Μαρτίνς και Καρέρα μαγειρεύουν με ό,τι έμεινε από πέρσι

Η Ελλάδα πήρε τα πρωτεία ως η χώρα που συνδυάζει το τέλος της προηγούμενης σεζόν με την έναρξη της νέας. Σε έναν τελικό Κυπέλλου όπου οι Πέδρο Μαρτίνς και Μάσιμο Καρέρα θα παρουσιάσουν συνταγές με όσα υλικά τους έμειναν από πέρσι. Έχοντας την ευκαιρία να δουν και τι θα χρειαστούν για το αύριο.

Φορτούνης και Λιβάγια από πρόσφατο ντέρμπι Ολυμπιακό - ΑΕΚ στο 'Γ. Καραϊσκάκης' για τα playoffs της Super League 2019-2020. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Φορτούνης και Λιβάγια από πρόσφατο ντέρμπι Ολυμπιακό - ΑΕΚ στο 'Γ. Καραϊσκάκης' για τα playoffs της Super League 2019-2020. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

ΑΕΚ-Ολυμπιακός, στο ραντεβού που αναμέναμε τόσο καιρό, στην αυλαία της προηγούμενης σεζόν σε ταυτόχρονη έναρξη της... νέας. Η Ελλάδα κατάφερε για ακόμα μία φορά να πάρει τα... πρωτεία και σε αυτό. Δύο ομάδες, ένα τρόπαιο, με τα προηγούμενα ρόστερ και τις δεδομένες απώλειες που είχαν 'κιτρινόμαυροι' και 'ερυθρόλευκοι' από το τελευταίο τους ραντεβού, στις 19 Ιουλίου για τα πλέι οφ του προηγούμενου πρωταθλήματος. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Το προηγούμενο 'ραντεβού'

Στις 19 Ιουλίου οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες για τον δεύτερο γύρο των πλέι οφ, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί στο γήπεδο 'Γ. Καραϊσκάκης' με 3-0. Το οξύμωρο είναι ότι η συγκεκριμένη αναμέτρηση έγινε μία εβδομάδα πριν από τον... προγραμματισμένο τελικό κυπέλλου των δύο ομάδων. Από τότε έως σήμερα άλλαξαν πολλά, κυρίως οι ημερομηνίες και οι έδρες του τελικού, άλλαξαν και οι ομάδες και αξίζει να δούμε τις ενδεκάδες που είχαν παραταχθεί πριν από σχεδόν 2 μήνες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Γκασπάρ, Μπα (74' Παπαδόπουλος), Σισέ, Τσιμίκας, Καμαρά, Γκιλιέρμε, Βαλμπουενά (74' Τοροσίδης), Φορτούνης (89' Χριστοδουλόπουλος), Ραντζέλοβιτς (62' Μασούρας), Ελ Αραμπί (62' Μπουχαλάκης).

ΑΕΚ: Τσιντώτας, Παουλίνιο, Οικονόμου, Σβάρνας, Μπακάκης, Σιμόες, Σιμάνσκι, Βέρντε (61' Λιβάγια), Μάνταλος (86' Σαμπανάτσζοβιτς), Αλμπάνης (46' Κρίστιτσιτς), Αραούχο (61' Ολιβέιρα).

Οι 'κιτρινόμαυρες' απώλειες

Αυτή την ώρα που διαβάζετε τούτες τις γραμμές θα μπορούσαμε να γράφουμε για πραγματικά σοβαρό πρόβλημα της ΑΕΚ ενόψει του τελικού, αφού ο Πέτρος Μάνταλος για... λίγο δεν βρέθηκε εκτός ομάδας με την περιβόητη πώληση στην Αλ Νασρ. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η Ένωση δεν έχει απώλειες ενόψει του αγώνα του Βόλου, αφού μέτρησε αρκετές αποχωρήσεις βασικών παικτών. Σημαντικότερη αυτή του Μπάρκα, αποχώρησε με πώληση για την Κοπεγχάγη ο Μάριος Οικονόμου, ο Νίκλας Χουλτ όπως αναμενόταν έφυγε, αφού δεν ήταν στα πλάνα του Καρέρα, ο Σέρχιο Αραούχο επέστρεψε στη Λας Πάλμας και ο Βράνιες γύρισε στην Άντερλεχτ.

Οι 'ερυθρόλευκες' απώλειες

Σημαντικές και οι απώλειες για τον Ολυμπιακό, που άρχισε από... νωρίς το 'χορό' των αποχωρήσεων. Ο Κώστας Τσιμίκας και ο Ομάρ Ελαμπντελαουί ήταν οι πρώτοι και σίγουρα οι σημαντικότεροι έως τώρα 'επίλογοι', ο Μαρτίνς έχασε επίσης τον Γκιγιέρμε, ενώ δεν έχει πλέον στην ομάδα του τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν υπολογιζόταν. Ποσοτικά οι δύο ομάδες είχαν πάνω-κάτω τις ίδιες απώλειες, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός έχασε σημαντική από τη δύναμή του κυρίως στα άκρα της άμυνας με δύο ποδοσφαιριστές (Τσιμίκα-Ομάρ) που βοηθούσαν στο build up και είχαν σημαντικό ρόλο εκτός από το ανασταλτικό κομμάτι και σε αυτό της επιθετικής δημιουργίας.

Οι περιορισμένες επιλογές του Καρέρα

Και πάμε στα του ματς και δη στις επιλογές που έχει ο Μάσιμο Καρέρα για τον τελικό κυπέλλου. Ο Ιταλός προπονητής της ΑΕΚ έχει μπροστά του έτσι κι αλλιώς περιορισμένες επιλογές για την αρχική ενδεκάδα, με το βαθμό δυσκολίας να ανεβαίνει από τη στιγμή που υπάρχουν οι απουσίες των Σιμάνσκι και Γαλανόπουλου.

Τα... κουκιά είναι μετρημένα για τον προπονητή των 'κιτρινόμαυρων' που επί της ουσίας έχει μόνο ένα δίλημμα και αυτό αφορά τον Αλμπάνη και τον Βέρντε. Στο τέρμα ο Τσιντώτας είναι ο 'νέος Μπάρκας' και παίρνει πλέον γάντια βασικού, οι Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας και Λόπες θα είναι η οπισθοφυλακή της ΑΕΚ, με τους Κρίστιτσιτς, Σιμόες, Μάνταλο, Ολιβέιρα και Λιβάγια να συμπληρώνουν την δεκάδα.

Η αποτυχημένη πρόβα του Ολυμπιακού

Το φιλικό με τον Ατρόμητο την περασμένη εβδομάδα ήταν ουσιαστικά για τον Πέδρο Μαρτίνς το test event για τον τελικό κυπέλλου, αλλά και ο αγώνα που καθόρισε την αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού και την ανάγκη ενίσχυσής του σε συγκεκριμένες θέσεις. Αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν είναι της παρούσης, αφού ο Πορτογάλος τεχνικός πρέπει να σκεφτεί με την... περσινή λογική και τις περσινές επιλογές ενόψει του τελικού κόντρα στην ΑΕΚ.

Η λογική λέει ότι ο Μαρτίνς θα πάει σε 4-2-3-1 εγκαταλείποντας τις δοκιμές στα φιλικά με ΠΑΣ Γιάννινα και Ατρόμητο. Δεν ήταν μόνο το αρνητικό πρόσημο που άφησαν αυτές οι επιλογές, αλλά ότι βάσει των ποδοσφαιριστών που έχει διαθέσιμους μόνο με το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να πάει σε μία ορθολογική ενδεκάδα.

Δηλαδή, με Τζολάκη στο τέρμα, με Μπρούνο, Σισέ, Μπα και Τοροσίδη τετράδα πίσω, με τους Μπουχαλάκη και Καμαρά 'σκούπες' και μπροστά τους Μασούρα, Φορτούνη (ή Χασάν), Βαλμπουενά πίσω από τον Ελ Αραμπί.

Ο τελικός που 'φωνάζει' για μεταγραφές

Μέσα στις τόσες και τόσες ιδιαιτερότητες που έχει ο εφετινός τελικός κυπέλλου της... περσινής περιόδου, υπάρχει και αυτή με τα ρόστερ που αναλύσαμε πιο πάνω. Οι δύο προπονητές των φιναλίστ καλούνται να διαχειριστούν τις ομάδες τους βάσει απουσιών και βάσει διαφορετικών συνθηκών, αλλά ταυτόχρονα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθούν τα κενά και η σημασία των μεταγραφών.

Η μεταγραφική περίοδος δεν έχει τελειώσει και σίγουρα δεν έχουν τελειώσει από αυτή τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η ΑΕΚ. Ο τελικός είναι μπροστά, η κούπα το ίδιο, αλλά ταυτόχρονα μπροστά είναι και η νέα σεζόν, οι νέες προκλήσεις και οι υψηλές απαιτήσεις. Από τα λίγα θετικά που έχει ο τελικός βάσει των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί λόγω της όλης κατάστασης και του πώς φτάσαμε εδώ, είναι η ευκαιρία που έχουν Καρέρα και Μαρτίνς, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, να τονίσουν με... τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης για τη νέα περίοδο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK