Κλήρωση Champions League: Οι ομάδες που θέλουν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός

Καραμπάγκ ή ΑΠΟΕΛ για τον ΠΑΟΚ στα playoffs του Champions League, Κρασνοντάρ ή Πόρτο για τον Ολυμπιακό. Αν είχαν την δυνατότητα, ποιον αντίπαλο θα έπρεπε να διαλέξουν 'ασπρόμαυροι' και 'ερυθρόλευκοι';

Ο Βασίλης Τοροσίδης του Ολυμπιακού μονομαχεί με τον Τσούμπα Άκπομ του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Super League 2018-2019 στην Τούμπα, Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019
Ο Βασίλης Τοροσίδης του Ολυμπιακού μονομαχεί με τον Τσούμπα Άκπομ του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Super League 2018-2019 στην Τούμπα, Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019 EUROKINISSI SPORTS

Μια εκ των Καραμπάγκ ή ΑΠΟΕΛ θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στα playofffs του Champions League, εφόσον προηγουμένως καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο του Άγιαξ. Κρασνοντάρ ή Πόρτο έβγαλε η κληρωτίδα για τον Ολυμπιακό, εάν φυσικά οι 'ερυθρόλευκοι' μετά την Βικτόρια Πλζεν αποκλείσουν και την Μπασακσεχίρ στον 3ο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Σε μια πρώτη ανάγνωση, αν ο ΠΑΟΚ κάνει την έκπληξη απέναντι στους πρωταθλητές Ολλανδίας, τότε δύσκολα θα σκοντάψει στον δρόμο για τους ομίλους. Ο Ολυμπιακός πάλι θεωρητικά έχει πιο εύκολο έργο στον 3ο προκριματικό σε σχέση με τον 'Δικέφαλο', ωστόσο τα πράγματα ζορίζουν στα playoffs. Αν είχαν την δυνατότητα, ποιον αντίπαλο θα έπρεπε να διαλέξουν 'ασπρόμαυροι' και 'ερυθρόλευκοι';

Καραμπάγκ για τον ΠΑΟΚ

Η αλήθεια πως στο ενδεχόμενο πρόκρισης επί του Άγιαξ, ο πρωταθλητής Ελλάδας λίγο θα νοιαζόταν αν το επόμενο εμπόδιο του θα ήταν η Καραμπάγκ ή ο ΑΠΟΕΛ. Αλήθεια είναι όμως πως οι δύο ομάδες δεν θα μπορούσαν να βάλουν τον ίδιο ψηλό εμπόδιο στον 'Δικέφαλο'. Οι Κύπριοι μπορούν να προβάλλουν μεγαλύτερη αντίσταση σε σχέση με τους Αζέρους.

Το 'Tofig Bahramov Republican stadium', χωρητικότητας 31,200 θεατών, δεν αποτελεί έδρα που μπορεί να προβληματίσει τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Αντίθετα οι Αζέροι θα ζοριστούν στην Τούμπα. Κόντρα στον ΑΠΟΕΛ τα πράγματα δεν θα είναι απλά. Η κυπριακή ομάδα είναι σαφώς πιο κοντά στην ελληνική νοοτροπία, ξέρει να αντιμετωπίζει συλλόγους από τη χώρα μας και είναι πολύ πιο εξοικειωμένη με την ατμόσφαιρα στα γήπεδα. Άλλωστε και οι δικοί του οπαδοί μπορούν να δημιουργήσουν μια 'καυτή' ατμόσφαιρα στο ΓΣΠ της Λευκωσίας.

Καραμπάγκ και ΑΠΟΕΛ διαφέρουν και στο στυλ παιχνιδιού, με αυτό των Αζέρων να βολεύει καλύτερα τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Κουρμπανόβ, που βρίσκεται στον πάγκο από το 2008, αρέσκεται σε μια διάταξη 4-2-3-1 με μια φιλοσοφία ισορροπημένη που στηρίζεται ωστόσο στην κατοχή της μπάλας. Απέναντι στον ΠΑΟΚ θα δυσκολευτεί να το πετύχει, αφού υπολείπεται ποιότητας ενώ και ο καλύτερος δημιουργικός της χαφ, ο Κροάτης Φίλιπ Όζομπιτς, είναι τραυματίας και δεν υπολογίζεται για τα παιχνίδια που ακολουθούν. Οι Αζέροι θα δυσκολευτούν αρκετά σε παιχνίδι πίσω από τη μπάλα, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, ειδικά αν στερηθούν τα ανεβάσματα των αξιόλογων μπακ Μεντβέντεβ (δεξιά) και Αΐλτον (αριστερά). Ουσιαστικά, αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να περιορίσει τον μέσο Ρικάρντ και τον εξτρέμ Ζουμπίρ, πολύ δύσκολα θα κινδυνέψει από την Καραμπάγκ.

Με τον Πάολο Τραμετσάνι στον πάγκο του από τον Οκτώβρη του 2018, ο ΑΠΟΕΛ χρησιμοποιεί πότε το σύστημα 4-3-3 και πότε το 4-4-2 με 'double 6', δηλαδή δύο holding μέσους που του προσφέρουν μεγαλύτερη πίεση στη μπάλα, δύναμη και τρεξίματα στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Ο Σέρβος Σάβιτς με τον Πραξιτέλη Βούρο συνθέτουν ένα αξιόπιστο δίδυμο στόπερ, ενώ η προσθήκη του Πορτογάλου αριστερού μπακ Ζοαοζίνιο από την Τοντέλα, δίνει ποιότητα στο αριστερό άκρο της άμυνας. Λούκας Σόουζα, Άλεφ (πέρσι στην ΑΕΚ), Γκέντσογλου και Ούρος Μάτιτς προσφέρουν λύσεις στον άξονα της μεσαίας γραμμής, με έναν ακόμη γνώριμο των ελληνικών γηπέδων, τον Τομάς Ντε Βινσέντι να προσθέτει τεχνική και δημιουργία μεσοεπιθετικά. Εφρέμ, Πάβλοβιτς και Χελένιους είναι έμπειροι και επικίνδυνοι παίκτες στην γραμμή κρούσης.

Από κάθε άποψη, η Καραμπάγκ είναι ένας προτιμότερος αντίπαλος σε σχέση με τον ΑΠΟΕΛ και πολύ δύσκολα θα μπορούσε να προβληματίσει τον καλό ΠΑΟΚ.

Κρασνοντάρ στα... σημεία για τον Ολυμπιακό

Αντίθετα με την περίπτωση του ΠΑΟΚ, τα πράγματα για τον Ολυμπιακό δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Επί της ουσίας, οι διαφορές ανάμεσα σε Κρασνοντάρ και Πόρτο δεν είναι τόσο μεγάλες, έστω κι αν οι Πορτογάλοι είναι πολύ βαρύτερο όνομα και με σαφώς μεγαλύτερη εμπειρία σε νοκ-άουτ αναμετρήσεις στην Ευρώπη.

Με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο στον πάγκο, έναν προπονητή που έχει εμπειρία ως παίκτης από το ελληνικό ποδόσφαιρο παίζοντας για δύο σεζόν στον ΠΑΟΚ, οι 'δράκοι' έχουν φέτος στόχο την επιστροφή τους στην κορυφή εντός συνόρων αλλά σε καμία περίπτωση δεν μένουν αδιάφοροι στην προοπτική της Ευρώπης.

Με τους στόπερ Λέιτε, Μαρκάνο, Εμπεμπά, Πέπε, Οσόριο, τον αριστερό μπακ Άλεξ Τέλες των 35 εκατ. ευρώ και τον νεοαποκτηθέντα δεξιό μπακ Σαράβια (Ράσινγκ Κλουμπ), η άμυνα τους διαθέτει ποιότητα, ενθουσιασμό και εμπειρία. Ντανίλο Περέιρα, Σέρτζιο Ολιβέιρα και Ματέους Ουρίμπε είναι εξαιρετικά ποιοτικές αλλά και λίγες ποσοτικά λύσεις στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Χεσούς Κορόνα, Σόγια Νακαγίμα και Οτάβιο είναι 'θάνατος' μεσοεπιθετικά, ενώ οι Μαρεγκά, Αμπουμπακάρ, Τικίνιο, Ζε Λουίς και Γουάρις δίνουν στον Κονσεϊσάο την δυνατότητα να φτιάξει την γραμμή κρούσης όπως θέλει ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα. Οι Πορτογάλοι είναι πάντα συνηθισμένοι σε ένα up tempo παιχνίδι κατοχής μπάλας και μπορούν να προβληματίσουν σοβαρά τον Ολυμπιακό που ψάχνει κάτι ανάλογο στον αγωνιστικό χώρο.

Όχι ότι η Κρασνοντάρ πάει πίσω σε θέμα ρόστερ. Σπάγιτς και Μαρτίνοβιτς στην καρδιά της άμυνας, Πετρόβ δεξιά και Ραμίρεζ αριστερά είναι μια τετράδα υψηλών προδιαγραφών, χωρίς πάντως το απαραίτητο βάθος στον πάγκο. Η παρουσία του πολυεργαλείου Τόνι Φιλένα (ενός παίκτη που λίγο έλειψε να αποκτήσει ο Ολυμπιακός προ διετίας) στον άξονα της μεσαίας γραμμής είναι σημείο αναφοράς για τους Ρώσους, ενώ οι Κάιο και Όλσον αποτελούν αξιόπιστες μονάδες.

Ο εξαιρετικός Γκαζίνσκι είναι τραυματίας και επιστρέφει το Νοέμβριο - μείον ένας πονοκέφαλος για τον Ολυμπιακό. Μεσοεπιθετικά οι Καμπελά, Κλάεσον, Βάντερσον αλλά και ο 19χρονος Σουλεϊμάνοβ δίνουν εμπειρία, ταχύτητα και υψηλή τεχνική, ενώ οι έμπειροι φορ Μπεργκ και Άρι, μαζί με τον 20χρονο Ιγκνατίεβ, είναι κίνδυνος - θάνατος για κάθε άμυνα.

Ωστόσο η απειρία του 35χρονου κόουτς Μουράντ Μουσάεβ ίσως αποδειχθεί καθοριστική σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις, η Κρασνοντάρ δεν έχει βρει ακόμη το ιδανικό σχήμα και η έδρα της, το 'Krasnodar stadium' μοιάζει με... ησυχαστήριο σε σχέση με το 'Γ. Καραϊσκάκης'. Σε καμία περίπτωση οι Ρώσοι δεν αποτελούν αμελητέα ή πολύ περισσότερο εύκολη λεία για τον Ολυμπιακό, ωστόσο στο ζύγι με την Πόρτο είναι ένα κλικ πιο βατός αντίπαλος για τους 'ερυθρόλευκους' στα playoffs του Champions League.

Είναι ο Σεμέδο καλύτερος από τον Μέλμπεργκ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK