Matchday Κυριακή 15/12: Ο Ολυμπιακός πιο πολύ έχασε στην Τρίπολη

Το Contra.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναμετρήσεις και αθλητικά γεγονότα της Κυριακής (15/12) σε Ελλάδα, Ευρώπη και κόσμο.

Ο Γιουσέφ ελ Αραμπί του Ολυμπιακού πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Θεόδωρος Κολοκοτρώνης', Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019
Ο Γιουσέφ ελ Αραμπί του Ολυμπιακού πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Θεόδωρος Κολοκοτρώνης', Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ / EUROKINISSI SPORTS

Η νίκη του Ολυμπιακού με 5-0 στην Τρίπολη που μοιάζει με ήττα λόγω της απώλειας του Γκιλιέρμε, ο Τσούμπα Άκπομ που δήλωσε 'παρών' για τον ΠΑΟΚ και το απίθανο ρεκόρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Contra.gr αυτήν την Κυριακή.

Super League 1: Περισσότερο έχασε, παρά κέρδισε ο Ολυμπιακός

Όταν μια ομάδα έχει να νικήσει έναν συγκεκριμένο αντίπαλο 15 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και κύπελλο και δέχεται την πρώτη ευκαιρία του αγώνα μόλις στα 20'', η έκβαση μοιάζει προδιαγεγραμμένη. Όταν, δε, βρίσκεται πίσω στο σκορ με δύο τέρματα από το 9', απλά επιβεβαιώνεται ότι ο Ολυμπιακός θα νικήσει ξανά τον Αστέρα Τρίπολης, όπως και συνέβη με σκορ 5-0 για την 14η αγωνιστική της Super League 1.

Αναπόφευκτα το ενδιαφέρον στρέφεται σε υποϊστορίες του αγώνα και όχι σε αυτό καθαυτό το αποτέλεσμα. Το πρώτο γκολ του Γιώργου Μασούρα από τον Οκτώβριο (ακολούθησε και δεύτερο) έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Όπως τα δύο γκολ και η ασίστ του Γιουσέφ ελ Αραμπί, που τον έφεραν στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ με 8 τέρματα, μαζί με τον Νέλσον Ολιβέιρα της ΑΕΚ. Η εκπληκτική all-around εμφάνιση του, ακόμα μία το τελευταίο διάστημα, πια δεν είναι είδηση. Ούτε η ασίστ από τον Χιλάλ Σουντανί, ο οποίος όποτε δεν σκοράρει, μοιράζει τέρματα. Ίσως η ασίστ του Λάζαρ Ραντζέλοβιτς με σέντρα να έχει τη σημασία της, ωστόσο ο Σέρβος έγινε μεγαλύτερη 'είδηση' για έναν αρνητικό λόγο.

Ήταν το 13ο λεπτό όταν ο Τριαντάφυλλος Πασαλίδης έκανε ένα πολύ σκληρό τάκλιν με τα δύο πόδια στον Γκιλιέρμε, με τον Βραζιλιάνο να πέφτει στο έδαφος και να σφαδάζει από τους πόνους στη δεξιά κνήμη του. Ο διαιτητής Τάσος Παπαπέτρου έδειξε την απευθείας κόκκινη κάρτα στον αμυντικό των Αρκάδων, ωστόσο αυτό ήταν το λιγότερο για τον Ολυμπιακό. Οι άνθρωποι των Πειραιωτών έβλεπαν τον κορυφαίο παίκτη τους σε αυτήν τη θέση από την εποχή του Λούκα Μιλιβόγεβιτς να τίθεται νοκ άουτ για το υπόλοιπο του αγώνα και ουδείς γνωρίζει μέχρι πότε.

Η απώλεια του 28χρονου μέσου, που από πέρυσι σταθερά βρίσκεται στους παίκτες που ξεχωρίζουν από πλευράς 'ερυθρολεύκων', αδειάζει ακόμα περισσότερο το κέντρο της ομάδας, που αυτήν τη στιγμή διαθέτει μόνο δύο πρωτοκλασάτους παίκτες, τον Μαντί Καμαρά και τον Ανδρέα Μπουχαλάκη. Αν ο Ολυμπιακός είχε προβλήμα διανύοντας μια σεζόν με μόλις 3 παίκτες γι' αυτό το σημείο του γηπέδου, τώρα αυτό διογκώθηκε και ουσιαστικά καθιστά το 5-0 της Τρίπολης ως μη γενόμενο, ως ένα παιχνίδι στο οποίο η ομάδα του Πειραιά έχασε περισσότερα από όσα κέρδισε.

Ο ΑΚΠΟΜ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΣΒΙΝΤΕΡΣΚΙ

Η εικόνα είχε εξελιχθεί σε δεύτερη φύση του Τσούμπα Άκπομ. Στην ανακοίνωση της ενδεκάδας, το όνομά του δεν βρίσκεται στους 11 βασικούς του ΠΑΟΚ. Στο τέλος του εκάστοτε αγώνα δεν έχει προλάβει να ιδρώσει τη φανέλα καλά καλά, αφού δεν μπαίνει ποτέ πριν από το 60' ως αλλαγή. Μόλις 23 λεπτά κόντρα στην ΑΕΚ, 13 κόντρα στον Αστέρα, 15 με τον Βόλο, 26 με Παναθηναϊκό, 17 με ΟΦΗ, 21 με ΑΕΛ, 24 με Ολυμπιακό, 26 με Ξάνθη, συν τις όποιες καθυστερήσεις. Η νίκη 3-0 επί του Παναιτωλικού δεν ήταν εξαίρεση. Ο Αμπέλ Φερέιρα τον έριξε στη μάχη στο 62'. Υπήρξε, όμως, μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με όλα αυτά τα προηγούμενα παιχνίδια.

Ο ισόβαθμος με τον Ολυμπιακό στην κορυφή 'δικέφαλος του βορρά' αντιμετώπιζε τον ουραγό και δίχως νίκη Παναιτωλικό, που όλα δείχνουν θα αποχαιρετίσει την κατηγορία. Κι όμως δυσκολευόταν. Το γκολ του Δημήτρη Πέλκα μόλις στο 7' του έδινε μια σχετική ασφάλεια, αφού ο ΠΑΟΚ είχε απέναντί του τη μοναδική ομάδα που δεν έχει φτάσει σε διψήφιο αριθμό τερμάτων ακόμα στο πρωτάθλημα. Παρ' όλα αυτά, οι νταμπλούχοι Ελλάδας δεν 'κλείδωναν' τη νίκη και είχαν λίγες πραγματικά καλές στιγμές για να το κάνουν.

Αυτός ήταν ο ρόλος του Άγγλου ποδοσφαιριστή. Ο Κάρολ Σβιντέρσκι έμεινε για 3ο διαδοχικό παιχνίδι πρωταθλήματος δίχως γκολ (έχει ένα σε 7 αγώνες) και ο Άκπομ άδραξε την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει το ποιος πρέπει να είναι βασικός φορ τη φετινή σεζόν και ποιος όχι. Μπήκε στον αγώνα στο 62', έδωσε την πάσα στον Δημήτρη Λημνιό ώστε ο νεαρός εξτρέμ να γράψει το 2-0 στο 66' και στο 68' διαμόρφωσε ο ίδιος το τελικό 3-0. To 3ο τέρμα του 24χρονου επιθετικού στο πρωτάθλημα και πρώτο από τον Σεπτέμβριο επαναφέρει το ερώτημα στον Πορτογάλο προπονητή του για το ποιος πρέπει να φοράει φανέλα βασικού.

Premier League: Το ρεκόρ της Γιουνάιτεντ που κρατάει απ' το 1937

Ποτέ άλλοτε η ανακοίνωση μιας 18άδας αγώνα δεν έκανε τόση εντύπωση. Ειδικά όταν η 'φασαρία' αφορούσε την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στην Έβερτον για την Premier League και το αν περιλαμβάνονται σε αυτήν παίκτες όπως ο Μέισον Γκρίνγουντ και ο Σκοτ Μακτόμινεϊ. Όταν επιβεβαιώθηκε η καταφατική απάντηση, το twitter άρχισε τους πανηγυρισμούς για ένα ρεκόρ που η αλήθεια είναι δεν έχει βρεθεί όμοιο, σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Οι 'κόκκινοι διάβολοι' συμπεριέλαβαν στην αποστολή αγώνα ένα προϊόν της ακαδημίας τους για 4.000ή συνεχόμενη φορά. Από το 1937, κάθε αποστολή της αγγλικής ομάδας περιλαμβάνει έναν παίκτη που έχει γαλουχηθεί και μπολιαστεί στο προπονητικό κέντρο του συλλόγου, έστω και για μερικά χρόνια. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στις 3 χρονικές περιόδους κατά τις οποίες η Γιουνάιτεντ μεγαλούργησε σε Αγγλία και Ευρώπη, η ομάδα βασίστηκε σε ποδοσφαιριστές που έβγαλε η ίδια. Από τους 'μπέμπηδες' του Ματ Μπάσμπι που χάθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου στην ομάδα του Μπόμπι Τσάρλτον και του Τζορτζ Μπεστ και από εκεί στη 'γενιά του '92' του Άλεξ Φέργκιουσον.

Ο Μάρκους Ράσφορντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε στιγμιότυπο με τον Σίμους Κόουλμαν της Έβερτον για την Premier League 2019-2020 στο 'Ολντ Τράφορντ', Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019
Ο Μάρκους Ράσφορντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε στιγμιότυπο με τον Σίμους Κόουλμαν της Έβερτον για την Premier League 2019-2020 στο 'Ολντ Τράφορντ', Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 MARTIN RICKETT/PA VIA AP

Μάλιστα, η επίδοση των 4.000 σερί αγώνων θα μπορούσε να είναι πιο εντυπωσιακή, αφού από το 1937 μέχρι την Πρωτομαγιά του 2011 η Γιουνάιτεντ είχε στη βασική σύνθεση τουλάχιστον έναν παίκτη από τις ακαδημίες. Το σερί αυτό έσπασε στην ήττα 0-1 από την Άρσεναλ στο Λονδίνο. Παίκτες όπως οι Ντάνκαν Έντουαρντς, Ντέιβιντ Πεγκ, Μπίλι Γουίλαν, Τσάρλτον, Μπεστ, Νόμπι Στάιλς, Μαρκ Χιουζ, Ράιαν Γκιγκς, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Γκάρι Νέβιλ, Πολ Σκόουλς κ.ά. διασφάλιζαν την αδιάκοπη παρουσία στην ενδεκάδα ποδοσφαιριστών που προέρχονταν από τις ακαδημίες.

Πλέον, η παράδοση συνεχίζεται και κόντρα στα 'ζαχαρωτά', ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ πήρε στην αποστολή 7 παίκτες των ακαδημιών. Ένας εξ αυτών, ο Γκρίνγουντ, σημείωσε το γκολ της ισοφάρισης σε 1-1 (η Έβερτον προηγήθηκε με αυτογκόλ του Βίκτορ Λίντελεφ, το οποίο προκάλεσε οργή στους γηπεδούχους λόγω κακής απόφασης διαιτητών και VAR). Ο 18χρονος επιθετικός σημείωσε και την Πέμπτη δύο τέρματα κόντρα στην Άλκμααρ για τη φάση των ομίλων του Europa League, προϊδεάζοντας για περαιτέρω αύξηση του σερί των αγώνων της Γιουνάιτεντ με δικούς της παίκτες.

Κόστισαν στον Άγιαξ οι πωλήσεις Ντε Γιονγκ-Ντε Λιχτ; Είναι πρωταθλήτρια Αγγλίας η Λίβερπουλ; Όλες οι απαντήσεις στο νέο Pod-όσφαιρο!


News 24/7

24MEDIA NETWORK