Μαδρίτη V: Μία ομάδα πίσω από τα σίδερα της φυλακής

Κυριακή πρωί και οι ποδοσφαιριστές ετοιμάζονται για το επικείμενο παιχνίδι. Η Tercera Regional, η τρίτη κατηγορία των τοπικών πρωταθλημάτων της Μαδρίτης, έχει σκληρό ανταγωνισμό και η Μαδρίτη V έχει μείνει πίσω στη μάχη της ανόδου. Από την ενδέκατη θέση του πίνακα της βαθμολογίας, ο στόχος δεν δείχνει πια εφικτός, ωστόσο ουδείς εκ των ποδοσφαιριστών δεν ανησυχεί.

Μαδρίτη V: Μία ομάδα πίσω από τα σίδερα της φυλακής
Μετά το πρωινό, όλοι μαζί διανύουν κάποια μέτρα μέχρι να φτάσουν στο γήπεδο. Οι θεατές του αγώνα, πάντα σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο, παρακολουθούν με προσοχή. Αυτοί έχουν και τα λιγότερα περιθώρια λάθους ακόμα και από τους παίκτες, μιας και είναι φύλακες...

Μία υποβαθμισμένη περιοχή της Σότο ντελ Ρεάλ, οι φυλακές, κινείται σε ποδοσφαιρικούς ρυθμούς κάθε Κυριακή. Η Μαδρίτη V, η ομάδα που απαρτίζεται από κρατούμενους, συμμετέχει στην Tercera Regional ως κανονική ομάδα κι έτσι κάθε αγώνας έχει τη δική του σημασία. Τόσο βαθμολογική, όσο και ψυχολογική.

" Το πιο δύσκολο είναι όταν επιστρέφεις και βλέπεις τοίχους", δηλώνει στην μαδριλένικη αθλητική εφημερίδα "AS" ο Κολομβιανός Τζέιμς, ένας εκ των παικτών της ομάδας που περιμένει "λυτρωτικά" την επόμενη αναμέτρηση για να του δώσει την 90λεπτη αίσθηση της ελευθερίας. Το ποδόσφαιρο ένωσε Κολομβιανούς, Μαροκινούς, Αργεντινούς, Ισπανούς, ανθρώπους κάθε εθνικότητας και χρώματος. Τον " Μάρκεζ", τον " Καναβάρο", τον " Μαμαντού", τον " Τσίκι", μιας και συχνά χρησιμοποιούν ονόματα... συναδέλφων που αγωνίζονται σε μεγαλύτερη κατηγορία.

Ως κανονική ομάδα, οφείλουν να προπονούνται καθημερινά. Εάν μιλάμε για χειμώνα, όμως, τα πράγματα δυσκολεύουν. " Υπάρχουν μέρες που το γήπεδο είναι πολύ άσχημο, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τα γήπεδα των αντιπάλων. Μπορεί να προπονούμαστε και με χιόνι, ωστόσο το ποδόσφαιρο είναι η ελευθερία μας", τονίζει ο Γκάσπαρ, ένας ακόμα παίκτης-κρατούμενος.

Ξέρετε ότι...

* Οι κανονισμοί δεν αλλάζουν για τη Μαδρίτη V. Μπορεί να διεκδικήσει την άνοδο (υποβιβασμός δεν υπάρχει αφού βρίσκεται στη χαμηλότερη κατηγορία) κανονικά. Η μοναδική διαφοροποίηση αφορά τα εκτός έδρας ματς, αφού αυτά δεν υπάρχουν. Οταν η Μαδρίτη V είναι να αγωνιστεί εκτός έδρας, ο αντίπαλος πηγαίνει στη φυλακή για το ματς.

* Δύο είναι οι εμφανίσεις της ομάδας. Οταν παίζει "εντός" φορά σκούρα εμφάνιση με πράσινη λωρίδα στα μανίκια, ενώ όταν είναι "εκτός" φορά πορτοκαλί εμφάνιση.

* Η Μαδρίτη V δεν είναι η πρώτη ομάδα κρατουμένων στην περιοχή της Μαδρίτης. Είχαν προηγηθεί άλλες τρεις. Την αρχή έκανε η Μαδρίτη ΙΙ (από τις φυλακές Αλκαλά Μέκο) και ακολούθησε η Μαδρίτη IV (Ναβαλκαρνέρο) και η Μαδρίτη VI (Αρανχουέθ).

Προπονητής της ομάδας είναι ο 39χρονος Λουίς Αλμπέρτο, ο υπεύθυνος εκγύμνασης των κρατουμένων. Μανιακός με τον αθλητισμό, προπονείται πολλά χρόνια τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στο ράγκμπι. Στο παρελθόν είχε αγωνιστεί στα παιδικά τμήματα της Τενερίφης και της Λανθαρότε, ενώ έχει υπάρξει και προπονητής σε αυτά τα τμήματα, αν και απολύθηκε. " Μόλις φύγω από τη φυλακή θα επιστρέψω", τονίζει με το ίδιο πείσμα που είχε όταν του ήρθε η έμπνευση για την ομάδα.

Μετά από διαμάχες με τους ιθύνοντες των φυλακών που έκριναν ριψοκίνδυνη την κίνηση, ο Αλμπέρτο κατάφερε να δημιουργήσει τη Μαδρίτη V τον Απρίλιο του 2008 και από το καλοκαίρι την ενέταξε στα τοπικά πρωταθλήματα. " Γι’ αυτούς, κάθε Κυριακή υπάρχει το γεγονός της εβδομάδας", υπογραμμίζει ενθουσιασμένος για το επίτευγμά του.

Και η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για εύκολο έργο να επιλέξεις 23 κατάλληλα για τη δουλειά άτομα μεταξύ 1.973 κρατουμένων (περίπου 400 εκ των οποίων είναι γυναίκες). Οταν υπάρχει, όμως, η βοήθεια από τους ίδιους τους παίκτες, τότε όλα βρίσκουν το δρόμο τους. Με κάποιο κόπο, πάντα, αφού ο Κανάριο έχασε 40 κιλά για να μπορέσει να ανταπεξέρθει στα καθήκοντά του και ο τερματοφύλακας Γκάσπαρ ζύγιζε 113 κιλά και τώρα μόλις 78. Με μέσο όρο ηλικίας τα 35 χρόνια, η Μαδρίτη V αποτελεί μία από τις πιο γηρασμένες ομάδες της κατηγορίας. " Οι τέσσερις στόπερ μαζί φτάνουμε τα 175 χρόνια", λέει χιουμοριστικά ο Ρόμπερ, ο οποίος φέρει το παρατσούκλι "Μάρκεζ" επειδή είναι μεξικανός.

Η κοκαΐνη, η πλαστογραφία, οι κλοπές ένωσαν μία πλειάδα ανθρώπων υπό τη σκέπη του "βασιλιά των σπορ". Το γήπεδο, το οποίο άνοιξε και πάλι από τον Απρίλιο μετά από χρόνια εγκατάλειψης, αποτελεί τη δική τους Γη της Επαγγελίας: " Το ποδόσφαιρο είναι τόσο σημαντικό που πρώτα ζούσαμε κάθε μέρα, τώρα κάθε Κυριακή. Το γήπεδο είναι ο μοναδικός χώρος που πραγματικά βρίσκεται πάνω από τις φυλακές", καταλήγει ο Ρόμπερ...

News 24/7

24MEDIA NETWORK