Κοκαΐνη: Στο δρόμο που... χάραξε ο Μαραντόνα

Στις 17 Μαρτίου του 1991, η ποδοσφαιρική κοινότητα υπέστη ένα τεράστιο σοκ. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ο κορυφαίος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής της εποχής, είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, στον οποίο είχε υποβληθεί μετά τη νίκη της Νάπολι επί της Μπάρι με 1-0.

Κοκαΐνη: Στο δρόμο που... χάραξε ο Μαραντόνα
Στις 17 Μαρτίου του 1991, η ποδοσφαιρική κοινότητα υπέστη ένα τεράστιο σοκ. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ο κορυφαίος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής της εποχής, είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, στον οποίο είχε υποβληθεί μετά τη νίκη της Νάπολι επί της Μπάρι με 1-0.

Η ουσία που είχε βρεθεί στον οργανισμό του Αργεντινού μεσοεπιθετικού ήταν κοκαΐνη και το κοινό της νότιας Ιταλίας παρακολουθούσε αποσβολωμένο την αποκαθήλωση ενός ειδώλου. Αυτό ήταν το πρώτο (και φυσικά σημαντικότερο) κρούσμα στο σύγχρονο ιταλικό ποδόσφαιρο, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν ήταν το τελευταίο.

Η ιστορία έχει καταγράψει αρκετά περιστατικά που έχουν απασχολήσει τον ιταλικό Τύπο και που έχει θέσει εκτός δράσης ποδοσφαιριστές γνωστούς και λιγότερους γνωστούς.

Στην πρώτη κατηγορία συγκαταλέγεται ένας… φίλος του Μαραντόνα, ο Κλαούντιο Κανίγια. Ο Αργεντινός επιθετικός, και πάλι μήνα Μάρτιο, αλλά στις 21 αυτήν τη φορά του 1993, βρέθηκε να έχει κάνει χρήση κοκαΐνης σε παιχνίδι της Ρόμα. Η τιμωρία του μακρυμάλλη άσου, δεκατρείς μήνες μακριά από κάθε αγωνιστική δράση.

Στους περισσότερο… άσημους ποδοσφαιριστές μπορεί να καταχωρηθεί η περίπτωση του Εντοάρντο Μπορτολότι, η οποία, όμως, είχε τραγική κατάληξη. Ο μέσος της Μπρέσια βρέθηκε να έχει κάνει χρήση κοκαΐνης στις 21 Απριλίου του 1991, μετά από ένα ματς κόντρα στη Μόντενα, όπου και παρέμεινε στον πάγκο καθόλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν δύο χρόνια εκτός κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας, ωστόσο δεν την εξέτισε, αφού ένα χρόνο μετά, αυτοκτόνησε.

Μαραντόνα, η επιστροφή

Τσέλσι για... ρούφηγμα

Μέσα σε δύο χρόνια, η Τσέλσι βρέθηκε δύο φορές στο επίκεντρο ανάλογης περίπτωσης. Πρώτα ήταν ο Μαρκ Μπόσνιτς, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2002 βρέθηκε να έχει κάνει χρήση κοκαΐνης και η τιμωρία του ήταν εννέα μήνες μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους. Το Σεπτέμβριο του 2004, ο Αντριαν Μούτου βρέθηκε να έχει κάνει και αυτός χρήση κοκαΐνης και αποπέμφθηκε από τον Ζοζέ Μουρίνιο, ενώ του είχε επιβληθεί ήδη ποινή επτά μηνών από την αγγλική ομοσπονδία. Η Γιουβέντους τον απέκτησε ως ελεύθερο και ο Ρουμάνος επιθετικός τη βοήθησε αρκετά στην επόμενη σεζόν.

Ο Μαραντόνα επέστρεψε στην ενεργό δράση, παρευρέθηκε ακόμα και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 και σκόραρε εναντίον της Ελλάδας. Εκεί, βέβαια, βρέθηκε θετικός σε χρήση εφεδρίνης και αντιμετώπισε νέα τιμωρία. Το 1995 επέστρεψε στην αγαπημένη του ομάδα, την Μπόκα Τζούνιορς, σε μία προσπάθεια να αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο όπως του αξίζει, με το κεφάλι ψηλά. Στις 29 Αυγούστου του 1997 το δείγμα που είχε δώσει ο Μαραντόνα για έλεγχο ντόπινγκ βρέθηκε και πάλι θετικό σε κοκαΐνη και ο Αργεντινός "κρέμασε" τα παπούτσια του…

Η περίπτωση Παγκότο

Στις 20 Νοεμβρίου του 1999, ο αναπληρωματικός του Τζιανλουίτζι Μπουφόν στην εθνική ελπίδων του 1996, Αντζελο Παγκότο, βρέθηκε θετικός σε κοκαΐνη σε παιχνίδι της Περούτζια με τη Φιορεντίνα και αρχικώς του είχε επιβληθεί ποινή αποκλεισμούείκοσι μηνών. Ο Παγκότο σε όλη τη διαδικασία της εκδίκασης της υπόθεσής του, όμως, δήλωνε αθώος και μετά από έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, κατάφερε να εξαλείψει την ποινή.

Αλά ελληνικά…

Η θητεία του Αλέκου Κακλαμάνου στη βελγική Σταντάρ δεν είχε μόνο γκολ. Ο Ελληνας επιθετικός βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης τον Αύγουστο του 2004, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με πεντάμηνο αποκλεισμό και να μείνει χωρίς ομάδα, αφού ο σύλλογος της Λιέγης αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία μαζί του.

Η υπόθεση δεν έκλεισε εκεί, αφού ο Παγκότο επέμενε στην αθωότητα του και κατηγόρησε το εργαστήριο που έκανε την εξέταση, υποστηρίζοντας ότι είχε γίνει αλλαγή στα δείγματα που εξετάστηκαν και έτσι τα αποτελέσματα ήταν πλασματικά!

Η βαρύτερη τιμωρία

Στις 25 Νοεμβρίου του 2004, ο πρώην άσος της Γιουβέντους, Τζόναθαν Μπακίνι, πιάστηκε να έχει κάνει χρήση κοκαΐνης σε παιχνίδι της Μπρέσια. Η τιμωρία του ήταν δώδεκα μήνες εκτός αγώνων, ωστόσο ο ίδιος δεν φαίνεται πως πήρε το μάθημά του. Στις 4 Δεκεμβρίου του 2005, ως παίκτης της Σιένα πλέον, βρέθηκε και πάλι θετικός στην ίδια ουσία και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δια βίου από το ποδόσφαιρο.

Το… άσπρο 2006-07

Τη φετινή σεζόν, οι ποδοσφαιριστές στην Ιταλία φαίνεται πως έχουν… ξεφύγει και ήδη έχουν βρεθεί τρεις περιπτώσεις θετικές σε χρήση κοκαΐνης. Οι δύο αφορούν ποδοσφαιριστές μικρότερης κατηγορίας, ωστόσο η τελευταία και πιο πρόσφατη, έχει να κάνει με τον αρχηγό της Σαμπντόρια, τον Φραντσέσκο Φλάκι, του οποίου το πρώτο δείγμα από τον αγώνα με την Ιντερ βρέθηκε θετικό.


Τα κρούσματα στην Ιταλία
Ημερομηνία Παίκτης Ομάδα Τιμωρία
17/03/91 Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα Νάπολι Αποκλεισμός για 15 μήνες
28/04/91 Εντοάρντο Μπορτολότι Μπρέσια Αποκλεισμός για 2 χρόνια
21/03/93 Κλαούντιο Κανίγια Ρόμα Αποκλεισμός για 13 μήνες
20/11/99 Αντζελο Παγκότο Περούτζια Αποκλεισμός για 20 μήνες
22/09/04 Τζόναθαν Μπακίνι Μπρέσια Αποκλεισμός για 1 χρόνο
04/12/05 Τζόναθαν Μπακίνι Σιένα Αποκλεισμός δια βίου
29/10/06 Κλαούντιο Γκάλντι Νοτσερίνα Αποκλεισμός για 7 μήνες
17/12/06 Μικέλε Ιόριο Σορέντο Προληπτικός αποκλεισμός

Πηγές στοιχείων: Gazzetta dello Sport, Datasport

News 24/7

24MEDIA NETWORK