Κοντονής στη HuffPost Greece: "Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου είναι μονόδρομος"

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, τοποθετήθηκε για τα επεισόδια στην Τούμπα αποκλειστικά στην Huffington Post Greece. Τι είπε για τη διακοπή του κυπέλλου.

Κοντονής στη HuffPost Greece: "Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου είναι μονόδρομος"

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, μίλησε αποκλειστικά στη " HuffPost Greece" για τα επεισόδια στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα και επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να διακόψει το Κύπελλο Ελλάδας της φετινής σεζόν, υπογραμμίζοντας ότι η "απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου είναι μονόδρομος".

Απόσπασμα από την αποκλειστική συνέντευξη Κοντονή στη "Huffington Post"

Κύριε υπουργέ λίγες ώρες μετα τα εκτεταμένα επεισόδια της Τούμπας, ποιό είναι το πρώτο σχόλιο σας; Επίκειται διακοπή του πρωταθλήματος όπως προβλέπει ο νόμος;

"Κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η κοινωνική ειρήνη, πολύ περισσότερο στον Αθλητισμό και τους αγωνιστικούς χώρους. Από τη στιγμή που έκνομες ενέργειες αμαυρώνουν το ποδόσφαιρο, τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα πολιτών και δυσφημείται η χώρα διεθνώς, η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου είναι μονόδρομος, μάλιστα με αυστηρότητα και προς πάσα κατεύθυνση. Δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλλει για το πνεύμα ισονομίας, αλλά και για την αποφασιστικότητά μας, στην προσπάθεια κάθαρσης του ποδοσφαίρου και αυτό θα φαίνεται διαρκώς".

Διακόψατε μια φορά το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο, στα επεισόδια της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Απέδωσε το μέτρο; Θα το ξανακάνετε αν το κρίνετε απαραίτητο;

"Το μέτρο αυτό που πήραμε απέδωσε περισσότερο από αυτά που προσδοκούσαμε, γιατί μετά τη διακοπή δεν υπήρχε κανένα επεισόδιο μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος και των αγώνων κατάταξης. Υπήρχαν κάποιες εστίες, αλλά ήταν πάρα πολύ μικρές, περιορισμένες, και μπορώ να πω δεν είχε καμία σχέση το πρωτάθλημα μετά τη διακοπή και τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό το Φεβρουάριο, με αυτό που είχαμε ζήσει πριν. Καμία σχέση. Επομένως το μέτρο απέδωσε, ήταν προληπτικό, και ήταν πυροσβεστικό διαφόρων καταστάσεων που επωάζονταν με τρομερή ταχύτητα. Εκείνη την περίοδο ως νέος Υφυπουργός Αθλητισμού βρέθηκα μπροστά σε ένα τσουνάμι βίας. Κάθε Κυριακή αιμορραγούσε η ελληνική έννομη τάξη στα γήπεδα και κανένας δεν έπαιρνε καμία πρωτοβουλία. Κανένας. Ούτε οι διοργανώτριες αρχές, ούτε κανένας άλλος παράγοντας.

Μετά βεβαιότητας σας λέω δε ότι και οι αποφάσεις που έπαιρναν τα όργανα, που έπρεπε να εποπτεύουν αυτή την κατάσταση και να λειτουργούν πυροσβεστικά, ήταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων και αποφάσεις διαιτητών ήταν απολύτως εμπρηστικές εκείνη την περίοδο. Αποφασίσαμε λοιπόν να διακόψουμε το πρωτάθλημα για μια αγωνιστική και να απαγορεύσουμε την είσοδο φιλάθλων στους αγωνιστικούς χώρους για δύο αγωνιστικές. Πλέον ο νόμος μου δίνει τη δυνατότητα να διακόψω οριστικά το πρωτάθλημα και σας λέω μετά λόγου γνώσεως ότι εάν βρεθούμε μπροστά σε παρόμοιες καταστάσεις θα το κάνω. Ακριβώς γι΄ αυτό νομοθετήσαμε μια τέτοια ευχέρεια και δυνατότητα του αρμόδιου για τον Αθλητισμό υπουργού.

Όχι μόνο θα διακόψουμε για μια αγωνιστική, όχι μόνο θα απαγορεύσουμε την προσέλευση φιλάθλων στο γήπεδο, θα διακόψουμε το πρωτάθλημα. Σε αυτή την πορεία θα κινηθούμε αταλάντευτοι".

Αν οι βλάβες που υφίσταται μια ομάδα από τους οπαδούς είναι τόσες πολλές και τόσο σημαντικές, γιατί οι ομάδες δεν κάνουν κάτι για να καθαρίσουν αυτό το φαινόμενο;

"Νομίζω ότι συμβαίνουν δύο πράγματα. Κατά πρώτον ορισμένοι παράγοντες του ποδοσφαίρου θεωρούν ότι ελέγχοντας μια μερίδα των φιλάθλων μπορούν με αυτό τον τρόπο να «διαπραγματεύονται», με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Όποιοι νόμιζαν ότι θα το κάνουν και με εμάς, νομίζω ότι το έχουν καταλάβει ότι τέτοια πράγματα δεν περνάνε. Και το διαπιστώσατε αυτό όταν η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά είχαμε βρεθεί βαλλόμενοι όχι μόνο από εφημερίδες που πρόσκεινται στον Ολυμπιακό, αλλά και από φιλάθλους του Ολυμπιακού, όταν ψηφίζαμε τον αθλητικό νόμο για τη βία. Είχα πει στη Βουλή ότι εκδηλώσεις απαρέσκειας προς την κυβέρνηση και το πρόσωπό μου δεν θα μας κάνουν να σταματήσουμε και να συνεχίσουμε και την προσπάθεια την οποία έχουμε οριοθετήσει. Είχα πει συγκεκριμένα για κάποια πανό που κυκλοφορούσαν τότε από αγώνα σε αγώνα του Ολυμπιακού ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί μας. Το ίδιο λέω και σήμερα που αντιδρούν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, σχετικά με τα διοικητικά μέτρα που πήρα, αλλά και τις αποφάσεις της πειθαρχικής δικαιοσύνης, όσον αφορά αυτά που έγιναν στον αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Επομένως να ξέρουν όλοι ότι εάν νομίζουν ότι θα συντηρούν έναν οπαδικό στρατό για να πιέζουν την κυβέρνηση, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, ούτε θα το επιτρέψουμε σε κάθε περίπτωση. Το δεύτερο που συμβαίνει είναι το εξής: Μέχρις ενός σημείου αυτοί οι οπαδοί έχουν αυτονομηθεί και από τις ΠΑΕ. Υπάρχει δηλαδή και ένα γεγονός το οποίο δεν πρέπει να το παραβλέπουμε, ότι εκτός από τον έλεγχο που ασκούν οι ΠΑΕ σε αυτές τις μερίδες των οπαδών, ένα μέρος τους μπορεί και να έχει αυτονομηθεί".

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Σταύρου Κοντονή στη Huffington Post

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρόθεση να διακόψει το κύπελλο ο Κοντονής

Στον "αέρα" το κύπελλο, το "μπαλάκι" στην ΕΠΟ

Θα δώσει αρνητική απάντηση η ΕΠΟ σε Κοντονή

News 24/7

24MEDIA NETWORK