Μάικλ Γιόχιν (ESPN) στο Contra.gr: "Φοβήθηκαν την ήττα και γι' αυτό προκάλεσαν Mαρινάκης-Περέιρα"

Ο απεσταλμένος του "ESPN" για το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, Μάικλ Γιόχιν, παραθέτει στο Contra.gr τις εμπειρίες του από το παιχνίδι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, δυσκολεύεται να κρύψει τον ενθουσιασμό του για όσα βίωσε, κατακρίνει τη στάση των Βίτορ Περέιρα και Βαγγέλη Μαρινάκη, εξυμνεί εκείνη της αστυνομίας, διαφωνεί κάθετα με τη διακοπή και καταλήγει με τις ρηξικέλευθες προτάσεις του για την επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μάικλ Γιόχιν (ESPN) στο Contra.gr: "Φοβήθηκαν την ήττα και γι' αυτό προκάλεσαν Mαρινάκης-Περέιρα"
INTIME SPORTS

Μεταξύ των 16.000 φιλάθλων, των 2.500 αστυνομικών, των δεκάδων εκπροσώπων του Τύπου, των 36 ποδοσφαιριστών και του Βαγγέλη Μαρινάκη, το ντέρμπι κορυφής της Super League παρακολούθησαν και ορισμένοι ξένοι δημοσιογράφοι, που κατέγραψαν στα laptop με τη δική της οπτική γωνία κάθε στιγμή από τις όσες ζήσαμε την Κυριακή.

Ένας εξ αυτών ήταν ο απεσταλμένος του "ESPN", Μάικλ Γιόχιν, ο οποίος βρέθηκε για "παρθενική" φορά στην Ελλάδα, με μοναδικό σκοπό να βιώσει από πρώτο χέρι την ατμόσφαιρα ενός ελληνικού ντέρμπι. Η εμπειρία που βίωσε από τις 15:30 της Κυριακής, όταν έφτασε στο "Απόστολος Νικολαΐδης", μέχρι και τις 23:00, όταν επέστρεψε στο ξενοδοχείο του στους Αμπελόκηπους, περιγράφεται μόνο με μία λέξη.

"Phenomenal", επαναλάμβανε σαν χαλασμένο κασετοφωνάκι, όσες φορές ρωτήθηκε για όλα όσα έζησε αυτές τις περίπου 8 ώρες, που έμοιαζαν περισσότερο με συλλογή εμπειριών παρά με εργασία. "Μου έκανε εντύπωση ότι όλοι μου έλεγαν να μην πάω και να το δω από την τηλεόραση", ήταν η εύλογη απορία που εξέφρασε στο Contra.gr, αφού στο εξωτερικό οποιοδήποτε ντέρμπι αποτελεί την απόλυτη γιορτή του ποδοσφαίρου.

Οι... Παναθηναϊκοί του Πειραιά και της Λεωφόρου

Επιθυμία του ήταν να καταγράψει τον παλμό των φιλάθλων και ως εκ τούτου, η Κυριακή του άρχισε από νωρίς το πρωί. Αυτήν τη φορά, προορισμός δεν ήταν η Ακρόπολη, ο Λυκαβηττός και η αγορά στην Πλάκα, αλλά το Φάληρο, για να επισκεφτεί την... αντίπαλη έδρα, το "Γ. Καραϊσκάκης". Οι άνθρωποι που συνάντησε του μιλούσαν για το μεγαλείο του Ολυμπιακού και παρουσιάζονταν αισιόδοξοι για τη νίκη. Όταν έφτασε στον Πειραιά, τα πράγματα πήραν μία παράξενη τροπή. "Μίλησα σε δύο ανθρώπους και αμφότεροι ήταν Παναθηναϊκοί", εξήγησε με έκπληξη.

Το τρένο τον έφερε πίσω στην Αθήνα και στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο κόσμος είχε αρχίσει να καταφθάνει πολλές ώρες πριν από τη σέντρα, σχηματίζοντας μία υποτυπώδη εξέδρα εκτός γηπέδου. Όπως αποκαλύπτει, το κλίμα ήταν τεταμένο ακόμα και το μεσημέρι, με συνθήματα και... απειλές. Παρ' όλα αυτά, οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού "ήταν φιλικότατοι προς εμένα. Μου μιλούσαν για την ομάδα τους, ήταν παθιασμένοι και πέρασα πολύ ωραία".

