Λίβερπουλ-Μπαρτσελόνα: Όταν η ανάγκη έγραψε ιστορία

Με τους Φιρμίνο, Σαλάχ, Κεϊτά εκτός μάχης και τον Ρόμπερτσον να φεύγει λαβωμένος στο ημίχρονο, η ανάγκη πήρε τις αποφάσεις που έσπρωξαν την Λίβερπουλ στην ασύλληπτη ανατροπή επί της Μπαρτσελόνα.

Liverpool's Georginio Wijnaldum, left, celebrates scoring his side's third goal of the game during the Champions League Semi Final, second leg soccer match between Liverpool and Barcelona at Anfield, Liverpool, England, Tuesday, May 7, 2019. (Peter Byrne/PA via AP)
Liverpool's Georginio Wijnaldum, left, celebrates scoring his side's third goal of the game during the Champions League Semi Final, second leg soccer match between Liverpool and Barcelona at Anfield, Liverpool, England, Tuesday, May 7, 2019. (Peter Byrne/PA via AP) PETER BYRNE/PA VIA AP

Το μεσημέρι της Τρίτης (7/5) γράφαμε για τους 4 λόγους που δεν μπορεί να επαναληφθεί το θαύμα της Ρώμης. Το βράδυ της ίδιας μέρας το ποδόσφαιρο αποδείκνυε πως έχει πάντα έναν υπέροχο τρόπο να σε εκθέσει. Η Λίβερπουλ με το επικό 4-0 επί της Μπαρτσελόνα πέτυχε μια ασύλληπτη ανατροπή και έκλεισε μια θέση στον τελικό του Champions League, όπου θα περιμένει την αντίπαλο της από το ζευγάρι του Άγιαξ με την Τότεναμ.

Η αλήθεια είναι πως φτάνοντας στη ρεβάνς τίποτα ποδοσφαιρικό δεν σε προϊδέαζε για το τι μπορεί να συμβεί στο "Anfield". Δεν ήταν μόνο το 3-0 του πρώτου ημιτελικού στο "Camp Nou", αλλά σε συνδυασμό και το γεγονός πως οι "κόκκινοι" στερούνταν των υπηρεσιών των Σαλάχ, Φιρμίνο, Κεϊτά, ενώ ο Φαν Ντάικ έκανε αγώνα δρόμου για να προλάβει το ματς.

Ο τραυματισμός του Φιρμίνο ήταν... ευλογία

Δίχως τα δύο από τα τρία (Μανέ ο τρίτος) βαριά της χαρτιά στην γραμμή κρούσης, έμοιαζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας να καταφέρει η Λίβερπουλ να φτάσει σε μια τέτοια ανατροπή. Κι όμως, όλα ουσιαστικά ξεκίνησαν από την στιγμή που η ανάγκη αποφάσισε για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ.

Διαφορετικά ο Ντιβόκ Ορίγκι ποτέ δεν θα βρισκόταν στην ενδεκάδα της Λίβερπουλ. Θα έμενε στον πάγκο και θα έμπαινε στο ματς ανάλογα με την εξέλιξη του. Τώρα πήρε φανέλα βασικού και τιμώρησε δύο φορές την άμυνα της Μπαρτσελόνα, που έμοιαζε νοσταλγός του παραμυθιού της Walt Disney, παίζοντας τον ρόλο της... ωραίας κοιμωμένης.

Liverpool's Divock Origi scores his side's fourth goal of the game during the Champions League Semi Final, second leg soccer match between Liverpool and Barcelona at Anfield, Liverpool, England, Tuesday, May 7, 2019. (Peter Byrne/PA via AP)
Liverpool's Divock Origi scores his side's fourth goal of the game during the Champions League Semi Final, second leg soccer match between Liverpool and Barcelona at Anfield, Liverpool, England, Tuesday, May 7, 2019. (Peter Byrne/PA via AP) PETER BYRNE/PA VIA AP

Ο Βέλγος φορ μπορεί επί της ουσίας να μην δικαίωσε ποτέ τις προσδοκίες που μιλούσαν για έναν επιθετικό παγκόσμιας κλάσης, ωστόσο πέρασε στην αιωνιότητα μετά από αυτό το παιχνίδι. Και δικαίως.

Αναπάντεχο... δώρο η αλλαγή του Ρόμπερτσον

Η χρησιμοποίηση του Βαϊνάλντουμ σε έναν ιδιαίτερο ρόλο (στην τριάδα της επίθεσης μαζί με Σαλάχ και Μανέ) στην αναμέτρηση του "Camp Nou", σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα εκείνου του αγώνα, είχε σηκώσει μπόλικη κουβέντα, επικριτική για τον Γιούργκεν Κλοπ.

"Τον ρώτησα τι έχει να πει γι' αυτό. Μου είπε ότι δεν ξέρει και του απάντησα ότι μπορεί να παίξει παντού. Όταν του είπα τη θέση που θα παίξει, έμοιαζε έκπληκτος. Του πήρε 30-35 λεπτά να προσαρμοστεί, αλλά τα κατάφερε περίφημα στο β' ημίχρονο.

Χρειαζόμασταν ένα τέτοιου τύπου παίκτη. Είναι επιθετικός και τα πάει καλά επίσης στην άμυνα. Δεν έπρεπε να αγνοήσουμε την ποιότητα της Μπαρτσελόνα. Χρειαζόμασταν ένα παίκτη ανάμεσα στις γραμμές που είναι καλός με την μπάλα.

Γι' αυτούς που είναι απ' έξω είναι εύκολο να μου πουν ποιους θα βάλω. Ήταν ο παίκτης για να το κάνει, έχει ξαναπαίξει εκεί στην Ολλανδία. Είχε την εκπαίδευση για να παίξει", ήταν η "απολογία" του Γερμανού τεχνικού, που στήριξε τον παίκτη αλλά και την επιλογή του.

Παρά τις βαρβάτες απουσίες της ρεβάνς, ο Κλοπ επέλεξε να αφήσει στον πάγκο τον Βαϊνάλντουμ. Και εδώ όμως ήταν η ανάγκη που αποφάσισε για την μοίρα της Λίβερπουλ. Σε μια από τις κόντρες του με τον Λουίς Σουάρες, ο Ρόμπερτσον τραυματίστηκε και δεν μπορούσε να συνεχίσει στο δεύτερο ημίχρονο.

Η αναγκαστική αλλαγή του Σκωτσέζου διεθνή μπακ έφερε στον αγωνιστικό χώρο τον Βαϊνάλντουμ. Ο Ολλανδός μέσος σκόραρε δις μέσα σε τρία λεπτά (54', 56') και πλέον τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους... Στο στόχαστρο μετά την ήττα με 3-0 στο "Camp Nou", ήρωας μια εβδομάδα μετά.

Liverpool's Georginio Wijnaldum, right, celebrates scoring his side's third goal of the game during the Champions League Semi Final, second leg soccer match between Liverpool and Barcelona at Anfield, Liverpool, England, Tuesday, May 7, 2019. (Peter Byrne/PA via AP)
Liverpool's Georginio Wijnaldum, right, celebrates scoring his side's third goal of the game during the Champions League Semi Final, second leg soccer match between Liverpool and Barcelona at Anfield, Liverpool, England, Tuesday, May 7, 2019. (Peter Byrne/PA via AP) PETER BYRNE/PA VIA AP

Ορίγκι και Βαϊνάλντουμ δεν θα είχαν ποτέ την ευκαιρία να κάνουν πάταγο στην ανατροπή του αιώνα, αν Φιρμίνο και Ρόμπερτσον δεν έβγαιναν off εξαιτίας τραυματισμών. Όταν η ανάγκη έγραψε ιστορία και η Λίβερπουλ έκλεισε μια θέση στον τελικό, με έναν τρόπο που ξεπερνούσε τα πιο ευφάνταστα όνειρα των εκατομμυρίων οπαδών της σε όλο τον κόσμο...

Photo credits: Peter Byrne/PA via AP

News 24/7

24MEDIA NETWORK