Μάντσεστερ Σίτι-Ολυμπιακός: Το 'βαφτιστήρι' του Πεπ μαρτύρησε το τέλος από το 12'

Ο Γκουαρδιόλα επανέλαβε το πείραμα που είχε κάνει με την Μαρσέιγ και κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο Φεράν Τόρες σε ρόλο επιθετικού σκόραρε μόλις στο 12ο λεπτό και ο δρόμος δεν είχε επιστροφή για τους 'ερυθρόλευκους' στο 'Etihad'. Μόλις πέρασαν... αλλαγή στο ματς οι Ζεζούς, Μπερνάρντο Σίλβα, Ρόδρι και Κανσέλο, ήρθε και το τελικό 3-0.

Η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε με σκορ 3-0 του Ολυμπιακού στο 'Etihad' για την 3η αγωνιστική του Group C στο Champions League 2020-2021. (LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε με σκορ 3-0 του Ολυμπιακού στο 'Etihad' για την 3η αγωνιστική του Group C στο Champions League 2020-2021. LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Όταν ξέμεινε από επιθετικούς πριν την αναμέτρηση με τη Μαρσέιγ, ο Πεπ Γκουαρδιόλα ήξερε πως δεν είχε άλλη λύση από το να προχωρήσει σε... βαφτίσια. Ο κλήρος έπεσε στον Φεράν Τόρες, καλοκαιρινό απόκτημα της Μάντσεστερ Σίτι από τη Βαλένθια και κατά κανόνα ένας ακραίος επιθετικός. Ο 20χρονος διεθνής ανταποκρίθηκε άψογα στον ρόλο του και μόλις στο 17' σκόραρε από ασίστ του Ντε Μπράινε. Έτσι, στις 27 Οκτώβρη έγινε ο νεαρότερος Ισπανός που έχει βρει δίχτυα σε τρία διαδοχικά παιχνίδια του Champions League. Τα έκανε τέσσερα το βράδυ της Τρίτης στο 'Etihad', κόντρα στον Ολυμπιακό. Ξανά νωρίς στην αναμέτρηση, ξανά από ασίστ του Ντε Μπράινε.

Το Football Whispers είχε γράψει από πέρυσι για τον Τόρες πως εφόσον η Βαλένθια τον χρησιμοποίηση όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα τους Μπερνάρντο Σίλβα, Νταβίδ Σίλβα και Κέβιν Ντε Μπράινε, δηλαδή περισσότερο στον άξονα, τότε θα μπορεί να δημιουργεί πολύ χώρο για τους συμπαίκτες του, σε... ανησυχητικό βαθμό για την αντίπαλη άμυνα. Στις 'νυχτερίδες' δεν θέλησαν να ρισκάρουν μια τέτοια προσαρμογή, καθώς ανέμεναν πως θα τον πουλήσουν πολύ ακριβά στον ρόλο του εξτρέμ. Εντέλει έφτασε η ώρα που με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι ο Φεράν Τόρες αγωνίστηκε στον άξονα. Και με απόλυτη επιτυχία, κρίνοντας από το δείγμα, έστω και μικρό.

"Ο Φεράν έχει προσαρμοστεί πολύ καλά. Δεν είναι επιθετικός και θα ήθελα να τον συγχαρώ και να τον ευχαριστήσω για την προσπάθεια που έκανε, να παίξει σε αυτήν τη θέση. Μάλιστα, σκόραρε. Δεν είναι εύκολο να είσαι ο επιθετικός σε 4-5-1, γιατί υπάρχουν πολλοί παίκτες κοντά και δεν υπάρχει χώρος γύρω σου. Δεν έχουμε όμως, πολλές επιλογές, έως ότου επιστρέψουν οι Ζεζούς και Αγκουέρο. Έως τότε έχω την εναλλακτική να χρησιμοποιώ τον Φεράν στη θέση τους", εξήγησε ο Γκουαρδιόλα μετά τη νίκη επί της Μαρσέιγ. Το έργο επαναλήφθηκε με ακρίβεια απέναντι στους Πειραιώτες.

