Σάντος: "Δυστυχώς δίνουμε βάση στα αρνητικά παρά στα θετικά"

Ο Φερνάντο Σάντος μίλησε για όλους και για όλα στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης. Μία μέρα μετά τη μεγάλη πρόκριση της Εθνικής με τη νίκη επί της Ακτής Ελεφαντοστού, ο Πορτογάλος απάντησε στους επικριτές του, τοποθετήθηκε για όλα τα θέματα που απασχολούν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, μίλησε για τον παράγοντα ψυχολογία και τόνισε πως αρχίζει την προετοιμασία για την... εξουδετέρωση της Κόστα Ρίκα. Στο ματς όπου θα αποουσιάσει ο τραυματίας Παναγιώτης Κονέ. Τι δήλωσε ο Ανδρέας Σάμαρης που εκπροσώπησε τους παίκτες.

Σάντος: "Δυστυχώς δίνουμε βάση στα αρνητικά παρά στα θετικά"

Διαβάστε τις δηλώσεις του Φερνάντο Σάντος

18:02
Καλησπέρα σας!
18:02
Αρχίζει η συνέντευξη Τύπου του Φερνάντο Σάντος.
18:03
Φερνάντο Σάντος: "Όχι, δεν αιφνιδιάστηκα. Ικανοποιήθηκα πάρα πολύ. Αυτή είναι μια δουλειά που έχουμε αρχίσει από την πρώτη μέρα και περίμενα να τη δω κάπιοια στιγμή να βγαίνει στο γήπεδο. Έχουμε δουλέψει σε αυτό το στιλ παιχνιδιού και ικανοποιήθηκα που αυτό έγινε στο κρίσμο ματς. Έχουμε δει ότι η ομάδα έχει παίξει σε παρόμοια επίπεδα απόδοσης όπως στα δύο ματς με τη Ρουμανία που είχαμε καλή απόδοση αμυντικά και επιθετικά. Και πλέον πρέπει να πείσουμε τους ποδοσφαιριστές ότι μπορούμε να παίζουμε έτσι. Πρέπει να το κάνουμε ανεξάρτητα από τοον αντίπαλο. Είναι κάτι που πρέπει να το προσαπθήσουμε με μεγάλο παράδειγμα το χθεσινό ματς".
18:05
Φερνάντο Σάντος: "Η χθεσινή βραδιά ανήκε στους παίκτες. Είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν κοιμήθηκε από χαρά και ένταση. Η μέρα σήμερα είναι πάλι δική τους για να χαρούν και να ξεκουραστούν. Εμείς κοιιτάμε ήδη το επόμενο ματς. Εχουμε χρόνο να βάλουμε τα πόδια μας χαμηλά. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ματς όπως τα 2 τελευταία. Η Κόστα Ρίκα είναι δύσκολη και δυνατή αντίπαλος. Αυτό που έγινε στις 17 του μήνα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας"
18:09

Φερνάντο Σάντος: Τι αλλάξαμε στο παιχνίδι; Η τακτική και η στρατηγική μας ήταν ίδια. Μια ομάδα που θα προσπαθούσε να είναι συμπαγήςε στην άμυνα και όσο πιο επικίνδυνη γίνεται επιθετικά. Δεν ήταν θέμα πλάνου και τακτικής. Η διαφορά ήταν τα επίπεδα συγκέντρωσης της ομάδας. Γιατί στον πρώτο αγώνα αυτό μας κόστισε και μας κόστισε ακριβά. Ναι μεν καταφέραμε με την Κολομβία να φτιάξουμε 3-4 ευκαιρίες, αλλά δεχθηκαμε γκολ που δεν είναι φυσιολογικά για αυτή την ομάδα. Εκεί είναι το λάθος, όταν πιστεύουμε ότι για να κερδίσεις πρέπει να παίξεις όπως η Βραζιλία και η μπαρτσελόνα. Εμείς είμαστε η Ελλάδα και έχουμε δικά μας χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα έχει δική της ταυτότητα, σπάνια δέχεται γκολ και κάνει πάντα ευκαιρίες με διάφορους τρόπους όχι μόνο με αντεπιθέσεις και στημένα. Με την Κολομβία αυτό κάναμε αλλά δεν είχαμε συγκέντρωση.

18:12
Φερνάντο Σάντος: Κάναμε μικροαλλαγές στο επιθετικό μας κομμάτι. Παίξαμε με 3 κινητικούς αεπιθετικούς για να πιέσουμε την άμυνα τους που ξέραμε ότι είχε θέματα. Ξέραμε ότι θα βγάζαμε με πίεση ψηλά κάποιες επικίνδυνες φάσεις. Ο Σάμαρης μπήκε καλά, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γινόταν αν έμενε μέσα ο Κονε΄. Πίστευα ότι θα ήταν ο παίκτης κλειδί γιατί παίζει καλά πίσω από τους 3 και βοηθάει καλά την ομάδα επιθετικά. Δύσκολα θα τον έχουμε δυστυχώς μαζί μας, αλλά ο Σάμαρης βοήθησε πάρα πολύ. Κανείς παίκτης δεν κερδίζει μόνος του, Όλοι οι παίκτες έπαιξαν καλά. Το είχαμε πει και οι παίκτες έδωσαν μια πολύ καλή απάντηση.
18:15
Φερνάντο Σάντος: Καταλαβαίνω τέτοιου τύπου ερωτήσεις και εσείς (οι δημοσιογράφοι) κάνετε καλά τη δουλειά σας. Εσείς όμως τα κάνετε μετά τον αγώνα, εγώ προσπαθώ να προβλέψω τι θα γίνει και να μεταδώσω πλάνο και πίστη που με τα χαρακτηριστικά των παικτων θα μας φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο προπονητής πρέπει να προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά των παικτών. Αν πάω σε άλλη ομάδα μπορεί να αλλάξω τον τρόπο παιχνιδιού. Τώρα κάνω το καλύτερο για την Ελλάδα με βάση τους παίκτες που έχουμε.
18:21
Φερνάντο Σάντος: Το πρόβλημα είναι ότι μιλάμε για εύκολα παιχνίδια. Δεν υπάρχουν τέτοια. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι μας τώρα. Σε αυτό μπορείτε να δώσετε απάντηση εσείς. Εγώ 12 χρόνια αυτή την απάντηση δίνω. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στην ΑΕΚ έλεγα ότι το πρόβλημα του Ελληνα παίκτη είναι οι μεταπτώσεις βάσει διαφόρων παραγόντων, είτε εξωτερικά, είτε εσωτερικά. Όπως επίσης και η χρήση της λέξης ψυχολογία που είναι πανάκεια. Παίζουμε καλά έχουμε καλή ψυχολογία, παίζουμε κακά, έχουμε κακή ψυχολογία. Αυτό δεν ισχύει. Είναι δικαιολογία. Δεν κοιτάμε τον καθρέφτη να πούμε τι κάναμε καλά για να βελτιωθούμε. Τρώμε γκολ επειδή έχουμε κακή ψυχολογία και όχι γιατί ήμασταν αδρανείς. Αυτό συμβαίνει και κατά τη διάρκεια του παιχιδιού. Αυτό δεν είναι κριτική, αλλά η κατάθεση της πραγματικότητας. Κάνει ένας παίκτης ένα λάθος, χάνει 3-4 δευτερόλεπτα και οι αντίπαλοι μπορούν να μας βγάλουν φάση. Η συγκέντρωση είναι το πρόβλημα. Εμείς οι Έλληνες νομίζω ότι έχουμε κι άλλο ένα αρνητικό. Δίνουμε βάση στα αρνητικά μιας κατάστασης και όχι τα θετικά. Έτσι δημιουργούμε μια αρνητική αύρα γύρω από την ομάδα. Οπότε αυτό που εγώ πάντα κάνω είναι να έχω ρεαλισμό και να μεταδίσω αυτό τον ρεαλισμό χωρίς να περνάω τα όρια της κακομοιριάς. Πιστεύω ότι έχουμε ικανότητες να κάνουμε καλά τπράγματα βάσει των αρετών που έχουμε. Και στα 2 ματς τα τελευταία έτσι έγινε. Χωρίς δικαιολογίες, με πάθος, διάθεση και συγκέντρωση. Αυτό μας φέρνει κοντά σε νίκες. Ατρωτοι δεν ήμασταν αλλά είναι δύσκολο κάποια ομάδα να μας κερδίσει.
18:24
Φερνάντο Σάντος: Η Ελλάδα είναι γνωστή στον κόσμο όχι γιατί κατέκτησε το Euro, αλλά γιατί διέδωσε τον πολιτισμό σε όλο τον κόσμο. Το 2004 ήταν τεράδτια επιτυχία. Ελλάδα και Δανία έχουν καταφέρει κάτι αντίστοιχο. Ήταν μια σημαντική στιγμή, την έζησα. Το χάρηκα, αλλά λυπήθηκα κιόλας. Αλλά τελικά ήμουν περισσότερο χαρούμενος γιατί αν ήταν να μην το πάρει η Πορτογαλία ήθελα την Ελλάδα. Αυτό που κάναμε θα μείνει στην ιστορία. Ξέρουμε τι έγινε, είμαστε ικανοποιημένοι. Αυτό όμως είναι παρελθόν, δεν θέλουμε να μείνουμε σ αυτό θέλουμε να προχωρήσουμε"
18:26
Φερνάντο Σάντος: "Ο Σαμαράς είναι επιθετικός, αλλά όχι το κλασικό φορ, το βαρύ που θα κρατήσει μπάλα, θα πάρει φάουλ. Για μένα επιθετικοί είναι και ο Σαλπιγγίδης, ο Λάζαρος, ο Φετφατζίδης. Απλώς υπάρχουν κάποιοι άλλοι επιθετικοί που είναι πιο στατικοί. Ο Σαμαράς είναι επιθετικός σίγουρα, αλλά όχι κλασικός. Δεν έχει χαρακτηριστικά να υποστηρίξει τέτοιουθ τύπου παιχνίδι. Αλλά παίζοντας με κινητικούς φορ μπορεί να συμμετέχει"
18:29
Φερνάντο Σάντος: "Δεν ξέρω αν έγινε πιο απρόβλεπτο το ματς, αλλά αυτή η τακτική ήταν πιο σωστή. Με αυτό το σύστημα ξέραμε ότι θα δημιουργούσαμε π΄ροβλημα στην άμυνα τους. Είπαμε ότι πρέπει να χτυπήσουμε στις αντεπιθέσεις γιατί έχουν  αργές επιστροφές. Αυτό είδαμε ότι λειτούργησε καλά. Αν θέλαμε να είμαστε περισσότερη ώρα στην περιοχή τους θα επιλέγαμε άλλον επιθετικό".
18:32
Φερνάντο Σάντος: "Ο Κονέ είναι οριστικά εκτός Μουντιάλ. Έχει ένα μυικό τραυματισμό που δεν μπορεί να ξεπεράσει εύκολα και να είναι 100% έτοιμος. Δυστυχώς είναι εκτός Μουντιάλ. Ο Καρνέζης είναι άλλο. Φαίνεται ότι μπλοκαρίστηκε η σπονδυλική του στήλη σε μια κίνηση που έκανε.
18:33
Φερνάντο Σάντος: Με ενδιαφέρει μόνο η Ελλάδα και η αποτυχία της. Δεν θέλω να τη συγκρίνω με τις άλλες ευρωπαϊκές ομάδες. Δεν αξίζει να ασχολούμαστε με τις αποτυχίες των άλλων. Σίγουρα οι άλλοι θα είναι στεναχωρημένη. Η επιτυχία μας είναι μεγάλη. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε ώστε να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία.
18:41
Φερνάντο Σάντος: Πράγματι και στα υπόλοιπα παιχνίδια αγωνιστήκαμε με επιθετικούς. Ο Κονέ και ο Μανιάτης είχαν τέτοιες οδηγίες. Και τα μπακ μας έχουν επιθετικές αρετές. Η Κόστα Ρίκα παίζει με 4-5-1 και είναι εντελώς διαφορετικό  το στιλ παιχνιδιού της. Εμείς πρέπει να φτιάξουμε την ομάδα. Δεν έχω καν στο μυαλό μου την ενδεκάδα. Πρέπει να βρούμε στρατηγική που δεν θα αφήσουμε την Κόστα Ρίκα να φτιάξει φάσεις και να κάνουμε εμείς πολλές ευκαιρίες.
18:42
Φερνάντο Σάντος:  Σήμερα ξύπνησα και αργά (11:30) δεν πρόλαβα. Μετά το μεσημεριανό μας περιμένει πολλή δουλειά. Πρέπει να βρω την κατάλληλη στρατηγική που θα μας φέρει την πρόκριση. Τότε θα δω ποιοι παίκτες μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτούς τους τακτικούς προσανατολισμούς. Το θέλουμε πολύ, πρέπει να δουλέψουμε πολύ.
18:44
Φερνάντο Σάντος: Πρέπει να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας. Θέλω να ηρεμήσω τους παίκτες, πρέπει να έχουμε χαμηλά το κεφάλι, όχι σκυμμένο. Θεωρώ πολύ σημαδιακό το περιστατικό στις 17 του μήνα. Πρέπει όλοι να μας βοηθήστε γιατί όταν είμαστε όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.
18:47
Φερνάντο Σάντος: "Το ότι βγήκαν οι βραζιλιάνοι στους δρόμους το περίμενα. Ξέρω το λαό. Είναι πλασμένοι για το ποδόσφαιρο, χαίρονται τη στιγμή, θέλει να βρίσκει τρόπους για να διασκεδάσει. Έχουν κοινά με τους Έλληνες. Οι βραζιλιάνοι ίσως είναι λίγο πιο υπερβολικοί. Θέλουμε να δώσουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ. Μα ςέχουν αγκαλιάσει, μας έχουν δώσει ό,τι έχουμε ζητήσει. όλα είναι συντονισμένα. όλος ο κόσμος μας δίνει συγχαρητήρια. Πρπεπει να τους βγάλουε το καπέλο. Χαιρόμαστε που τους δίνουμε επιτυχίες.
18:49
Φερνάντο Σάντος: "Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τους βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές για τα εκατοντάδες μηνύματα που μου στέλνουν".
19:06
Και τώρα δηλώσεις από τον Ανδρέα Σάμαρη:
19:06
Ανδρέας Σάμαρης: Είχα λιγότερο άγχος. Είναι άλλο να μπαίνεις αλλαγή από το να παίζεις βασικός. Επίσης οι προπονήσεις σε Ολυμπιακό και Εθνική με κράτησαν σε ψηλό επίπεδο. Οι συμπαίκτες με βοήθησαν πολύ οπότε μπήκα στις συνθήκες του αγώνα"
19:06
Ανδρέας Σάμαρης: Τέτοια ματς βοηθάνε τους Έλληνες παίκτες. Η Εθνική ομάδα είναι ομάδα. Δεν στηρίζεται σε παίκτεςς μόνο. Η ομαδική δουλειά κέρδισε την ατομική. ίσως αυτό το παγκόσμιο κύπελλο να είναι η αρχή για να κάνουν οι Έλληνες παίκτες μια λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό.

19:08
Ανδρέας Σάμαρης: Στο χθεσινό σύστημα ο προπονητής ζήτησε ομαδική δουλειά και ομαδική άμυνα. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάμε μακριά. Πιστεύω στα παιδιά και στο κλίμα. Αυτά που συζητάμε στα αποδυτήρια. Όταν δεν μπορεί να τρέξει ένας τρέχει ο άλλος.
19:09
Ανδρέας Σάμαρης: Η διαχείριση θα παίξει σηματικό ρόλο τις επόμενες μέρες. Ήταν κάτι που το λέγαμε από όταν περάσαμε τη Ρουμανία. Με το παιχνίδι που κάναμε χθες έχουμε ελπίδα να θέλουμε να συνεχίσουμε. Προσωπικά, θα προσπαθήσω να παραμείνω ταπεινός και να δουλεύω το ίδιο. Μίλησα με δικούς μου ανθρώπους και πήρα κλίμα. Οσο κυλούν οι μέρες θα το συνειδητοποιώ παραπάνω.
19:09
Ανδρέας Σάμαρης: Δεν πάρω τηλέφωνο τον Κάμπελ, αλλά αν θα τον  έπαιρνα θα του έλεγα να κερδίσει ο καλύτερος που θα είναι η Ελλάδα
19:10
Ανδρέας Σάμαρης: "Η καλή εικόνα που είχαμε στο ματς με την Κολομβία μας βοήθησε και πιστέψαμε σε αυτή την ομάδα. Πιστε΄ψαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Χρειαζόμαστε ελληνικό πνεύμα και ψυχή. Και στοματς με την Ιαπωνία και στο χθεσινό, μας βγήκε η ελληνική ψυχή. Αυτό μας βοήθησες να πάρουμε τα παιχνίδια".
19:12
Ανδρέας Σάμαρης: "Ο προπονητής κατανοεί περισσότερο απ όλους πως το να βγεις πρώτος σε έναν τέτοιο όμιλο σημαίνει ότι είσαι καλη ομάδα. Θα σεβαστούμε την Κόστα Ρίκα. Δεν την περίμενε κανείς. Κατανοούμε ότι είμαστε στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου. Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε έτσι".
19:13
Ανδρέας Σάμαρης: Εγώ δεν πιστεύω ότι θα έχουμε θέμα. Ο κόσμος επειδή δεν γνωρίζουν την Κόστα Ρίκα, θα νομίζουν ότι είναι εύκολο. Είναι πολύ καλή ομάδα. Μακάρι να σκοράρω, αλλά όποιος και να το βάλει θα πανηγυρίσουμε όλοι μαζί.
19:13
Ανδρέας Σάμαρης: Αφιερώνω το γκολ σε όλο τον κόσμο και στους ανθρώπους που γνώρισα στο ποδόσφαιρο. Στην οικογένεια μου και σε όλους τους Έλληνες που είχαν ανάγκη
19:18
Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε.
19:18
Καλό σας βράδυ!

News 24/7

24MEDIA NETWORK