Matchday Κυριακή 19/1: Ο Άρης συγχωρούσε, ο Ολυμπιακός όχι

Το Contra.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναμετρήσεις και αθλητικά γεγονότα της Κυριακής (19 Ιανουαρίου) σε Ελλάδα, Ευρώπη και κόσμο.

O Ελ Αραμπί πέτυχε το 14ο φετινό του τέρμα στο πρωτάθλημα κόντρα στον Άρη, ματς στο οποίο ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 4-2 στο 'Γ. Καραϊσκάκης' για την 19η αγ. της Super League (19/01/2020). ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI
O Ελ Αραμπί πέτυχε το 14ο φετινό του τέρμα στο πρωτάθλημα κόντρα στον Άρη, ματς στο οποίο ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 4-2 στο 'Γ. Καραϊσκάκης' για την 19η αγ. της Super League (19/01/2020). ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός συνέχισε στην κορυφή της Super League, αφού είδε τους πρωταγωνιστές της σεζόν να τον οδηγούν στη νίκη επί του Άρη. Η ΑΕΚ ευτύχησε να έχει τους τρεις Πορτογάλους με τα δώρα κόντρα στην ΑΕΛ, Ατρόμητος και Βόλος δεν είχαν κανέναν τρόπο να προσφέρουν θέαμα στο Περιστέρι. Το πλασάρισμα του Παναθηναϊκού στην τέταρτη θέση ήρθε χάρη στο σημαντικό διπλό στα Πηγάδια. Πριν από όλα αυτά, ο Γκολομέεβ ολοκλήρωνε με ένα μετάλλιο την παρουσία του στο Διεθνές Κολυμβητικό Μίτινγκ "Fina Champions Swim Series". Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πάλι, είχε πάρει το μάθημα του πριν επισκεφθεί φέτος για δεύτερη φορά το 'Δημήτρης Τόφαλος'.

Super League: Ο Άρης δεν τιμώρησε τον Ολυμπιακό και τιμωρήθηκε

Στο πρώτο 20λεπτο της αναμέτρησης του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', οι παίκτες του Ολυμπιακού έμοιαζαν με υπνωτισμένοι. Δεν ήταν μια, ούτε δύο αλλά... πέντε οι φορές που πάσαραν σε αντίπαλο χωρίς πίεση και έδωσαν την ευκαιρία στον Άρη να επιτεθεί άμεσα σε λίγα μέτρα και κόντρα σε ανοργάνωτη άμυνα. Στο 13' από μια τέτοια κατάσταση ο Λάρσον απέτυχε να νικήσει τον Σα από τα δύο μέτρα και στην επαναφορά σημάδεψε το δεξί δοκάρι του Πορτογάλου γκολκίπερ.

Από τη στιγμή που αποδείχθηκαν... ακατάδεκτοι, 'συγχωρώντας' τα λάθη των γηπεδούχων και προκαλώντας την εύλογη δυσαρέσκεια του προπονητή τους, οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση όταν ο Γκιλιέρμε πήρε το ριμπάουντ από κεφαλιά του Σεμέδο σε εκτέλεση κόρνερ και σκόραρε για το 1-0 στο 22'. Ο Βραζιλιάνος επέστρεψε με γκολ στην ενδεκάδα των 'ερυθρολεύκων' μετά από ένα μήνα και τον τραυματισμό του από το μαρκάρισμα του Πασαλίδη στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Αστέρα.

Πριν προλάβει να συνέλθει, η άμυνα του Άρη δέχθηκε και δεύτερο πλήγμα δύο λεπτά αργότερα. Ο Ολυμπιακός δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει συγχωροχάρτι στα λάθη των 'κιτρίνων' και έτσι από κλέψιμο του Καμαρά ο Μασούρας από δεξιά βρήκε την κίνηση του Ελ Αραμπί στην καρδιά της άμυνας, ο Έμαν απέκρουσε την καρφωτή κεφαλιά του Μαροκινού που όμως σκόραρε στην επαναφορά για το 2-0. Γκολ Νο14 στο πρωτάθλημα για τον φορ του Ολυμπιακού.

Ο Ρόουζ απάντησε στο 37' με κεφαλιά, μειώνοντας σε 2-1 για την ομάδα του Ένινγκ. Τέρμα το οποίο ελέγχθηκε στο VAR και βρήκε τον σκόρερ σε κανονική θέση, έστω κι αν τα replay έδειχναν πως μάλλον είναι εκτεθειμένος έστω και οριακά. Ο Άρης δεν μπόρεσε να πάει με το μίνιμουμ μειονέκτημα στα αποδυτήρια, καθώς ο Ελαμπντελαουί πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ στο 44' για το 3-1 του ημιχρόνου.

Το παιχνίδι ήταν ανοικτό και με καλό ρυθμό και στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Βαλμπουενά στο 63' εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι που ο ίδιος κέρδισε από τον Βέλεθ, ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ στο 4-1, πριν ο Ντιγκινί πετύχει το 5ο τέρμα του σε 10 ματς απέναντι στον Ολυμπιακό για το τελικό 4-2 στο Φάληρο - ο Άρης έγινε η πρώτη ομάδα μετά τον Φλεβάρη του 2018 που σκόραρε δις στο 'Γ. Καραϊσκάκης'.

Το σύνολο του Μαρτίνς συνεχίζει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και το +1 απ' τον ΠΑΟΚ (47-46), ενώ ο Άρης βρίσκεται σε τροχιά 6άδας έχοντας συγκεντρώσει 26 βαθμούς, όσους και οι ΟΦΗ, Ατρόμητος, Ξάνθη που καταλαμβάνουν τις θέσεις 5-8.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΟΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ΟΑΚΑ

Η ΑΕΚ υποδέχθηκε την ΑΕΛ για την 19η αγωνιστική της Super League και ευτυχώς για όσους... ήρωες βρέθηκαν στο παγωμένο και βροχερό ΟΑΚΑ, υπήρχαν τρεις Πορτογάλοι στην ενδεκάδα των γηπεδούχων. Φτάνοντας στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, το παιχνίδι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως και αποκρουστικό ως προς το θέαμα που (δεν) πρόσφερε.

Μαζικά πίσω από τη μπάλα οι φιλοξενούμενοι, ελπίζοντας σε μια ατομική ενέργεια του Ουάρντα ή μια στημένη φάση στην επίθεση. Και η ΑΕΚ να προσπαθεί αλλά συνάμα να μην έχει την δυνατότητα να παράξει ποδόσφαιρο. Τουλάχιστον τέτοιο που θα της επέτρεπε να πατάει περιοχή και να δημιουργεί προϋποθέσεις για γκολ με συνέπεια.

Λίγο πριν την εκπνοή του πρώτου μέρους, ο Ολιβέιρα από δεξιά γύρισε τη μπάλα στο πρώτο δοκάρι και ήρθε ο Σιμόες να σκοράρει ένα γκολ καριέρας. Το καταπληκτικό εναέριο τακουνάκι του Πορτογάλου άφησε εμβρόντητο τον Κρίστινσον, που είδε τη μπάλα να αναπαύεται στα δίχτυα του για το 1-0, με το οποίο πήγαν οι ομάδες στα αποδυτήρια.

Όπως έκλεισε το ημίχρονο η ΑΕΚ, έτσι άνοιξε το δεύτερο 45λεπτο. Ο Ολιβέιρα πήρε την πάσα του Βέρντε στην περιοχή, ελίχθηκε υπέροχα και με εξαιρετικό σουτ με το αριστερό σημείωσε το 9o φετινό του τέρμα στο πρωτάθλημα και δεύτερο της ομάδας του στο ματς. Με το 2-0 στο 50' το παιχνίδι ήταν ήδη πορτογαλική υπόθεση πριν ο Λόπες, ένας ακόμη Πορτογάλος, ευχαριστήσει τον Μάνταλο για την ασίστ σκοράροντας με το αριστερό εντός περιοχής για το 3-0 στο 62'. Ό,τι έγινε από εκεί και πέρα δεν είχε κάποιον αντίκτυπο στο ματς. Η ΑΕΚ συνεχίζει να είναι το φαβορί της 3ης θέσης, η ΑΕΛ έχασε έδαφος στη μάχη για την 6άδα.

ΤΑ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΜΑΚΕΝΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΖΑΧΙΝΤ

Τα 6 γκολ του Φεντερίκο Μακέντα έγιναν 7 στο πολύτιμο 1-0 του Παναθηναϊκού επί της Ξάνθης στα Πηγάδια. Βέβαια ήταν μόλις το τέταρτο σε ροή αγώνα για τον 28χρονο Ιταλό φορ, ο οποίος με 1/6 τελικές δεν εμφάνιζε -ως σήμερα στο πρωτάθλημα- την παραγωγικότητα που έχει ανάγκη το 'τριφύλλι' από το βασικό 9άρι του. Είναι αυταπόδεικτο πια πως όταν ο Μακέντα δεν σκοράρει από την άσπρη βούλα (τρεις φορές εφέτος), χρειάζεται τις ασίστ του Γκιάς Ζαχίντ προκειμένου να είναι παραγωγικός και ωφέλιμος για το υπόλοιπο σύνολο. Ο Νορβηγός επιτελικός, με την άριστη κάθετη μπαλιά στον κενό χώρο που βρήκε πάνω στο τρέξιμο τον Ιταλό προτού πλασάρει χαμηλά και εύστοχα, έφτασε τις 3 συνολικά στο πρωτάθλημα. Όλες με τον ίδιο αποδέκτη. Μόνο στην Τούμπα ο Μακέντα είχε τροφοδοτηθεί από την Εμάνουελ Ινσούα, καθώς ο Ζαχίντ είχε παραχωρήσει τη θέση του στον Περέα.

Η 'κόψε-ράψε' συνεργασία των δύο ποδοσφαιριστών έχει γίνει πια σημείο αναφοράς στο επιθετικό παιχνίδι των 'πρασίνων', οι οποίοι -με τον 11αδάτο Ανουάρ να βγάζει 90λεπτο παλεύοντας για κάθε μπάλα- κατάφεραν να κερδίσουν για πρώτη φορά εφέτος σε δεύτερο στη σειρά παιχνίδι. Είχαν φτάσει στην πηγή, αλλά μέχρι τώρα έχυναν την καρδάρα με το νερό. Θα είχε ενδεχομένως συμβεί, εφόσον στο παιχνίδι του α' γύρου που έγινε στη Ριζούπολη δεν είχε ακυρωθεί το γκολ που πέτυχαν πρώτοι, με υπόδειξη του VAR. και προτού στο 90' εκτεθούν -με τον ίδιο τρόπο μάλιστα- στην αντεπίθεση των 'ακριτών'. Σ' αυτές τις 100 ημέρες πάντως μεσολάβησαν τόσα πολλά για τις δύο ομάδες που πλέον ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που ως τέταρτος της κατάταξης έχει το πλεονέκτημα, αγωνιστικό και ψυχολογικό. Είτε υποβιβαστεί είτε όχι η Ξάνθη.

ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΝΙΚΗΣΕ Η... ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ

Ατρόμητος και Βόλος αναμετρήθηκαν στο Περιστέρι λίγες μέρες μετά την Κυπελλική τους μάχη, όπου ένας κέρδισε στην έδρα του άλλου αλλά ο Ατρόμητος πανηγύρισε την πρόκριση στο συνολικό goal average. Αυτή τη φορά κανείς δεν σκόραρε και μοιραία δεν υπήρξε νικητής. Αν και η... ταλαιπωρία θα είχε κάθε λόγο να πανηγυρίζει, κάτι που μπορούν να επιβεβαιώσουν και όσοι έκαναν τον κόπο να βρεθούν στις εξέδρες του σταδίου.

Το 0-0 σφράγισε τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν στην αναμέτρηση, με τον Ατρόμητο να είναι η τέταρτη ομάδα του πρωταθλήματος με 26 βαθμούς, μαζί με τους ΟΦΗ, Άρη και Ξάνθη που καταλαμβάνουν τις θέσεις 5-8. Ο Βόλος έφτασε τους 22 βαθμούς και οδεύει προς μια άνετη παραμονή.

Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ VAR ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με σκορ 3-1 του Αστέρα στην Τούμπα και βρίσκεται πάντα στο κυνήγι του Ολυμπιακού. Οι δυο τους θα παλέψουν ως το τέλος για τον τίτλο. Το ματς του 'Δικέφαλου' με τους Αρκάδες είχε πολύ... VAR, για διαφορετικές φάσεις. Το σκορ άνοιξε στο 29' με ωραίο πλασέ του Σβιντέρσκι και η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για να τσεκαριστεί η νομιμότητα στην αρχή της φάσης και το αν πράγματι η μπάλα κύλησε στο πάτημα του Λημνιού και πριν ο Βιεϊρίνια την πάρει για να διανύσει μέτρα με αυτή.

Ο Σκουλάς πήγε πάλι στο VAR λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ημίχρονο για να εξετάσει μια περίπτωση πέναλτι υπέρ του Αστέρα, που αφορούσε το μαρκάρισμα του Ντόουγκλας Αουγκούστο που γκρέμισε τον Βαλιέντε μέσα στην περιοχή. Ο ρέφερι απεφάνθη πως δεν υπήρχε τίποτε επιλήψιμο.

Ο Πέλκας σκόραρε το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ στην αναμέτρηση, αν και αρχικά είχε υποδειχθεί σε θέση offside. Το VAR έδωσε τη λύση και εδώ, κατακυρώνοντας το τέρμα για το 2-0 στο 59'. Στο 64ο λεπτό, ο Σβιντέρσκι βγήκε στην αντεπίθεση, ο Ντάνι Σουάρεθ τον ανέτρεψε στα όρια της μεγάλης περιοχής και ο Σκουλάς έδειξε το σημείο του πέναλτι. Ωστόσο, γι' ακόμα μία φορά το VAR παρενέβη, καθώς ύστερα από εξέταση της φάσης, ο διαιτητής του συνδέσμου Θεσσαλίας έδωσε φάουλ αντί για την εσχάτη των ποινών, αφού ο Πολωνός ανατράπηκε ελάχιστα έξω από τη μεγάλη περιοχή. Παρ' όλα αυτά, ο Σουάρεθ που είχε αποβληθεί με απευθείας κόκκινη κάρτα δεν παρέμεινε στο παιχνίδι, αφού είδε ούτως ή άλλως την κόκκινη κάρτα αλλά αυτή τη φορά μετά από δεύτερη κίτρινη κάρτα. Στο 79' ο Λάμπρου πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του 'Δικεφάλου' σε αγώνα πρωταθλήματος, μετά από ασίστ του Μίσιτς.

Το VAR δεν έλειψε ούτε στα τελευταία λεπτά του αγώνα, καθώς στο 87' ο Σκουλάς κατακύρωσε το γκολ του Μαρκ Φερνάντες, ο οποίος μείωσε σε 3-1 με κοντινό πλασέ και το οποίο αρχικά είχε ακυρωθεί λανθασμένα για συμμετοχή του Χαουρέγκι στη φάση.

Basket League: Ο Παναθηναϊκός είχε πάρει το μάθημα του

Στο παιχνίδι Κυπέλλου στο 'Δημήτρης Τόφαλος', ο Παναθηναϊκός είχε γνωρίσει έναν οδυνηρό αποκλεισμό από τον γενναίο Προμηθέα. Όταν επισκέφθηκε ξανά το ίδιο μέρος για την αναμέτρηση του πρωταθλήματος, είχε πάρει ήδη το μάθημα του. Αυτή τη φορά η ομάδα του κόουτς Πιτίνο πήρε άνετη εκτός έδρας νίκη επί του Προμηθέα Πάτρας (99-76) για τη 16η αγωνιστική της ΕΚΟ Basket League. Ο Μάκης Γιατράς δεν είχε στην διάθεση του τους Τσέις Φίλερ, Τζέραλντ Ρόμπινσον και Λάνγκστον Χολ, ενώ για τους 'πράσινους' υπάρχει μια μικρή ανησυχία που αφορά τον τραυματισμό του Ιωάννη Παπαπέτρου στον αντίχειρα του αριστερού χεριού.

Όσον αφορά το αγωνιστικό σκέλος, όλα άρχισαν και τελείωσαν στις ορέξεις του Γιώργου Παπαγιάννη. Ο θηριώδης σέντερ του Παναθηναϊκού είχε 23 πόντους (με 11/13 δίποντα, 1/2 βολές), 10 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 λάθος, 1 κλέψιμο και 1 τάπα, έτσι με την πολύτιμη βοήθεια του Ντίνου Μήτογλου (14 πόντοι, 11 ριμπάουντ) έβαλαν τις βάσεις της επικράτησης των 'πρασίνων'. Την επόμενη εβδομάδα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επιστρέφει στο ΟΑΚΑ για να υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ (27/1, 19:30), ενώ ο Προμηθέας Πάτρας έχει εκτός έδρας δοκιμασία με αντίπαλο τον Κολοσσό (25/1, 15:30).

Premier League: Η Λίβερπουλ χάρισε... κυάλια στο Μάντσεστερ

Κανείς δεν μοιάζει ικανός να βάλει φρένο στην ξέφρενη πορεία της Λίβερπουλ προς τον τίτλο - τον πρώτο μετά από 30 χρόνια στο πρωτάθλημα. Οι 'κόκκινοι' σφυροκόπησαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο ντέρμπι του 'Anfield' και το τελικό 2-0 περισσότερο κολακεύει την ομάδα του Σόλσκιερ και όχι αυτή του Κλοπ.

Ο Βίρχιλ Φαν Ντάικ με κεφαλιά - οβίδα στο 14' έβαλε σε θέση οδηγού την Λίβερπουλ, που απώλεσε σωρεία ευκαιριών μέχρι και τα πρώτα λεπτά του δεύτερου μέρους. Η Γιουνάιτεντ έγινε απειλητική με τους Φρεντ και Μαρσιάλ, πίεσε για την ισοφάριση στα τελευταία λεπτά, όμως το τέλειο βολέ του Άλισον για τον Σαλάχ στις καθυστερήσεις έφερε τον Αιγύπτιο απέναντι στον Ντε Χέα για το τελικό 2-0 μέσα σε αποθέωση. Έχοντας και ένα ματς λιγότερο, μετά απο 23 αγωνιστικές η Λίβερπουλ είναι στο +30 από την 5η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά κυρίως στο +16 από την 2η Μάντσεστερ Σίτι!

Κολύμβηση: Χάλκινο στη μικτή ο Γκολομέεβ

Με ένα μετάλλιο ολοκλήρωθηκε για τον Κρίστιαν Γκολομέεβ το Διεθνές Κολυμβητικό Μίτινγκ "Fina Champions Swim Series", που διοργανώθηκε στο Πεκίνο της Κίνας. Ο Έλληνας πρωταθλητής αγωνίστηκε στα 4Χ100μ μικτής ατομικής μαζί με την Αναστασία Φεσίκοβα, τον Φελίπε Λίμα και την Κατίνκα Χόζου, τερματίζοντας στην τρίτη θέση με επίδοση 3:53.05. Το χρυσό μετάλλιο πήρε η ομάδα της Γιάξιν Λιού με 3:49.19, ενω στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η ομάδα ης Μποκλάρκα Κάπας με 3:52.18.

Ο Απόστολος Χρήστου τερμάτισε 4ος στα 50μ ύπτιο, ολοκληρώνοντας την προσπάθειά του σε χρόνο 25.22, βλέποντας τον Αμερικανό Μάικλ Άντριου να κατακτά το χρυσό μετάλλιο με 24.92, μπροστά από τον Ρουμάνο Ρόμπερτ Γκλίντα (2η θέση με 24.99) και τον Κινέζο Ζιάο Ξιού (3η θέση με 25.05).

News 24/7

24MEDIA NETWORK