Λετονία-Ελλάδα 0-2
Με δύο γκολ του Φάνη Γκέκα στην αρχή των δύο ημιχρόνων, η Εθνική Ελλάδας πέρασε άνετα από την έδρα της Λετονίας (2-0) και από την κορυφή του 2ου προκριματικού ομίλου διακρίνει τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.
Μάλιστα, αν ήταν λίγο πιο τυχερή και αποτελεσματική, θα μπορούσε να καθαρίσει από το πρώτο μέρος τον αγώνα και να μην αφήσει τους Λετονούς να ελπίζουν σε κάτι καλό. Το θέμα, όμως, είναι πως με μία πρώτη ανάγνωση της ενδεκάδας, ουδείς περίμενε πως η Εθνική θα παίξει ποιοτικό ποδόσφαιρο και θα δημιουργήσει τρεις κλασικές ευκαιρίες –πέραν του γκολ- σε 45 λεπτά παιχνιδιού. Κακά τα ψέματα, όταν είδαμε ότι ο Ρεχάγκελ άφησε έξω τον Μπασινά και έβαλε τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, οι περισσότεροι σιγοψιθυρίσαμε και γκρινιάξαμε για την αμυντικογενή τακτική του Γερμανού. Διαψευστήκαμε με την εικόνα της Ελλάδας και την εύκολη επικράτησή της.
Η οποία οριστικοποιήθηκε στα πρώτα λεπτά της επανάληψης όταν ο Γκέκας και πάλι εκμεταλλεύτηκε άριστα τη σέντρα από τα αριστερά του Τοροσίδη και με κεφαλιά έγραψε το 2-0. Ένα 2-0 που έβαζε στις βαλίτσες μας τους τρεις βαθμούς με ένα τρόπο που ίσως και ο Ρεχάγκελ δεν περίμενε, όταν δήλωνε την Τρίτη πως ακόμα και με την ισοπαλία είμαστε μέσα στους στόχους μας.
8ο λεπτό: Καλό σουτ του Χαριστέα με το αριστερό, η μπάλα άουτ.
11ο λεπτό: Γκολ για την Ελλάδα! Ωραία μπαλιά του Σεϊταρίδη από τα δεξιά, πλασέ στην κίνηση του Γκέκα και 1-0 για την Εθνική μας!
12ο λεπτό: Επικίνδυνο σουτ του Περεπλότκινς, ο Χαλκιάς μπλοκάρει.
19ο λεπτό: Ο Καραγκούνης εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, στο πρώτο δοκάρι ο Κατσουράνης πήρε την κεφαλιά αλλά ο τερματοφύλακας των Λετονών έδιωξε με δυσκολία πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.
30ο λεπτό: Νέα εξαιρετική απόκρουση του Βάνινς, σε κοντινή κεφαλιά του Χαριστέα.
38ο λεπτό: Ωραία προσπάθεια και σουτ του Σαμαρά, η μπάλα λίγο άουτ.
49ο λεπτό: Γκολ για την Ελλάδα! Σέντρα του Τοροσίδη από τα αριστερά, κεφαλιά του Γκέκα και 2-0 για την Εθνική μας!
55ο λεπτό: Αντεπίθεση για την Εθνική μας, η μπάλα έφτασε στον Τοροσίδη, ο οποίος από καλή θέση έκανε το σουτ, με την μπάλα να περνάει λίγο άουτ.
70o λεπτό: Ευκαιρία για τη Λετονία να μειώσει, αλλά ο Χαλκιάς μπλόκαρε το εξ επαφής σουτ του Αστάφιεφς.
82ο λεπτό: Εκτέλεση κόρνερ του Μπασινά, η μπάλα κατέληξε στον Χαριστέα ο οποίος εξ επαφής δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.
89ο λεπτό: Εξυπνο μακρινό πλασέ του Τοροσίδη, ο Βάνινς έδιωξε με δυσκολία σε κόρνερ.
90ο λεπτό: Τετ α τετ του Βερπακόφσκις, ο οποίος σούταρε λίγο άουτ.
Τα υπόλοιπα λεπτά μέχρι το τελευταίο σφύριγμα από τον διαιτητή ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Η Εθνική θα μπορούσε να πετύχει κι άλλα γκολ εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως η Λετονία ρίσκαρε κι ανοίχτηκε για να ανατρέψει το αποτέλεσμα, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει. Σημασία έχει ότι με πολύ καλή εμφάνιση φύγαμε με τους τρεις βαθμούς από τη Ρίγα.
Κλειδί αγώνα:
Δίχως αμφιβολία τα δύο γκολ που σημείωσε η Εθνική μας στην αρχή κάθε ημιχρόνου. Με το 0-1 κόψαμε τη φόρα των Λετονών που θέλησαν να μας αιφνιδιάσουν (γηπεδούχοι γαρ…) και με το 0-2 βάλαμε ουσιαστικά ταφόπλακα στα όποια όνειρά τους για κάτι καλό.
MVP:
Σίγουρα ο Φάνης Γκέκας με την εκτελεστική του δεινότητα κερδίζει τον άτυπο τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη. Με τρία γκολ σε δύο αγώνες στα προκριματικά, ο φορ της Μπάγερ οδηγεί την Εθνική μας στη Ν.Αφρική. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον Γιούρκα Σεϊταρίδη, ο οποίος σιγά-σιγά δείχνει τον παλιό καλό εαυτό του.
Ο αδύναμος κρίκος:
Ολοι εμείς που γκρινιάξαμε μετά το ματς με το Λουξεμβούργο περί απουσίας θεάματος από την Εθνική μας και μέτριας εμφάνισης. Λίγες μέρες αργότερα, οι διεθνείς απάντησαν με μια επιθετική και παραγωγική εμφάνιση κόντρα στους Λετονούς.
Γήπεδο: Σκόντο
Διαιτητής: Τόνι Σαπρόν (Γαλλία)
Κίτρινες: Κλάβα
Οι συνθέσεις:
Λετονία: Βάνινς, Στεπάνοφς, Αστάφιεβς, Λάιζανς, Κατσάνοβς, Σολονίτσινς (65′ Ρουμπίνς), Βερπακόφσκις, Κάρλσονς (60′ Γκρέμπις), Γκορκς, Περεπλότκινς (80′ Βισνιακόφς)
Ελλάδα: Χαλκιάς, Τοροσίδης, Σεϊταρίδης, Παπαδόπουλος, Κυργιάκος, Δέλλας, Καραγκούνης (61′ Μπασινάς), Κατσουράνης, Σαμαράς (87′ Λυμπερόπουλος), Χαριστέας, Γκέκας (76′ Σαλπιγγίδης)