Κρίσιμο ραντεβού Μπάγεβιτς - Κιντή, εύθραυστες ισορροπίες

Από τις 3 Δεκεμβρίου που συναντήθηκε με τον Γιώργο Κιντή, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς το έχει και εγγράφως στα χέρια του. Ότι θα πρέπει να πάρει χαρτί και μολύβι, πιθανόν και κομπιουτεράκι και να κάτσει να φτιάξει πλάνο. Και μπάτζετ μετεγγραφών για τρεις περιόδους. Προσοχή, όχι για τρία χρόνια, αλλά για τρεις μετεγγραφικές περιόδους. Γενάρης 2009. Καλοκαίρι 2009. Γενάρης 2010. Είναι το μπάτζετ του 18μηνου, το πλάνο μέχρι το 2010 που θέλει να φτιάξει και να παραδώσει στους μετόχους ο Κιντής.

Κρίσιμο ραντεβού Μπάγεβιτς - Κιντή, εύθραυστες ισορροπίες
Ο 41χρονος πρόεδρος της ΑΕΚ έχει μάθει να δουλεύει με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Κύριο χαρακτηριστικό η οργάνωση, ο προγραμματισμός. Τίποτα στην τύχη, ο καθένας κάνει την δουλειά που πρέπει να κάνει και για την οποία πληρώνεται. Ο Κιντής δεν θα πάει ποτέ στους μετόχους για να πει ότι πρέπει να βάλουν λεφτά, πριν μάθει από τον προπονητή ποιες είναι οι ανάγκες της ομάδας. Και πόσο τις κοστολογεί, εδώ είναι το κομβικό σημείο. Ή μάλλον το επίμαχο, που πιθανώς να οδηγήσει την ΑΕΚ σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Ειδικά μετά το σημερινό κρίσιμο ραντεβού προπονητή, τεχνικού διευθυντή και προέδρου.

Ο Μπάγεβιτς στην εικοσάχρονη προπονητική του καριέρα δεν έχει φτιάξει μπάτζετ μετεγγραφών. Έχει μάθει να δουλεύει με άλλον τρόπο, τον οποίο απορρίπτει εντελώς ο Κιντής που βλέπει τα πράγματα από την οπτική γωνία ενός τεχνοκράτη ο οποίος είναι μέσα στο ποδόσφαιρο και ξέρει από ποδόσφαιρο. Ή τουλάχιστον ξέρει τόσα, όσα χρειάζονται για να έχει άποψη. Για να εγκρίνει ή να απορρίψει. Και γνωριμίες έχει έξω ο Κιντής και στο διαδίκτυο σε χρόνο ρεκόρ θα βρει τα πάντα για παίκτη που προτείνει ένας μάνατζερ στον προπονητή και τον τεχνικό διευθυντή.

Τι ακριβώς ζητάει ο Κιντής από τον Μπάγεβιτς; Να αποφασίσει ο προπονητής πόσα χρήματα πρέπει να δαπανηθούν άμεσα για μετεγγραφές. Να φτιάξει πλάνο, σε ποιες θέσεις πρέπει να ενισχυθεί και να προτείνει και ονόματα. Κάτι ανάλογο, πολύ χονδρικά ζητάει (από τώρα) και για του χρόνου. Το ερώτημα Κιντή στον Μπάγεβιτς είναι σαφές: «Πες μας από τώρα πόσα χρήματα πρέπει η ΑΕΚ να ξοδέψει την επόμενη σεζόν για μετεγγραφές με στόχο να γίνει ανταγωνιστική και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.»

Κατά κάποιο τρόπο ο πρόεδρος πετάει το μπαλάκι στον προπονητή. Κι αν πάρει από τον Μπάγεβιτς τα νούμερα που του ζήτησε και εγγράφως, τότε περνάμε στην επόμενη φάση. Πετάει το μπαλάκι ο Κιντής στους μετόχους! Ζητάει να βάλουν όσα χρήματα υπέδειξε ο προπονητής. Αν τα βάλουν έχει καλώς. Αν δεν τα βάλουν, ο Κιντής θα υποδείξει το αυτονόητο: «Πουλήστε και φύγετε!»

Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, ο Μπάγεβιτς βγάζει έναν απίστευτο εκνευρισμό τις τελευταίες μέρες. Το έδειξε και την Κυριακή στη συνέντευξη Τύπου, το έδειχνε και την Δευτέρα στα τηλεφωνήματα που του έκαναν δημοσιογράφοι. Λες και είναι εγκλωβισμένος, λες και δεν θέλει να πάρει τέτοια ευθύνη, να φτιάξει δηλαδή ο ίδιος ένα αναλυτικό πλάνο μαζί με το οικονομικό σκέλος. Από την άλλη ο Κιντής θεωρεί πως είναι υποχρέωση του προπονητή και του τεχνικού διευθυντή να δουλέψουν κατ' αυτόν τον τρόπο. Πιο επαγγελματικά, πιο συγκροτημένα για να μπουν κάποια πράγματα σε μια σειρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μέτοχοι από την αρχή της σεζόν έχουν ξοδέψει 5 εκατομμύρια ευρώ. Για να βγάλει την χρονιά η ΑΕΚ, οι μέτοχοι θα πρέπει να βάλουν άλλα 10 εκατομμύρια. Προσέξτε, σ' αυτά τα 10 εκατομμύρια δεν συμπεριλαμβάνονται τα όποια χρήματα δαπανηθούν για μετεγγραφές τον Γενάρη. Πρέπει να μπουν 10 εκατομμύρια, για να μην κλείσουν οι διακόπτες, για να μην κατεβάσει ρολά η ΠΑΕ. Από κει και πέρα, θα πρέπει να διευκρινιστεί αν θα βάλουν και τα λεφτά που (όπως αναμένει ο Κιντής) θα ζητήσει για μετεγγραφές ο Μπάγεβιτς.

Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα οδηγηθούν την Τρίτη τα πράγματα. Το ραντεβού έχει οριστεί για τις πέντε το απόγευμα και είναι πολύ πιθανό ο Μπάγεβιτς να μην έχει στα χέρια του συγκεκριμένο πλάνο για να παραδώσει (εγγράφως) στον Κιντή. Ο Ντούσκο, είπαμε και πιο πάνω έχει μάθει να δουλεύει διαφορετικά, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι προπονητές. Ο Μπάγεβιτς είναι πιο πιθανό να πει του Κιντή, «θέλω να πάρουμε τον Εστογιανόφ» (που όντως τον θέλει), παρά να του γνωστοποιήσει ότι για τις ανάγκες της ομάδας θα πρέπει να ξοδευτούν άμεσα, δυο, τρία ή τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Ποια θα είναι η κατάληξη; Ο πρόεδρος θα προσπαθήσει εκ νέου να εξηγήσει του προπονητή τι ακριβώς θέλει, πως το θέλει, γιατί το θέλει. Και θα του δώσει λογικά παράταση άλλης μιας εβδομάδας. Για να δουλέψει ο προπονητής με μολύβι και χαρτί.

ΥΓ: Το ότι μερικοί ανεγκέφαλοι έβριζαν με τον χειρότερο τρόπο την Κυριακή τον Μπασινά, δεν σημαίνει ότι ο αρχηγός της Εθνικής πρέπει να κλειστεί στο σπίτι του και να μην βλέπει άνθρωπο. Άλλωστε η μεταμεσονύχτια επίσκεψη - διασκέδαση (την Κυριακή) του ζεύγους Μπασινά στον Ρέμο ήταν προγραμματισμένη...

News 24/7

24MEDIA NETWORK