Η Marca αρνείται να παραδεχθεί το 400ό γκολ του Μέσι

Ο πλανήτης πανηγυρίζει για το 400ό γκολ του Λιονέλ Μέσι στην Primera Division, όμως η Marca ισχυρίζεται ότι ο Αργεντινός επιθετικός έχει 399 τέρματα κι επιστρατεύει ακόμα και την ανταγωνιστική AS!

FC Barcelona's Lionel Messi, centre, celebrates after scoring his side's second goal during the Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Eibar at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Sunday, Jan. 13, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez)
FC Barcelona's Lionel Messi, centre, celebrates after scoring his side's second goal during the Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Eibar at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Sunday, Jan. 13, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez) AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Όλη η Ισπανία μιλάει για το 400ό γκολ του Λιονέλ Μέσι στην Primera Division. Όλη; Όχι. Υπάρχει ένα μέσο που αντιστέκεται και πάντα θα αντιστέκεται στον Αργεντινό επιθετικό, ακόμα και από... συνήθεια πλέον. Ονομάζεται Marca, αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό στον χώρο του Τύπου της χώρας και βγάζει 399 τα τέρματα του ηγέτη της Μπαρτσελόνα.

Τι έχει συμβεί; Ο 31χρονος επιθετικός έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον (και) στο παιχνίδι των 'μπλαουγκράνα' με αντίπαλο την Έιμπαρ το απόγευμα της Κυριακής. Σημείωσε ένα γκολ και βάσει των περισσοτέρων μετρήσεων, έφτασε τα 400 τέρματα σε 435 παιχνίδια πρωταθλήματος στην καριέρα του από τον Οκτώβριο του 2004, όταν και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του.

Ουδείς παίκτης στην ιστορία δεν έχει πιάσει αυτό το όριο σε κάποιο από τα 5 μεγάλα πρωταθλήματα του κόσμου με τον ίδιο σύλλογο. Μόνο ο Κριστιάνο Ρονάλντο από τους εν ενεργεία παίκτες έχει σπάσει το φράγμα των 400 τερμάτων σε Big-5 πρωταθλήματα, αλλά διαφορετικά και με διαφορετικές ομάδες. Με τη Ρεάλ Μαδρίτης είχε 311 στην Primera Division (σε 292 αγώνες), με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Γιουβέντους έχει 409 γκολ σε 507 αγώνες πρωταθλήματος.

Ανεξαρτήτως δυναμικής πρωταθλήματος, ο Μέσι έχει μπροστά του μόνο 5 παίκτες που έχουν σκοράρει περισσότερες φορές σε κάποιο πρωτάθλημα. Πρώτος στόχος είναι ο Ούβε Ζέελερ με 406 γκολ, ακολουθεί ο Τζίμι Μακγκρόρι με 410, ο Ρονάλντο με 412, ο Φέρεντς Πούσκας με 514 και ο Γιόζεφ Μπίτσαν με 518.

Επιπροσθέτως, ο Αργεντινός συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την ουσία που προσφέρει και φέτος στους αγώνες της Μπαρτσελόνα, αφού έχει 1,74 γκολ άνευ πέναλτι + ασίστ ανά 90 λεπτά, ο καλύτερος μέσος όρος στην καριέρα του, παρότι πλέον έφτασε τα 31 χρόνια και κανονικά η απόδοσή του θα έπρεπε να φθίνει!

Ποιο είναι το πρόβλημα σε όλα αυτά; Ότι ο επίσημος καταμετρητής των τερμάτων του ισπανικού πρωταθλήματος, ο φορέας που στο τέλος κάθε σεζόν δίνει το βραβείο Pichichi για τον πρώτο σκόρερ, δεν αναγνωρίζει ότι ο Μέσι έφτασε τα 400 γκολ στην Primera Division! Η Marca, περί ης ο λόγος, θεωρεί ότι ο Μέσι έφτασε τα 399 τέρματα και το στηρίζει σε ένα αυτογκόλ και σε μία... τρίχα!

Αμέσως μετά από την επίτευξη του γκολ του Μέσι κόντρα στην Έιμπαρ, η διαδικτυακή έκδοση της Marca ανέβασε ένα κείμενο στο οποίο εξηγεί γιατί υποστηρίζει ότι ο Αργεντινός επιθετικός έχει ένα γκολ λιγότερο από όσα του πιστώνονται. Αναφέρεται στη νίκη 5-1 των Καταλανών επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο για την 14η αγωνιστική του 2012-2013, όταν ένα σουτ του Μέσι κατέληξε στην εστία, παρά το τάκλιν του Φερνάντο Αμορεμπιέτα που άλλαξε πορεία στην μπάλα, έστω κι αν ούτως ή άλλως θα κατέληγε στο άδειο τέρμα.

Ο διαιτητής του αγώνα, Αντόνιο Μιγκέλ Ματέου Λαόθ, πίστωσε το γκολ στον Μέσι, όμως η Marca το χρέωσε αυτογκόλ του Βενεζουελάνου αμυντικού κι έκτοτε έχει διαφορετικές μετρήσεις από όλο τον υπόλοιπο πλανήτη.

Για να προασπίσει την άποψή της, μάλιστα, η Marca δεν δίστασε να φιλοξενήσει στην ιστοσελίδα της τις απόψεις ενός μεγάλου... αντιπάλου, του κορυφαίου στατιστικολόγου ποδοσφαίρου (κατά κύριο λόγο) στην Ισπανία, ο οποίος συνεργάζεται με την ανταγωνιστική AS.

Ο γνωστός σε όλο τον κόσμο του twitter ως Mr. Chip υποστηρίζει κι αυτός ότι ο Μέσι έχει 399 τέρματα, αλλά για διαφορετικό λόγο. Συγκεκριμένα, δεν του πιστώνει ένα τέρμα που σημείωσε στην εκτός έδρας νίκη επί της Μαγιόρκα το 2011-2012, όταν εκτέλεσε φάουλ με γέμισμα, η μπάλα πέρασε από όλους και ίσως... άγγιξε τα μαλλιά του Αλέξις Σάντσες, προτού καταλήξει στα δίχτυα.

Οι δύο επιθετικοί της Μπαρτσελόνα αστειεύονταν για το ποιος ήταν ο σκόρερ κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών, με τον διαιτητή ξανά να πιστώνει το γκολ στον Μέσι. Παρ' όλα αυτά ο Mr. Chip το έχει δώσει στον Χιλιανό επιθετικό και η Marca επιστράτευσε ακόμα και εκείνον για να μειώσει τη συγκομιδή του Μέσι.

Φυσικά, η στάση της Marca ήταν τελείως διαφορετική όταν το 2010 έσπευσε να δώσει γκολ στον 'άσφαιρο' Ρονάλντο. Η πρώτη σεζόν της Ρεάλ με τον Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο είχε αρχίσει με την προσδοκία ανατροπής της Μπαρτσελόνα από τον θρόνο της, όμως ο Πορτογάλος δεν κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα στα πρώτα 3 παιχνίδια των 'μερένγκες', δύο για το πρωτάθλημα και ένα για το Champions League.

Γι' αυτόν τον λόγο, όταν ταξίδεψε στο 'Ανοέτα' για να αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Σοθιεδάδ, όλοι αδημονούσαν για το πρώτο τέρμα του Ρονάλντο στη σεζόν. Στο 74ο λεπτό και με το σκορ στο 1-1, ο Ρονάλντο εκτελεί ένα μακρινό φάουλ απευθείας, η μπάλα χτυπάει στην πλάτη του Πέπε, αλλάζει εντελώς πορεία, ξεγελάει τον τερματοφύλακα και καταλήγει στα δίχτυα.

Ο διαιτητής έδωσε το γκολ στον Πέπε, η ισπανική λίγκα επίσης, η Marca, όμως, φίλα προσκείμενη στη Ρεάλ, αισθάνθηκε την ανάγκη να... ωθήσει τη σεζόν του Ρονάλντο και το έδωσε στο μεγάλο αστέρι της ομάδας.

Το βέβαιο είναι ότι ο Ρονάλντο δεν χρειαζόταν τη Μarca. Σκόραρε κανονικά την επόμενη αγωνιστική και ολοκλήρωσε τη σεζόν με 40 γκολ στο πρωτάθλημα. Όπως και ο Μέσι δεν έχει ανάγκη την... έγκριση της Marca. Θα σκοράρει ξανά μέσα στη σεζόν και θα πιάσει τα 400 γκολ στο πρωτάθλημα με οποιαδήποτε μέτρηση...

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

News 24/7

24MEDIA NETWORK