Ο Εμπαπέ είναι καλύτερος από τους Μέσι - Ρονάλντο στα 20 τους

Ψάξαμε τα πεπραγμένα του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο μέχρι την ηλικία των 19 ετών και 288 ημερών. Κανείς τους δεν ήταν καλύτερος από τον Κιλιάν Εμπαπέ, που την Κυριακή σημείωσε 4 γκολ σε 13 λεπτά.

Ο Εμπαπέ είναι καλύτερος από τους Μέσι - Ρονάλντο στα 20 τους
AP IMAGES

Τέσσερα γκολ σε 13 λεπτά απέναντι στη Λιόν. Αν το έκανε κάποιος ποδοσφαιριστής των προηγουμένων δεκαετιών, θα 'πυροδοτούσε' εκρήξεις παγκοσμίου θαυμασμού. Το καρέ από μόνο του δεν είναι κάτι εύκολο, απέναντι σε μία ομάδα όπως η Λιόν ακόμα πιο δύσκολο, σε τόσα λίγα λεπτά μοιάζει αδιανόητο.

Στην εποχή του διαδικτύου και των social media, ορισμένα τέτοια επιτεύγματα έχουν χάσει μέρος της αίγλης τους. Η επιβολή των Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο στο ποδόσφαιρο εδώ και 1,5 δεκαετία συνέβαλε σε αυτό. Κανένα ρεκόρ σκοραρίσματος δεν προκαλεί εντύπωση, διότι τουλάχιστον ένας εκ των δύο πιθανότατα το έχει προσθέσει ήδη στο παλμαρέ του.

Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, σε αυτήν τη διαρχία προστίθεται ακόμα ένα όνομα. Ένας ποδοσφαιριστής που πλέον δεν προκαλεί έκπληξη όταν το όνομά του τοποθετείται δίπλα στη λέξη ρεκόρ. Ο σκόρερ του καρέ κόντρα στη Λιόν ονομάζεται Κιλιάν Εμπαπέ και ένα τέτοιο επίτευγμα, μετά από όσα μας έχει συνηθίσει, δεν φαντάζει τόσο εντυπωσιακό.

Το παιδί θαύμα του γαλλικού ποδοσφαίρου είναι ικανό να σκοράρει τόσες φορές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μία υπερδύναμη που την έχει φανερώσει, τόσο στα προπαρασκευαστικά χρόνια της Μονακό, όσο και σε αυτά της Παρί Σεν Ζερμέν και της εθνικής Γαλλίας. Αυτό που στην πραγματικότητα προξενεί εντύπωση είναι η ηλικία στην οποία υλοποιεί αυτά τα θαύματα. Την Κυριακή, όταν πέτυχε αυτά τα γκολ, ήταν μόλις 19 ετών και 288 ημερών.

Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: τι έκαναν λίγο πριν συμπληρώσουν 20 χρόνια ζωής οι κορυφαίοι σύγχρονοι ποδοσφαιριστές της ιστορίας; Ρονάλντο και Μέσι είχαν ανάλογη πορεία με τον Εμπαπέ; Συγκρίνονται τα δικά τους κατορθώματα μέχρι αυτήν την ηλικία με εκείνα του Γάλλου; Τελικά, ποιος ήταν καλύτερος έφηβος ποδοσφαιριστής από τους τρεις;

Ο Εμπαπέ είναι καλύτερος από τους Μέσι - Ρονάλντο στα 20 τους
AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Κριστιάνο Ρονάλντο (5 Φεβρουαρίου 1985)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο πιο... ηλικιωμένος της παρέας, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα σε ηλικία 16 ετών από τον Λάσλο Μπόλονι, ο οποίος μαγεύτηκε από τις ντρίμπλες του ως εξτρέμ. Ο Πορτογάλος έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 17 ετών και 211 ημερών και σε αυτόν τον αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στη Μορεϊρένσε σημείωσε και τα πρώτα τέρματά του με τα 'λιοντάρια'.

Ταυτόχρονα, είχε 'χτίσει' ένα όνομα με τις 'μικρές' εθνικές Πορτογαλίας, αλλά ως εθνική ομάδα δεν γνώρισε επιτυχίες. Το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα έγινε τον Αύγουστο του 2003 κόντρα στο Καζακστάν, σε ηλικία 18,5 ετών, ενώ το επόμενο καλοκαίρι σημείωσε το πρώτο τέρμα του με το εθνόσημο, ένα γκολ... ήσσονος σημασίας τελικά, στη νίκη με 2-1 της Εθνικής Ελλάδας επί των Πορτογάλων στην πρεμιέρα του Euro 2004.

Η καριέρα του στη Σπόρτινγκ ολοκληρώθηκε με το Supertaça 2002, προτού ένα φιλικό κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναγκάσει τους παίκτες των 'κόκκινων διαβόλων' να ζητήσουν από τον Άλεξ Φέργκιουσον να υπογράψει τον 'μικρό' που τους ταλαιπώρησε. Με 19.000.000 ευρώ, έγινε ο πιο ακριβός έφηβος στο Νησί και το τέλος της χρονιάς τον βρήκε με ένα τρόπαιο, το Κύπελλο Αγγλίας.

Μέχρι την ηλικία του Εμπαπέ, ήτοι μέχρι τις 23 Νοεμβρίου 2004, όταν ήταν 19 ετών και 288 ημερών, ο Ρονάλντο είχε 85 συμμετοχές και 9 γκολ με Σπόρτινγκ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για κάποια διοργάνωση, 18 αγώνες και 7 γκολ με την εθνική Πορτογαλίας και συνολικά 103 εμφανίσεις και 16 τέρματα.

Ο Εμπαπέ είναι καλύτερος από τους Μέσι - Ρονάλντο στα 20 τους
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Λιονέλ Μέσι (24 Ιουνίου 1987)

Στην τέταρτη σεζόν του στην Μπαρτσελόνα, το 2003-2004, ο Μέσι άρχισε να παίρνει παιχνίδια στα πόδια του, με την 3η ομάδα του συλλόγου, στην 3η κατηγορία. Ήταν μία εποχή που έκανε ορισμένες προπονήσεις με την πρώτη ομάδα και μάλιστα στις 16 Νοεμβρίου 2003, σε ηλικία 16 ετών και 143 ημερών, αγωνίστηκε στο φιλικό κόντρα στην Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο.

Η εικόνα του σε αυτό το παιχνίδι, αλλά και στις προπονήσεις, έκαναν τους παίκτες των Καταλανών και δη αστέρες όπως ο Ροναλντίνιο να ζητούν από τον Φρανκ Ράικαρντ να προωθήσει γρήγορα τον βραχύσωμο Αργεντινό. Παρότι έπαιξε πρώτη φορά με την Μπαρτσελόνα C στις 29 Νοεμβρίου 2003, η Μπαρτσελόνα τον κάλεσε να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο στις 4 Φεβρουαρίου 2004. Έναν μήνα αργότερα έκανε ντεμπούτο με την Μπαρτσελόνα Β στη Segunda Division και τη σεζόν 2004-2005, στις 16 Οκτωβρίου 2004, κάνει ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα κόντρα στην Εσπανιόλ. Σε ηλικία 17 ετών και 112 ημερών γίνεται ο νεαρότερος παίκτης των 'μπλαουγκράνα' σε οποιαδήποτε διοργάνωση και με το τέρμα που πέτυχαίνει την Πρωτομαγιά του 2005 κόντρα στην Αλμπαθέτε, γίνεται ο νεαρότερος σκόρερ της ομάδας μέχρι τότε, σε ηλικία 17 ετών και 306 ημερών.

Η ισπανική ομοσπονδία προσπάθησε να τον... κλέψει, αλλά η ομοσπονδία της Αργεντινής διοργάνωσε δύο φιλικά κ-20 το 2004 για να κληθεί και να 'κλειδώσει' την υπηκοότητα. Τον Ιούνιο του 2005 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο κ-20 και οδήγησε τη χώρα του στην κατάκτηση του τροπαίου για πρώτη φορά από το 1979 και τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο Μέσι ψηφίστηκε κορυφαίος παίκτης και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά με έξι γκολ. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, σε ηλικία 18 ετών και 52 ημερών, έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα, σε φιλικό κόντρα στην Ουγγαρία, όπου αποβλήθηκε δύο λεπτά αφότου πέρασε στον αγώνα ως αλλαγή, μετά από λάθος απόφαση του διαιτητή που θεώρησε ότι έδωσε αγκωνιά σε αντίπαλο! Το πρώτο τέρμα ήρθε το 2006 σε φιλικό κόντρα στην Κροατία τον Μάρτιο του 2006, ενώ λίγους μήνες αργότερα σκόραρε κόντρα στη Σερβία και σε ηλικία 18 ετών και 357 ημερών έγινε ο πιο νέος σκόρερ τη Αργεντινής σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μέχρι την ηλικία του Εμπαπέ, τα 19 έτη και 288 ημέρες, ο Μέσι είχε προλάβει να αγωνιστεί σε 57 παιχνίδια με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα και σε 14 με την εθνική Αργεντινής σε επίπεδο ανδρών, σημειώνοντας συνολικά 22 τέρματα. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το περίφημο χατ τρικ κόντρα στη Ρεάλ τη σεζόν 2006-2007, ενώ όταν έγινε έξι μέρες πιο... μεγάλος από τον Εμπαπέ, σημείωσε το σλάλομ γκολ κόντρα στη Χετάφε που ξύπνησε μνήμες Μαραντόνα. Επιπροσθέτως, σε αυτό το διάστημα έχει 32 συμμετοχές και 6 γκολ με δεύτερη και τρίτη ομάδα της Μπαρτσελόνα στο ισπανικό πρωτάθλημα. Όσο για τους τίτλους, πανηγύρισε δύο σερί πρωταθλήματα, το Supercopa του 2006 (σε εκείνο του 2005 δεν ήταν στην αποστολή των αγώνων και δεν του πιστώνεται), καθώς και το Champions League 2005-2006, αν και δεν αγωνίστηκε μετά από τη φάση των 16.

Ο Εμπαπέ είναι καλύτερος από τους Μέσι - Ρονάλντο στα 20 τους
AP PHOTO/MICHEL EULER

Κιλιάν Εμπαπέ (20 Δεκεμβρίου 1998)

Ο Εμπαπέ άρχισε την καριέρα του στη Μονακό και από τα 16 του έπαιζε στη δεύτερη ομάδα του συλλόγου και στην 4η τη τάξει κατηγοράι του γαλλικού πρωταθλήματος. Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ τον χρησιμοποίησε ως αλλαγή του Φάμπιο Κοεντράο στο 88' ενός αγώνα κόντρα στην Καέν και σε ηλικία 16 ετών και 347 ημερών, έσπασε το ρεκόρ του Τιερί Ανρί για τον νεαρότερο παίκτη της ομάδας.

Δύο μήνες αργότερα, όταν σκόραρε στις καθυστερήσεις κόντρα στην Τρουά, έσπασε κι άλλο τέρμα του 'Τιτί', αφού σε ηλικία 17 ετών και 62 ημερών έγινε ο νεαρότερος σκόρερ της Μονακό. Δύο εβδομάδες αργότερα, υπέγραφε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο με τον σύλλογο. Στο τέλος του 2016 οι μετοχές του εκτινάχθηκαν. Σημείωσε το πρώτο χατ τρικ της καριέρας του τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια σκόραρε σε τέσσερα σερί νοκ άουτ στο Champions League, κάτι που δεν είχε κάνει ουδείς παίκτης μέχρι τότε.

Το τέλος της σεζόν τον βρήκε δανεικό στην Παρί Σεν Ζερμέν, με επιλογή αγοράς για ένα ποσό συνολικά 180.000.000 ευρώ, η οποία ενεργοποιήθηκε στα μέσα του 2017-2018. Στην Παρί συνέχισε να σκοράρει κατά ριπάς, παρότι είχε 'αντιπάλους' τους Έντινσον Καβάνι και Νεϊμάρ.

Αν και ο πατέρας του είναι από το Καμερούν, ο Εμπαπέ προτίμησε να αγωνιστεί για τη Γαλλία, αρχικά με την κ-17 το 2014 και μετά με την κ-19, με την οποία είχε 7 γκολ σε 11 αγώνες, πανηγυρίζοντας το Euro 2016 με εξαιρετικές εμφανίσεις.

Η πρώτη κλήση για την ανδρική ομάδα ήρθε τον Μάρτιο του 2017, κάνοντας ντεμπούτο σε ηλικία 18 ετών και 94 ημερών κόντρα στο Λουξεμβούργο, με συνέπεια να γίνει ο δεύτερος πιο νεαρός παίκτης στην ιστορία της χώρας του (πρώτος ο Μαριάν Βισνιεσκί). Τον Αύγουστο του 2017 σημείωσε το πρώτο διεθνές τέρμα του, κόντρα στην Ολλανδία και έναν χρόνο αργότερα ήταν ήδη πρωταθλητής κόσμου με τη Γαλλία, όντας και ο νεαρότερος σκόρερ της σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Παρότι δεν έχει συμπληρώσει 20 χρόνια ζωής, ο Εμπαπέ έπαιξε κομβικό ρόλο τόσο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Μονακό το 2016-2107, όσο και σε αυτήν από την Παρί την επόμενη χρονιά, ενώ πανηγύρισε ένα κύπελλο κι ένα Coupe de la Ligue με τους Παριζιάνους πέρυσι.

Μέχρι στιγμής, έχει αγωνιστεί σε 111 αγώνες σε όλες τις διασυλλογικές διοργανώσεις με Μονακό και Παρί, ενώ έχει και 12 παιχνίδια (4 γκολ), με τη Μονακό Β. Σε αυτές τις συμμετοχές έχει σκοράρει 58 φορές, οι 27 με τη Μονακό και οι 31 με την Παρί. Με την εθνική Γαλλίας έχει 29 συμμετοχές και 9 γκολ σε δύο χρόνια και συνολικά έχει 135 αγώνες και 67 τέρματα.

Η σύγκριση των τριών

(Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Michel Euler)

News 24/7

24MEDIA NETWORK