Κραϊόβα-ΑΕΚ: Ο Λιβάγια καλώς δεν πίστευε ότι έμεινε στον πάγκο

Ο Μάρκο Λιβάγια παρακολούθησε τη σέντρα του αγώνα της ΑΕΚ με την Κραϊόβα στη Ρουμανία από τον πάγκο. Ενενήντα λεπτά αργότερα, ουσιαστικά έδινε την πρόκριση στην Ένωση με το 2-0 και έδινε και απαντήσεις για τη θέση στην οποία θα έπρεπε να βρίσκεται.

Ο Μάρκο Λιβάγια έχει μόλις σκοράρει το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ, έχοντας νωρίτερα φτιάξει το πρώτο για τον Πέτρο Μάνταλο
Ο Μάρκο Λιβάγια έχει μόλις σκοράρει το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ, έχοντας νωρίτερα φτιάξει το πρώτο για τον Πέτρο Μάνταλο EUROKINISSI SPORTS

Ο Μιγκέλ Καρντόσο ανακοίνωσε την ενδεκάδα. Δεν ήταν δυνατόν. Ο Μάρκο Λιβάγια πίστεψε ότι παράκουσε. Ο πιο ποιοτικός παίκτης της ΑΕΚ την περσινή σεζόν καθόταν στον πάγκο στην 'αυλαία' της νέας χρονιάς. Ο Κροάτης επιθετικός δεν χωρούσε στην ενδεκάδα του πρώτου αγώνα με την Κραϊόβα, στη Ρουμανία, για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, θα έπρεπε να αναζητήσει από αλλού την ευκαιρία του.

Εν τέλει, ο Βίκτωρας Κλωναρίδης στάθηκε γενναιόψυχος. Το κάνει συχνά, άθελά του. Οι ενοχλήσεις στους κοιλιακούς προσαγωγούς τον οδήγησαν εκτός αγώνα στο 39'. Enter... madman. Στο 60', μία υπέροχη μπαλιά στην πλάτη της άμυνας των γηπεδούχων, έδωσε την ευκαιρία στον Πέτρο Μάνταλο να πιάσει μια κεφαλιά αμαρκάριστος και να γράψει το 1-0 για την Ένωση. Ο αρχηγός της ομάδας έτρεξε στον συμπαίκτη του και του... γυάλισε το παπούτσι. Αυτό ήταν κάτι που μπορούσε να το πιστέψει ο Κροάτης. Όπως και όταν στο 88' διαμόρφωνε το τελικό 2-0.

Ο 25χρονος διεθνής δεν είχε εύκολη θερινή περίοδο. Μετά από μία χρονιά που η απόδοσή του δεν είχε σύγκριση με εκείνη του 2017-2018, έστω κι αν οι αριθμοί του ήταν πάνω κάτω ίδιοι, έβλεπε την ΑΕΚ να κινείται μεταγραφικά στις θέσεις που κάλυπτε (ή μπορούσε να καλύψει) ο ίδιος. Ο Ζεράλντες δεν θα γινόταν να μην είναι βασικός τη νέα σεζόν, ακόμα κι αν είναι δανεικός χωρίς προοπτική αγοράς το καλοκαίρι του 2020. Για τον Ντανιέλε Βέρντε δόθηκε μεγάλη μάχη, όπως και για τον Νέλσον Ολιβέιρα. Ο κλοιός στένευε για τον Λιβάγια, ο οποίος αντιλήφθηκε στα φιλικά προετοιμασίας ότι πια δεν αποτελούσε πια σταθερά στην ενδεκάδα.

Τα φιλικά, όμως, πολλές φορές είναι ενδεικτικά και όχι υποχρεωτικά. Ο Ολιβέιρα δεν ήταν 100% έτοιμος και ο Καρντόσο, στο ντεμπούτο του σε κάποια διοργάνωση ως προπονητής της ΑΕΚ, σίγουρα δεν είχε περιθώρια για μεγάλα ρίσκα, αφού διακυβεύεται ένας μεγάλος στόχος τόσο νωρίς, η είσοδος στους ομίλους του θεσμού. Όντως, ο Πορτογάλος τεχνικός δεν τα άλλαξε όλα. Κράτησε τον Μάνταλο στο βασικό σχήμα και προτίμησε τον υγιή Κλωναρίδη για να κουράσει τους αντιπάλους.

Η δικαίωσή του θα μπορούσε να έρθει στο 20ό λεπτό, όταν ακόμα μία μεταγραφή, ο δεξιός μπακ Παουλίνιο, έκανε ατομική ενέργεια και γύρισε για τον Μάνταλο, όμως ο αρχηγός της ΑΕΚ έκανε κακή τελική έξω από τη μικρή περιοχή των Ρουμάνων. Οι 'κιτρινόμαυροι' δεν κατάφεραν πολλά πράγματα, εμφανίστηκαν 'μουδιασμένοι' από τη βαριά προετοιμασία και σε συνδυασμό με τη χαμηλή ποιότητα των γηπεδούχων, τα παιδιά που βρέθηκαν στις κερκίδες (εξαιτίας της τιμωρίας της Κραϊόβα) δεν χόρτασαν από θέαμα.

Όταν ο Λιβάγια πήρε τη θέση του τραυματία Κλωναρίδη, δεν άλλαξαν πολλά πράγματα. Μία καλή στιγμή δεν κατέληξε σε γκολ και παρότι ήταν κινητικός, παρασύρθηκε από τον κακό ρυθμό του παιχνιδιού. Μέχρι τη συμπλήρωση μιας ώρας, όταν μετά από λάθος των γηπεδούχων, ο Ζεράλντες του έβγαλε δεξιά και την ώρα που οι αντίπαλοι άτακτα όρμησαν για να τον ανακόψουν, εκείνος είδε με την άκρη του ματιού του τον αμαρκάριστο Μάνταλο. Η συνέχεια ήταν πολύ εύκολη για την ποιότητά του. Σήκωσε την μπάλα, την έστειλε συστημένη στον αρχηγό του και το 1-0 ήταν γεγονός.

Ο Ολιβέιρα τελικά μπήκε αλλαγή, στη θέση του... άφαντου Βέρντε. Ούτε ο Πορτογάλος επιθετικός διακρίθηκε στον χρόνο που αγωνίστηκε. Κανείς δεν μπορούσε να κλέψει από τη λάμψη του Κροάτη επιθετικού, του 'παλιού'. Το μόνο που μπορούσε να συμβεί είναι απλά να στυλώσει ακόμα περισσότερο τα πόδια του στον αγωνιστικό χώρο. Στο 85ο λεπτό, σε μία νέα αντεπίθεση των φιλοξενουμένων, ο Παουλίνιο του έδωσε την ασίστ δεξιά στην περιοχή και ο Λιβάγια με ένα μονοκόμματο σουτ έκανε το 2-0. Ήταν ο παίκτη που ουσιαστικά έδινε την πρόκριση στην ΑΕΚ, ο παίκτης που έπρεπε να βρίσκεται στη βασική ενδεκάδα και δεν πίστευε ότι δεν ήταν. Αυτά που έκανε στον αγωνιστικό χώρο, ήταν πιο πιστευτά...

Η ώρα για την Premier League 2019-2020 έφτασε και το Contra.gr ετοίμασε ένα special podcast για να υποδεχθεί τη νέα σεζόν, μετά από μία χρονιά απόλυτης κυριαρχίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Γιώργος Περπερίδης και Κώστας Μπράτσος προσφέρουν τα προγνωστικά τους για την μάχη του τίτλου και του υποβιβασμού, ενώ δεν παραλείπουν να φτιάξουν την ενδεκάδα τους στο Fantasy Premier League τουρνουά από το Stoiximan.gr με εγγυημένα χρηματικά έπαθλα αξίας 250.000 ευρώ*!


News 24/7

24MEDIA NETWORK