Η Λάτσιο έχασε το τελευταίο μεγάλο ατού της

Η Λάτσιο έμεινε στο μηδέν για ακόμα ένα παιχνίδι, έστω κι αν επί Σιμόνε Ιντζάγκι έχει μάθει να παίζει μόνο φουλ επίθεση. Η Μίλαν μπορεί να πανηγυρίζει έστω και με εις βάρος της αποτέλεσμα.

Η Λάτσιο έχασε το τελευταίο μεγάλο ατού της
AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

"Τείχος κυπέλλου" η (μιλανέζικη) Gazzetta dello Sport, "Βράχος Γκατούζο" η (ρωμαϊκή) Corriere dello Sport, "Τείχος Μίλαν" η (τορινέζικη) Tuttosport. Οι 3 αθλητικές εφημερίδες της Ιταλίας θεωρητικά έσφαλαν, όταν πρόταξαν την απαραβίαστη εστία της Μίλαν στο 'Ολίμπικο' κόντρα στη Λάτσιο για τον πρώτο ημιτελικό του Coppa Italia.

Εξάλλου, μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να ήταν 0-0, όμως οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που είχαν κάθε λόγο να αισθάνονται αδικημένοι από αυτήν την εξέλιξη. Έστειλαν τους 'ροσονέρι' στα... σχοινιά, τους σφυροκοπούσαν για αρκετά μεγάλο διάστημα κι αν ήταν αγώνας πυγμαχίας, θα είχαν πάρει τη νίκη. Όχι με νοκ άουτ, αλλά σίγουρα στα σημεία.

Μόνο που αυτό το στοιχείο, η επιθετική φύση των 'λατσιάλι' που συνήθως στέλνει την αντίπαλη ομάδα στα σχοινιά, φέτος έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Ο Σεργκέι Μιλίνκοβιτς Σάβιτς δεν είναι πια ο παίκτης που κοστίζει 9ψήφιο ποσό, ο Λουίς Αλμπέρτο είναι σκιά του εαυτού του και ο Τσίρο Ιμόμπιλε χρειάζεται να σπαταλήσει πολλές επιθέσεις για να σημειώσει ένα γκολ.

Η περσινή συνταγή του Σιμόνε Ιντζάγκι δεν λειτουργεί φέτος, σε μία περίοδο αρκετών αλλαγών τόσο στο ρόστερ όσο και στη νοοτροπία. Όλοι υπολογίζουν πλέον την ομάδα ως αντίπαλο κι έχουν μάθει εν πολλοίς να την εξουδετερώνουν. Όταν, δε, η Λάτσιο προέρχεται από τον αποκλεισμό στη φάση των 32 του Europa League με δύο ήττες από τη Σεβίλλη, η ψυχολογία βρίσκεται στο ναδίρ για να αντιμετωπίσει μία σκληροτράχηλη ομάδα όπως η Μίλαν.

Το δοκιμασμένο 3-5-2 επελέγη ξανά από τη στιγμή που επέστρεψε ο τραυματίας Μπάστος και από τα πρώτα λεπτά η Λάτσιο έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα: φουλ επίθεση. Ο Μιλίνκοβιτς Σάβιτς ήταν θετικός σε αυτό το παιχνίδι, ο Χοακίν Κορέα δραστήριος και τα άκρα βρήκαν πρόσφορο έδαφος λόγω και των αλλαγών του Τζενάρο Γκατούζο.

Ο τεχνικός της Μίλαν άλλαξε και τους 4 ακραίους του σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στην Έμπολι. Οι Αντρέα Κόντι, Ρικάρντο Ροντρίγκεθ στην άμυνα και οι Σάμου Καστιγέχο και Χακάν Τσαλχάνογλου στην επίθεση βρέθηκαν εκτός ενδεκάδας, έστω κι αν ο τελευταίος πέρασε εσπευσμένα στον αγώνα στο 29' λόγω τραυματισμού του Φρανκ Κεσιέ.

Η Λάτσιο είχε προλάβει να κάνει μία σειρά από τελικές και δεν σταμάτησε λεπτό. Από το 38' μέχρι το 41' είχε 4 τελικές, με τον Ιμόμπιλε να χάνει τη μεγαλύτερη εξ αυτών για να ανοίξει το σκορ. Στον ανασταλτικό τομέα ήταν ακόμα πιο αποτελεσματική. Ο Κρίστοφ Πιόντεκ δεν μπορούσε να ακουμπήσει μπάλα, ο Σούσο έγινε περίγελος στο διαδίκτυο, με memes που τον αναζητούσαν στον αγωνιστικό χώρο.

Δεξί, αριστερό, δεξί, αριστερό. Η Λάτσιο προσπαθούσε με κάθε τρόπο να διασπάσει την άμυνα των 'ροσονέρι' που με κορυφαίο τον Αλέσιο Ρομανιόλι κρατούσε με νύχια και με δόντια το μηδέν. Όταν στο 80' ο Ιμόμπιλε βγήκε σε θέση τετ α τετ, ο 20 ετών και μιας ημέρας Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, στην 151η εμφάνισή του με τη Μίλαν (περισσότερες από τον Πάολο Μαλντίνι στην ίδια ηλικία), νικήθηκε από τον συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα, αλλά το δοκάρι είχε τον τελευταίο λόγο.

Η Λάτσιο απέτυχε να σκοράρει για 3ο από τα τελευταία 4 παιχνίδια της και να νικήσει για 4ο διαδοχικό παιχνίδι. Μία φύσει επιθετική ομάδα φέτος διαθέτει μόλις τη 10η καλύτερη επίθεση στη Serie A και ο Ιμόμπιλε, σκόρερ 29 τερμάτων πέρυσι στο πρωτάθλημα, φέτος έχει μείνει στα 11. Κανείς άλλος παίκτης δεν έχει πάνω από 3.

"Δεν δώσαμε τίποτα στη Μίλαν, ούτε καν απόκρουση που κατέληξε σε κόρνερ, όμως οι τύψεις αφορούν στο ότι δεν καταφέραμε να σκοράρουμε", εξήγησε ο Ιντζάγκι μετά από το τέλος του αγώνα.

Ακόμα κι αν τελικά απέρριψε τη λύση ανάγκης του 4-3-3 με τον Λούκας Λέιβα στα στόπερ λόγω των πολλών τραυματισμών, ο τεχνικός της Λάτσιο δεν αντιμετώπισε προβλήματα στην άμυνα. Εξάλλου, η Μίλαν έκανε μόλις μία τελική παραπάνω από τις 6 του Μιλίνκοβιτς Σάβιτς. Το πρόβλημα ήταν στην επίθεση.

Υπό άλλες συνθήκες, το 0-0 κρίνεται ευνοϊκό για τον γηπεδούχο σε διπλά νοκ άουτ, αφού στη ρεβάνς αποκλείεται μόνο με ήττα. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, με τη Λάτσιο να δυσκολεύεται να σκοράρει, ο Γκατούζο έμοιαζε περισσότερο νικητής, έστω κι αν στη συνέντευξη Τύπου υποστήριζε ότι "η Μίλαν έκανε ένα βήμα πίσω απόψε". Τα high-5 με τους δημοσιογράφους που υπό άλλες περιστάσεις απέφευγε, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Photo credits: AP Photo/Gregorio Borgia

News 24/7

24MEDIA NETWORK