62 εκατομμυρίων. Προτού απολυθεί στις 2 Οκτωβρίου ύστερα από από 8 παιχνίδια πρωταθλήματος, γιατί τ' αποτελέσματα δεν συνόδευαν την εικόνα μιας ομάδας που επιχειρούσε μανιωδώς να παίξει διαφορετικά, κάτι που δεν είχε συνηθίσει. Ο πρόεδρος Κιτά έλεγε πως θα του παρέχει τουλάχιστον ένα χρόνο. Ψέμα.

Η θητεία του στη Θέλτα που κινδύνευε διήρκησε διπλάσια παιχνίδια (15), αλλά με 20% επιτυχία στο ισπανικό πρωτάθλημα και με 'αυτογκόλ από τ' αποδυτήρια' μιλώντας κατά την παρουσίασή του για "νέα εποχή στην... Ντεπορτίβο" δεν είχε μέλλον στη Γαλικία.

Αναπόφευκτα η μελέτη της διαδρομής του ως πρώτου προπονητή είναι ελλιπής και ελλειμματική, η σκιαγράφηση του προφίλ του παράτολμη και οι όποιες προβλέψεις για το μέλλον του επικίνδυνες. Οι Γάλλοι έγραφαν όταν προσελήφθη πως ο Πορτογάλος "θέλει οι αμυντικοί του να κρατούν ψηλά τις γραμμές και απαιτεί από τους παίκτες του να πρεσάρουν άμεσα για ν' ανακτήσουν την μπάλα ανεξαρτήτως του χώρου που έχει χαθεί. Επιθετικά επιζητά τις συνεργασίες σε μικρούς χώρους, με την μπάλα όσο το δυνατόν πιο χαμηλά και θέλει από τους παίκτες του να εκμεταλλεύονται κάθε ελεύθερο χώρο".

ΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΡΙΟ ΑΒΕ

Στην πράξη, πάντως, θ' αποδειχθεί, αν η ΑΕΚ πέτυχε διάνα, επιλέγοντας να στρίψει απότομα το τιμόνι κι από τον (πραγματιστή) Χιμένεθ να παραχωρήσει τα ηνία στον (εμμονικό με την 'κροϊφική' μορφή επίθεσης) Καρντόσο. Ο ίδιος έχει πρότυπο τον Πεπ Γκουαρδιόλα, επιβάλλοντας ακόμη και κανόνες ένδυσης-φαγητού-απαντήσεων στις συνεντεύξεις που ο Καταλανός έχει πρώτος εφαρμόσει προκαλώντας αντιδράσεις στη Ναντ, έχει υμνήσει την τακτική του Κίκε Σετιέν στην Μπέτις και αρνείται ν' αλλοιώσει την ποδοσφαιρική σκέψη του μόνο και μόνο για να παράγει αποτέλεσμα.

Συλλέγοντας τις 10 πιο αντιπροσωπευτικές φράσεις του, επιχειρούμε να καταλάβουμε 'who is' Μιγκέλ Καρντόσο. Άλλος ένας Πορτογάλος προπονητής που τόσο απότομα εισέβαλε στη ζωή μας ή ένας καθηγητής του ποδοσφαίρου;

Μάθημα 1ο:

Θέλω μια ομάδα με τη δική της ταυτότητα. Ικανή να ελέγχει το παιχνίδι και να έχει την κατοχή της μπάλας.

Μάθημα 2ο:

Θέλω οι παίκτες μου να έχουν μια πολύ καθαρή εικόνα για το τι κάνουν στο γήπεδο.

Μάθημα 3ο:

Τα σχήματα δεν είναι το πιο σημαντικό. Το ποδόσφαιρο δεν είναι σκάκι, είναι δυναμικό σπορ. Η διάταξη και το σύστημα σού δίνει μια εικόνα όταν αρχίζει ο αγώνας, αλλά υπάρχουν πολλές κινήσεις.

Μάθημα 4ο:

Η δουλειά του προπονητή δεν είναι να αφαιρέσει τη δημιουργικότητα των ποδοσφαιριστών. Θέλω μόνο να έχουμε ξεκάθαρη ταυτότητα, κάτι που θα μας κάνει πιο δυνατούς είτε έχουμε είτε όχι την μπάλα.

Μάθημα 5ο

Δεν θα νικάμε σε κάθε παιχνίδι, αλλά θα είμαστε συνεπείς στη συμπεριφορά μας.

Μάθημα 6ο:

Το αποτέλεσμα είναι πάντα σημαντικό. Επίσης όμως είναι σημαντικό να γνωρίζεις τον τρόπο που θέλεις να χάνεις.

Μάθημα 7ο:

Ξέρετε πώς θα παίξει η Ρίο Άβε. Ξέρετε πώς θα παίξει η Μάντσεστερ Σίτι ή πώς πρόκειται να το κάνει η Μπαρτσελόνα. Άλλο όμως είναι να είσαι ικανός να το εξουδετερώσεις.

Μάθημα 8ο:

Δεν μου αρέσει η μεταγραφική περίοδος του χειμώνα. Είναι μια αγορά που 'πληγώνει' πολλές ομάδες.

Μάθημα 9ο:

Μια χρονιά δεν αρχίζει ύστερα από δύο μήνες. Αρχίζει την πρώτη ημέρα.

Μάθημα 10ο:

Ενδεχομένως το λιοντάρι και η τίγρης είναι πιο δυνατά ζώα, αλλά τον λύκο δεν θα τον δεις ποτέ να δίνει παράσταση σε τσίρκο.

Μάθημα 11ο:

Δεν φτύνω στο πιάτο φαγητού από το οποίο τρώω.

News 24/7

24MEDIA NETWORK