"Βοήθησε το γήπεδο, προκάλεσε ο Ολυμπιακός, άψογη η αστυνομία"

Ο αγώνας άρχισε πολύ πριν σφυρίξει τη σέντρα ο Τάσος Σιδηρόπουλος, κάτι που έχει εξελιχθεί σε παράδοση στην Ελλάδα. Μία παράδοση που γνώρισε και ο Μάικλ. "Η εικόνα θύμιζε περισσότερο Παναθηναϊκός εναντίον Μαρινάκη αντί για Παναθηναϊκός εναντίον Ολυμπιακού. Η παρουσία Μαρινάκη βοήθησε πολύ (σ.σ. τον Παναθηναϊκό) ".

Θεωρεί ότι τα επεισόδια οφείλονται στη στάση των ανθρώπων του Ολυμπιακού και δίνει τα εύσημα στην αστυνομία διότι "συμπεριφέρθηκε διαφορετικά από τις προηγούμενες φορές".

"Η αστυνομία συμπεριφέρθηκε άψογα, ήταν φιλική και διαχειρίστηκε επαγγελματικά τα επεισόδια που ξέσπασαν πριν από τον αγώνα. Απέφυγε τη χρήση υπερβολικής βίας και βοήθησε στην εκτόνωση της ατμόσφαιρας. Εάν χρησιμοποιούσε βία, το παιχνίδι δεν θα άρχιζε ποτέ. Όλοι έκαναν τον καθήκον τους".

Όσο για το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, πιστεύει ότι βοηθάει αρκετά τον Παναθηναϊκό στους εντός έδρας αγώνες: "Το γήπεδο είναι συμπαγές, παλιό, σε καθηλώνει. Η ατμόσφαιρα ήταν μία από τις καλύτερες που έχω βιώσει σε γήπεδο. Οι κερκίδες ήταν πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο και η υποστήριξη των φιλάθλων ήταν εξωπραγματική. Είναι πολύ καλύτερα (σ.σ. ο Παναθηναϊκός) να παίζει στη Λεωφόρο, λόγω της ατμόσφαιρας, η οποία είναι εκπληκτική, όταν οι φίλαθλοι απλά υποστηρίζουν την ομάδα τους και δεν λένε όλα αυτά τα τραγούδια, ειδικά για τον Μαρινάκη".

"Μπορείς να αισθανθείς ότι οι παίκτες αποκτούν ώθηση, κίνητρο, ότι υπάρχει σύνδεσμος μεταξύ παικτών και φιλάθλων, ότι βρίσκονται πίσω από την ομάδα με την καρδιά τους και δεν υπάρχουν 'μαύρα πρόβατα' μεταξύ παικτών, προπονητών ή διοίκησης. Θεωρώ ότι αυτό ήταν και το μυστικό της νίκης, γιατί το 1ο ημίχρονο ήταν κακό και ουσιαστικά οι τερματοφύλακες δεν άγγιξαν την μπάλα. Στο 2ο μέρος, μετά από το 1-0 με το τυχερό γκολ, οι αντίπαλοι δεν μπορούσαν να αντέξουν σε ένα τέτοιο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός κατέρρευσε όχι μόνο επειδή ο Παναθηναϊκός έπαιξε καλά, αλλά κι επειδή οι φίλαθλοι βοήθησαν".

Μάικλ Γιόχιν (ESPN) στο Contra.gr: "Φοβήθηκαν την ήττα και γι' αυτό προκάλεσαν Mαρινάκης-Περέιρα"
INTIME SPORTS

"Να συμφωνήσουν χωρίς φανατικούς"

Για έναν δημοσιογράφο που καταπιάνεται με ποδοσφαιρικά ντέρμπι από Ισπανία και Αγγλία μέχρι Ρωσία και Ισραήλ, από το δικό μας ντέρμπι έλειπε ένα πολύ σημαντικό συστατικό και αυτό δεν ήταν (μόνο) η ποιότητα: "Αυτό ήταν το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι στη ζωή μου που παρακολούθησα από γήπεδο, χωρίς να υπάρχουν φιλοξενούμενοι φίλαθλοι στις εξέδρες".

Την έκπληξή του διαδέχθηκε η εξήγηση γι' αυτήν τη μονόπλευρη εικόνα στις εξέδρες, συνοδεία μιας ερώτησης: Όπως παρακολούθησες το παιχνίδι μέσα από το γήπεδο, θα μπορούσαν να υπάρξουν οπαδοί του Ολυμπιακού στις εξέδρες;

Τον αρχικό δισταγμό ακολούθησε μία εξεζητημένη λύση: "Ίσως εάν οι φανατικοί φίλοι του Ολυμπιακού αποδέχονταν να μην παρευρεθούν στη Λεωφόρο, τότε οι φανατικοί φίλαθλοι του Παναθηναϊκού να ανέχονταν την παρουσία φιλοξενούμενων φιλάθλων και το αντίθετο (σ.σ. σε κάθε γύρο του πρωταθλήματος). Ειδάλλως, όντως, θα ήταν πολύ δύσκολη η συνύπαρξη".

"Ελλάδα όπως... Αργεντινή"

Η... απαίτηση μιας σύγκρισης ήταν αναπόφευκτη. Τόσα ντέρμπι ανά τον πλανήτη, το ελληνικό... clásico ίσως του θύμιζε κάποιο εκ των Σέλτικ - Ρέιντζερς, Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης, Μπόκα Τζούνιορς - Ρίβερ Πλέιτ ή έστω το Μακάμπι Τελ Αβίβ - Χαποέλ Τελ Αβίβ, ως κάτοικος Ισραήλ επί δεκαετίες.

"Αν και δεν έχω βρεθεί ποτέ εκεί, από όσα έχω διαβάσει και παρακολουθήσει, θα μπορούσα να φανταστώ ένα τέτοιο ντέρμπι στην Αργεντινή, όπου θεωρώ ότι υπάρχει παρόμοια νοοτροπία και ψυχισμός με την Ελλάδα", τόνισε και μας... διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό πρωτάθλημα και οι ομάδες του βρίσκονται σε ανώτερο επίπεδο τουλάχιστον από αυτό του Ισραήλ.

Μάικλ Γιόχιν (ESPN) στο Contra.gr: "Φοβήθηκαν την ήττα και γι' αυτό προκάλεσαν Mαρινάκης-Περέιρα"
INTIME SPORTS

"Ο Ολυμπιακός ήθελε να κλέψει τη νίκη"

Από πλευράς ποδοσφαίρου, το συγκεκριμένο παιχνίδι και δη το 1ο ημίχρονο δεν θα χαραχθεί στο πάνθεον των ντέρμπι, κάτι που επισημαίνει και ο ίδιος, εξαιρώντας την εμφάνιση του Ζέκα: "Είναι μία από τις καλύτερες που θυμάμαι να έχει πραγματοποιήσει".

Ιδιαίτερη εντύπωση του προκάλεσε η αγωνιστική παρουσία του Ολυμπιακού σε κάθε επίπεδο: "Ο Ολυμπιακός ήρθε για την ισοπαλία και ίσως για να κλέψει το αποτέλεσμα. Θα μπορούσε με την απίστευτη ευκαιρία του Τζίμι Ντουρμάζ. Ήταν κάτι που θα τον βόλευε. Ωστόσο, αμέσως μετά από την ευκαιρία, ήρθε το 1-0 και καλλιέργησε στον Παναθηναϊκό το αίσθημα ότι αυτή ήταν η βραδιά του. Δύο λάθη του Ολυμπιακού και το 0-1 έγινε 1-0".

Απέφυγε, πάντως, τον... λιθοβολισμό στον Αρτούρ Μαζουακού, ο οποίος "δεν συνήλθε ποτέ στον αγώνα, αλλά δεν θα επηρεαστεί η καριέρα του. Είναι καλός ποδοσφαιριστής και θα χρειαστεί υποστήριξη, διότι είναι νεαρός. Ο Ολυμπιακός πρέπει να τον μεταχειριστεί σωστά".

