Λαμία - ΑΕΚ: Ο Χιμένεθ το 'πε, οι παίκτες το 'καναν

Ο Μανόλο Χιμένεθ έλεγε μετά από την ήττα κόντρα στην ΑΕΛ ότι οι παίκτες του σκέφτονταν το κύπελλο και όχι το πρωτάθλημα. Η απόδοση στο 4-0 επί της Λαμίας τον δικαίωσε κι έστειλε την ΑΕΚ στον τελικό.

Λαμία - ΑΕΚ: Ο Χιμένεθ το 'πε, οι παίκτες το 'καναν
EUROKINISSI

Τα πάντα είναι θέμα οπτικής. Όταν αγωνίζεσαι στο πρωτάθλημα και σκέφτεσαι το Κύπελλο Ελλάδας, υπάρχει πρόβλημα. Όταν αγωνίζεσαι στο κύπελλο, όμως, και σκέφτεσαι υπερβολικά το κύπελλο, τότε όλα βαίνουν καλώς.

Η δήλωση του Μανόλο Χιμένεθ μετά από την ήττα από την ΑΕΛ στο Ολυμπιακό Στάδιο προ ημερών ήταν σαφής: "Το πρόβλημα είναι ότι είμαστε λίγοι που σκεφτόμαστε το πρωτάθλημα. Σκεφτόμαστε υπερβολικά το κύπελλο". Τέσσερις ημέρες αργότερα, η ΑΕΚ διέλυσε τη Λαμία με 4-0 εκτός έδρας και προκρίθηκε για 4η διαδοχική χρονιά στον τελικό της διοργάνωσης, όπου για 3η σερί χρονιά θα ξεκαθαρίσει λογαριασμούς με τον ΠΑΟΚ.

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές μετά από την ήττα κόντρα στους Θεσσαλούς. Στο 'μικροσκόπιο' βρέθηκαν οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης για την έλλειψη πάθους και την απουσία μόχθου για το 'τρίποντο'. Ο Ισπανός τεχνικός επιχείρησε να τους καλύψει στη συνέντευξη Τύπου. Ίσως αισθάνθηκε την ανάγκη μετά από τις αποδοκιμασίες των φιλάθλων, που δεν κάθισαν άπραγοι, παρότι η 3η θέση στη Super League μοιάζει διασφαλισμένη εδώ και καιρό.

Η 'επαγγελματική' νίκη στον 1ο ημιτελικό με 2-0 έμοιαζε να ανήκει στο παρελθόν. Ενσωματώθηκε σε ένα σερί 4 νικηφόρων αγώνων, προτού έρθει η απότομη προσγείωση στη... Λαμία. Ενδιάμεσα από τα δύο παιχνίδια κυπέλλου, υπήρχε αυτό του πρωταθλήματος μεταξύ των δύο ομάδων, όπου οι δύο προπονητές έκαναν μια πρόβα τζενεράλε ενόψει ρεβάνς.

Ούτε ο Χιμένεθ ούτε ο Μάκης Χάβος επιχείρησαν να κρύψουν τα... χαρτιά τους. Υπήρξαν ορισμένες επιβεβλημένες αλλαγές, όμως οι συνθέσεις του 2-2 προϊδέαζαν για το τι θα συμβεί μερικές εβδομάδες αργότερα, στο ίδιο γήπεδο. Η εξέλιξη ήταν τελείως διαφορετική, αφού η ΑΕΚ προηγήθηκε, η Λαμία έκανε την ανατροπή με τον Χερόνιμο Μπαράλες και ο Λούκας Μπογέ ισοφάρισε στα μέσα του 2ου μέρους.

Οι παίκτες της ΑΕΚ χαλάρωσαν αναπόφευκτα στον αγώνα με την ΑΕΛ που ακολούθησε. Τουλάχιστον όσοι εξ αυτών έπαιξαν και σε εκείνο το παιχνίδι, αφού ο Χιμένεθ επέλεξε να κάνει rotation. Αν οι παίκτες του προτίμησαν να εστιάσουν μια φορά στον αγώνα κυπέλλου, εκείνος το έκανε περισσότερες...

Το απέδειξε και όταν ανακοινώθηκαν οι ενδεκάδες για το παιχνίδι της Μεγάλης Πέμπτης. Έξω ο Παναγιώτης Τσιντώτας μέσα ο Βασίλης Μπάρκας, έξω ο Γκάλο μέσα ο Μιχάλης Μπακάκης, έξω ο Βίκτωρας Κλωναρίδης μέσα ο Τάσος Μπακασέτας, έξω ο Μπογέ μέσα ο Μάρκο Λιβάγια, έξω ο Ούρος Τσόσιτς μέσα... κανείς.

Η απουσία του Τσόσιτς από την αποστολή δεν είχε να κάνει με rotation, αλλά με επιλογή του Ισπανού προπονητή, που είναι δυσαρεστημένος από την απόδοση του Σέρβου κεντρικού αμυντικού. Επιλογή με ρίσκο, αφού από τους υπόλοιπους στόπερ, ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι συνεχίζει να μετράει μέρες απουσίας από τις 1.000 που βρίσκεται στην ΑΕΚ και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος μέρες μέχρι να αποτελέσει παρελθόν για τον σύλλογο.

Λαμία - ΑΕΚ: Ο Χιμένεθ το 'πε, οι παίκτες το 'καναν
EUROKINISSI

Με βασική ενδεκάδα και απόλυτη προσήλωση στον στόχο, η ΑΕΚ δεν είχε αντίπαλο στον αγωνιστικό χώρο. Η κυριαρχία της ήταν τέτοια που έμοιαζε να παίζει με παίκτη παραπάνω, κάτι που θα έπρεπε να είναι η πραγματικότητα, αφού ο Μπαράλες γλίτωσε δεύτερη κίτρινη κάρτα μόλις στο 6ο λεπτό (3 λεπτά μετά από την πρώτη που αντίκρισε).

Χρειάστηκε, πάντως, και δόση τύχης (μέσα στην ατυχία της), αφού σκόραρε πρώτη φορά αμέσως μετά από ένα φάουλ στο δοκάρι από τον Φακούντο Μπερτόγλιο στο 35'. Ο Αργεντινός μέσος της Λαμίας νίκησε το τείχος της ΑΕΚ, ακόμα και τον Νέναντ Κρστιτσιτς που ξάπλωσε στο χόρτο για να αποτρέψει χαμηλό σουτ, όμως η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι.

Στην εξέλιξη της φάσης, ο Λιβάγια σούταρε, η μπάλα κόντραρε σε δύο αμυντικούς της Λαμίας, προσέκρουσε στο δοκάρι και από εκεί στον τερματοφύλακα, έφτασε στον αμαρκάριστο Εσεκιέλ Πόνσε και ο Αργεντινός, ευρισκόμενος για πολλοστή φορά στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή, την έστειλε στα δίχτυα.

Η μία όψη του νομίσματος θα έκανε λόγο για τύχη. Η άλλη για δικαίωση, αφού είχαν προηγηθεί δύο δοκάρια των φιλοξενουμένων, που θα μπορούσαν να τους δώσουν νωρίτερα το προβάδισμα.

Αυτό ήταν. Στο 42' ο Μάριος Οικονόμου εκμεταλλεύτηκε κακό διώξιμο του Ντανιέλ Αντέτζο και έγραψε το 2-0, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του βοηθού που παραλίγο να μπερδέψει τον Θανάση Τζήλο. Από εκεί που ο Έλληνας διεθνής στόπερ δεν είχε σκοράρει σε όλη την καριέρα του εντός συνόρων, έφτανε τα 3 γκολ σε 4 αγώνες που έχει συμμετάσχει στο τελευταίο διάστημα.

Πριν ολοκληρωθεί το 1ο ημίχρονο ήταν η σειρά του Πέτρου Μάνταλου να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Τα κατάφερε, αλλά το γκολ δεν μέτρησε, αφού προηγουμένως καταλογίστηκε -λανθασμένα- επιθετικό φάουλ. Κανένα πρόβλημα. Με την έναρξη του 2ου μέρους, ο Τάσος Μπακασέτας έγραψε τελικά το 3-0, με την ΑΕΚ να έχει σμπαραλιάσει την αντίπαλη άμυνα.

Λαμία - ΑΕΚ: Ο Χιμένεθ το 'πε, οι παίκτες το 'καναν
EUROKINISSI

Το κερασάκι στην... τούρτα μπήκε στο 66ο λεπτό με αυτογκόλ του Βάντερσον, ο οποίος με... καρφωτή κεφαλιά σε σέντρα του Νίκλας Χουλτ διαμόρφωσε το τελικό 4-0. Τελικό διότι η μπάλα δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή του Μπάρκα σε σουτ του Πίτι που προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι και έσκασε στο έδαφος λίγο αργότερα.

Αποστολή εξετελέσθη για την ΑΕΚ και μάλιστα με επιβλητικό τρόπο. Αυτό για το οποίο προετοιμαζόταν για δύο εβδομάδες, όπως φαίνεται, αυτό για το οποίο ίσως να θυσίασε το παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΛ, είχε αντίκρισμα. Η παράσταση έλαβε τέλος τόσο νωρίς που ο Χιμένεθ έριξε στον αγώνα ακόμα και τους νεαρούς Χρήστο Γιούση και Φοίβο Μπότο.

Δεν υπήρχε αίσιο τέλος, όμως, στο παιχνίδι. Ο Μπογέ αποχώρησε σε φορείο από το γήπεδο, λαβωμένος στο αριστερό γόνατο. Προς το παρόν, η κατάστασή του είναι άγνωστη και η συμμετοχή του στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στις 11 Μαΐου είναι αμφίβολη.

Η ΑΕΚ έκλεισε το ραντεβού με τον ΠΑΟΚ και η δική της συμμετοχή δεν είναι αμφίβολη. Για 3η σερί σεζόν οι δύο 'δικέφαλοι' διεκδικούν τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά στην ιστορία.

Όμως δεν είναι αυτός ο επόμενος αγώνας. Προηγείται το παιχνίδι στη Λιβαδειά κόντρα στον Λεβαδειακό. Παιχνίδι το οποίο καλό θα ήταν να μην θυσιάσουν ξανά οι παίκτες του Χιμένεθ, αφού ο Ατρόμητος έχει μαθηματικές πιθανότητες να τους προσπεράσει στην 3η θέση της Super League.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK