Κι ο θεός πήγε τον Πέλκα στη Φενέρμπαχτσε

Οι λαμπρές επιδόσεις του Δημήτρη Πέλκα στο τουρκικό πρωτάθλημα συγκρίνονται πλέον μ' εκείνες του Βραζιλιάνου θρύλου Άλεξ.

Ο Δημήτρης Πέλκας πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στην αναμέτρηση με την Μπασακσεχίρ
Ο Δημήτρης Πέλκας πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στην αναμέτρηση με την Μπασακσεχίρ TWITTER.COM/FENERBAHCE

Από την προηγούμενη φορά που προβάλαμε τα κατορθώματα του Δημήτρη Πέλκα στην Τουρκία έχουν μεσολαβήσει επτά εβδομάδες. Χρόνος αρκετός για να διαφοροποιηθεί η κατάσταση στην εγχώρια Super Lig κι από εκεί που η Γαλατάσαραϊ των οκτώ διαδοχικών νικών με μόλις τρία γκολ παθητικό οδηγούσε την κούρσα, να πέσει στην τρίτη θέση βλέποντας πλέον την πλάτη της πρωτοπόρου Μπεσίκτας και της Φενέρμπαχτσε.

Στα επτά παιχνίδια που ακολούθησαν εκείνου του νικηφόρου σερί η 'τζιμπόμ' του Φατίχ Τερίμ βρήκε μόλις δύο νίκες (2-2-3) και δέχθηκε συνολικά 13 γκολ, γκρεμίζοντας ό,τι είχε χτίσει έως τότε! Αντιθέτως οι 'μαυραετοί' του Σεργκέν Γιαλτσίν έχασαν μόνο από την Κασίμπασα (1-0) και συνολικά πήραν τους 14 από τους 21 βαθμούς διεκδίκησαν, ενώ τα 'καναρίνια' (αφού ενδιάμεσα ο τεχν.διευθυντής Εμρέ Μπελόζογλου ανέλαβε το ρόλο του Ερόλ Μπουλούτ που απολύθηκε) κατάφεραν στα οκτώ ματς ένα συμβατικό, πλην ικανοποιητικό 4-3-1, το οποίο τους έχει φέρει στο -2 από την κορυφή.

Ομάδα Βαθμοί Γκολ
1. Μπεσίκτας (33 ματς) 71 72-35
2. Φενέρμπαχτσε (34 ματς) 69 61-34
3. Γαλατάσαραϊ (33 ματς) 65 65-32
4. Τράμπζονσπορ (34 ματς) 59 41-32

Το μοναδικό που δεν άλλαξε από τις αρχές Μαρτίου είναι η απεριόριστη συμβολή του Έλληνα μεσοεπιθετικού στην προσπάθεια της Φενέρ ν' ανακτήσει τα πρωτεία στη χώρα και να επιστρέψει στο θρόνο της πρωταθλήτριας ύστερα από το 2014! Ο 27χρονος διεθνής εξακολουθεί να είναι η απόλυτη σταθερά ενός συνόλου που εκτιμάται ότι δεν διαθέτει τα εχέγγυα να κατακτήσει τον τίτλο, με δεδομένο ότι ούτε την παραγωγικότερη επίθεση της κατηγορίας εμφανίζει (61 γκολ ή 1,8 ανά ματς) ούτε την αποτελεσματικότερη άμυνα (34 γκολ ή 1 ανά ματς). Παραδόξως είναι ακόμη σοβαρή διεκδικήτρια, επειδή ο πρώην αρχηγός του ΠΑΟΚ ανταποκρίνεται απόλυτα στον ρόλο του ηγέτη που ο Μεσούτ Εζίλ δεν έχει καταφέρει να δικαιολογήσει ενόσω ανήκει στο ρόστερ.

Παρεμπιπτόντως ο Γερμανός δεν έχει αγωνιστεί από τις 4/3 που χτύπησε στο ματς με την Αντάλιασπορ, ψάχνοντας τη χαμένη φυσική κατάστασή του! Αντιθέτως ο Πέλκας δεν έλειψε άλλη φορά απ' όταν ενεργοποιήθηκε ξανά, αφήνοντας πίσω το μυϊκό πρόβλημα που τον είχε ταλαιπωρήσει για 20 ημέρες. Με 742 λεπτά σε 10 παιχνίδια, 2 γκολ και 2 ασίστ παρέμεινε η σχεδόν άφθαρτη αξία της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλει η τουρκική ομάδα στο πρωτάθλημα, μιας και από το κύπελλο έχει αποκλειστεί.

Στα χνάρια του κορυφαίου ξένου της Φενέρμπαχτσε

Βιαστικά ενδεχομένως, ο Πέλκας αρχίζει να παρομοιάζεται με τον Βραζιλιάνο Άλεξ, τον κορυφαίο σε αριθμούς ξένο που φόρεσε ποτέ τα κιτρινομπλέ, μιας και σε 344 συμμετοχές οκτώ διαφορετικών σεζόν (2004-2012) έφτασε σε ύψη δυσθεώρητα (171 γκολ 146 ασίστ)! "Ο θεός έστειλε τον Πέλκα για εκείνους που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τον Άλεξ", έγραψε χρήστης του twitter.

Από στατιστικής άποψης πρόκειται για μια σύγκριση που έχει υπόβαθρο και αυτό είναι ένα από τα κατορθώματα του Πέλκα. Την Κυριακή ο Έλληνας άσος όχι μόνο ήταν στην αρχική ενδεκάδα της Φενέρμπαχτσε, όχι μόνο έβγαλε όλο 90λεπτο, αλλά ως αριστερός εξτρέμ στο 4-1-4-1 του Εμρέ όρισε την τελική έκβαση του αγώνα με την Μπασακσεχίρ. Που βρήκε την ομάδα της Πόλης να επικρατεί 2-1 χάρη σε μια έμπνευση της στιγμής που συνοδεύτηκε από μια υψηλής τεχνικής εκτέλεση με διαγώνιο πλασέ στην απέναντι γωνιά του γκολκίπερ Μπαμπατσάν.

Ναι μεν οι γηπεδούχοι, που είχαν προηγηθεί στο 18', έφτασαν κοντά στην ισοφάριση, ιδίως στο χαμένο πέναλτι του Βίτσκα, η πραγματικότητα ωστόσο δεν αναιρεί τη συνεισφορά του Πέλκα στην ισοφάριση μιας 'στοιχειωμένης' επίδοση 15ετίας, μιας και η Φενέρμπαχτσε δεν ηττήθηκε για δέκατο σερί παιχνίδι εκτός έδρας ύστερα από τη σεζόν 1996-97. Επίσης συμπληρώνοντας μια ντουζίνα από εκτός έδρας νίκες στο πρωτάθλημα πέτυχε ήδη την κορυφαία επίδοσή τη τελευταίας δεκαετίας, κυνηγώντας πια το απόλυτο ρεκόρ των 13 από τη σεζόν 1995-96!

Σε όλο αυτό το αγωνιστικό επίτευγμα ο διεθνής ποδοσφαιριστής είναι ο σημαιοφόρος. Κρατά το λάβαρο και δίνει τον τόνο. Τα 5 από τα 6 γκολ του (7 με αυτό του Κυπέλλου) έχουν επιτευχθεί σε παιχνίδια μακριά από το 'Σουκρού Σαράτσογλου', όπως αντίστοιχα έχουν μοιραστεί οι 5 από τις 8 ασίστ του! Τέτοιες εκτός έδρας επιδόσεις, προσφέροντας δηλαδή τουλάχιστον 10 εκτός έδρας γκολ σε μία χρονιά, είχε καταφέρει να παρουσιάσει μονάχα ο Άλεξ, οποίος την πρωταθληματική σεζόν 2010-11 είχε συμβάλει με 13 γκολ και 9 τελικές πάσες. Πιθανόν ο 27χρονος μεσοεπιθετικός δεν θα φτάσει σε αυτά τα επίπεδα, να διπλασιάσει κοινώς τη «συμμετοχή» του στα εκτός έδρας αποτελέσματα. Τη Φενέρμπαχτσε στην κορυφή πάντως δεν αποκλείεται να τη φέρει, όντας στην πρώτη 8άδα των πασέρ του πρωταθλήματος και με σταθερή αξιολόγηση της συνολικής απόδοσής του που υπερβαίνει το όριο του 7.00.

Η ομάδα της Πόλης θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τις Κασίμπασα (εντός), Αλάνιασπορ (εκτός), Ερζουρούμσπορ (εντός), Ανκαραγκουτσού (εκτός), Σίβασπορ (εκτός) και Καϊσέρισπορ (εκτός). Δεν θα δώσει ντέρμπι και οι 5/7 είναι ομάδες από το δεύτερο μισό του πίνακα, άρα έχει ένα αβαντάζ που οφείλει να εκμεταλλευτεί, τη στιγμή που Γαλατάσαραϊ-Μπεσίκτας θα παίξουν μεταξύ τους στις 9/5, με την εκδοχή της αλληλοεξουδτερώσης να είναι πιθανή. Σε κάθε περίπτωση ο Πέλκας είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που μπορεί να την οδηγήσει έως το φινάλε της διαδρομής. Προτού κερδίσει, πιθανόν, μια νέα μεταγραφή στο επόμενο επίπεδο. Άλλωστε η χρηματιστηριακή αξία του έχει εκτοξευτεί πλέον στα 6 εκατ. Κι ας κρατά μονίμως χαμηλούς τόνους!


News 24/7

24MEDIA NETWORK