Ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς κρίνει τον πρωταθλητή Αγγλίας

Ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς, πρώτος σκόρερ της Κρίσταλ Πάλας, σόκαρε τη Μάντσεστερ Σίτι και οδήγησε την ομάδα του σε νίκη μέσα στο 'Ετιχάντ'. Τα 15.000.000 ευρώ στον Ολυμπιακό πλέον φαντάζουν λίγα.

Ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς κρίνει τον πρωταθλητή Αγγλίας
AP PHOTO/RUI VIEIRA

Πέρυσι αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό. Φέτος κρίνει το πρωτάθλημα Αγγλίας. Όχι άσχημα για τον Λούκα Μιλιβόγεβιτς, έναν παίκτη που κανείς δεν κατάλαβε πώς βρέθηκε στην Ελλάδα και πώς έφυγε, όμως όλοι πλέον γνωρίζουν το γιατί.

Ο Σέρβος μέσος αποτελεί έναν από τους ηγέτες της Κρίσταλ Πάλας και εσχάτως... αρχισκόρερ της φετινής σεζόν. Το γκολ που σημείωσε στο 'Ετιχάντ' με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Σίτι αποδείχθηκε κομβικό στη νίκη με 3-2 των Λονδρέζων κόντρα στην έδρα των περσινών πρωταθλητών Αγγλίας.

Ο 27χρονος διεθνής έφτασε τα 5 γκολ φέτος, όσα και ο Άντρος Τάουνσεν (με το υπέροχο τέρμα που σημείωσε λίγα λεπτά νωρίτερα), ένα πάνω από τον βασικό επιθετικό της ομάδας, Βιλφρέντ Ζαά, τον παίκτη που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, όποτε έλειπε λόγω τραυματισμού ή τιμωρίας, η Κρίσταλ Πάλας έχανε. Απουσίασε και από τον εντός έδρας αγώνα κόντρα στη Λέστερ το προηγούμενο Σάββατο, ωστόσο μετά από 14 σερί ήττες πρωταθλήματος χωρίς αυτόν, η Κρίσταλ Πάλας νίκησε με 1-0. Σκόρερ; Μα φυσικά ο Μιλιβόγεβιτς...

Ηγέτης της Κρίσταλ Πάλας μέσα σε μήνες

Τα γκολ του Σέρβου συνήθως είναι κρίσιμα. Τα δύο τελευταία σίγουρα, αλλά και τα δύο που πέτυχε κόντρα στην Άρσεναλ στο 'Σέλχαστ Παρκ' τον Οκτώβριο, διακόπτοντας ένα σερί 11 νικών των 'κανονιέρηδων'. Μάλιστα, το δεύτερο γκολ, αυτό της ισοφάρισης σε 2-2, σημειώθηκε στο 83' με πέναλτι, μία εβδομάδα μετά από το πέναλτι με το οποίο απέτυχε να σκοράρει κόντρα στην Έβερτον.

Η ψυχολογία του Μιλιβόγεβιτς δεν χάλασε, αφού βρίσκεται στα ύψη εδώ και περίπου έναν χρόνο. Μπορεί να μην βρίσκεται στην κορυφαία ομάδα, μπορεί να μην έχει τους καλύτερους συμπαίκτες, μπορεί να μην βρίσκεται στο καλύτερο πρωτάθλημα, μπορεί να μην αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσεις, όμως η καριέρα του στην Αγγλία είναι μόνο ανοδική.

Στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι του, τον Φεβρουάριο του 2017, κόντρα στη Μίντλεσμπρο, χρίστηκε MVP της αναμέτρησης. Τρεις μήνες μετά είχε αναλάβει την μπαγκέτα του κέντρου και ηγούταν της ομάδας, παίζοντας πάντα μπροστά από την άμυνα. Παρέμεινε ο δυναμικός ποδοσφαιριστής που γνωρίσαμε στην Ελλάδα, ο οποίος δεν φοβόταν οποιαδήποτε μονομαχία, οποιονδήποτε αντίπαλο.

Η διαφορά ήταν το ενδιαφέρον που επιδείκνυε σε όλα τα παιχνίδια, σε αντίθεση με ορισμένες περιόδους στην Ελλάδα που έμοιαζε να αντιμετωπίζει διαδικαστικά πράγματα και καταστάσεις. Η 'αναγνωριστική' μισή σεζόν 2016-2017 ολοκληρώθηκε με 14 εμφανίσεις και δύο γκολ. Η περσινή γεμάτη είχε 36 εμφανίσεις και 10 γκολ (1 ασίστ), ενώ φέτος έχει ήδη τα μισά τέρματα σε 18 παιχνίδια πρωταθλήματος.

Η... κλοπή της κλοπής

Μαζί με τον Ζαά στην επίθεση, τον Τάουνσεντ στα άκρα και τον Μαμαντού Σακό στην άμυνα αποτελούν την τροχοπέδη στον υποβιβασμό της ομάδας του Ρόι Χόντσον. Εξάλλου, αυτός αποτελεί μόνιμα στόχος του συλλόγου αλλά και του... Ολυμπιακού παλαιότερα, αφού στο τέλος του 2016-2017 οι Πειραιώτες εισέπραξαν 1.000.000 ευρώ μπόνους λόγω της παραμονής της Πάλας στην Premier League.

Αυτά τα χρήματα προστέθηκαν στα 13.000.000 ευρώ που ήταν το αρχικό μεταγραφικό ποσό, ενώ πιθανόν να υπάρχουν και άλλα μπόνους που συνδέονται με συμμετοχές και να εκτοξεύουν το κόστος της μεταγραφής πάνω από 15.000.000 ευρώ, ήτοι μία από τις καλύτερες πωλήσεις ελληνικής ομάδας.

Το ποσό μπορεί να φαίνεται μεγάλο, ωστόσο με 17 γκολ και μία ασίστ σε 70 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με την Κρίσταλ Πάλας, σε συνδυασμό με εξαιρετική συνεισφορά στην άμυνα (φέτος έχει 2,8 τάκλιν, 1,8 κλεψίματα, 1,9 διωξίματα) αλλά και στη δημιουργία (55,2 πάσες, με διαφορά πρώτος στην ομάδα του), αποτελεί bargain για την Premier League.

Όπως... κλοπή ήταν για τον Ολυμπιακό η αγορά των 2.300.000 ευρώ από την Άντερλεχτ τον Ιούλιο του 2015, μετά από μία σεζόν δανεισμού για 600.000 ευρώ, καλύπτοντας τη ρήτρα αποδέσμευσης. Οι μεταβιβάσεις, τα τάκλιν, τα ηγετικά χαρίσματα που φανέρωσε σε 95 αγώνες και βοήθησαν στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων κι ενός κυπέλλου, κρίνονται περισσότερο πολύτιμα από τα 15 γκολ και τις 7 ασίστ σε αυτό το διάστημα.

Κρίνει τα πάντα

Από τις 31 Ιανουαρίου 2017, όταν πωλήθηκε στην Κρίσταλ Πάλας, έχουν περάσει δύο χρόνια. Μετά από τη Ραντνίτσκι, όπου έκανε ντεμπούτο ως 15χρονος το 2007, τα 4 χρόνια στη Ραντ, μέχρι να κλέψει την καρδιά του Ρόμπερτ Προσινέτσκι, τον 1,5 χρόνο στον Ερυθρό Αστέρα, μέχρι να φύγει λόγω δυσπραγίας του συλλόγου, τον έναν χρόνο στην Άντερλεχτ και τα 2,5 χρόνια στον Ολυμπιακό, ο Μιλιγόβεγιτς όχι μόνο αποδεικνύεται καθοριστικός για την ομάδα του, αλλά και για τις άλλες ομάδες, εφόσον αυτό το γκολ κόντρα στη Σίτι δώσει τον τίτλο στη Λίβερπουλ στο τέλος της σεζόν.

Photo credits: AP Photo/Rui Vieira

News 24/7

24MEDIA NETWORK