Μάντσεστερ Σίτι-Λιόν: Ο Γκουαρδιόλα ήταν κακός, όχι καταραμένος

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα απέτυχε για ακόμα μια φορά να οδηγήσει τη Μάντσεστερ Σίτι σε ημιτελικό Champions League, ύστερα από την ήττα 1-3 από τη φανταστική Λιόν.

Ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Λιόν για τα προημιτελικά του Champions League 2019-2020 στο 'Ζοζέ Αλβαλάδε', Λισαβόνα | Σάββατο 15 Αυγούστου 2020
Ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Λιόν για τα προημιτελικά του Champions League 2019-2020 στο 'Ζοζέ Αλβαλάδε', Λισαβόνα | Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 AP PHOTO/MIGUEL A. LOPES

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα συμπληρώσει τουλάχιστον μια δεκαετία μέχρι να φτάσει ξανά σε τελικό Champions League. Μια πενταετία για να φτάσει στα ημιτελικά. Η νίκη της Λιόν με 3-1 επί της Μάντσεστερ Σίτι στα φετινά προημιτελικά συντηρεί τον μύθο της 'κατάρας του Πεπ', την οποία προκάλεσε η αποχώρησή του από την... έτερη καταραμένη της εποχής, Μπαρτσελόνα.

Μπορεί να... έπιασε στην περίπτωση της κατάρας του Μπέλα Γκούτμαν στην Μπενφίκα, όμως στην προκειμένη περίπτωση η αλήθεια μάλλον είναι διαφορετική. Για τους 3 σερί αποκλεισμούς στα προημιτελικά και εκείνον στη φάση των 16 στην 'παρθενική' σεζόν του στους 'πολίτες' δεν γίνεται να φταίνε μόνο... αόρατα πνεύματα. Για τους 3 διαδοχικούς αποκλεισμούς στα ημιτελικά ως προπονητής της Μπάγερν, και μάλιστα με 'σφαλιάρες' από τους 3 μεγάλους της Ισπανίας, δεν γίνεται να φταίει μόνο η ανωτερότητα του αντιπάλου. Για τον αποκλεισμό από την Τσέλσι στα ημιτελικά του 2011-2012, μέσα στο 'Καμπ Νόου', με την ξεκάθαρη υποτίμηση του αντιπάλου, δεν μπορεί να φταίει ο... Φερνάντο Τόρες. Για την ξεκούραση του 2012-2013 οπότε και η απουσία του από τη διεκδίκηση του τροπαίου σαφώς και ευθύνεται μόνο εκείνος. Αλλά και τις άλλες χρονιές, υπάρχει κάτι περισσότερο από την κατάρα. Όπως και σε αυτό το παιχνίδι.

Όταν στο 86' η μπάλα κύλησε παράλληλα με τη γραμμή της εστίας, στα πόδια του αμαρκάριστου Ραχίμ Στέρλινγκ, έξω από τη μικρή περιοχή του Άντονι Λόπες, με τον Πορτογάλο εκτός εστίας), δεν υπήρχε κάποιος ξαφνικός άνεμος που την έστειλε την μπάλα πολύ ψηλά. Ήταν το κακό σουτ του Άγγλου επιθετικού, του MVP της Σίτι σε αυτό το παιχνίδι, και δεν είναι η πρώτη φορά που χάνει τέτοια... άχαστη ευκαιρία. Ομοίως, το γεγονός ότι ο Έντερσον... σέρβιρε το 3ο γκολ των 'γκον' στον Μουσά Ντεμπελέ δεν σχετίζεται με την κατάρα, αλλά με μια κακή πρώτη επέμβαση του Βραζιλιάνου τερματοφύλακα. Ακόμα και για το 2ο γκολ της Λιόν, το 1ο του Ντεμπελέ στη βραδιά (της 'χρυσής' αλλαγής), ευθύνεται είτε το κακό τρέξιμο του Εμερίκ Λαπόρτ είτε το φάουλ που δέχθηκε και δεν καταλογίστηκε από τον διαιτητή ή δεν υποδείχθηκε από τον VAR. Σίγουρα όχι κάποια κατάρα.

Το σημαντικότερο όλων, δεν υπάρχει καμία κατάρα του Γκουαρδιόλα για τις επιλογές του Γκουαρδιόλα. Ο Καταλανός τεχνικός προτίμησε να 'καθρεφτίσει' τη διάταξη της Λιόν, το 3-5-2 που ο Ρουντί Γκαρσία το είχε δουλέψει με την ομάδα του. Τουναντίον, ο τεχνικός της Σίτι ξάφνιασε τους πάντες εκτός δικής του ομάδας (και ίσως κάποιους εντός) με αυτήν τη διάταξη, που σήμαινε ότι οι... ανακατωσούρες Μπερνάρντο Σίλβα, Ριγιάντ Μαχρέζ, Φιλ Φόντεν και Νταβίδ Σίλβα (στην έσχατη εμφάνισή του με τη Σίτι, όπως αποδείχθηκε) έπρεπε να δουν τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά του αγώνα από τον πάγκο. Ο Κέβιν ντε Μπράινε εκτοπίστηκε σε πιο πλάγια θέση και παρά τις προσπάθειες να εφορμήσει (μαζί με τον Στέρλινγκ από την άλλη πλευρά) στους κενούς χώρους δίπλα από τα εξωτερικά στόπερ των Γάλλων, ουσία δεν υπήρξε.

Το γκολ του Μαξουέλ Κορνέ στο 24' ήταν σχεδόν... αναμενόμενο από το γεγονός ότι στα δύο προηγούμενα παιχνίδια των δύο ομάδων, στη φάση των ομίλων του 2018-2019, ο εξτρέμ από την Ακτή Ελεφαντοστού είχε πετύχει τα 3 από τα 4 γκολ της ομάδας του, στη νίκη 2-1 μέσα στο 'Ετιχάντ' και στο 2-2 στο 'Γκρουπάμα Στέιντιουμ'. Στην προσπάθειά του να αποτρέψει το 0/3 κόντρα στην 7η ομάδα της Ligue 1, ο Γκουαρδιόλα έριξε νερό στο 'κρασί' του στο 56', με την είσοδο του Μαχρέζ και την αποχώρηση του αρχηγού Φερναντίνιο, ο οποίος 'φλέρταρε' έντονα με τη 2η κίτρινη κάρτα του στον αγώνα.

Η εικόνα άμεσα βελτιώθηκε με το 4-2-1-3, έστω κι αν οι Ιλκάι Γκιουντιγάν και Ρόντρι πατούσαν στον ίδιο χώρο και έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλον. Ο Ντε Μπράινε πέρασε κεντρικά σε ελεύθερο ρόλο και ξεφορτώθηκε το ασφυκτικό μαρκάρισμα των αντιπάλων του και σε συνεργασία με τον Μαχρέζ και τον Στέρλινγκ ισοφάρισε σε 1-1 στο 69'. Με το 16ο τέρμα του στη σεζόν, ισοφάρισε και τις πιο παραγωγικές χρονιές του, το 2015 με τη Βόλφσμπουργκ και το 2016 με τη Σίτι. Έμελλε να μην καταρρίψει το ρεκόρ...

Ο Γκουαρδιόλα (και όχι η κατάρα του) κράτησε τον Μπερνάρντο Σίλβα στον πάγκο σε όλον τον αγώνα και έριξε τον Νταβίδ Σίλβα στη μάχη μόλις στο 84' κι ενώ το σκορ ήταν 2-1 υπέρ της Λιόν. Ο Γκουαρδιόλα δεν έκανε ποτέ 3η αλλαγή σε μία ομάδα που δεν δημιουργούσε πολλές ευκαιρίες όσο πίεζε. Ο Γκουαρδιόλα δικαιολόγησε την επιλογή του για 3-5-2 στη μικτή ζώνη, κάνοντας λόγο για "εκπληκτικό παιχνίδι" ύστερα από το πρώτο 20λεπτό του αγώνα. Προσθέτοντας, δε, ότι θεώρησε πώς δεν διαθέτει δύο στόπερ που μπορούν να αντιμετωπίσουν τους δύο επιθετικούς της Λιόν.

Ο Γκουαρδιόλα έχει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τον αποκλεισμό της Σίτι στο συγκεκριμένο παιχνίδι και για τη μόλις 2η φορά που τα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης δεν έχουν εκπρόσωπο από το Big-3 των πρωταθλημάτων. Την προηγούμενη φορά, το 1990-1991, Ο Ερυθρός Αστέρας νίκησε τη Μαρσέιγ στον τελικό, με τις Σπαρτάκ Μόσχας και Μπάγερν να αποκλείονται στα ημιτελικά. Ύστερα από το αποψινό αποτέλεσμα, υπάρχει ξανά εκπρόσωπος της Γερμανίας και της Γαλλίας. Δύο από κάθε χώρα συγκεκριμένα. Και 3 Γερμανοί προπονητές, κανείς εκ των οποίων δεν ονομάζεται Γίργκεν Κλοπ. Και ύστερα από τον αποκλεισμό του φαβορί των μπουκ, το φαβορί μεταξύ Παρί, Λειψίας, Λιόν και Μπάγερν είναι η μοναδική ομάδα που έχει κάνει αυτό που δεν έχει καταφέρει ο Γκουαρδιόλα για 10 χρόνια: να φτάσει -έστω- στον τελικό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK