Λίνεν: "Ο Ολυμπιακός δεν άξιζε πέρυσι τον τίτλο"

Έζησε στην Ελλάδα για περίπου δυόμισι χρόνια προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον Πανιώνιο. Ο Έβαλντ Λίνεν σε μια πλούσια συνέντευξη στην εφημερίδα «Goal» μιλάει για τις εμπειρίες του στο ελληνικό πρωτάθλημα, αναφερόμενος στον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Οτο Ρεχάγκελ, τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και πολλά άλλα…

Λίνεν: "Ο Ολυμπιακός δεν άξιζε πέρυσι τον τίτλο"

Αρχικά σχολιάζοντας το περσινό και το προπέρσινο πρωτάθλημα υποστήριξε:

"Τον πρώτο χρόνο (πρόπερσι) ο Ολυμπιακός ήταν μακράν η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Τον δεύτερο (πέρυσι) είχα την αίσθηση ότι δεν άξιζε το πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη ομάδα, έπαιξε θεαματικό και επιθετικό ποδόσφαιρο, αλλά λόγω της υπόθεσης Βάλνερ το έχασε. Οχι όμως μέσα στο γήπεδο! Ο Βάλνερ σε εκείνο το ματς δεν έκανε τίποτα, η Καλαμαριά ήταν υπεύθυνη. Και αυτό το χρησιμοποίησε ο Ολυμπιακός. Δεν ήταν όμως η ομάδα που άξιζε το πρωτάθλημα!".

Σε ερώτηση σχετική με το αν είχε δεχτεί πρόταση από κάποια άλλη ομάδα στην Ελλάδα είπε:

"Κάτι... έγινε, αλλά δεν θα μιλήσω ποτέ γι' αυτό δημόσια. Μισώ τους συναδέλφους μου που λένε, για παράδειγμα, ''το 2007 είχα πρόταση από την τάδε ομάδα''! Είναι μια φτηνή και βρώμικη μέθοδος! Σέβομαι όλα τα κλαμπ και έτσι περιμένω να με σέβονται και εμένα".

- Ποια από τις τρεις μεγάλες ομάδες θεωρείτε ότι ταιριάζει καλύτερα στη φιλοσοφία σας;

"Κοίταξε, και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναικός και η ΑΕΚ παίζουν επιθετικό και θεαματικό ποδόσφαιρο και οι τρεις θέλουν να κερδίζουν και αυτό ταιριάζει σε μένα. Το εκτιμώ αυτό, ενώ πιστεύω ότι οι Ελληνες θέλουν να βλέπουν επιθετικό και καλό ποδόσφαιρο. Θα ήταν μεγάλη τιμή να βρεθώ στο στόχαστρό τους, αλλά μέχρι εκεί".

Αναφορικά με την νοοτροπία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών τόνισε:

"Σημασία έχει τι επιτρέπεις εσύ στους παίκτες να κάνουν. Οι Έλληνες δεν φημίζονται για την... πειθαρχία τους και αυτό το διαπίστωσα από την πρώτη στιγμή. Πάντοτε μέσα σε μια ομάδα έχεις και 2-3 παίκτες που δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτά που θέλεις ή δεν το θέλουν. Πάντως, αν δεν είσαι επιτυχημένος, οι παίκτες μπορεί να χάσουν την αυτοπεποίθησή τους, οπότε χρειάζεται προσοχή πάνω σε αυτό. Ενα άλλο πράγμα με το οποίο δεν μπορούσα να συμβιβαστώ ήταν αυτή η νοοτροπία των παικτών να ''κλέψουν'', να πέσουν στο έδαφος, αυτό όμως βελτιωνόταν καιρό με τον καιρό. Αυτό εξαρτάται και από την αντιμετώπιση των διαιτητών, των ομάδων, των δικαστών και από τη θέλησή τους να υπάρχει τιμωρία".

- Τι σας εκνεύριζε περισσότερο στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

"Να ακούγονται λόγια από πίσω! Και να ξεκαθαρίσω τι εννοώ. Οταν κάποιος παίκτης έκανε κάποια λάθη, υπήρχε γκρίνια ότι ενδεχομένως και να το κάνει επίτηδες! Είναι ό,τι χειρότερο αυτό, όλες αυτές οι φήμες, βεβαίως υπάρχει και το στοίχημα και αρκετός κόσμος είναι καχύποπτος. Είναι πολύ κακή νοοτροπία αυτή. Αυτό το ''κοίτα αυτόν τον παίκτη τι κάνει'' που μου έλεγαν αρκετές φορές, είναι απίστευτο! Πρέπει να βγάλει αυτήν τη νοοτροπία από μέσα του ο κόσμος".

- Αν η επόμενη δουλειά σας ήταν στο εξωτερικό, ποιους παίκτες θα επιχειρούσατε να πάρετε μαζί σας;

"Θα έπαιρνα όλους τους παίκτες από τον Πανιώνιο! (γέλια). Ο Μανιάτης, ο Μάκος, ο Κρέσιτς, ο Τζαβέλλας, ο Κουμορτζί και άλλοι, όπως ο Σιόβας και ο Ντελούρα, είναι πολύ καλοί παίκτες, ενώ βεβαίως δεν μπορούσα να τους χρησιμοποιήσω όλους. Πάντως, μόνο το ταλέντο δεν είναι ποτέ από μόνο του αρκετό. Πρέπει να υπάρχει συνεχής βελτίωση και δουλειά. Μου αρέσει να δουλεύω πάντως με νέους παίκτες, γιατί πρέπει να τους... προκαλείς πάντα να δίνουν το κάτι παραπάνω".

- Αν σας έλεγε κάποιος να επιλέξετε μια 11άδα, ως επί το πλείστον με νεαρούς σε ηλικία παίκτες από το ελληνικό πρωτάθλημα, ποια θα ήταν;

"Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες, Ελληνες και ξένοι. Η ελληνική αγορά είναι άκρως ενδιαφέρουσα και θα έριχνα το βλέμμα μου σε αυτήν αν ήμουν κάπου στο εξωτερικό. Στον Πανιώνιο υπάρχουν, όπως είπα, πολλοί καλοί παίκτες, ενώ και στις άλλες ομάδες το ίδιο. Ο Νίνης είναι μεγάλο ταλέντο, ο Σιμάο ή ο Τζιμπούρ που τον ξέρω καλά και είναι μικρός. Δεν θέλω όμως να κατονομάσω μία ενδεκάδα, θα είναι άδικο για κάποιους παίκτες".

- Ενσαλίβα, Σπυρόπουλος, Τζιμπούρ. Και οι τρεις έφυγαν από τον Πανιώνιο για μεγαλύτερη ομάδα όταν ήσασταν στον πάγκο της ομάδας. Ποιος πιστεύετε θα κάνει μεγαλύτερη καριέρα;

"Ολοι τους είναι καλοί παίκτες. Ο Ενσαλίβα χρησιμοποιείται τώρα πάλι από τον Μπάγεβιτς και θα βρει το δρόμο του. Ο Σπυρόπουλος μπορεί να παίξει οπουδήποτε! Είναι και στην Εθνική, είναι στην καλύτερη μοίρα αυτήν τη στιγμή. Ο Τζιμπούρ έχει μεγάλη ποιότητα, πρέπει να βρει το δρόμο του, μπορεί να έχει μια μεγάλη καριέρα".

- Τι σας λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;

"Ο ήλιος, η Μεσόγειος, το καλό φαγητό, όμως πάνω απ' όλα ο Πανιώνιος! Μου άρεσε πολύ να δουλεύω σε αυτή την ομάδα και είχα μια καλή σχέση με όλους τους παίκτες μου. Δουλέψαμε πολύ καιρό μαζί. Πάντως, είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι τώρα στην πατρίδα μου, στην οικογένειά μου, τους φίλους μου και το σπίτι μου".

Καλούμενος να πει την γνώμη του για την ευρωπαϊκή περιπέτεια των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, είπε:

"Και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν πολλές πιθανότητες να περάσουν. Ο Ολυμπιακός ίσως έχει λίγο περισσότερες, αλλά αν και ο ΠΑΟ περάσει τη Βιγιαρεάλ, θα είναι επικίνδυνος για οποιαδήποτε ομάδα! Ο Ολυμπιακός είναι πολύ δυνατός στο Καραϊσκάκη και εκεί τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τη Σεντ Ετιέν. Είναι καλό που ο ΠΑΟ δίνει το πρώτο ματς στην Ισπανία με τη Βιγιαρεάλ. Δεν μπορώ να προβλέψω, όμως ίσως είναι η ώρα κάποια ελληνική ομάδα να προχωρήσει πολύ στα Κύπελλα Ευρώπης".

Οσο για τα φαβορί σε Τσάμπιονς Λιγκ και ΟΥΕΦΑ, ο πρώην προπονητής του Πανιώνιου υποστήρίζει: "Στο Τσάμπιονς Λιγκ η Μπαρτσελόνα, η Λίβερπουλ και η Ιντερ είναι τα φαβορί. Στο ΟΥΕΦΑ πιστεύω ότι η Ζενίτ θα είναι δύσκολη αντίπαλος για τον καθένα και η Μίλαν, αν περάσει τη Βέρντερ".

Σχετικά με τη διαιτησία στην Ελλάδα σχολίασε:

"Οι διαιτητές κρίνονται πολύ εύκολα. Από τον καθένα. Οταν κάνουν λάθη, όλα τα μάτια είναι πάνω τους. Σέβομαι πολύ τους διαιτητές, αυτούς βεβαίως που είναι σοβαροί και επαγγελματίες. Τους πρώτους μήνες έβλεπα τρομερά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Φοβερά λάθη. Ομως τον τελευταίο ένα χρόνο τα πράγματα νομίζω ότι έχουν βελτιωθεί. Υπάρχει κακή νοοτροπία για τους διαιτητές, μεγάλη καχυποψία, όπως και για παίκτες, όπως σου έλεγα πριν. Δεν είμαι αφελής. Στην Ισπανία στα τελευταία ματς βαλίτσες πηγαινοέρχονται γεμάτες χρήμα, ξέρω σε τι κόσμο ζούμε. Η ομοσπονδία και η λίγκα πρέπει σε συνεργασία με τις αρχές να εξετάζουν σοβαρά όλα τα προβλήματα που τυχόν προκύπτουν. Στην Αγγλία αποκαλύπτονται πολλές φορές σκάνδαλα, αλλά υπάρχει τιμωρία. Ετσι πρέπει και γίνει και στην Ελλάδα".

- Ποιον τεχνικό θεωρείτε τον καλύτερο στην Ελλάδα;

"Πώς μπορώ να το κρίνω αυτό, όταν όσο δούλευα στον Πανιώνιο μόνο εγώ και ο Καραγεωργίου του Εργοτέλη είχαμε παραμείνει στη θέση μας τόσο πολύ καιρό; Υπάρχουν καλοί προπονητές στη χώρα σας. Ο Ισπανός Ροδόλφο Μπορέλ έκανε πολύ καλή δουλειά στον Ηρακλή. Επαιξε καλό ποδόσφαιρο. Ο Δώνης όσο ήταν στη Λάρισα παρήγαγε έργο, συμπαθώ τον Φερέρα του Πανθρακικού. Και οι μεγάλες ομάδες έχουν καλούς προπονητές".

- Η γνώμη σας για τον Οτο Ρεχάγκελ; Και αν στο μέλλον σάς γινόταν πρόταση από την εθνική ομάδα, θα την αποδεχόσασταν;

"Τα είπαμε και πριν αυτά (γέλια). Σέβομαι πολύ τον Ρεχάγκελ για ό,τι πέτυχε στην εθνική ομάδα της Ελλάδας. Υπήρχε πάντοτε μια φιλοσοφία για το πώς δουλεύει και γι' αυτό ήθελε πάντα οι παίκτες του να παίζουν σε μεγάλες ομάδες. Για να τους ωθεί να παίξουν καλύτερα. Και φανταστείτε ότι κατέκτησε το Euro ευρισκόμενος στην Ελλάδα και όχι στην Ιταλία, την Ισπανία ή την Αγγλία, κάποια δηλαδή από τις παραδοσιακές δυνάμεις".

News 24/7

24MEDIA NETWORK