"Δεν κατάλαβε ο Περέιρα"

Η συζήτηση για τις επιλογές του Βίτορ Περέιρα αποτέλεσε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο: "Έμεινα έκπληκτος που ο Αλεχάντο Ντομίνγκες και ο Παϊτίμ Κασάμι δεν αγωνίστηκαν στο 1ο ημίχρονο. Ίσως να οφείλεται στη συνηθισμένη πορτογαλική αντίληψη του Βίτορ Περέιρα, ο οποίος πιθανότατα να μην κατανόησε τη σημασία του συγκεκριμένου αγώνα".

Έχοντας παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Ολυμπιακού στο Κίεβο με αντίπαλο την Ντνίπρο για τη φάση των 32 του Europa League με τον... κλασικό ελληνικό τρόπο, σε μία καφετέρια παρέα με άλλους φιλάθλους, του προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η ησυχία που επικρατούσε καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Στους φίλους των "ερυθρολεύκων" δεν άρεσε αυτό που έβλεπαν, αλλά ταυτόχρονα ήταν πολύ νωρίς για να αντιδράσουν κατά του Περέιρα και των αποφάσεών του. Όχι και για τον Μάικλ Γιόχιν, ο οποίος θεωρεί ότι ο Πορτογάλος "δεν προετοίμασε καλά την ομάδα και το κοουτσάρισμά του στον αγώνα με την Ντνίπρο και τον Παναθηναϊκό επέφερε την απόλυτη καταστροφή".

"Μπορούσε να χρησιμοποιήσει περισσότερους αναπληρωματικούς κόντρα στην Ντνίπρο, εφόσον υπάρχει επαναληπτικός, και να κρατήσει την καλύτερη ενδεκάδα για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ή έστω να χρησιμοποιήσει τη βασική ενδεκάδα και στα δύο παιχνίδια. Ωστόσο επέλεξε να παρατάξει αδύναμη ομάδα κόντρα στον Παναθηναϊκό".

Μάικλ Γιόχιν (ESPN) στο Contra.gr: "Φοβήθηκαν την ήττα και γι' αυτό προκάλεσαν Mαρινάκης-Περέιρα"
INTIME SPORTS

"Γιατί έφυγε ο Μίτσελ;"

Παρ' όλα αυτά, δεν θεωρεί ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει τύχη στον επαναληπτικό με την AEK: "Ο Ολυμπιακός απλώς διάγει ένα άσχημο διάστημα, κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ομάδα στον κόσμο. Αυτό δεν μαρτυρά κάτι για το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πέρυσι αλλά και φέτος έπαιξε πολύ καλά στο Champions League".

"Η ψυχολογία, βέβαια, δεν βρίσκεται στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι. Ο Περέιρα θα πρέπει να δεχθεί εποικοδομητική κριτική από τους φιλάθλους, ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα για τη συνέχεια. Εάν επιχειρήσει να κάνει πολλές αλλαγές και ο Ολυμπιακός αποκλειστεί μετά από την Ντνίπρο, και από την ΑΕΚ, ίσως αυτό να σημάνει και το τέλος του στον πάγκο του συλλόγου".

Αφού επανέλαβε τη δεύτερη πιο συχνή φράση που τον συνόδευσε στο ταξίδι του στην Ελλάδα μετά από το "phenomenal", το "ποτέ δεν κατάλαβα γιατί απολύθηκε ο Μίτσελ", περάσαμε στην ανάλυση του νικητή του ντέρμπι, Παναθηναϊκού.

"Μπορούσε και 3-0 ή 4-0"

Ο έμπειρος Ρώσος δημοσιογράφος θεωρεί ότι οι "πράσινοι" ήταν ανώτεροι στην αναμέτρηση: "Ο Παναθηναϊκός στο 2ο ημίχρονο ήταν εξαιρετικός. Η ατμόσφαιρα συνέβαλε αρκετά, αφού δεν ήταν τόσο καλό παιχνίδι, ενώ σημαντική ήταν και η ψυχολογική προετοιμασία. Ήταν η καλύτερη ομάδα του αγωνιστικού χώρου και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι και 3-0 ή 4-0".

Απένειμε τα εύσημα, μάλιστα, στον Γιάννη Αναστασίου, για τη φιλοσοφία της ομάδας στο 2ο ημίχρονο: "Είναι δύσκολο να κρίνω τη δουλειά του, διότι δεν παρακολουθώ κάθε εβδομάδα την ομάδα, παρά μόνο τα στιγμιότυπα, ωστόσο φαίνεται πως έκανε πολύ καλή δουλειά, ειδικά στην ανάπαυλα, αφού υπήρχε σημαντική διαφοροποίηση στη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών του".

"Ίσως να προέκυψε και βάσει σχεδίου, οι παίκτες να μπουν πιο χαλαροί στο γήπεδο και να ανεβάσουν "στροφές" στο 2ο μέρος. Αυτό, βέβαια, θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, εάν ο Ολυμπιακός είχε σκοράρει στην ευκαιρία που είχε δευτερόλεπτα πριν από το τέρμα του Παναθηναϊκού και η οποία θα μπορούσε να είχε κρίνει το παιχνίδι".

"Αντιλαμβάνομαι ότι είναι εύκολο να αναλύουμε εκ των υστέρων ένα παιχνίδι, αλλά εγώ είδα ότι ο Παναθηναϊκός δούλεψε πολύ για το τελικό αποτέλεσμα και σίγουρα προσπάθησε και για περισσότερα τέρματα. Αυτό είναι κάτι αξιοθαύμαστο, διότι συνήθως οπισθοχωρούν οι ομάδες που προηγούνται με 2-0".

Μάικλ Γιόχιν (ESPN) στο Contra.gr: "Φοβήθηκαν την ήττα και γι' αυτό προκάλεσαν Mαρινάκης-Περέιρα"
INTIME SPORTS

"Ο Πέρεθ δεν θα το έκανε ποτέ"

Το τελευταίο κομμάτι της συζήτησης στα γραφεία του Contra.gr ήταν και το πιο έντονο: τα γεγονότα που του σχημάτισαν αρνητική εντύπωση.

"Οι παίκτες και οι προπονητές επιτρέπεται να βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο. Τον Φλορεντίνο Πέρεθ, όμως, δεν τον βλέπεις να κάνει βόλτες στο χορτάρι. Δεν συμβαίνει πουθενά. Οι πρόεδροι και οι ιδιοκτήτες προφανώς και έχουν κάθε δικαίωμα να παρακολουθούν ένα παιχνίδι της ομάδας τους από το γήπεδο, αλλά όχι να προκαλούν. Και στην προκειμένη περίπτωση, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού ήταν ξεκάθαρο ότι προκαλούσαν τους φιλάθλους, των οποίων οι αντιδράσεις ήταν... ήπιες", σχολίασε αρχικά για την παρουσία του μεγαλομετόχου των Πειραιωτών στον αγωνιστικό χώρο του "Απόστολος Νικολαΐδης".

Όταν πληροφορήθηκε, μάλιστα, τις δηλώσεις τόσο του ίδιου, όσο και του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Αλαφούζου, μετά από τον αγώνα, οι οποίες δεν είχαν να κάνουν αμιγώς με το παιχνίδι, εμφανίστηκε έκπληκτος και συνάμα απογοητευμένος: "Θεωρώ ότι τόσο ο Βαγγέλης Μαρινάκης όσο και ο Γιάννης Αλαφούζος θα έπρεπε να μιλήσουν για τις ομάδες τους μετά από το παιχνίδι και όχι να αλληλοκατηγορούνται".

Μάικλ Γιόχιν (ESPN) στο Contra.gr: "Φοβήθηκαν την ήττα και γι' αυτό προκάλεσαν Mαρινάκης-Περέιρα"
INTIME SPORTS

"Ήθελαν να διακοπεί το παιχνίδι"

Άσχημη εντύπωση του προκάλεσε και η ενέργεια του Περέιρα να φτάσει μέχρι την εστία που βρισκόταν μπροστά από τους φανατικούς οπαδούς του "τριφυλλιού" και να διαπληκτιστεί λεκτικά με έναν εξ αυτών.

"Ο Περέιρα είναι ένας νέος προπονητής, ο οποίος ούτε που θα φανταζόταν ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο σε ένα Μπενφίκα - Πόρτο", τόνισε αρχικά και υποστήριξε ότι τέτοιες κινήσεις ίσως υποδηλώνουν φόβο από πλευράς "ερυθρολεύκων": "Εάν ήμουν ο Περέιρα, θα συγκεντρωνόμουν στην προετοιμασία της ομάδας και όχι στο να ασχολούμαι με τους φιλάθλους. Αυτή η συμπεριφορά, σε συνδυασμό με εκείνη του Μαρινάκη, έδειχνε ότι στον Ολυμπιακό φοβήθηκαν την ήττα και έβαλαν τα δυνατά τους για να διακοπεί το παιχνίδι. Μαρινάκης και Περέιρα ήθελαν να προκαλέσουν τη Θύρα 13. Θα έπρεπε να τιμωρηθούν γι' αυτό".

"Σταθείτε στα θετικά, αντιπαραγωγική η τιμωρία"

Αν και καταδίκασε τα επεισόδια των χούλιγκαν του Παναθηναϊκού, ο Μάικλ Γιόχιν... στερείται της ελληνικής νοοτροπίας και αντιλαμβάνεται τα πράγματα με έναν διαφορετικό και ενδιαφέροντα τρόπο, αλλά πιθανότατα αδύνατο στην εφαρμογή υπό τις ισχύουσες συνθήκες.

"Η σοβαρή τιμωρία του Παναθηναϊκού θα αποδειχθεί εξαιρετικά αντιπαραγωγική, αφού η βία δεν απαλείφεται με τέτοιους τρόπους", εξήγησε και στη συνέχεια ανέπτυξε το σκεπτικό του που αφορά περισσότερο ένα μακρόπνοο σχέδιο και όχι κάποια βραχυπρόθεσμη λύση του φαινομένου της βίας στα γήπεδα.

"Η συμπεριφορά της αστυνομίας ήταν καλύτερη σε σχέση με προηγούμενες φορές και αυτό μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μία νέα αρχή. Μέσα σε αυτό το θετικό μομέντουμ πρέπει να υπάρξει τεράστια πίστη ότι μπορεί να συμβεί κάτι καλό και τα ΜΜΕ να υπογραμμίζουν όλα τα όμορφα και όχι τα αρνητικά που συμβαίνουν, ώστε το ελληνικό ποδόσφαιρο να οδηγηθεί στη σωστή κατεύθυνση. Τώρα που τιμωρήθηκε ο Παναθηναϊκός, θα υπάρξουν κι άλλα περιστατικά βίας".

Το παράδειγμα που έφερε είναι αυτό της γερμανικής φίλαθλης κοινότητας, η οποία ξεχωρίζει στο ευρωπαϊκό (και όχι μόνο) ποδόσφαιρο.

"Το γερμανικό σύστημα μοιάζει ιδανικό. Τα εισιτήρια είναι φθηνά, εν αντιθέσει πχ. με την Αγγλία, υπάρχουν χώροι στάθμευσης έξω από τα γήπεδα και η υποστήριξη είναι απίστευτη. Το παράδειγμα της Ντόρτμουντ είναι το καλύτερο από όλα. Τα επεισόδια δεν λείπουν, όπως πρόσφατα είδαμε στο Γκλάντμπαχ - Κολονία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι φίλαθλοι είναι κακοί".

"Τιμωρούνται όλοι χωρίς λόγο"

Οι εξελίξεις... πρόλαβαν την κουβέντα και η απόφαση της κυβέρνησης για διακοπή της Super League ξάφνιασε τον Μάικλ, ο οποίος δεν παύει να θεωρεί ότι στο ντέρμπι θα μπορούσαμε να είχαμε παρακολουθήσει χειρότερες εικόνες: "Νομίζω ότι υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος, τόσο στη συμπεριφορά των φιλάθλων, που θα μπορούσε να είναι χειρότερη και πιο γενικευμένη με βάση τις προκλήσεις, όσο και στη στάση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια του ντέρμπι".

Η εξήγηση για την αρνητική στάση έγκειται στην αντίδραση των χούλιγκαν, όταν αντιληφθούν ότι θα υπάρχουν τέτοιου είδους τιμωρίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο όπως η διακοπή του πρωταθλήματος για ό,τι κι αν συμβεί.

"Αυτή η θετική εξέλιξη είναι κάτι που οι ελληνικές αρχές πρέπει να ενθαρρύνουν και να οικοδομήσουν το μέλλον. Εάν αγνοηθεί και ολόκληρη η λίγκα τιμωρηθεί για κανέναν προφανή λόγο (τα περιστατικά στο ΔΣ της Super League δεν είναι επαρκής αιτία), τότε το μήνυμα είναι αντιπαραγωγικό. Η κυβέρνηση λέει "ό,τι και να κάνετε, θα τιμωρηθείτε". Τότε οι φανατικοί είναι φυσιολογικό να συμπεριφερθούν χειρότερα. Από τη στιγμή που η τιμωρία είναι αναπόφευκτη, γιατί να μην προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές;"

Η συζήτηση έφτασε και στον περιβόητο αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για 5 χρόνια, ιδέα που συζητήθηκε και για την Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.

"Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σοβαρά επεισόδια σε ευρωπαϊκό παιχνίδι, δεν υφίστατια ανάγκη ευρωπαϊκού αποκλεισμού. Οι αγγλικοί σύλλογοι αποβλήθηκαν μετά από την τραγωδία του Χέιζελ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν βρίσκεται κοντά σε κάτι τέτοιο. Ακόμα και η σκέψη είναι γελοία. Αυτό που απαιτείται είναι να προσφέρουμε θετική ανταπόκριση στις σωστές συμπεριφορές και αρνητική στις άσχημες συμπεριφορές".

Μάικλ Γιόχιν (ESPN) στο Contra.gr: "Φοβήθηκαν την ήττα και γι' αυτό προκάλεσαν Mαρινάκης-Περέιρα"

"Αυτά θα μου μείνουν"

Η κουβέντα έφτασε στο τέλος της, αφού το αεροπλάνο για Τελ Αβίβ θα αναχωρούσε σε λίγες ώρες. Η ανησυχία του Μάικλ δεν ήταν πλέον τα δρομολόγια των λεωφορείων, η κίνηση στους δρόμους, το πώς θα βρει πρώην ποδοσφαιριστές των "αιωνίων" για να του διηγηθούν δικές τους ιστορίες από τα ντέρμπι για το αφιέρωμα που ετοιμάζει ( "με το υλικό που συγκέντρωσα, θα μπορούσα να γράψω βιβλίο", μονολογούσε).

Μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε να κατανοήσει την κουλτούρα του Έλληνα, να γευτεί το σουβλάκι με "τζιτζίκι", όπως το πρόφερε την πρώτη φορά, έστω κι αν ακόμα δυσκολεύεται να περάσει απέναντι στους δρόμους όπως εμείς. Το μοναδικό πράγμα που τον προβλημάτιζε, ήταν να φτάσει στο ξενοδοχείο για να πάρει τις βαλίτσες του προτού τον πιάσει η βροχή.

Εξάλλου, τη στιγμή που κάθε Έλληνας δημοσιογράφος ήταν τρομοκρατημένος στην ιδέα του τι μπορεί να συμβεί στη διάρκεια του ντέρμπι, ο Μάικλ το έζησε με αισθήματα θαυμασμού και δεν σταματούσε να αποκαλεί την εμπειρία αυτή "phenomenal". Λίγα πράγματα, πλέον, τον τρομάζουν...

Το καλύτερο φινάλε στη συνέντευξη έδωσε η ερώτηση του αρχισυντάκτη του Contra.gr, Σταύρου Καραΐνδρου: Μετά από δύο μήνες, τι θα θυμάσαι από το ντέρμπι;

"Τα συνθήματα για τον Μαρινάκη. Δεν καταλαβαίνω τα λόγια, αλλά θυμάμαι τη μελωδία. Επιπλέον, την ατμόσφαιρα στη Θύρα 13 και στη Θύρα 14, αλλά και όλα τα συνθήματα και τα τραγούδια".

Μπορείτε να βρείτε τον Μάικλ Γιόχιν στο twitter

News 24/7

24MEDIA NETWORK