Κιτρινόμαυρη, ριγέ εξαίρεση για την ΑΕΚ

Η ΑΕΚ με τον επίσημο προμηθευτή αθλητικού υλικού βρίσκονται αρκετά κοντά σε συμφωνία και μία από τις - προχωρημένες - σκέψεις των δύο πλευρών είναι η επιλογή της ριγέ φανέλας. To contra.gr θυμάται τις ριγέ …εκδοχές της "Ένωσης".

Κιτρινόμαυρη, ριγέ εξαίρεση για την ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Συνηθισμένη τη... ριγωτή όψη της ΑΕΚ δεν τη λες. Η κίτρινη φανέλα και το μαύρο σορτσάκι είναι η εικόνα που διαχρονικά έχει αποτυπώσει υποσυνείδητα η ιστορική "Ένωση" στον Έλληνα ποδοσφαιρόφιλο, σε ότι αφορά τη... στυλιστική της παρουσία στους αγωνιστικούς χώρους.

Ωστόσο υπάρχουν και οι... ριγωτές εξαιρέσεις. Που μπορεί να μην είναι πολλές, έχουν όμως τη δικιά τους σημασία στην πορεία της ΑΕΚ στον χρόνο. Όπως εκείνη της φιέστας του ’89 κόντρα στον ΠΑΟΚ, στη Μαρσέιγ. Ή εκείνη του εντυπωσιακού come back της ΑΕΚ μέσα στο Μπερναμπέου, όταν Κατσουράνης και Σεντένο έφεραν το ματς στα ίσια στο δεύτερο ημίχρονο.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

Κιτρινόμαυρη, ριγέ εξαίρεση για την ΑΕΚ

Ριγωτό ήταν το... στυλιστικό ξεκίνημα της ΑΕΚ. Η παρακάτω σπάνια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο της Ιστορίας της ΑΕΚ που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη, απεικονίζει μία από τις πρώτες ομάδες που παρέταξε ο Σύλλογος, λίγο μετά την ίδρυσή του τη δεκαετία του ’20, να ποζάρει με ριγωτή εμφάνιση και το παραδοσιακό κορδόνι της εποχής στο "V".

Όταν η Σπαρτάκ Μόσχας επισκέφτηκε τη Φιλαδέλφεια...

Κιτρινόμαυρη, ριγέ εξαίρεση για την ΑΕΚ

Η Σπαρτάκ Μόσχας επισκέφτηκε τη Νέα Φιλαδέλφεια το σωτήριον έτος 1962 για να δώσει ένα φιλικό απέναντι στην ΑΕΚ. Όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό στιγμιότυπο, ο Κώστας Νεστορίδης, ποζάρει με τη ριγέ εμφάνιση με το "V", χωρίς ωστόσο να υπάρχει το έμβλημα της ΑΕΚ στο σημείο της καρδιάς.

Η ριγωτή με το... κενό απέναντι στην Σπάρτακ Τρναβα

Κιτρινόμαυρη, ριγέ εξαίρεση για την ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Τη... δύσκολη από πολλές απόψεις σε ότι έχει να κάνει με το ευρωπαϊκό ταξίδι των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης, η ΑΕΚ του Στάνκοβιτς, την περίοδο 1968-69 απέκλεισε τη Ζένες Ες και την Ακαντέμικ Κοπεγχάγης, καταφέρνοντας να περάσει για πρώτη φορά στον Γ’ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Τότε κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Σπάρτακ Τρνάβα από την Τσεχοσλοβακία. Με όχι και τόσο μεγάλη επιτυχία, η αλήθεια είναι, καθώς έχασε με 2-1 εκτός και δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας (1-1). Ωστόσο φορούσε ριγέ...

Η... τύπου ριγέ κόντρα στην Ίντερ το ‘71

Κιτρινόμαυρη, ριγέ εξαίρεση για την ΑΕΚ

Με μία... σχεδόν ριγωτή εμφάνιση η ΑΕΚ υποδέχτηκε τον Σεπτέμβρη του ’81 την Ίντερ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η "Ένωση" επικράτησε των "νερατζούρι" με 3-2 σε μία μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά της, η οποία έφερε την πρώτη της νίκη απέναντι σε ιταλική ομάδα.

H ρίγα των 70’s

Κιτρινόμαυρη, ριγέ εξαίρεση για την ΑΕΚ

To μουστάκι του Χρήστου Αρδίζογλου προδίδει την εποχή. Η αφάνα ήταν ούτως ή άλλως σήμα κατατεθέν. Και η παραλλαγή της ριγωτής εμφάνισης του 1975, με τον λευκό Δικέφαλο Αετό στην καρδιά σε μία μορφή του που απέχει αρκετά από τη σημερινή, συνόδευσε και αυτό την "κιτρινόμαυρη" κολεξιόν στο πέρασμα του χρόνου.

Εποχή Diadora με Μαρσέιγ και Δρέσδη

Κιτρινόμαυρη, ριγέ εξαίρεση για την ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τη σεζόν 1989-90 η ΑΕΚ ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Diadora η οποία κράτησε μέχρι την περίοδο 1992-93, πριν η πολυσυζητημένη στην Ελλάδα, Basic μπει στη ζωή της. Η βασική φανέλα ήταν η παραδοσιακή κίτρινη. Δεύτερη ήταν η λευκή που η ΑΕΚ χρησιμοποίησε στον αγώνα κόντρα στη Δυναμό Δρέσδης στη Νέα Φιλαδέλφεια, λόγω της ομοχρωμίας με τους Ανατολικογερμανούς. Σχεδιάστηκε όμως και μία 3η: Η ριγωτή. Η οποία χρησιμοποιήθηκε στον εκτός έδρας αγώνα με τη Δρέσδη και στα δύο παιχνίδια με τη Μαρσέιγ.

Ο μοναδικός αγώνας για εγχώρια διοργάνωση που η ΑΕΚ φόρεσε τη ριγέ εμφάνιση ήταν στον αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό, στο ντεμπούτο του Κριστόφ Βαζέχα (0-0).

Η πορεία στα αστέρια, τα "Χ" και η ριγέ φανέλα

Κιτρινόμαυρη, ριγέ εξαίρεση για την ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Σεζόν 2002-03. Εποχή Μάκη Ψωμιάδη και πρώτη επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στη Νέα Φιλαδέλφεια ως προπονητής της ΑΕΚ στη μετά-96 εποχή. Οι "κιτρινόμαυροι" μετά από 11 χρόνια πηγαίνουν ξανά στη ριγέ επιλογή, σε μία κίνηση που δεν άρεσε στον κόσμο, ωστόσο συνδυάστηκε με την αξέχαστη πορεία της ΑΕΚ στο Champions League. Η "Ένωση" δεν έχασε κανέναν από τους έξι αγώνες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Δεν κέρδισε όμως και κανέναν...

Έτσι συνέχισε στο Κύπελλο UEFA, όπου αποχαιρέτισε τη Νέα Φιλαδέλφεια, στο τελευταίο ευρωπαϊκό της βράδυ κόντρα στην ισπανική Μάλαγα (0-1, ενώ απέσπασε λευκή ισοπαλία στον πρώτο αγώνα μέσα στην Ισπανία).

Ριγέ φανέλα φόρεσε η ΑΕΚ και στον επετειακό αγώνα απέναντι στη Γαλατασαράι στο Ολυμπιακό Στάδιο το 2004. Στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο αγωνίστηκε με την παραδοσιακή κίτρινη. Η συγκεκριμένη εμφάνιση δεν διατέθηκε στον κόσμο της ομάδας και χρησιμοποιήθηκε μόνο για 45 λεπτά.

Κιτρινόμαυρη, ριγέ εξαίρεση για την ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Επίσης με -τύπου- ριγέ φανέλα η ΑΕΚ σήκωσε την τελευταία της κούπα. Η συγκεκριμένη εμφάνιση που φοράει ο Πάπα Μπούμπα Ντιοπ ήταν η δεύτερη για τη σεζόν 2010-11 και χρησιμοποιήθηκε στον επεισοδιακό Τελικό κόντρα στον Ατρόμητο, στον οποίο η "Ένωση" επικράτησε κατακτώντας τον τελευταίο τίτλο στην Ιστορία της. Μέχρι τον …σουρεαλιστικό της Γ’ Εθνικής.

Κιτρινόμαυρη, ριγέ εξαίρεση για την ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Πλέον, η ΑΕΚ ετοιμάζεται να ζήσει την τελευταία από τις δύο δύσκολες εμπειρίες της, στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Η συμφωνία με την Puma δεν έχει ανακοινωθεί ωστόσο, το ρεπορτάζ αναφέρει πως όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα τόσο στην ΑΕΚ όσο και στην εταιρεία αθλητικού υλικού, τονίζουν ότι αυτή έχει ολοκληρωθεί. Πρόθεση των ανθρώπων της ΑΕΚ είναι να ακολουθήσουν την επιλογή της ριγέ φανέλας, η οποία θα συνδυαστεί με τη μεταβατική, για την "Ένωση", σεζόν.

Πριν την επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία και στην παραδοσιακή κίτρινη περιβολή...

News 24/7

24MEDIA NETWORK