Περιττό να εξηγήσουμε γιατί το έργο του Ολυμπιακού στο 'Etihad' ήταν εκ προοιμίου δύσκολο. Μια αποστολή που έμοιαζε αδύνατη με βάση το status, την δυναμική, τα ρόστερ, την ένταση των πρωταθλημάτων που αγωνίζονται οι δύο ομάδες. Από τη στιγμή που το σκορ ήταν ήδη στο 1-0 μετά από 12 λεπτά αγώνα, φάνταζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας η επιστροφή μιας ελληνικής ομάδας, εν προκειμένω των 'ερυθρολεύκων', στη διεκδίκηση του αποτελέσματος.

Το εντυπωσιακό στοιχείο των 'πολιτών' στο πρώτο 20λεπτο ήταν ο τρόπος που ανακτούσαν τη μπάλα. Μόλις αυτή έφτανε στα πόδια των Πειραιωτών, ξαφνικά εμφανιζόταν και πάλι σε αυτά των γηπεδούχων. Ασφυκτικό το πρέσινγκ, πολύ ψηλά στο γήπεδο, που δεν άφηνε τους παίκτες του Μαρτίνς να αναπνεύσουν. Οι 'ερυθρόλευκοι' με ισχυρή δόση αφέλειας, επιχείρησαν να πιέσουν ψηλά σε τρεις περιπτώσεις. Ισάριθμες φορές βρέθηκαν να κυνηγάνε τους αντιπάλους τους, που με δύο πάσες είχαν φτάσει στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση. Ακόμη και όταν ο Ολυμπιακός κατάφερνε να περάσει το κέντρο, προσπαθώντας να εκδηλώσει επίθεση, η Σίτι έμοιαζε έτοιμη να τιμωρήσει ακόμη και ένα γέμισμα που έφτανε στα χέρια του Έντερσον...

Σταδιακά η Σίτι έριξε ταχύτητα, ο Ολυμπιακός ισορρόπησε αλλά αδυνατούσε να απειλήσει. Το έκανε στο δεύτερο μέρος, μετά και τις αλλαγές του Μαρτίνς, που έριξε στο ματς τους Μπρούμα, Πέπε και αργότερα τον Μασούρα. Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί, Μπρούμα και Χολέμπας είχαν τέσσερις καλές στιγμές, αλλά δεν μπορούσαν να χαρίσουν στον Ολυμπιακό την ισοφάριση. Και κόντρα στην Σίτι οι ευκαιρίες να σκοράρεις δεν θα είναι πολλές. Αν τις χάσεις, πολύ δύσκολα θα βρεις κι άλλες.

Προϊόντος του χρόνου οι δυνάμεις εγκατέλειψαν τους 'ερυθρόλευκους', τη στιγμή που ο Πεπ Γκουαρδιόλα έφερνε από τον πάγκο τους... Γκαμπριέλ Ζεζούς, Μπρενάρντο Σίλβα, Ρόδρι και Κανσέλο. Τα λόγια είναι περιττά. Καθόλου τυχαίο πως οι δύο από αυτούς σκόραραν, με σχετική ευκολία. Πρώτα ο Βραζιλιάνος φορ εντός περιοχής στο 81', μετά ο Πορτογάλος με σουτ εκτός περιοχής στο 90'. Το τελικό σκορ είναι μάλλον φυσιολογικό, τηρουμένων των αναλογιών. Ευρωπαϊκές ομάδες πιο high profile από τον Ολυμπιακό, έχουν πάθει... ζημιά από την Σίτι.

Κανένα ματς δεν μπορεί να θεωρείται χαμένο πριν διεξαχθεί, ωστόσο αυτή είναι μάλλον μια ήττα που είχαν υπολογίσει στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη στην οικονομία του ομίλου. Το στοίχημα για τον Ολυμπιακό πλέον είναι να πάρει αποτέλεσμα στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', καθώς ακόμη και ένας βαθμός απέναντι στο 'θηρίο' του Group C στο Champions League, μπορεί να αποδειχθεί η λεπτή γραμμή που χωρίζει την πρόκριση στους '16' της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, την 3η θέση για το Europa League ή το τέλος του ευρωπαϊκού ταξιδιού της φετινής σεζόν...


News 24/7

24MEDIA NETWORK