Κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι

Η στήλη Outsider κάνει πρεμιέρα στο Contra.gr και με αφορμή το αποψινό "τελικό" του ισπανικού πρωταθλήματος μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ατλέτικο Μαδρίτης, κάνει μια μικρή αναδρομή σε αντίστοιχα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος κατά την τελευταία 25 ετία που πολλά κρίθηκαν σε έναν αγώνα.

Κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι

Αν τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε διεξαγόταν ένα γκάλοπ (που είναι της μόδας αυτό τον καιρό) σε όλη την Ευρώπη σχετικά με το ποιος θα κατακτήσει το ισπανικό πρωτάθλημα, ελάχιστοι θα απαντούσαν ότι η ομάδα που θα τα καταφέρει θα είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης.

Έχοντας ολοκληρώσει το προηγούμενο πρωτάθλημα με συγκομιδή 24 βαθμών λιγότερων από τη Μπαρτσελόνα και 9 από τη Ρεάλ Μαδρίτης (100, 85, 76) και αφού πούλησε τον πρώτο σκόρερ της (Φαλκάο με 52 γκολ σε 68 αγώνες) στη Μονακό, ήταν λογικό να θεωρούν όλοι ότι το ταβάνι της θα είναι η τρίτη θέση. Υπό την προϋπόθεση ότι μια εκ των Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ θα εμφανιζόνταν απρόσμενα κακή, θα μπορούσε κάποιος να πιστεύει ότι η ποιότητα της Ατλέτικο θα της εξασφάλιζε τη δεύτερη θέση. Σε καμία περίπτωση όμως την πρώτη συνδυασμένη με συμμετοχή στον τελικό του Champions League.

Διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά η ομάδα του Σιμεόνε έχει φτάσει ένα βήμα πριν την κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος. Σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, το επίτευγμά της δε συνιστά απλώς μια ευχάριστη έκπληξη που θα μπορούσε να είναι προϊόν υπερπροσπάθειας ή τύχης, αλλά ξαφνιάζει ακόμα και τον πιο αισιόδοξο οπαδό της. Μέσα σε επτά ημέρες η Ατλέτικο καλείται να σταθεί όρθια, αντιμετωπίζοντας σε δύο τελικούς τα μεγαθήρια του ισπανικού πρωταθλήματος.

Η αρχή γίνεται αυτή την εβδομάδα. Πιο χιτσκοκικό φινάλε δε θα μπορούσε να επιφυλάξει η μοίρα σε όλους όσοι έχουμε την τύχη να παρακολουθούμε το φετινό ισπανικό πρωτάθλημα. Η Ρεάλ που έχασε πέντε βαθμούς στις δύο τελευταίες αγωνιστικές τέθηκε εκτός μάχης και έτσι οι μνηστήρες του τίτλου είναι πια δυο. Η Ατλέτικο Μαδρίτης που κανείς δεν ανέμενε να φτάσει ως εδώ και η Μπαρτσελόνα που όλοι οι «ειδικοί» έσπευσαν να πουν ότι έκλεισε τον κύκλο της μετά τους περσινούς ημιτελικούς του Champions League με τη Μπαγερν και τον αποκλεισμό της με συνολικό σκορ 0-7.

Κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι

Η Ατλέτικο οδηγεί αυτή τη στιγμή την κούρσα με 89 βαθμούς και ακολουθεί η Μπάρτσα με 86. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ρεάλ που έχει συγκεντρώσει 84 βαθμούς. Η τελευταία αγωνιστική δε θα είχε τόσο ενδιαφέρον αν η Μπαρτσελόνα και η Ατλέτικο αντιμετώπιζαν δύο οποιουσδήποτε αντιπάλους και δε συγκρούονταν μεταξύ τους. Οι Καταλανοί υποδέχονται τους Μαδριλένους και με νίκη κατακτούν το πρωτάθλημα. Το διαχρονικό τους μότο: mes que un club για μια εβδομάδα μετατρέπεται σε mes que un partido. Οι κόποι μιας χρονιάς θα «παιχτούν» σε μια παρτίδα 90 λεπτών. Προς τέρψιν των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων η πιο μεγάλη μέρα του πολέμου έφτασε.

Οι δικοί μας τελικοί πρωταθλήματος

Με αφορμή το μεγάλο παιχνίδι μεταξύ των πρωτοπόρων του ισπανικού πρωταθλήματος, είναι ευκαιρία να κάνουμε μια μικρή αναδρομή σε αντίστοιχα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος κατά την τελευταία 25 ετία. Είναι οχτώ χρονιές στις οποίες όλα ή σχεδόν όλα κρίθηκαν σε έναν αγώνα.

Αρχίζουμε από το 1989. Ο Ολυμπιακός του Κοσκωτά και του Ντέταρι, υποδέχεται στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας την ΑΕΚ για την 29η και προτελευταία αγωνιστική. Πριν την έναρξη του μεγάλου αγώνα οι κιτρινόμαυροι είχαν συγκεντρώσει 41 βαθμούς έναντι 40 των ερυθρόλευκων (σύστημα 2-1-0). Η Ένωση, που έχει σαν πρώτο βιολί τον εκπληκτικό σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς Μίροσλαβ Οκόνσκι και που από τον Δεκέμβριο του 1988 είχε ενισχυθεί με τον Τόνι Σαβέβσκι, δέχεται ασφυκτική πίεση από τους ερυθρόλευκους. Πιο χαρακτηριστική από τις πολλές ευκαιρίες που έχασε η ομάδα του Πειραιά είναι η απόκρουση του Στέλιου Μανωλά με κεφαλιά-ψαράκι πάνω στη γραμμή τη στιγμή που ο Λάγιος Ντέταρι είχε αρχίσει να πανηγυρίζει για το 1-0. Σε μια αντεπίθεση, ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος παίζει δύο φορές το 1-2 με τον Οκόνσκι και πλασάρει υποδειγματικά τον Ταληκριάδη στο 83’ για το 0-1 που ήταν το τελικό αποτέλεσμα και έδωσε το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ μετά από δέκα χρόνια. Χαρακτηριστικό της μεγάλης έντασης που επικράττησε καθ’όλη τη διάρκεια του αγώνα ήταν ότι ο διαιτητής Καραμάνης απέβαλε πέντε ποδοσφαιριστές (δύο του Ολυμπιακού και τρεις της ΑΕΚ). Την τελευταία αγωνιστική οι δύο ομάδες πήραν από ένα βαθμό (ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-0, Λάρισα-Ολυμπιακός 1-1).

Τέσσερα χρόνια αργότερα οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια για την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1992-93. Η ΑΕΚ προπορευόταν στη βαθμολογία του πρωταθλήματος αφού μετά από 33 αγωνιστικές (πρωτάθλημα 18 ομάδων) είχε συγκεντρώσει 75 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση βρισκόταν ο Παναθηναϊκός με 74. Η Ένωση επικράτησε με 3-1 και κατέκτησε το δεύτερο από τα τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα εκείνης της περιόδου.

Το μεγάλο βήμα, πάντως, έγινε στις 4 Απριλίου όταν για την 27η αγωνιστική η ΑΕΚ κέρδισε με το ίδιο σκορ (3-1, 1’ Δημητριάδης, 54’ Αλεξανδρής, 85’ Κοπιτσής – 78’ πεν. Βαζέχα) τους πράσινους, τους προσπέρασε στη βαθμολογία και συνέχισε μόνο με νίκες μέχρι το τέλος.

Το 1996 ήταν η σειρά των ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων του τριφυλλιού να χαμογελάσουν. Στις 10 Απριλίου (Μεγάλη Τετάρτη) και πάλι για την 27η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Η Ένωση που έχει ένα πόντο περισσότερο από τον Παναθηναϊκό «βολεύεται» και με την ισοπαλία. Ο Χουαν Χοσέ Μπορέλι με ένα εκπληκτικό γκολ με κεφαλιά-ψαράκι στο 79’ θα χαρίσει τη νίκη στον Παναθηναϊκό που στο τέλος θα πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος με 83 βαθμούς έναντι 81 της ΑΕΚ.

Τη σεζόν 1997-98, για δεύτερη (μετά το 1989) και τελευταία έως τώρα φορά, το οριακό παιχνίδι της σεζόν θα το κερδίσει ο φιλοξενούμενος. Για την 29Η αγωνιστική, στις 4 Απριλίου ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι που βρίσκονταν στην πρώτη θέση με 73 βαθμούς έναντι 70 των πράσινων θα κερδίσουν με 0-2 με δύο γκολ των ποδοσφαιριστών που κάλυπταν τη δεξιά πλευρά της ομάδας του Πειραιά (23’ Γιαννακόπουλος, 34’ Μαυρογενίδης). Η απόσταση των 6 βαθμών δεν καλύφθηκε στις πέντε τελευταίες αγωνιστικές (τελική βαθμολογία: Ολυμπιακός 88, ΠΑΟ 85) και οι ερυθρόλευκοι πανηγύρισαν το δεύτερο από τα 7 σερί πρωταθλήματα που κατέκτησαν.

Το 2002 για πρώτη φορά οι δύο πρώτες ομάδες (Ολυμπιακός, ΑΕΚ) συγκέντρωσαν τους ίδιους βαθμούς και πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός λόγω των δύο νικηφόρων αποτελεσμάτων με αντίπαλο την Ένωση (2-3, 4-3). Οι ομάδες είχαν γίνει πια 14 και μετά από 24 αγωνιστικές η ΑΕΚ βρισκόταν στην πρώτη θέση με 55 βαθμούς έναντι 52 του Ολυμπιακού. Την προτελευταία αγωνιστική (25η) οι ερυθρόλευκοι υποδέχθηκαν την ΑΕΚ στο κατάμεστο απο οπαδούς και των δυο ομάδων ΟΑΚΑ. Η Ένωση προηγήθηκε με 0-1 αλλά δε μπόρεσε να πάρει ούτε την ισοπαλία με αποτέλεσμα οι δυο ομάδες να ισοβαθμήσουν στους 55 βαθμούς. Την τελευταία αγωνιστική οι ευρείες νίκες των δύο μονομάχων επί των ομάδων της Θεσσαλονίκης (ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 6-2, Άρης-Ολυμπιακός 1-5) δεν άλλαξαν τη διαμορφωμένη κατάσταση. Το έκτο σερί πρωτάθλημα του Ολυμπιακού ήταν γεγονός.

Τη σεζόν 2002-03 τη θέση του Δικέφαλου πήρε το τριφύλλι. Οι ομάδες είχαν αυξηθεί στις 16 και μετά από 28 αγωνιστικές ο Παναθηναϊκός είχε 67 βαθμούς έναντι 64 των πρωταθλητών. Οι πράσινοι θα κατακτούσαν το πρωτάθλημα με «Χ2» ενώ ακόμα και αν έχαναν με ένα γκολ διαφορά το πρωτάθλημα θα κρινόταν σε αγώνα μπαράζ αφού στον πρώτο γύρο ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει με 3-2 στη Λεωφόρο. Τα γκολ των Ζιοβάνι (3’) και Γιαννακόπουλου (15’, 48’) χάρισαν τη νίκη (3-0) και το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό, σε ένα ματς που, δυστυχώς, ακόμα μνημονεύεται για το εξω-αγωνιστικό του σκέλος.

Τη σεζόν 2004-05 για πρώτη φορά το πρωτάθλημα διεκδικήθηκε επί ίσοις όροις και από τους τρεις μεγάλους της Αθήνας. Μετά την «αυτοκτονία» του Δικέφαλου την 28η αγωνιστική (ΑΕΚ-Ιωνικός 0-1) η βαθμολογία διαμορφώθηκε ως εξής: Παναθηναϊκός 60, Ολυμπιακός 59, ΑΕΚ 58. Η προτελευταία αγωνιστική περιελάμβανε το ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ στην άδεια λόγω τιμωρίας Λεωφόρο. Νικητής του ντέρμπι αναδείχθηκε... ο Ολυμπιακός. Το 0-0 έβγαλε εκτός μάχης τίτλου τόσο τους πράσινους όσο και τους κιτρινόμαυρους. Το μόνο που χρειάστηκε να κάνει ο Ολυμπιακός ήταν να κερδίσει την τελευταία αγωνιστική τον Ηρακλή (0-1) και με 65 βαθμούς έναντι 64 του Παναθηναϊκού και 62 της ΑΕΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Η τελευταία περίπτωση είναι η μοναδική στην οποία η ομάδα που επικράτησε στο κρίσιμο παιχνίδι, δεν κατέκτησε τελικά το πρωτάθλημα. Αναφερόμαστε στη σεζόν 2007-08. Το πρωτάθλημα και πάλι διεκδικήθηκε από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Οι πράσινοι υπέστησαν οδυνηρές ήττες από την Ξάνθη (3-2) και τον ΟΦΗ (4-1) και έτσι για ακόμα μια χρονιά το οριακό παιχνίδι διεξήχθη την 27η αγωνιστική στο ΟΑΚΑ με αντιπάλους την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακο. Η Ένωση μετέτρεψε τον αγώνα σε παράσταση για ένα ρόλο (4-0) και βρέθηκε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας ένα βαθμό μπροστά από τους ερυθρόλευκους οι οποίοι είχαν υποβάλει ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Αυστριακού ποδοσφαιριστή Βάλνερ στην ήττα τους από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (1-0). Το πρωτάθλημα που λόγω της επιπολαιότητας ή της ανικανότητας της ΕΠΟ κρίθηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων της Αθήνας και της Λωζάνης (CAS) τελικά το κατέκτησε ο Ολυμπιακός με 70 βαθμούς έναντι 68 της ΑΕΚ και 66 του ΠαναθηναΙκού. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί ήταν ότι μετά τη λήξη των αγώνων της τελευταίας αγωνιστικής (ΑΕΚ –Αστέρας Τρίπολης 2-0, Ολυμπιακός-Ηρακλής 3-1) έγιναν δύο φιέστες. Μια στο Φάληρο και μία στο ΟΑΚΑ.

Για τη Μπαρτσελόνα και την Ατλέτικο δεν θα υπάρξει αυτή η δυνατότητα. Η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν επιτρέπει τα πρωταθλήματα να κρίνονται στα δικαστήρια και έτσι η γιορτή (fiesta) μετά τη λήξη του αγώνα θα διοργανωθεί από τους οπαδούς της μιας εκ των δύο ομάδων. Οι οπαδοί της Ατλέτικο ζουν το όνειρό τους και προετοιμάζονται για τις επτά πιο σπουδαίες ημέρες της ιστορίας της ομάδας τους (το επόμενο Σάββατο θα διεξαχθεί στη Λισαβόνα ο τελικός του Champions League με αντιπάλους την Ατλέτικο και τη Ρεάλ) ενώ αυτοί της Μπάρτσα δε θέλουν να παρευρεθούν σε πάρτι που θα κάνουν Μαδριλένοι μέσα στο σπίτι τους. Το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης ολοκληρώνεται όπως του αξίζει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK