Τα αγγούρια της Λεγανές δεν ήταν καλό δώρο για την Μπαρτσελόνα

Η ουραγός Λεγανές νίκησε με ανατροπή την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα σε ένα γήπεδο όπου υπήρχε ο Lega-ness, ο Legalodon και πολλά... αγγούρια. Το recap της Primera Division.

Τα αγγούρια της Λεγανές δεν ήταν καλό δώρο για την Μπαρτσελόνα
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Από τη μία πλευρά ξεπηδούσε το τέρας του Lega-ness. από την άλλη υπήρχε ο Legalodon. Και ανάμεσα σε αυτά τα σαρκοβόρα τέρατα, τα σλόγκαν που εμφανίζονται συχνά πυκνά στις κερκίδες του 'Μπουτάρκε'. 'Γιατί να μην ονειρευτούμε;' και ' Εδώ είναι Μπουτάρκε και μόνο η 'Λέγα' παίζει εδώ'.

Όντως, μόνο η ομάδα του Μαουρίσιο Πελεγκρίνο έπαιξε το βράδυ της Τετάρτης στο γήπεδο των 12.450 θέσεων. Η ομάδα που το 2013-2014 αγωνιζόταν στη Segunda B και που είχε περάσει περίπου 40 χρόνια μεταξύ εκείνης της κατηγορίας και της Tercera. Η ομάδα που στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία αγωνίστηκε για πρώτη φορά το 1987 και στην Primera Division το 2016-2017. Με μπάτζετ 4.500.000 ευρώ.

Η ομάδα που όταν ανέλαβε ο προηγούμενος προπονητής, Ασιέρ Γκαριτάνο, το 2013, δεν είχε προπονητικό κέντρο και το ρόστερ αποτελείτο από επτά παίκτες, εκ των οποίων δεν ήθελε τους τρεις. Το 2014-2015 προβιβάστηκε στη Segunda Division και ήταν η μικρότερη ομάδα της κατηγορίας. Το 2016 έπαιξε στα 'μεγάλα σαλόνια' και ήταν ξανά η μικρότερη ομάδα της κατηγορίας. Ακόμα κι όταν πέρυσι αύξησε το μπάτζετ της στα 42.000.000 ευρώ, ήταν μικρότερο από το 1/10 της Ρεάλ Μαδρίτης, της πρωταθλήτριας Ευρώπης την οποία νίκησε δύο φορές και απέκλεισε στα προημιτελικά του Copa del Rey.

Το φετινό καλοκαίρι σμπαράλιασε το μεταγραφικό ρεκόρ της, αγοράζοντας τον Γιουσέφ εν Νεσιρί από τη Μάλαγα για 6.000.000 ευρώ. Λίγο νωρίτερα είχε αποκτήσει και τον Χοσέ Μανουέλ Αρνάιθ από την Μπαρτσελόνα Β για 5.000.000 ευρώ. Βέβαια, για να κάνει αυτές τις κινήσεις, είχε εξασφαλίσει 20.000.000 ευρώ από τις πωλήσεις των Ντιέγκο Ρίκο στην Μπόρνμουθ και Γκάμπριελ στην Μπενφίκα, με συνέπεια να κλείσει το καλοκαίρι με μεταγραφικό ενεργητικό 4.400.000 ευρώ.

Ποιο ήταν το προηγούμενο ρεκόρ; Του Δημήτρη Σιόβα, ο οποίος κόστισε 3.000.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2017, ποσό υπερδιπλάσιο από τα μέχρι τότε δεδομένα. Ο Έλληνας αμυντικός απουσίαζε από τον αγώνα της Τετάρτης, αφού ακόμα αναρρώνει από τραυματισμό. Δεν χρειάστηκε και ιδιαίτερα.

Τα αγγούρια της Λεγανές δεν ήταν καλό δώρο για την Μπαρτσελόνα

Τουλάχιστον όχι μετά από το πρώτο 20λεπτο, όταν η πρωτοπόρος Μπαρτσελόνα άνοιξε το σκορ με τον Φιλίπε Κοουτίνιο (12') και είχε δοκάρι και μια ακόμα καλή στιγμή με τον Λιονέλ Μέσι. Η ουραγός της βαθμολογίας κατάφερε μέσα σε 68 δευτερόλεπτα να επιβεβαιώσει τα πανό στην κερκίδα. Η μάχη ήταν τέρατα εναντίον ανυπεράσπιστων κατοικιδίων. Πρώτα ο πρώην εξτρέμ του ΠΑΟΚ, Ναμπίλ ελ Ζαρ, αξιοποίησε κακές αντιδράσεις των Τόμας Βερμάλεν και Σέρτζι Ρομπέρτο και στην επόμενη επίθεση ο Όσκαρ θύμισε την ταυτότητα του Ζεράρ Πικέ, ο οποίος τη λησμονεί διαρκώς από τότε που ξύρισε το μούσι του.

'Δεν υπάρχει δικαιολογία. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι ξεκάθαρο ότι έχεις κάνει κάτι λάθος', είπε ο Σέρχιο Μπουσκέτς, μία ημέρα πριν ανανεώσει το συμβόλαιό του μέχρι το καλοκαίρι του 2023 με ρήτρα 500.000.000 ευρώ και τραβήξει λίγη από την προσοχή των φιλάθλων. Ο Βαλβέρδε, πάντως, δεν είχε την εξήγηση για το γεγονός ότι στα έξι παιχνίδια πρωταθλήματος μέχρι στιγμής η Μπαρτσελόνα έχει δεχθεί όσα γκολ είχε δεχθεί πέρυσι στα πρώτα 17 παιχνίδια: 'Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, μπορεί να συμβεί'.

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο ισπανικός Τύπος έχει έτοιμο τον τίτλο. 'Pepinazo', έγραφε η AS στο πρωτοσέλιδό της, στα πρότυπα του 'Maracanazo'. Κι αυτό γιατί το Λεγανές, μία πόλη 11 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης, με 185.000 κατοίκους και δρόμους που πήραν την ονομασία τους από τους AC/DC και τους Scorpions, είναι φημισμένο για τα αγγούρια του.

Μάλιστα, είθισται πριν από τους αγώνες, ο σύλλογος να προσφέρει ένα καλάθι με pepinos στους φιλοξενούμενους, για να δείξει την ποιοτική ανωτερότητά τους από τις σοδειές σε άλλα μέρη της Ισπανίας. Οι ντόπιοι τα τρώνε και δροσίζονται. Οι 'μπλαουγκράνα', παρά το δεκαπλάσιο μπάτζετ και το 85% της κατοχής, ζορίστηκαν.

Σημειώσεις

> 'Muchas Gracias, Madrid'. Παρά την ταπείνωση στο προάστιο της Μαδρίτης, η καταλανική Sport βρήκε αιτία να πανηγυρίσει. Στα 524 χιλιόμετρα νότια, η Σεβίλλη διέλυσε τη Ρεάλ με 3-0 από το 39ο λεπτό, προτού καν φύγει από τη συνέντευξη Τύπου στο Λεγανές ο Βαλβέρδε, όπως σημειώνει ο Σιντ Λόου στον Guardian. Οι Αντρέ Σίλβα και Γουισάμ Μπεν Γεντέρ απέδειξαν ξανά, μέσα σε τρεις μέρες, ότι πρέπει να αγωνίζονται μαζί και κυρίως βασικοί, σημειώνοντας τα τρία τέρματα των Ανδαλουσιάνων και χάνοντας ευκαιρίες για πολύ μεγαλύτερο σκορ. Οι 'μερένγκες' είχαν να αντιτάξουν απλά μια κεφαλιά του... επόμενου προπονητή τους, Νάτσο. Δοκάρι είχε και ο Φράνκο Βάσκες. Ο MVP της περσινή σεζόν σε όλον τον πλανήτη, Λούκα Μόντριτς, επιχείρησε να μειώσει στο 2ο μέρος, αλλά αποδείχθηκε περίτρανα ότι τα βραβεία The Best δεν της... πηγαίνουν της Ρεάλ. Το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ και οι πρωταθλητές Ευρώπης ηττήθηκαν στο τρίτο παιχνίδι που έδωσαν μετά από τα συγκεκριμένα βραβεία. 'Παι.Χνι.Δα.Ρα! Τι γαμ$@#η ομάδα. Πάμε Σεβίλλη', έγραψε ο Μπεν Γεντέρ στο twitter του μετά από αυτόν τον θρίαμβο, τον 4ο εντός έδρας σερί για το πρωτάθλημα και 6ο σε 7 αγώνες απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο.

> Τελευταία φορά που Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης έχασαν την ίδια αγωνιστική ήταν Ιανουάριος του 2015. Η Ρεάλ είχε ηττηθεί από τη Βαλένθια με 1-2 και η Μπαρτσελόνα από τη Ρεάλ Σοθιεδάδ με 0-1, σε ένα παιχνίδι που ο Λουίς Ενρίκε... τόλμησε να αφήσει στον πάγκο τον Λιονέλ Μέσι. Βρέθηκε για μερικές ώρες προ του ταμείου ανεργίας και στο τέλος της σεζόν πανηγύρισε το τρεμπλ.

> Δεν ξέρουμε τι είναι καλύτερο για τον Πάμπλο Φορνάλς από το βράδυ της Τετάρτης. Το γκολ αλά Στέλιος Γιαννακόπουλος κόντρα στην Πόρτο, η ντρίμπλα στον Ίνιγο Μαρτίνεθ ή η σημαντική βαθμολογική 'ανάσα' της νίκης για τη Βιγιαρεάλ; (η ντρίμπλα)

> Η καριέρα του Χερόνιμο Ρούλι στη Ρεάλ Σοθιεδάδ, ως δανεικός πρώτα από την Ντεπορτίβο Μαλδονάδο και στη συνέχεια από τη Μάντσεστερ Σίτι, άρχισε εντυπωσιακά. Ο Αργεντινός τερματοφύλακας προαλειφόταν για το νο1 της πατρίδας του, ωστόσο έπρεπε να διορθώσει κάποια μειονεκτήματα, όπως η κίνησή του στα στημένα και τα λάθη του. Η περσινή σεζόν ήταν καταστροφική. Παρότι έκανε ντεμπούτο με την 'αλμπισελέστε', οι εμφανίσεις του δεν ήταν καλύτερες από εκείνες του 2016-2017. Και όπως φαίνεται, το ίδιο θα συμβεί και φέτος. Στο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, ευθύνεται και για τα δύο γκολ που προκάλεσαν την εντός έδρας ήττα. Στο 2-2 με τη Ράγιο Βαγεκάνο, έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του για το γκολ του Λουίς Αντβίνκουλα. Το κοινό στο 'Ανοέτα' τον σφύριζε κάθε φορά που ακουμπούσε μπάλα στη συνέχεια. 'Δεν μας άρεσαν τα σφυρίγματα', δήλωσε ο προπονητής Ασιέρ Γκαριτάνο μετά από τον αγώνα. 'Να μετατρέψω τα σφυρίγματα σε επευφημίες', πρόσθεσε ο 26χρονος τερματοφύλακας.

Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου

Εσπανιόλ - Έιμπαρ 1-0 (68' Ερμόσο)

Ρεάλ Σοθιεδάδ - Ράγιο Βαγεκάνο 2-2 (5' Μπαουτίστα, 79' Γουίλιαν Χοσέ / 31' Αντβινκούλα, 36' πεν. Τρέχο)

Ατλέτικο Μαδρίτης - Ουέσκα 3-0 (16' Γκριεζμάν, 29' Πάτρεϊ, 33' Κόκε)

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου

Βαλένθια - Θέλτα 1-1 (25' Μπατσουαγί / 82' Άσπας)

Αθλέτικ Μπιλμπάο - Βιγιαρεάλ 0-3 (65' Φορνάλς, 80' Φούνες Μόρι, 89' Εκαμπί)

Λεγκανές - Μπαρτσελόνα 2-1 (52' Ελ Ζαρ, 23' Όσκαρ / 12' Κοουτίνιο)

Σεβίλλη - Ρεάλ Μαδρίτης 3-0 (17', 21' Αντρέ Σίλβα, 39' Μπεν Γεντέρ)

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου

27/09 21:30 Αλαβές - Χετάφε

27/09 21:30 Βαγιαδολίδ - Λεβάντε

27/09 23:00 Ζιρόνα - Μπέτις

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

News 24/7

24MEDIA NETWORK