Κρίνεται το μέλλον της Super League και τα play offs

Θ' αλλάξει σελίδα ή όχι το πρωτάθλημα της Super League στο διοικητικό συμβούλιο που θα γίνει το μεσημέρι;

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΛΑΡΙΣΑ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΛΑΡΙΣΑ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το πλάνο της αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος της Super League με μείωση των ομάδων από 16 σε 14 την περίοδο 2018-19 και play offs από την επόμενη σεζόν θα τεθούν προς συζήτηση και ψήφιση το μεσημέρι στο διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού.

Πλάνο που δόθηκε στις ομάδες πριν από δύο μήνες με άλλη μορφή όσον αφορά τα play offs.

Οι "16" λοιπόν θα κληθούν να αποφασίσουν αν η Super League αλλάξει σελίδα.

- Όσον αφορά τη μείωση των ομάδων σε 14 από την περίοδο 2018-19 θεωρείται σίγουρη, με τις... ευλογίες των big-4 (Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) και παρά τις διαφωνίες του Λεβαδειακού και της Λάρισας και ενδεχομένως του Παναιτωλικού. Για να περάσει η πρόταση χρειάζεται τα 3/4 των ψήφων, δηλαδή 12 στις 16 ΠΑΕ συνεπώς δύο ή τρεις ομάδες δεν μπορούν να την μπλοκάρουν.

- Για τα play offs την περίοδο 2017-18 φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία, όχι όμως με τη μορφή που πρότεινε η Λίγκα στις 27/1, δηλαδή αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 1-4 και 5-8, αλλά με play offs για τις θέσεις 1-6. Από τη διαδικασία αυτή θα προκύπτει ο πρωταθλητής, ενώ ο έκτος της βαθμολογίας θα μπορεί να διεκδικήσει μία θέση στην πεντάδα και συνεπώς στην Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι οι ομάδες θα «κουβαλούν» στους αγώνες κατάταξης τη βαθμολογία της κανονικής περιόδου.

- Θετικό είναι το κλίμα και για την αναδιανομή των τηλεοπτικών εσόδων. Το ποσό που θα χάσουν οι big-4 από την μείωση του κριτηρίου της εμπορικότητας (ένα από τα κριτήρια που καθορίζουν το ποσό των τηλεοπτικών εσόδων για κάθε ομάδα) θα καλυφθεί σχεδόν από διάφορα μπόνους και έτσι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις. Παράλληλα, οι 12 θα βάλουν στο ταμείο τους τουλάχιστον 100.000 ευρώ έκαστος.

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ-ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Το βράδυ της Τρίτης 28/3 αντιπροσωπεία της Λίγκας (ο πρόεδρος Γιώργος Στράτος, ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Γκαγκάτσης και ο Γιώργος Μποροβήλος) συναντήθηκε με την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ (τον πρόεδρο Ιωάννη Δρόσο, τον αναπληρωτή πρόεδρο Νικόλαο Μπάρτζη, και το μέλος Ζήση Βρύζα) και συζήτησαν μεταξύ άλλων για την εκπροσώπηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στις γενικές συνελεύσεις της Ομοσπονδίας.

Η Λίγκα ζητάει ποσοστό 36% από 10% που είναι τώρα και συγκεκριμένα τέσσερις ψήφους για κάθε ομάδα και δύο για κάθε Ένωση από μία και τρεις αντίστοιχα.

Για την εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ προτείνεται μείωση των μελών από 21 σε 15. Η Super League θα έχει πέντε μέλη, η Football League ένα και οι Ενώσεις εννέα από 16.

Για τη διαιτησία, τέλος, η πρόταση της Λίγκας που επίσης συζητήθηκε κάνει λόγο για τριμελή ΚΕΔ: ο πρόεδρος και το ένα μέλος θα εκλέγονται από τους διαιτητής, τους βοηθούς και τους παρατηρητές των δύο επαγγελματικών κατηγοριών και το τρίτο από τη Super League. Τώρα, η ΕΠΟ είναι αυτή που ορίζει τον πρόεδρο της ΚΕΔ και αυτός τα υπόλοιπα μέλη.

Απόφαση δεν πάρθηκε αφού τα θέματα αφορούν το καταστατικό το οποίο θα αλλάξει με τις οδηγίες της FIFA ενώ για την διαιτησία υπάρχει η σύμβαση που έχει υπογραφεί με την UEFA.

24MEDIA NETWORK