Κροατία-Ισπανία 0-1

Το τέρμα-σήμα κατατεθέν του τρόπου παιχνιδιού της Ισπανίας από το Χέσους Νάβας στο 88ο λεπτό έδωσε τη νίκη 1-0 στην πρωταθλήτρια Ευρώπης απέναντι στην Κροατία και ταυτόχρονα την 1η θέση, αφήνοντας την ομάδα του Σλάβεν Μπίλιτς εκτός θεσμού.

Κροατία-Ισπανία 0-1

Εικόνα αγώνα

Ο τρόπος να αντιμετωπίσεις αυτήν την Ισπανία εμπεριέχει τεράστιες δόσεις αυταπάρνησης και ζήλου, πέραν των τακτικών λεπτομερειών. Αυτές ακριβώς επέδειξαν οι παίκτες του Σλάβεν Μπίλιτς στο 1ο ημίχρονο της αναμέτρησης στο Γκντανσκ, περιορίζοντας τη "φούρια ρόχα" σε σουτ δίχως μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Οι διάδρομοι για τις κάθετες πάσες έκλεισαν, τα μαρκαρίσματα άρχιζαν μπροστά από το κέντρο από τον "φουνταριστό" Μάριο Μάντζουκιτς και παρότι οι πρωταθλητές Ευρώπης και κόσμου είχαν τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα, δεν κατέγραψαν κάποια ιδιαίτερη στιγμή στον αγώνα, με εξαίρεση ένα σουτ του Φερνάντο Τόρες (ξανά βασικός) από τόσο γωνιακή θέση, πάντως, που δεν μπορούσε να σκοράρει σύμφωνα με τους νόμους της γεωμετρίας.

Το ανασταλτικό πλάνο λειτουργούσε στην εντέλεια για τους Κροάτες, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με το επιθετικό. Ο στόχος ήταν οι αντεπιθέσεις απέναντι σε μία ανεβασμένη αμυντική γραμμή (οι προωθήσεις των Γεράρδ Πικέ και Σέρχιο Ράμος ήταν συχνές), αλλά ο αριθμός παικτών με καρό φανέλες στο γήπεδο της Ισπανίας ήταν ελάχιστος. Οι περισσότεροι παρέμεναν στα... ορύγματά τους κι έτσι οι Κροάτες δεν μπορούσαν να ελπίζουν σε κάτι. Όταν, δε, ο Αντόνιο Κασάνο σκόραρε για την Ιταλία στο άλλο ματς, τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα κι από τη στιγμή που ο Βολφγκανγκ Σταρκ δεν έδωσε πέναλτι στο τάκλιν του Ράμος στον Μάντζουκιτς (για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν οι τύποις γηπεδούχοι) τα πράγματα έγιναν δύσκολα...

Η εικόνα στο 2ο μέρος δεν άλλαξε, παρότι τα δεδομένα ήταν διαφορετικά και καμία εκ των δύο ομάδων δεν ευνοείτο με το 0-0. Το πρώτο τέταρτο κύλησε δίχως κάτι το συγκλονιστικό, μέχρι το 58ο λεπτό, όταν ο Ίκερ Κασίγιας υπενθύμισε γιατί είναι γνωστός κι ως "San Iker", πραγματοποιώντας την επέμβαση του τουρνουά σε κεφαλιά του Ιβάν Ράκιτιτς. Το παιχνίδι των αλλαγών άρχισε εντυπωσιακά, με το Βιθέντε ντελ Μπόσκε να επαναφέρει το 4-6-0 αντικαθιστώντας τον άφαντο Τόρες (Χεσούς Νάβας), ενώ λίγο αργότερα έριξε και τον αληθινό... ψεύτικο επιθετικό της Ισπανίας, Τσεσκ Φάμπρεγας. Ο Σλάβεν Μπίλιτς, στο τελευταίο του ματς στον πάγκο της Κροατίας πριν αναλάβει τη Λοκομοτίβ Μόσχας, έριξε στον αγώνα τους Νίκιτσα Γέλαβιτς και Ιβάν Πέρισιτς, κυνηγώντας, εμφανώς, το γκολ.

Η Ισπανία διατηρούσε τον απόλυτο έλεγχο, αλλά δεν έβρισκε κενά στα μετόπισθεν των αντιπάλων της. Οι Κροάτες στις αντεπιθέσεις προκαλούσαν πανικό. Το βασικό μέλημά τους, πάντως, παρέμενε η ανασταλτική λειτουργία, η οποία κυλούσε εύρυθμα. Η είσοδος του Εντουάρντο έκανε ακόμα πιο επιθετικούς τους Κροάτες, που στα τελευταία λεπτά τα έπαιξαν όλα για όλα. Και τα έχασαν όλα, όταν η αποδυναμωμένη άμυνα δεν έπαιξε σωστά το τεχνητό οφσάιντ στην σκαφτή πάσα του Φάμπρεγας για τον Αντρές Ινιέστα στο 88ο λεπτό και ο Νάβας πέτυχε το πιο εύκολο γκολ της καριέρας του, δίνοντας πρόωρο τέλος στο ματς.

Κλειδί αγώνα

Η Κροατία δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιτεθεί στα τελευταία λεπτά. Μόλις για 2η φορά (πρώτη ήταν στην ισπανική αντεπίθεση με το τάκλιν της τελευταίας στιγμής από τον Σρνα) η άμυνά της ανοίχθηκε και απέναντι σε τέτοιους παίκτες, η "τιμωρία" ήταν αναπόφευκτη.

MVP

Ο Ντελ Μπόσκε αντιλήφθηκε ποια θα ήταν η εξέλιξη του παιχνιδιού και "διαβάζοντας" σωστά το άγχος των Κροατών για να σκοράρουν στα τελευταία λεπτά, άλλαξε το σύστημα της Ισπανίας στο αγαπημένο του 4-6-0 και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Οι 2 αλλαγές του, Φάμπρεγας και Νάβας, πιστώνονται το τέρμα της νίκης κι αυτός πιστώνεται την επιτυχία.

Αδύναμος κρίκος

Ο 1ος σκόρερ του Euro με 3 γκολ, ο Κροάτης Μάντζουκιτς, είχε άχαρο, μοναχικό ρόλο. Παρ' όλα αυτά, δεν αξιοποίησε όσο θα έπρεπε τα κενά που άφηναν οι Ισπανοί αμυντικοί και δη ο Τζόρντι Άλμπα από δεξιά και παρότι αμυντικά βοήθησε πάρα πολύ, ο Μπίλιτς χρειαζόταν γκολ από εκείνον κι αυτός δεν του το προσέφερε.

Το live της αναμέτρησης

Κροατία-Ισπανία 0-1

News 24/7

24MEDIA NETWORK